Tuky Výživa ve sportu TVSP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Tuky ve výživě ryb.
Výživa člověka.
TUKY (LIPIDY).
Tuky ve stravování dětí
TUKY (LIPIDY).
LIPIDY.
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
TUKYTUKYTUKYTUKY. Pro tuky se se užívá také název LIPIDY. Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. PEVNÉ tuky (např. sádlo, máslo, lůj),
TUKY (LIPIDY).
Lipidy přítomnost MK a alkoholů nerozpustnost v H2O syntéza acetyl-CoA
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
PLAZMATICKÉ LIPIDY A TRANSPORT LIPIDŮ
LIPIDY.
LIPIDY.
biomembrány a membránový transport
CZ.1.07/1.1.10/
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
Lipidy jednoduché složené.
LIPIDY.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Tuky Výživa ve sportu I.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
TUKY (LIPIDY).
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Tuky neboli lipidy (z řeckého lipos = tučný) „Všechny látky jsou jedy, toliko dávka je příčinou, že látka být jedem přestává.“ Paracelsus.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Technika nás připravuje o přirozený pohyb Mobilní telefony a dálkové ovladače nás připravují o přirozený pohyb - chůzi ! 20 krát denně x 20 m = 400 m Celková.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Funkce tukové tkáně Energetická rezerva (lipolýza→FFA→zdroj energie)
TUKY (LIPIDY).
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Lipidy.
Buňka  organismy Látkové složení.
PESTROST STRAVY.
Lipidy obecný popis.
Tuky Výživa ve sportu RVS.
= přeměna látek a energií
Lipidy (lípos = tuk, řec.)
Maso a masné výrobky Dodatky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Tuky Výživa ve sportu TVSP

Tuky Dělení lipidů: Hlavní funkce v lidském organismu Jednoduché lipidy – tuky a vosky (estery MK a alkoholu glycerolu) Složené lipidy – fosfolipidy, glykolipidy, sfingolipidy, lipoproteiny, apod. (estery MK s alkoholy a dalšími skupinami) Odvozené lipidy – steroidy, karotenoidy Hlavní funkce v lidském organismu Největší zdroj energie ve stravě 1 g tuku = 9 kcal = 38 kJ Energetické zásoby v lidském těle – 50 000 kcal Stavební komponenta biologických membrán Napomáhá využití vitaminů rozpustných v tucích Izolace Triacylglyceroly – 1 molekula glycerolu spojená esterovou vazbou s 3MK více molekul C a H na 1 molekulu O (více energie) Mastné kyseliny – různě dlouhé řetězce (4-24) Nasycené MK – žádná dvojná vazba Nenasycené MK- jedna dvojná vazba Polynenasycené MK – více dvojných vazeb (ω-3 a ω-6)

Nasycená mastná kyselina (stearová kyselina) Nese maximální množství vodíků

Nenasycená MK (mononenasycená)

Polynanasycená MK

Umístění dvojné vazby ω-6 ω-3

Mastné kyseliny Klasifikace MK Potravinové zdroje Doporučení příjmu SFA – nasycená MK Živočišné tuky, kokosový a palmový olej 8-10% MUFA – mononenasycená MK Olivový, řepkový olej, avokádo, ořechy 10-12% PUFA – polynenasycená MK n-3 Rybí tuk, ořechy Do 10% n-6 Rostlinné oleje (slunečnicový, sójový, kukuřičný), semena, ořechy 2-4%

Výskyt tuků A. Dle suroviny, z které se získávají B. Podle výskytu 1. Živočišné tuky a oleje tuky teplokrevných živočichů mléčný tuk - kravský, buvolí sádlo – vepřové, drůbeží lůj – hovězí, skopový rybí olej 2. Rostlinné tuky a oleje Olejniny S převahou linolové kyseliny: řepka, sója, slunečnice S převahou olejové a dále linolové: podzemnice olejná, bavlník, světlice, sezam S převahou olejové a dále palmitové: olivy, dužnina palmy olejné S převahou palmitové a s dalšími nasycenými kyselinami: jádro palmy olejné, kokosový tuk Rostlinná másla: kakaové máslo (vysoký obsah stearové kys.) B. Podle výskytu tuky zjevné - ty které používáme tuky skryté – v mléku, vejcích, sval. tkáni, pečivu….

