Alkoholismus Barbora Čiklová 363324.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Léky jako nejjednodušší východisko
Advertisements

TYPOLOGIE KLIENTŮ s kým se mohu v praxi setkat
Alkoholy ethanol.
Myšlenky pro současnost a budoucnost MUDr.Bohumil Skála,PhD
DROGY a ŠKOLA POZNÁVÁNÍ NEBEZPEČÍ.
Drogy a jejich účinky MUDr. Jakub Minařík.
Krev ve stolici Hanka Tesková.
Nádorová onemocnění jícnu,žaludku a tenkého střeva, NETs
ALKOHOL A JEHO ÚČINKY.
VY_32_INOVACE_VkZ Alkoholismus
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Návykové látky, závislosti
Drogy Výchova ke zdraví.
Alkoholismus.
Houba Lion's Mane.
ZÁVISLOST NA ALKOHOLU.
Závislost na alkoholu PSY 442 Speciální psychiatrie
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Alkoholismus.
Rizikového chování v dospívání
Benzodiazepiny.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
*sych5c2/ 260*352ace s*61en/ s 4ž9v8n90 dr6g A24b 5nař92.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Alzheimerova nemoc.
Klasifikace duševních poruch
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Závislosti Psychoaktivní látka ovlivňuje psychiku
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
ALKOHOLISMUS Nicol Schmidová, Iva Adámková V7A.
Sociálně patologické jevy
Alkohol, alkoholismus Mgr. Radim Slaný.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Alkoholy – vznikají náhradou jednoho nebo více atomů vodíku v molekulách uhlovodíků skupinou - OH Tvoření názvů: - k názvu.
Prevence zneužívání návykových látek Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vliv alkoholu na zdraví člověka. cílová skupina: střední školy anotace : vliv alkoholu na zdraví člověka klíčová slova : fetální alkoholový syndrom autor:
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Výsledky celonárodního šetření o spotřebě alkoholu v české dospělé populaci Ladislav Csémy Hana Sovinová.
CYSTICKÁ FIBRÓZA CYSTICKÁ FIBRÓZA (CF) závažné geneticky podmíněné onemocnění.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_alkoholismus Jméno autora:Mgr. Lenka Habartová.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_11 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Alkohol a jeho účinky Anotace Žáci.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Závislí jako cílová skupina sociálních služeb. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí.
Co to vlastně je ?  Způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty.  Varovným signálem bývá, že člověk začne trpět neobvyklou ztrátou.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Řízení sociálních služeb ALKOHOLOVÁ ZÁVISLOST Mgr. Irena Kudláčková.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_08_TRÁVICÍ SOUSTAVA
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ALKOHOL
Alkohol, alkoholismus Mgr. Radim Slaný.
Alkoholem a tabákem vše začíná
Alkoholová závislost Martina Švaříčková.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Alkoholismus.
Transkript prezentace:

Alkoholismus Barbora Čiklová 363324

Co je to alkoholismus? závažný zdravotní i celospolečenský problém „problémy způsobené alkoholem“ (WHO) kontinuální pití nebo periodická konzumace alkoholu nekontrolované pití, intoxikace (předávkování), problémy v životě

Prevence v rodině Získat důvěru dítěte a umět mu naslouchat Umět s dítětem o návykových látkách hovořit Předcházet nudě Pomáhat dítěti přijmout hodnoty, které mu usnadní návykové látky odmítat Vytvořit zdravá rodinná pravidla Pomoci dítěti bránit se nevhodné společnosti Posílit sebevědomí dítěte Spolupracovat s dalšími dospělými

Stadia působení alkoholu excitační – euforie, sebejistota, hovornost, otevřenost, ztráta sebekontroly hypnotické – pod 2 ‰ alkoholu v krvi, útlum CNS narkotické – nad 2 ‰ alkoholu v krvi, hluboké bezvědomí, snížení krevního tlaku, teploty a glykémie asfyktické – až úmrtí kvůli selhání dýchání a krevního oběhu

