Proteiny Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
PaedDr. Ivana Töpferová
Sloučeniny v organismech
BÍLKOVINY.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
BÍLKOVINY Proteiny.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
C O NEPATŘÍ MEZI OSTATNÍ I. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Kam letí letadlo? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Příprava na lomené výrazy
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Řekni, proč se tomu směju?
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_33_3_BÍLKOVINY Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / VÝZNAMNÉ.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Pesticidy Obr.2 Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_24_ Bílkoviny
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Látky a tělesa Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Interaktivní třídění domovního odpadu.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
POVRCH KVÁDRU - VÝPOČET
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
Poznávačka - sudokopytníci a lichokopytníci
Příprava na lomené výrazy
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Třídíme podle dvou kritérií
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Grafické i matematické řešení příkladu na pohybující se tělesa proti sobě. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín.
Název učebního materiálu
Vlivy na rychlost chemických reakcí
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
WHAT IS YELLOW? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
MLÁĎATA ZVÍŘAT PUZZLE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Pesticidy Obr.2 Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Zvířata na statku. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO PODPORA PRO VÝUKU
Půdní druhy Obr.1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
M O T Ý L Í L O T O 2 Najdi stejného motýla!
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
ČÁSTI TĚLA Potřebné věci Autor © Žaneta Prošková
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Proteiny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Obr. 1

Vysvětlení pojmu a příklady ProteinyProteiny neboli bílkoviny jsou makromolekulární látky, které v organismech vznikají z aminokyselin. Obsahují atomy uhlíku, vodíku, kyslíku, ale také síry, dusíku a fosforu. PříkladyPříklady: imunoglobulin, elastin, keratin, kolagen aj. Obr. 2 – kolagen Obr. 3 – elastin

Funkce bílkovin Základní funkce:Základní funkce: –Pohybová –Pohybová (např. aktin a myozin) – jsou obsaženy mimo jiné ve svalech. –Stavební –Stavební – (např. keratin, elastin, kolagen) – jsou obsaženy např. ve vlasech, šlachách či kloubech. –Ochranná –Ochranná – (např. imunoglobuliny) – napomáhají při obraně organismu. –Transportní –Transportní – (např. hemoglobin) – zajištění přenosu jiných látek.

Rozdělení RostlinnéRostlinné –čočka, fazole, hrách ŽivočišnéŽivočišné –maso – nejvíce hovězí, méně pak kuřecí –vejce, mléko, sýry, aj. Tělo potřebuje oba druhy bílkovin. Nejprve probíhá rozklad bílkovin na jednodušší látky, poté tvorba tělu potřebných proteinů. Obr. 4 Obr. 5

Důkazové reakce bílkovin V lékařství mohou sloužit k určení bílkovin v moči apod. Xantoproteinová reakce –Ke zkoumanému vzorku přidáme konc. HNO 3, zahřejeme k varu a přidáme amoniak. –Přítomnost bílkoviny se projeví žlutooranžovým zbarvením. Biuretova reakceBiuretova reakce –Ke zkoumanému vzorku přidáme NaOH, poté přikapáváme modrou skalici. –Přítomnost bílkoviny způsobí modrofialové zbarvení. Zbarvení roztoku s bílkovinou

Pojmy DenaturaceDenaturace bílkovin –Pojem znamenající znehodnocení bílkovin. –Příklady škodlivých vlivů: vysoká teplota, kyseliny a hydroxidy, sloučeniny kovů. Esenciální AMKEsenciální AMK –Jsou to takové aminokyseliny, které člověk musí přijímat v potravě, nedokáže si je „vyrobit“. –Např. valin, leucin apod. Obr. 6 – valin (AMK)

Použité zdroje informací Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Free Art License na Obr. 1 – Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na Obr. 2 – Obr. 3 – Obr. 4 – Obr. 6 – Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na Obr. 5 – Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.