Výskyt tuků C. Podle obsahu v potravině 1. Potraviny s vysokým obsahem tuků (více než 40 % energie) Tučné maso Plnotučné mléko a ml. výrobky, sýry… Ořechy, mák Jemné a trvanlivé pečivo Smetanové mražené krémy Čokoláda Majonéza 2. Potraviny s nízkým obsahem tuků (méně než 20 % energie) Výrobky z obilovin (mouka, chléb) Luštěniny, brambory Zelenina, ovoce Nečokoládové cukrovinky

Zastoupení MK v tucích a olejích

Obsah MK v jedlých tucích (%) Jedlý tuk Nasycené kyseliny Monoenové kyseliny Polyenové kyseliny Máslo 62 35 3 Sádlo 40 55 5 Sójový olej 15 25 60 Slunečnicový olej 12 20 68 Řepkový olej 6 64 30 Margarin 20-25 20-40 30-50 Pokrmový tuk 25-55 5-10

Příjem tuků (MK) Doporučované množství 25 – 30 % (sportovci 20 %) = 70 – 100 g tuku/den Konzumace tuku v ČR 30 – 40 % energie (25,4 kg/os/rok) ↑ příjem tuků => ↑ výskyt kardiovaskulárních nemocí ↑ výskyt některých nádorových onemocnění Záleží na složení tuků - EMK jsou nezbytné (rostlinné oleje, rybí tuk) Poměr nasycených, MUFA, PUFA = 1:1,4:0,6 Poměr n-6 a n-3 = 5:1 K. linolová ≤ 10 g (5%) K. linolenová ≤ 4g (1%) Denní úhrada k. linolové a linolenové = 1,5 – 2 lžíce řepkového oleje Příjem cholesterolu < 300 mg/den

Esenciální MK Esenciální MK lidské tělo nedokáže vytvořit kyselina linolová (18:2, n-6 ) a linolenová (18:3, n-3) n-3 – prostaglandiny - vazodilatační, antiagregační a antipermeabilní účinky n-6 – tromboxany – proagregační, vasokonstikční a permeabilní účinky Vysoký příjem n-6 => endogenní luipoperoxidace (↑ oxid. LDL chol) n-6 Kyselina linolová – rostlinné oleje (kukuřičný, slunečnicový, sójový, bavlníkový, olivový) Kyselina arachidonová – maso (sladkovodní ryby) n-3 Kyselina linolenová – oleje (len, vlašské ořechy, sója, pšeničné klíčky) EPA a DHA – mateřské mléko - ryby a korýši (makrela, losos, parma, ančovičky, sleď, pstruh, sardinky, tuňák Význam omega- 3 – nezbytné pro normální růst a vývoj, hrají důležitou roli v prevenci srdečních nemocí, hypertenzi, artritidy, rakoviny

Příjem tuků (MK) Rybí olej Denní příjem tuků: zdroj EPA a DHA (n-3) 1 - 2 x týdně 200- 300g nebo denně 3 – 4 ml kvalitního rybího oleje EPA + DHA ≤ 1g (0,5%) Denní příjem tuků: 70 g = 25 g skrytý tuk 45 kuchyňské použití (25 g margarin, máslo + 20 g kvalitní rostlinný olej) + 1 – 2x týdně ryby

Trávení tuků Lipáza – glycerol + 3 MK Postupně se odštěpuje po 1 molekule MK (diglycerid, monoglyceri) Glycerol – odbouráván na glukózu či glykogen Lipázaa –hormonsenzitivní lipáza – hlavní lypolitycký enzym. Je ovlivňována sekrecí hormonů. Lipolyticky působí ACTH, glukokortikoidy, tyroxin, adrenalin a glukagon, opačné účinky má inzulin. Hladovění zvyšuje aktivitu lipázy Lipoproteinová lipáza – její aktivitu zvyšuje inzulin a snižuje ACTH¨, glukokortikoidy, hladovění,stres Lipoprot. Lipáza zásoby tuku zvětšuje. Hormon.senzitivní lipáza je zmenšuje B-oxidace MK – v matrix mitochondrie, aerobní děj- odbourávání MK za získání energie