Smrtelná dávka 4 ‰ alkoholu v krvi bývají smrtelné Někteří lidé měli až 8 ‰ a nezemřeli Smrtelná dávka nelze určit – záleží na toleranci člověka k této droze

Co je a co není závislost na alkoholu Diagnóza by se měla stanovit až ve chvíli, kdy během jednoho roku došlo ke třem nebo více jevům z následujích: silná touha nebo pocit puzení (tzv. craving) k užití alkoholu potíže se sebeovládáním při užívání alkoholu tělesný odvykací stav zvyšování tolerance k alkoholu pokračování v užívání alkoholu i přes zjevné problémy

CAGE k časné diagnóze problémů působených alkoholem lze využít různé dotazníky nejjednodušším osvědčeným dotazníkem tohoto typu je tzv. CAGE sestávající ze čtyř otázek (CAGE je odvozeno z anglických slov Cut, Annoyed, Guilt a Eye opener)

CAGE Měli jste někdy pocit, že byste měli pití omezit? Vadilo vám, že lidí vaše pití kritizovali? Měli jste někdy kvůli pití pocity viny? Stalo se vám někdy, že jste se hned po ránu napili, abyste se uklidnili nebo zbavili kocoviny?

3 nebo 4 kladné odpovědi znamenají s velkou mírou pravděpodobnosti závislost na alkoholu, 2 kladné odpovědi podezření na ni a i jedna kladná odpověď je důvodem k důkladnějšímu vyšetření

Vznik závislosti na alkoholu probíhá ve 4 stadiích: počáteční stadium – příležitostné pití, úleva, zlepšení nálady, euforie, zvyšování tolerance k alkoholu varovné stadium – potřeba pití, zvyšování dávek, opilost rozhodné stadium – vznik závislosti, ztráta sebekontroly, „okna“ konečné (terminální) stadium – závislost, úpadek osobnosti

Jellinkova typologie rozlišuje 5 typů závislosti na alkoholu: typ alfa – alkohol jako sebemedikace, pití o samotě typ beta – příležitostní požívání alkoholu, tělesné poškození typ gama – anglosaský typ, preference piva a destilátů typ delta – románský typ, preference vína typ epsilon – epizodické zneužívání alkoholu, nadměrná konzumace střídaná abstinencí

Důsledky závislosti na alkoholu poškození trávicí soustavy – obtížné polykání – dysfagie, průjmy, záněty žaludku, jícnové varixy, poškození jater, zejména jejich fibrotizace až jaterní cirhóza vyšší riziko onkologického onemocnění – zejm. karcinom jater, jícnu, žaludku a tenkého střeva; u pijáků piva – vyšší výskyt karcinomu konečníku poškození endokrinního systému – především slinivky břišní → možný vznik cukrovky deficity vitaminů poruchy krvetvorby muži – poruchy sexuálních funkcí, impotence ženy – těhotenství – poškození plodu (růstová retardace, postižení CNS, deformace na obličeji) vysoký krevní tlak

Alkoholické a toxické psychózy Delirium tremens – jedna z nejzávažnějších psychóz; pokud pacient zemře, umírá nejčastěji na rozvrat minerálního a vodního hospodářství Alkoholická halucinóza a alkoholická paranoidní psychóza – největším rizikem bývá jednání pod vlivem psychotických příznaků Alkoholová epilepsie – život ohrožující komplikace, intenzivní spolupráce s neurologem Alkoholická demence a Korsakovova psychóza (vymizelá pamětní vštípivost)

Protialkoholické léčení detoxifikace – smyslem je zbavit organismus návykové látky a pomoci pacientovi překonat možné odvykací příznaky (s nebo bez použití léků) odvykací kúra v ústavním zařízení přísný denní režim

Zdroje http://www.ordinace.cz/clanek/alkoholismus-zavislost-ktera-nici-cloveka-i-jeho-rodinu/ http://nemoci.vitalion.cz/alkoholismus/ NEŠPOR, Karel a Ladislav CSÉMY. Léčba a prevence závislostí: Příručka pro praxi. Praha: Psychiatrické centrum, 1996. ISBN 80-85121-52-2.