Paul Ricoeur Zuzana Svobodová. Paul Ricœur 27.2.1913 Valence – 20.5.2005 Châtenay-Malabry u Paříže Vyrůstá bez rodičů, u tety v Rennes, protestanté v.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pro mé nejlepší kamarádky
Advertisements

DĚJINY a etika. Dějiny nejsou  prostým sledem událostí  řetězcem důsledků v sobě uzavřených kauzalit  objektivní daností  změnou.
Co je to hermeneutika?.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Simona Belanová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.04/Be.
Úvod do sociální a kulturní antropologie
Metody zaměřené na autory a jejich svět Historicko-kritická metoda Textová kritika Literární kritika Dějiny podání Kritika redakce sociologie Dějiny formy.
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
SVOBODA ČLOVĚKA Mgr. Michal Oblouk.
filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu
Etika Mgr. Blanka Chocová.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Hledat lásku. Nesmysl. říká rozum. Směšné. říká hrdost. Riskantní
Ježíšova velekněžská modlitba I
KOMUNISMUS Michal Hess.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Boží jméno ve starověké hebrejštině. zájem  -studují Bibli  -poučují druhé o Bibli  -chodí na biblické přednášky  (viz dále)  -nekradou  -nekouří.
 Poslední přikázání z první desky desatera – příkazy vztahující se k Bohu.  Již ve SZ patřilo toto přikázání k identitě vyvoleného národa.  Židé světili.
Demokracie a její hodnoty
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Jan Patočka Lukáš Hoskovec, C4B únor 2014.
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Vypracoval: Jakub Moravec
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - KŘESŤANSTVÍ
VY_32_INOVACE_51_04 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Společenskovědní seminář Mgr. Milan Šimek
Konec systému jednoho muže.  Prvotní není ani hmota, ani myšlení  totožnost bytí a myšlení  Vývojové fáze ducha: 1. Absolutní duch 2. Jinobytí (příroda)
Jan Patočka Adam Neckář, C4A.
 Tomáš Pešl C4B  Martin Heidegger  Život  Díla  Otázky  Zdroje.
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 2008/09 Petr Jandejsek.
Uvedení do etiky Zuzana Svobodová.
Marek Zámečník C4A ŽIVOTNÍ SÍLA.   francouzský filozof  představitel filozofie života  z rodiny židovského hudebníka  studium matematiky.
Karel Čapek.
Marie Currie-Sklodowská
EXISTENCIALISMUS 20. března 2014, Pavel Trtílek.
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Eric Berne Marek Zámečík C4A.
Přednáška K čemu je právní filosofie
Skutečná svoboda Bohumír Novotný, , AC Ivanovice n.H.
SVOBODA je vaše životní právo ( Z knihy: Sanaya Roman ŽÍT S RADOSTÍ )
Tomáš Garrigue Masaryk Jiřina Sedláčková, C4A
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 6 Subjektivní, objektivní a absolutní idealismus.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 8.ročník III
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 5 Transcendentální idealismus a kriticismus.
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
Úvod do historie, periodizace dějin, historické prameny OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Osoba a osobnost Pavlína Jordánová, Margita Přikrylová, Eliška Roubalová.
Problémy návratu k přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.
Michalíková Hor č íková 2. Ro č ník VSRR Bc. Aristoteles.
Práva a povinnosti mezi manželi
Řečtí historikové Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
Klasická sociologie (Max Weber)
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 200/10
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Aristotelés - přehled díla a myšlení
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
EXISTENCIALISMUS Pavel Trtílek,
EXISTENCIALISMUS 10. března 2016, Pavel Trtílek.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Karel Čapek.
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
PRÁVO, PRÁVNÍ NAUKA - úvod
Arthur Schopenhauer narodil se v Gdaňsku
Krása zimy Hledat lásku? Nesmysl...říká rozum. Směšné....říká hrdost. Riskantní...brání se zkušenost. Ale samota zabíjí ...šeptá srdce.
Základní filozofické otázky
ÚVOD DO DĚJEPISU.
Hledat lásku. Nesmysl. říká rozum. Směšné. říká hrdost. Riskantní
Transkript prezentace:

Paul Ricoeur Zuzana Svobodová

Paul Ricœur Valence – Châtenay-Malabry u Paříže Vyrůstá bez rodičů, u tety v Rennes, protestanté v katolickém prostředí Chlapecké lyceum v Rennes 1933 licenciát ve filosofii, vyučuje na lyceu Saint-Brieuc (18 hodin týdně) 1935 Sorbonna, „pátky“ u G. Marcela – vzpomínky in Rozhovory (P. Ricœur a G. Marcel), Brno 1999 manželství s kamarádkou z dětství (Simone Lejas, 1937 narození prvního syna – Jean Paul, 1938 druhého – Marc) Během války v zajetí, čte K. Jasperse 1948–57 uni Štrasburk, dějiny filosofie, publikuje: G. Marcel a K. Jaspers: Filosofie mystéria a paradoxu 1957–67 Sorbonna 1967–70 Paříž-Nanterre (studentské bouře, odchod) 1970–90 uni Chicago, Divinity School (1990 emeritní profesor), vyučuje také v Lovani, Montrealu, Yale. 1973–87 Paříž-Nanterre, 1987 emeritní profesor mj. navštěvoval bytové semináře v ČSSR a roku 1993 byl prvním laureátem Ceny Karla IV. (UK Praha).

Paul Ricœur fenomenologie (50. léta) – vliv Husserla; Filosofie vůle, 1950; Čas a vyprávění, (o Aristotelově Poetice); Soi-même comme un autre / Já jako druhý, 1990; La mémoire, l'histoire, l'oubli / Paměť, dějiny, zapomnění, 2000 hermeneutika (60–80. léta): O interpretaci, esej o Freudovi, 1966 (následuje rozkol s Lacanem); Konflikt interpretací, 1969; Živá metafora, 1975; Myslet bibli, 1998 etika / etická a politická filosofie (1990–2005): