Ovlivní prognózy britských komunikací svět masmédií??? Výtah z přednášky RNDr. Bohumíra Budiše, Ph.D., VŠE, Fakulta podnikohospodářská, Katedra marketingu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

(Ne)diskriminace ICT v České republice
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
Snímek 1 Efekty podnikové informatiky J. Pour Katedra IT VŠE ČSSI, Praha, 15/12/2006.
Sociální problematika světa
 Taggmanager.cz je nový způsob komunikace umožňující jednoduché propojení mobilního telefonu se speciálním webovým obsahem vyvíjený pod záštitou ministerstva.
Systémové aspekty technologického vývoje a lidského činitele
Strojírenství zaměření Automatizační a robotizační systémy
4. přednáška, PSI – informace veřejného sektoru Úvod do problematiky, historie, kontext, legislativa, členění PSI, jejich komerční využití.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO
Marketingové komunikace Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Elektrotechnika v hodinách anglického jazyka
Téma lze vyučovat i v jiných oborech.
Dominik nedzbala Svět TECHNIKY A JÁ Můj pohled na věc
Jak pracuje počítač vstupní a výstupní zařízení počítače
PŘÍPRAVA K MATURITĚ. POČÍTAČOVÁ VĚDA ?? INFORMATIQUE VĚDU O CÍLEVĚDOMÉM ZPRACOVÁNÍ INFORMACÍ PROSTŘEDNICTVÍM AUTOMATICKY PRACUJÍCÍCH STROJŮ FRANCOUZ.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 34Číslo.
Internet a cestovní ruch
2.Marketingové prostředí
NEBOLI. Pojem elektronické bankovnictví Podstatou je elektronické jednání mezi klientem a finanční institucí. Podstatou je elektronické jednání mezi klientem.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Vzdělávání na Univerzitách třetího věku v ČR Zlín, 26. –
Počítač a jeho složení.
Pohled samosprávy na eHealth
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_152_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Inovace je změna daného stavu a lze ji aplikovat ve všech směrech lidských aktivit. Tyto změny mají sedm řádů, sedm faktorů a sedm zdrojů. Inovační proces.
Víme, jak dosáhnout úspěchu ve Vašem oboru Řízení provozu zdravotnických zařízení Tomáš Pavlíček Solution Architect
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
ICT – Informační a komunikační technologie Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Buďte vítáni na Fakultě podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
M ě s í c.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Obor: Kybernetika a měření Jaké studium zajišťují katedry typ obor stud./rok bakalářské Kybernetika a měření 150 magisterské Kybernetika a měření - RT,
Univerzita třetího věku kurz ECDL
Krajská zdravotní, a.s. Sociální péče 3316/12A, Ústí nad Labem IČ: společnost vedená Krajským soudem v Ústí nad Labem, oddíl B, vložka.
GSM.

PÉČE O PRACOVNÍKY.
Než začnete podnikat Kdo je můj klient. Kdo je můj klient? S touto otázkou souvisí spousta dalších: Jak velký je „můj trh“? Je tam pro mě místo? Kolik.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
KOMUNIKACE ON-LINE VY_32_INOVACE_63. CHAT komunikace dvou nebo více lidí prostřednictvím komunikační sítě. Textem Zvukem - audiochat Zvukem a obrazem.
Wifi, LAN a internet v elekt. drátech Počítačové sítě naší školy.
Informace a informační technologie v současné společnosti
PACS Picture Archiving and Communication System
Chování kupujících  Chování kupujících je složitý proces, který ovlivňuje řada vnitřních i vnějších činitelů a marketingový odborníci mohou znalost.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Předmět Marketing BP522 Kontaktní údaje: Ing. Šárka Dvořáková, Ph.D. Středa.
internet věcí Vzájemné propojení věcí přes Internet nebo Bluetooth Internet of Things (IoT)
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 POČÍTAČE A INTERNET V ČESKÉ SPOLEČNOSTI DOMÁCNOSTI A JEDNOTLIVCI Využívání informačních.
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Inf Sociální sítě Facebook. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
4. P – Promotion – komunikace Jde o komunikaci se zákazníkem. Pro komunikaci firma obvykle volí tzv. princip AIDA. A – Awareness (upoutání pozornosti),
STŘEDNÍ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA CESTOVNÍHO RUCHU, SENOVÁŽNÉ NÁMĚSTÍ 12, ČESKÉ BUDĚJOVICE Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Vesmír Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a přírodními jevy.
Elektronické bankovnictví
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Soudobý svět Ekonomický pohled
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Asistivní technologie pro mobilní zařízení PV072 Seminář z asistivních technologií Vít Vaněk
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Počítače v běžném životě kolem
Změny na trhu práce?.
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Ovlivní prognózy britských komunikací svět masmédií??? Výtah z přednášky RNDr. Bohumíra Budiše, Ph.D., VŠE, Fakulta podnikohospodářská, Katedra marketingu

Motto: Nová technologie není důležitá sama o sobě. Důležité jsou nové marketingové kanály a segmenty trhu, které vytvoří, ale také hrozby, které přináší. Nová technologie není důležitá sama o sobě. Důležité jsou nové marketingové kanály a segmenty trhu, které vytvoří, ale také hrozby, které přináší.

Myslíte si, že je to scifi? Televize Televize Video Video Počítače Počítače Lety do vesmíru Lety do vesmíru Mobilní telefon Mobilní telefon Internet Internet Roboti Roboti Elektronické placení Elektronické placení Digitální fotoaparáty,.. Digitální fotoaparáty,.. V roce 1905 vypadalo scifi takto:

Vazby mezi nejvýznamnějšími subjekty v TMT sektoru v roce 2001

Vazby mezi nejvýznamnějšími subjekty v TMT sektoru v roce 2005

SVĚT více než 90% populace má vysokoškolské vzdělání - angličtina jako jazyk celé civilizace - civilizace vytváří své záložní kopie na Měsíci a Marsu - nesmrtelnost jako symbol společenského postavení -tisíce televizních programů v jednom multiplexu -největší segment na mediálním trhu: senioři a biosféra -místo Internetu gridové sítě -vodíková ekonomika -více než 50% slov podstatně změní význam (výraz SPAM původně znamenal maso v konzervě) (výraz SPAM původně znamenal maso v konzervě) -super konvergence: jediná počítačová a energetická síť zajišťuje všechny druhy služeb od mediálního a pedagogického segmentu až po lékařskou péči -místo zákona o ochraně osobních údajů zákon o ochraně osobnosti

Prognóza BT Pro potřeby manažerů a vývojářů britských telekomunikací pro lepší zacílení produktů a služeb Pro potřeby manažerů a vývojářů britských telekomunikací pro lepší zacílení produktů a služeb Používá se i pro další odborné oblasti, pro veřejnost Používá se i pro další odborné oblasti, pro veřejnost Každé 2 – 3 roky nová verze (první 1991) Každé 2 – 3 roky nová verze (první 1991) Členění na logické sekce Členění na logické sekce Časová posloupnost událostí Časová posloupnost událostí

Zdroje a tvorba prognózy Použití předchozí verze Použití předchozí verze Vypuštění nastalých událostí Vypuštění nastalých událostí Změny a upřesnění Změny a upřesnění Ponechání správných dat Ponechání správných dat Přidání nových Přidání nových Zdroje: magazíny, rozhovory s experty, průzkum internetu, „relaxování a přemýšlení o budoucnosti“ Zdroje: magazíny, rozhovory s experty, průzkum internetu, „relaxování a přemýšlení o budoucnosti“

Oblasti zkoumání Umělá inteligence a umělý život Umělá inteligence a umělý život Biotechnologie, zdraví a medicína Biotechnologie, zdraví a medicína Obchod a vzdělání Obchod a vzdělání Demografie Demografie Energie Energie Životní prostředí a krajina Životní prostředí a krajina Vybavení domů a kanceláří Vybavení domů a kanceláří Život a odpočinek v kybernetickém světě Život a odpočinek v kybernetickém světě Strojové vstupy a výstupy Strojové vstupy a výstupy Materiály a elektronické zařízení Materiály a elektronické zařízení

Oblasti zkoumání Procesory, paměti a datová úložiště Procesory, paměti a datová úložiště Robotika Robotika Bezpečnost, armáda, zákony Bezpečnost, armáda, zákony Nakupování a peníze Nakupování a peníze Vesmír Vesmír Telekomunikace Telekomunikace Cestování a doprava Cestování a doprava Oděvní technologie Oděvní technologie „Divoké karty“ „Divoké karty“

Sekce „Divoké karty“ Události, které se „mohou“ stát Události, které se „mohou“ stát Je stanoveno datum, od kdy bude daná událost možná (je známá potřebná technologie) Je stanoveno datum, od kdy bude daná událost možná (je známá potřebná technologie) Je zde vidět odvrácenou stranu příchodu nových technologií Je zde vidět odvrácenou stranu příchodu nových technologií

Malý výlet do budoucnosti

Hračky vnímající emoce Hračky vnímající emoce Umělá inteligence mezi Top 10 Umělá inteligence mezi Top 10 Okamžité hlasové y Okamžité hlasové y Věk odchodu do důchodu v Británii 70 let Věk odchodu do důchodu v Británii 70 let Méně než 20% lidí v Británii pracuje v továrnách Méně než 20% lidí v Británii pracuje v továrnách Konec VHS formátu Konec VHS formátu Čipy na obalech potravin kontrolující jejich kvalitu Čipy na obalech potravin kontrolující jejich kvalitu Pachové televizory Pachové televizory

Vzhled domu citlivý na vaši náladu Vzhled domu citlivý na vaši náladu Léky dodávané prostřednictvím ovoce Léky dodávané prostřednictvím ovoce Světová populace 7 miliard (nyní přes 6) Světová populace 7 miliard (nyní přes 6) Efektivní předpověď většiny katastrof Efektivní předpověď většiny katastrof Digitální zrcadlo v koupelně Digitální zrcadlo v koupelně 100 GB paměti 100 GB paměti Roboti v nemocnicích Roboti v nemocnicích Robotické panenky a zvířátka Robotické panenky a zvířátka Přenosná překládací zařízení pro jednoduchou komunikaci Přenosná překládací zařízení pro jednoduchou komunikaci

Regenerace zubů Regenerace zubů Umělé kosti Umělé kosti Papírové peníze nahrazeny elektronickými Papírové peníze nahrazeny elektronickými 60 % populace žije ve městech 60 % populace žije ve městech PC plně ovládané hlasem PC plně ovládané hlasem Banky DNA Banky DNA Soukromá vesmírná výprava na asteroid Soukromá vesmírná výprava na asteroid Aktivní kontaktní čočky Aktivní kontaktní čočky Roboti zahradníci Roboti zahradníci

Umělá inteligence dosahuje vysokoškolského vzdělání Umělá inteligence dosahuje vysokoškolského vzdělání Genetický kód součástí zdravotních záznamů Genetický kód součástí zdravotních záznamů Syntetické viry Syntetické viry Čínský HDP přesáhne HDP EU Čínský HDP přesáhne HDP EU 50% světové populace má připojení k internetu 50% světové populace má připojení k internetu Holografická videa (krátké snímky, reklamy) Holografická videa (krátké snímky, reklamy) Roboti doprovází slepé Roboti doprovází slepé Kybernetika se používá ve sportu Kybernetika se používá ve sportu Hotel na oběžné dráze Země Hotel na oběžné dráze Země

Viry ničí elektronické mazlíčky Viry ničí elektronické mazlíčky Viry překročí z počítačů na člověka Viry překročí z počítačů na člověka 3D domácí tiskárny 3D domácí tiskárny Vesmírné továrny Vesmírné továrny 70% plochy USA je zaplněno 70% plochy USA je zaplněno Androidi jako gladiátoři Androidi jako gladiátoři

Roboti nadřazeni lidem Roboti nadřazeni lidem 95% lidí ve vyspělých státech je počítačově gramotná 95% lidí ve vyspělých státech je počítačově gramotná Hybernace pro cesty do vesmíru Hybernace pro cesty do vesmíru

Vesmírná sluneční energetická stanice Vesmírná sluneční energetická stanice Virtuální displeje Virtuální displeje Vesmírný výtah Vesmírný výtah

Geneticky vytvářené hračky Geneticky vytvářené hračky Světová populace překročí 10 miliard Světová populace překročí 10 miliard Základna na Měsíci ve velikosti malé vesnice Základna na Měsíci ve velikosti malé vesnice

Umělý mozek Umělý mozek Fůzní energie Fůzní energie Samostatná kolonie na Marsu Samostatná kolonie na Marsu Dolování na asteroidech Dolování na asteroidech Zmizí ozónová díra Zmizí ozónová díra Plně telepatická komunikace Plně telepatická komunikace

Divoké karty Další „Černobyl“ Další „Černobyl“ Nukleární válka Nukleární válka Virové epidemie Virové epidemie Biologický terorismus Biologický terorismus Náraz asteroidu do Země Náraz asteroidu do Země Kontakt s mimozemskou civilizací Kontakt s mimozemskou civilizací Očekávaná doba života dosáhne 100 let Očekávaná doba života dosáhne 100 let Vytvoření superrasy Vytvoření superrasy Cestování v čase Cestování v čase Čip nesmrtelnosti (lidé se přesouvají do kybervesmíru) Čip nesmrtelnosti (lidé se přesouvají do kybervesmíru) Rychlost cestování překročí rychlost světla Rychlost cestování překročí rychlost světla

Podle amerických zdrojů (A.L.Barabasi: Linked, Perseus Publishing Cambridge, Massachutetts 2002) -odborníci předpokládají, že do roku 2010 na jednoho obyvatele planety bude na jednoho obyvatele planety bude připadat cca senzorů připadat cca senzorů -senzory budou dodávat informace do jediného počítačového systému, do kterého jediného počítačového systému, do kterého bude připojeno rovněž 3 miliardy mobilních bude připojeno rovněž 3 miliardy mobilních telefonů a 16 miliard osobních počítačů telefonů a 16 miliard osobních počítačů

Už v roce 2010 podle amerických pramenů: -senzory „planetární pokožky“ budou špehovat všechno: životní prostředí, dálnice, opékače topinek i naše oblečení -senzory budou navzájem propojené a budou dodávat informace do jediného integrovaného počítačového systému, na který bude rovněž připojeno 3 miliardy mobilních telefonů a 16 miliard osobních počítačů -naše planeta se změní v jeden obrovský počítač, který si začne uvědomovat vlastní existenci … -právní systém včetně ochrany osobních údajů a ochrany lidské osobnosti nám zajistí existenci buď jako svobodné bytosti nebo Borgové ze Star Treku, připojení k počítačovému systém

Zdroje informací Technology timeline: gyTimeline.pdf Technology timeline: gyTimeline.pdf gyTimeline.pdf gyTimeline.pdf Mařík V. a kol: Umělá inteligence Mařík V. a kol: Umělá inteligence (Praha, Academia 2007) (Praha, Academia 2007) Štědroň B.: Manažerské řízení a IT Štědroň B.: Manažerské řízení a IT (Praha, Grada 2007) (Praha, Grada 2007) Štědroň B. a kol: SVĚT 2050 Štědroň B. a kol: SVĚT 2050 (Praha, Sdělovací technika, 2005) (Praha, Sdělovací technika, 2005)

