TECHNICKÉ KRESLENÍ KINEMATICKÁ GEOMETRIE[1]

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzájemná poloha přímky a kružnice (kruhu)
Advertisements

Mechanismy s konstantním převodem
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
9. přednáška Měření ozubených kol
Ing.Zdeněk Schmied strojnictví 1.ročník automechanik
7. ročník Pohyb Klid a pohyb tělesa Křivočarý a přímočarý pohyb Dráha
Rovnoměrný pohyb Přímočarý – velikost ani směr rychlosti se nemění
Tato prezentace byla vytvořena
© 2007 Verze Katedra textilních a jednoúčelových strojů Stavba mechanismů Návrh excentrického kulisového mechanismu pro dvě dané konečné polohy.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Hybnost, Těžiště, Moment sil, Moment hybnosti, Srážky
ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI
KRUŽNICE.
POZNÁMKY ve formátu PDF
Předepisování přesnosti rozměrů -tolerování úhlů, děr, tvaru a polohy
směr kinematických veličin - rychlosti a zrychlení,
Strojírenství Stavba a provoz strojů Mechanické převody (ST43_002)
Technická mechanika 8.přednáška Obecný rovinný pohyb Rozklad pohybu.
Křivočarý pohyb bodu. křivočarý pohyb bodu,
Kruh, kružnice – povrch, objem, výpočty
obecný rovinný pohyb tělesa analytické řešení pólová konstrukce
OZUBENÁ KOLA.
Jak můžeme popsat pohyb?
Tato prezentace byla vytvořena
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU DOSTŘEDIVÁ SÍLA Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
POHYB TĚLESA I (sekunda) FY – Sekunda Yveta Ančincová F – Sekunda
Dynamika I, 6. přednáška Obecný rovinný pohyb Obsah přednášky : obecný rovinný pohyb tělesa, analytické řešení, pólová konstrukce rozklad pohybu Doba studia.
Sada IV/2-3-2 Matematika pro II. ročník gymnázia
Vzájemná poloha kružnice a přímky
Autor: Mgr. Lenka Šedová
Mechanika I. Rovnoměrný pohyb po kružnici VY_32_INOVACE_10-10.
Vzájemná poloha dvou kružnic
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
* Thaletova věta Matematika – 8. ročník *
ZÁKLADNÍ GEOMETRICKÉ KONSTRUKCE
Konstrukce tečen pomocí Thaletovy kružnice
TECHNICKÉ KRESLENÍ ZOBRAZENÍ PŘÍMEK[1] Autor: Ing. Jindřich Růžička
ÚVOD DO DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE[1]
TECHNICKÉ KRESLENÍ Pravoúhlé promítání 6. cvičení[1]
PRAVOÚHLÉ PROMÍTÁNÍ – ÚVOD[1]
TECHNICKÉ KRESLENÍ ZOBRAZENÍ BODU[1]
TECHNICKÉ KRESLENÍ Pravoúhlé promítání 2. cvičení[1]
TECHNICKÉ KRESLENÍ NÁZORNÉ PROMÍTÁNÍ[1]
III. část – Vzájemná poloha přímky
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Převody čelními ozubenými koly s přímým a šikmým ozubením
TECHNICKÉ KRESLENÍ Pravoúhlé promítání 10. cvičení[1]
Převody s ozubenými koly kuželovými a šroubovými Planetový převod
TECHNICKÉ KRESLENÍ Pravoúhlé promítání 1. cvičení[1]
VY_42_INOVACE_416_VZÁJEMNÁ POLOHA KRUŽNICE A PŘÍMKY Jméno autora VMMgr. Václav Hendrych Datum vytvoření VM prosinec 2012 Ročník použití VM 8. ročník Vzdělávací.
Ozubené převody Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 31 Anotace.
TECHNICKÉ KRESLENÍ Pravoúhlé promítání 8. cvičení [1] Autor: Ing. Jindřich Růžička Škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola.
VYBRANÉ ROVINNÉ KŘIVKY Evolventa kružnice + cykloidy
TECHNICKÉ KRESLENÍ Vzájemná poloha přímky a roviny [1] Autor: Ing. Jindřich Růžička Škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Marie.
směr kinematických veličin - rychlosti a zrychlení,
VYBRANÉ ROVINNÉ KŘIVKY Epicykloida, hypocykloida,
2. Řešení konstrukcí čar a křivek Technická dokumentace pro 1. ročník
Kružnice, kruh VY_32_INOVACE_26_528
KUŽEL A JEHO POVRCH VY_42_INOVACE_ 31_02.
Ing. Michaela Štainbruchová
Kinematická geometrie
AutoCad 2012 Základy kreslení Kruhový oblouk
III. část – Vzájemná poloha přímky
Způsoby výroby ozubených kol
IV. část – Vzájemná poloha dvou
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová.
Analytický geometrie kvadratických útvarů
Transkript prezentace:

TECHNICKÉ KRESLENÍ KINEMATICKÁ GEOMETRIE[1] Autor: Ing. Jindřich Růžička Škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Kód: VY_32_INOVACE _TEK_1040 20. 9. 2012

PROFILY BOKŮ ZUBŮ OZUB. KOL Dvě spoluzabírající ozubená kola vytvoří nejvhodnější mechanismus pro rovnoměrné převádění otáčivého pohybu z hnací hřídele na hnaný hřídel. Geometrický tvar boků zubů musí zajistit stálý poměr úhlových rychlostí zabírajících kol a žádné tření, ale odvalování boků. Tomuto požadavku vyhovují boky zubů zakřivené podle evolventy a cykloidy .

