Radiologické zobrazovací metody

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diagnostické metody Radiační zkušební metody Radiometrie Radiografie
Advertisements

Test z fyzikálních základů nukleární medicíny
Individuální náhrady skeletálních defektů
Digitální obrazová informace a systémy PACS
Významné osobnosti fyziky a chemie
Vybrané kapitoly z obecné a teoretické fyziky
Lékařské zobrazovací metody
Úvod – něco málo o škole DRA je tříletý,denní obor, ukončený absolutoriem podmínkou přijetí je úspěšně vykonaná maturitní zkouška absolvent studia nachází.
Atlas radiologických obrazů RDG kliniky VFN a 1.LF UK
Radiologický informační systém Marek Mechl
Flexible solutions Automatizovaný systém výpočtu dávek pacientů obdržených při lékařském ozáření VF-SED Kateřina Krkavcová, Martin Janota, Jan.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Atlas radiologické anatomie ve výuce – dlouhodobé zkušenosti
Prof. MUDr. Jozef Rosina, Ph.D.
Maria Curie-Skłodowska
W.C. ROENTGEN a jak to bylo dál…
Fy-kvarta Yveta Ančincová
Rentgen Ota Švimberský.
Telemedicina na neurochirurgickém oddělení KNTB Zlín v rámci zlínského kraje Autoři : Filip M. + Lékaři neurochirurgického oddělení KNTB, Technici útvaru.
Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík
Jaderná Energie.
8.5 Radioaktivita a ochrana před zářením
Měření dosahu elektronů radioterapeutického urychlovače Měření dosahu elektronů radioterapeutického urychlovače Helena Maňáková David Nešpor František.
XLVII. Dny nukleární medicíny
Jiří Ferda, Eva Ferdová, Jan Záhlava, Alexander Malán
Počítačová tomografie (CT)
... a její využití v lékařské fyzice
PIERRE CURIE francouzský chemik a fyzik profesor na Sorboně
2. interní klinika LFUK a FN Subkatedra gastroenterologie LF UK
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
Veronika Pekarská ČVUT - Fakulta biomedicínského inženýrství
Nukleární magnetická rezonance
Marie Currie-Sklodowská
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
Ochrana před ionizujícím zářením
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika
Snímkování dětských pacientů
TELEMEDICÍNA Lukáš Přívozník.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Základní částice hmoty a jejich interakce
Lékařské aplikace mikrovlnné techniky Hypertermie
Radiologická fyzika Michal Lenc podzim 2011.
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika Milan Předota Ústav fyziky a biofyziky Přírodovědecká fakulta JU Branišovská 31 (ÚMBR),
CT Mozku počítačová tomografie mozku
Patologie propojující lékařské obory Jaroslava Dušková
Radiologická klinika FN Brno
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha
Záření, radon a životní prostředí.
PACS Picture Archiving and Communication System
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_19 Název materiáluRentgenové.
Klinické audity a jejich smysl Vlastimil Polko Miloš Glatzner Zdeněk Kuběna Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav.
Malý průvodce indikačními kritérii pro zobrazovací metody
Docházka – jak to bude? Více vyučujících dle tématu Zápočet bude formou testu ve cvičeních Ve cvičeních budou v kontrolních mikrotestech i nějaké otázky.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Onkogynekologická diagnostika ve filmu Daniela Fischerová Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN v Praze 6. jihlavská onkogynekologická konference:
Prof. MUDr. Jozef Rosina, PhD.
Nukleární medicína – samostatný specifický obor
Marie Curie Sklodowska
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Aplikace ionizujícího záření a radionuklidů v medicíně
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Mária Bombová, Júlia Bugeľová
Mlžná komora Garant: Viktor Löffelmann
Možnosti a úskalí zobrazovacích metod u vybraných NPB
Jakub Foukal Jaroslav Sedmík
Legislativa Ministerstva zdravotnictví týkající se lékařského ozáření Radiační ochrana v radiodiagnostice Mgr. Petr Papírník Oddělení lékařského ozáření.
Marie Curie Sklodowska
Workshop FN Brno ve spolupráci se Studentskou komorou LF MU
Ing. Jan Vinklář Státní úřad pro jadernou bezpečnost
Transkript prezentace:

Radiologické zobrazovací metody Historie, přehled, principy Jan Šprindrich 3. LF UK Praha RDG klinika 2012

Prezentace je úvodem do výuky radiologie a zobrazovacích metod na lékařské fakultě. Zabývá se historií oboru, jeho současnou podobou a trendy jeho dalšího rozvoje. Podává rozdělení hlavních zobrazovacích modalit dle fyzikálních principů.

Objev RTG záření – počátek radiologie 8.11.1 8 9 5 W.C.Röntgen Würzburg 1901 Nobelova cena za fyziku Objevitel rtg záření – Wilhelm Conrad Röntgen, profesor fyziky na universtě ve Würzburgu, listopad 1895. Prvý historický snímek (22.11.1895) – ruka manželky ( exponováno 25 minut ! ). Prvé rentgenky byly katodové trubice s chladnou katodou, antikatodou a anodou, vysoké napětí bylo získáváno z Rhumkorffova induktoru.Pod vlivem vysokého napětí došlo v trubici k ionizaci molekul vzduchu, uvolněné elektrony dopadly na antikatodu, kde zabržděním došlo k přeměně jejich kinetické energie ve fotony pronikavého elektromagnetického záření –zvaného z počátku zářením X, poději rtg zářením. Paprsky se v anglofonních zemích dodnes jmenují „X-rays“ záření X - rtg

1 9 0 0 Rtg snímkovna Pohled do primitivní rtg snímkovny počátku 20.století. Je vidět Rhumkorffův induktor, starý typ rentgenky (Crookesova trubice) bez jakéhokoliv krytu – biologické účinky rtg záření tehdy nebyly známy, ochrana před ionizujícím zářením neexistovala. Řada průkopníků rentgenologie z počátku minulého století proto zahynula na rakovinu. Snímkovalo se na fotografické desky zabalené do černého papíru.