Zdroje informací [1] BUDIŠ, P., ŠTĚDROŇ B: Elektronické komunikace, Bratislava MagnetPress 2007 [1] BUDIŠ, P., ŠTĚDROŇ B: Elektronické komunikace, Bratislava MagnetPress 2007 ISBN ISBN [2] Forbes [online] [cit ]. Dostupný z WWW:. [2] Forbes [online] [cit ]. Dostupný z WWW:. [3] FORET, Miroslav, Marketing pro začátečníky, Computerpress Brno 2008 [3] FORET, Miroslav, Marketing pro začátečníky, Computerpress Brno 2008 ISBN ISBN [4] FORET, Miroslav, Marketingová komunikace, Computerpress Brno, [4] FORET, Miroslav, Marketingová komunikace, Computerpress Brno, ISBN: ISBN: [5] HAVLÍČEK K.,KAŠÍK M.: Marketingové řízení malých a středních podniků [5] HAVLÍČEK K.,KAŠÍK M.: Marketingové řízení malých a středních podniků Management Press Praha 2005 ISBN Management Press Praha 2005 ISBN [6] KOTYK, J., Zabezpečení informačních technologií In: AUTOMATIZACE 5/2008 [6] KOTYK, J., Zabezpečení informačních technologií In: AUTOMATIZACE 5/2008 ISSN X ISSN X [7] POLČÁK R.: Právo na Internetu,COMPUTERPRESS Brno 2007, [7] POLČÁK R.: Právo na Internetu,COMPUTERPRESS Brno 2007, ISBN ISBN [8] SVĚTLÍK J.: Marketing pro evropský trh, Grada 2003 ISBN [8] SVĚTLÍK J.: Marketing pro evropský trh, Grada 2003 ISBN [9] ŠTĚDROŇ, Bohumír.: Künstliche Intelligenz; Problemlösung für die Zukunft [9] ŠTĚDROŇ, Bohumír.: Künstliche Intelligenz; Problemlösung für die ZukunftŠTĚDROŇ, BohumírŠTĚDROŇ, Bohumír ZUKUNFTE (Berlin) 49/2005, ISBN , str ZUKUNFTE (Berlin) 49/2005, ISBN , str [10] ŠTĚDROŇ, Bohumír.: Law for the future. International conference LEFIS, Firenze Italy, February 2006, [10] ŠTĚDROŇ, Bohumír.: Law for the future. International conference LEFIS, Firenze Italy, February 2006, BohumírŠTĚDROŇ, Bohumír [11] ŠTĚDROŇ, Bohumír.: Forecast for the Data Protection, In: Privacy Law and Business 3/2006. (100%) pp.8-9 [11] ŠTĚDROŇ, Bohumír.: Forecast for the Data Protection, In: Privacy Law and Business 3/2006. (100%) pp.8-9ŠTĚDROŇ, BohumírŠTĚDROŇ, Bohumír [12] ŠTĚDROŇ, Bohumír. New Trends in Data Protection. Brno – In: POLČÁK, Radim (ed.). Law and Technology. Brno : Masarykova univerzita, 2007, s. 209–215. ISBN n. [12] ŠTĚDROŇ, Bohumír. New Trends in Data Protection. Brno – In: POLČÁK, Radim (ed.). Law and Technology. Brno : Masarykova univerzita, 2007, s. 209–215. ISBN n.ŠTĚDROŇ, BohumírŠTĚDROŇ, Bohumír [13] ŠTĚDROŇ, Bohumír. Manažerské řízení a informační technologie. 1.vyd. Praha : Grada Publishing, s. ISBN [13] ŠTĚDROŇ, Bohumír. Manažerské řízení a informační technologie. 1.vyd. Praha : Grada Publishing, s. ISBN ŠTĚDROŇ, BohumírŠTĚDROŇ, Bohumír [14] STEDRON, B.: Forecast for Artificial Intelligence, FUTURIST (USA), March-April 2004, pp.24-25, ISSN [14] STEDRON, B.: Forecast for Artificial Intelligence, FUTURIST (USA), March-April 2004, pp.24-25, ISSN [15] STEDRON, B. The possible Scenarios of the Data Protection, [15] STEDRON, B. The possible Scenarios of the Data Protection, In: Datenschutz und Datensicherheit 11/ In: Datenschutz und Datensicherheit 11/ [16] VÁVRA, Oldřich, BOUČKOVÁ, Jana, JAKUBÍKOVÁ, Dagmar, TLUČHOŘ, Jan, ČÁSLAVOVÁ, Eva, EXNER, Lubomír, KOUSALÍKOVÁ, Marcela, PTÁČNÍK, Petr, ZUZAŇÁK, Aleš, SOUKUP, Leoš, GROSOVÁ, Stanislava, TOMEK, Gustav,VÁVROVÁ Věra, ŠTĚDROŇ, Bohumír. Praktické marketingové aplikace. 1. vyd. Praha : VŠE FPH, s. ISBN [16] VÁVRA, Oldřich, BOUČKOVÁ, Jana, JAKUBÍKOVÁ, Dagmar, TLUČHOŘ, Jan, ČÁSLAVOVÁ, Eva, EXNER, Lubomír, KOUSALÍKOVÁ, Marcela, PTÁČNÍK, Petr, ZUZAŇÁK, Aleš, SOUKUP, Leoš, GROSOVÁ, Stanislava, TOMEK, Gustav,VÁVROVÁ Věra, ŠTĚDROŇ, Bohumír. Praktické marketingové aplikace. 1. vyd. Praha : VŠE FPH, s. ISBN VÁVRA, OldřichBOUČKOVÁ, JanaJAKUBÍKOVÁ, DagmarŠTĚDROŇ, BohumírVÁVRA, OldřichBOUČKOVÁ, JanaJAKUBÍKOVÁ, DagmarŠTĚDROŇ, Bohumír [17] TOMEK,G,VÁVROVÁ V,: Řízení výroby a nákupu, nakladatelství GRADA 2007 [17] TOMEK,G,VÁVROVÁ V,: Řízení výroby a nákupu, nakladatelství GRADA 2007 ISBN / EAN / ISBN / EAN / [18] TOMEK,G.,VÁVROVÁ V,: Střety marketingu, nakladatelství BECK 2007 [18] TOMEK,G.,VÁVROVÁ V,: Střety marketingu, nakladatelství BECK 2007 ISBN / EAN / ISBN / EAN /

Zdroje informací Technology timeline: gyTimeline.pdf Technology timeline: gyTimeline.pdf gyTimeline.pdf gyTimeline.pdf Mařík V. a kol: Umělá inteligence Mařík V. a kol: Umělá inteligence (Praha, Academia 2007) (Praha, Academia 2007) Štědroň B.: Manažerské řízení a IT Štědroň B.: Manažerské řízení a IT (Praha, Grada 2007) (Praha, Grada 2007) Štědroň B. a kol: SVĚT 2050 Štědroň B. a kol: SVĚT 2050 (Praha, Sdělovací technika, 2005) (Praha, Sdělovací technika, 2005)