EVOLVENTA je rovinná křivka, kterou opisuje bod V pevně spojený s přímkou – tečnou „t“ odvalující se po kružnici „k“. Obvod dané kružnice k rozdělíme na určitý počet stejných dílů. V našem případě na 12 po 30° (u kružnice Ø=40mm a při dělení po 30° je rozbalená (rektifikovaná) délka toho dílku oblouku 10,472 mm = 0`1 = 01 = 1`2` = 12 atd…. = πr/6 = π 40/6 = 62,832/6 mm).

Přímku „t“ nabalíme na kružnici „k“ z do-tykového bodu 0` do bodu 1` a do nové polohy t1. Z polohy 0`= V0 se bod přímky zvedne do polohy V1 (o 10,472 mm zpět).

Přímku „t“ nabalíme na kružnici „k“ z do-tykového bodu 0` až do bodu 2` a do nové polohy t1. Z polohy 0`= V0 se bod přímky zvedne do polohy V2 (o 20,944 mm zpět).

…. do bodu 3` a do nové polohy t3 ….do bodu 3` a do nové polohy t3. Z polohy 0`= V0 se bod přímky zvedne do polohy V3 (o 31,416 mm zpět).

…do bodu 4` a do nové polohy t4 …do bodu 4` a do nové polohy t4. Z polohy 0`= V0 se bod přímky zved-ne do polohy V4 (o 41,888 mm zpět).

Z polohy 0`= V0 se bod přímky t zvedne do polo- hy V5 (o 52,36 mm zpět).

Z polohy 0`= V0 se bod přím-ky t zved-ne do po-lohy V6 (o 62,832 mm zpět).

Výrobní nástroj pro výrobu evolvent-ních zubů je jednodušší, proto evol-ventní ozubení převládá. Evolventy jsou vytvořené bodem „V“ tvořící přímky záběru „u“. Přímka záběru svírá podle normy se společnou tečnou t roztečných kružnic „k“ úhel záběru α ­= 20°. Valením přímky zá-běru u po základní kružnici kb vytvoří každý bod této přímky evolventu. Průměr základní kružnice db=d*cosα.

CYKLOIDA je rovinná křivka, kterou opisuje bod A pevně spojený s tvořící kružnicí odvalující se po přímce (kola po silnici či železnici): -Prostá cykloida - bod A přesně na obvodu -Prodloužená cykloida – bod je od středu vzdálen více než je poloměr tvoř. kružnice -Zkrácená cykloida - bod je od středu kruž. vzdálen méně než je poloměr tvořící kruž. Odvalováním kružnice po kružnici vznikne epicykloida a uvnitř kružnice hypocykloida

KONSTRUKCE PROSTÉ CYKLOIDY Obvod tvořící kružnice a její rozbalenou (rektifikovanou) délku na tečně v bodě A rozdělíme na týž počet stejných dílů. Platí tedy A01 v obloukové míře na kružnici = A01 na přímce (tečně), A02 v obloukové míře na kružnici = A02 na přímce atd. Odvalením bodu 1 do bodu 1 (u kružnice Ø=40 při odvalení o 30° je to o 10,472), bodu 2 do bodu 2 kružnice (odvalením o 60° je to o 20,948), bodu 3 do bodu 3 kružnice atd.

Kružnici o Ø=40 mm rozdělíme na 12 dílů po 30° to bude o 10,472 mm)

Odvalení bodu 1 do bodu 1 (u kružnice k0 při odvalení o 30° to je o 10,472 mm- vznik k1 a bodu cykloidy A1 na dalším obr.).

Odvalení bodu 2 do bodu 2 (u kružnice k1 při odvalení o dalších 30° a 10,472 mm).

Úkol: Dokončete konstrukci prosté cykloi-dy pokračováním odvalením bodu 2 do bodu 2 kružnice k2 a bodu cykloi-dy A2 atd…. a použijte dalších nebo opakovaných barev až do poslední kružnice „k12“a posledního bodu cy-kloidy „A12“ a cykloidu vykreslete. Máte na to vyhrazený čas.

Řešení: Postupně ji dokončete ve vyhrazeném čase. Odvalením o 30° se střed tvořící kružnice posune vždy o 10,472 mm a vznikne CYKLOIDA. Postupně ji dokončete ve vyhrazeném čase.

Konec cvičení

Obrázky: Všechny obrázky jsou z vlastního archivu autora. Citace: [1] Kinematická geometrie[online]. 1. 9. 2012 [cit. 2012-09-01]. Dostupný z WWW: <http://sk.wikipedia.org/wiki/Evolventa> <http://cs.wikipedia.org/wiki/Ozuben%C3%A9_kolo> <http://cs.wikipedia.org/wiki/Ozuben%C3%A9_kolo#B.C4.9B.C5.BEn.C3.A1_geometrie> <http://cs.wikipedia.org/wiki/Cykloida> <http://cs.wikipedia.org/wiki/Cykloida#Prost.C3.A1_cykloida> <http://cs.wikipedia.org/wiki/Cykloida#Zkr.C3.A1cen.C3.A1_a_prodlou.C5.BEen.C3.A1_cykloida> <http://cs.wikipedia.org/wiki/Cykloida#Vlastnosti>