RTG záření : krátkovlnné elmag. záření - proud fotonů – pronikavé neviditelné ionizující prostředí E = h. f f = c / λ Fyzikální charakteristika rtg záření

Historie radiologie Röntgen záření X (rtg) rentgenologie Becquerel přirozená radioaktivita (α, β, γ) 1898 Mme Curie Po, Ra radiologie 20. století 1940 F.J.Curie umělá radioaktivita nukleární medicína technika IČ záření termovize technika UZ ultrazvuk – léčba elektronika, polovodiče,TV zesilovač rtg obrazu mikroprocesory, počítače digitální obraz 1970 ultrasonografie Hounsfield, McCormack výpočetní tomografie CT Lauterbur princip MR zobrazování digitalizace digitální metody, MRI intervenční radiologie 1990 informatika PACS, teleradiologie Historický přehled vývoje radiologie v návaznosti na fyzikální a technické objevy.

Současnost radiologie - 21. století Radiologie a zobrazovací metody jsou základním lékařským klinickým oborem s vlastní specializací ( zákon č. 95/2004 Sb ) Patří mezi obory tzv. komplementu, zahrnuje výkony diagnostické i léčebné Navazující specializace: dětská radiologie, intervenční radiologie a neuroradiologie. Blízké, tzv. radiační obory: nukleární medicína, radiační onkologie ( radioterapie ). Postavení a členění oboru v dnešní medicíně.

Trendy rozvoje radiologie zobrazování analogové zobrazování digitální morfologie funkce kvalitativní hodnocení kvantitativní hodnocení hybridní systémy molekulární zobrazování rozvoj intervenčních metod miniinvazivita ionizující záření neionizující záření Radiologie je oborem který profituje z rozvoje techniky i technologií všech druhů. Radiologické zobrazování se stále zdokonaluje, radiologie se stává díky intervencím i oborem léčebným. Kromě detailního zobrazení tvaru a struktury orgánů se dnes rozvíjejí metody zachycující funkci Od metod subjektivního hodnocení se přechází ke kvantifikaci – tedy číselnému hodnocení. V poslední době se uplatňují tzv. hybridní systémy, představující fúzi mezi radiologickým a nukleárně-medicínským zobrazováním, které tvoří základ pro molekulové zobrazení. Na poli intervenčním jsou zaváděny miniinvazivní techniky. Kladen je důraz na rozvoj těch metod zobrazování, které nejsou spojeny s rizikem ionizujícího záření či toto riziko výrazně snižují.

Přehled radiodiagnostických metod RTG UZ IČ MRI Rozdělení základních technik radiologického zobrazování dle použitého záření či vlnění. skiagrafie skiaskopie CT ultrasonografie termografie MRI Doppler MRS

Základní principy zobrazovacích metod 1. Princip transmisní Z P D Princip transmisní je založen na průchodu záření pacientem. Primární svazek, vycházející ze zdroje je částečně absorbován mechanismem fotoefektu v pacientovi, částečně rozptýlen mechanismem Comptonova rozptylu – vzniká sekundární záření, šiřicí se všemi směry kol pacienta, jeho vlnová délka je větší než vlnová délka primárního záření. Primární svazek po průchodu pacientem přestavuje signál se zakódovanou absorpční charakteristikou tkání pacienta. Dopadá na detektor kde tuto informaci předá. Tento princip je uplatněn v metodách, které používají rtg záření – tedy při skiagrafii, skiaskopii a CT. Velikost oslabení signálu ve tkáních pacienta závisí od tvrdosti záření – tedy na vlnové délce záření emitovaného zdrojem (Z) a od efektivního protonového (atomového) čísla příslušné tkáně pacienta (P). Vzájemné postavení zdroje, pacienta a detektoru určuje danou projekci – např. předo-zadní či zado-přední dle toho, kde záření do těla vstupuje. zdroj pacient detektor 3 4 μ ≈ λ . Zef RTG, CT Z P

P Z D 2. Princip emisní nukleární medicína, termografie U emisního principu se zdroj nachází v pacientovi, odkud záření vychází všemi směry a je zachyceno v detektoru. Tato technika se uplatňuje v nukleární medicíně, kdy umělé radioaktivní zářiče jsou podány do těla a odtud září a při termografii, kdy infračervené tepelné záření je emitováno úměrně teplotě jednotlivých tkání. U těchto metod hovoříme o projekci přední, zadní, pravé bočné atd. – dle polohy detektoru k tělu pacienta. nukleární medicína, termografie

Z P P D 3. Princip reflexní - odrazu ultrazvukové metody V ultrazvukové sondě se nachází zdroj UZ vlnění a detektor. Ze zdoje vycházející vlnění se odráží na impedančních rozhraních v pacientovi a vrací se do detektoru. D ultrazvukové metody

4. Princip rezonanční absorpce a emise Ze zdroje – cívky – vychází vysokofrekvenční elektromagnetické záření a dopadá na pacienta. Ten se nachází v silném magnetickém poli a pokud je splněna podmínka rezonance je dopadající záření absorbováno atomovými jádry a poté opět emitováno mechanismem deexcitace jader. V celotělové či povrchové cívce je pak detekováno. Tato technika je základem zobrazování pomocí magnetické rezonance. Z P D MRI

Děkuji za pozornost !