Cholesterol Nejznámější ze sterolů Obsažen v živočišných tucích Význam: hlavní strukturální součástí buněčných membrán všech živočišných buněk je výchozí látkou pro syntézu steroidních hormonů je výchozí látkou pro syntézu žlučových kyselin je nezbytný pro syntézu všech lipoproteinů ve střevě a játrech důležitý pro resorpci triacylglycerolů a v tucích rozpustných vitaminů ze střeva, jejich transport a utilizaci Organismus – tvorba asi 1g chol/denně Příjem 300 – 500 mg/denně živočišnou stravou

Cholesterol LDL a VLDL cholesterol – transportuje chol. z jater do krve → buněk (nadbytek se ukládá do cévní stěny) HDL cholesterol – zpětné vychytávání cholesterolu ve tkáních Cholesterol – norma do 5,2 mmol/l Hladina ↑ 6,5 mmol/l – porucha metabolismu Oxidující cholesterol Vyhýbat se oxid. cholesterolu ve stravě Přijímat dostatek antioxidantů (vit. C, E, Se, Zn, fytonutrienty)

Tuky a sport Méně tuku (max. do 30%) Omezit tzv. skryté tuky (maso, uzeniny, pečivo, čokoláda, smažená jídla..) Odstraňovat viditelný tuk a kůži Vybírat libové maso Vhodná technologická úprava Upřednostňovat nenasycené tuky Vybírat kvalitní oleje – olivový, řepkový, pšeničné, rybí

Metabolismus tuků MK, glycerol - zdroje energie MK - oxidace v různých tkáních (játra, svaly) Glycerol zdroje energie pro glykolýzu Glukoneogenese (játra) => glu => stálá hladina glykémie Mobilizace tuku z tukových zásob Kdy ? - potřeba energie TAG → MK (vazba na albumin), glycerol (krev) ↑glukagon, epinefrin, norepinefrin, kortisol, ACTH, TSH, GH => Hormon senzitivní lipáza (HSL) Příliv MK do svalových vláken ↑ MK v krvi => ↑ utilizace MK ve svalech (během cvičení, klid)

Metabolismus tuků a cvičení Zdroje MK pro svalstvo během cvičení MK zevnitř svalových vláken MK mimo svalová vlákna – tuková tkáň ve svalech, tuková tkáň zásobní, lipoproteiny Tuková tkáň zásobní – 5 – 25 % Vlivy – hormony, albumin, průtok krve tukovou tkání, intenzita, délka cvičení, výživa Intracelulární zásoby tuku ve svalech Vlákna typu I a IIa – TAG Vlivy – hormony Zásoby – asi jako glykogenu Lipoproteiny Chylomikrony a VLDL částice – zdroje energie Vlivy – čas a složení posledního jídla LPL ovlivňuje dostupnost MK z LP ↑ během cvičení a zůstává ↑ i po cvičení Tuk – zdroj energie během regenerace po a během přestávek (hokej, silový trénink)

Metabolismus tuků a cvičení Vliv hormonů na metabolismus tuků během cvičení Katecholaminy, kortisol => ↑ HSL (cvičení střední intenzity, vytrvalostní) Glukagon => ↑ HSL (pokud se snižuje hl. glykémie během cvičení) Inzulin => ↓ HSL Cvičení mírné až střední => ↑ lipolýza Glykémie ↑ => ↓ HSL ↓ => ↑ HSL Dostupnost kyslíku a utilizace tuku během cvičení Oxidace tuků – O2 ↑ eikosanoidů (PUFA) => vazodilatace => ↑ dostupnost O2, odvádí laktát, CO2, teplo Albumin – nutný pro přenos MK v krvi

Intenzita cvičení a utilizace tuku

Spotřeba tuku dle intenzity cvičení

Metabolismus tuků a cvičení Sporty jako – lední hokej, fotbal Sprinty ATP, CP, glykolýza < 10 % tuky (MK) Mezi sprinty (chůze, lehký běh) MK - ↑ oxidace (obnova ATP, CP) Trvání cvičení ↑ a nižší intenzita => ↑ utilizaci tuku Vliv: Glukóza, O2, MK 10 – 30 min. od začátku cvičení

Adaptace tukového metabolismu Vytrvalostní cvičení => adaptace a ↑ oxidace tuků a šetří se glykogen ↑ sval. vláken I. typu (> 60 %) (gen.) Adaptace kardiovaskulárního systému => lepší oxidace tuků Adaptace LPL => ↑ aktivity během a po cvičení => doplnění TAG ve svalech , ↓ TAG v krvi ↑ HDL, ↓ LDL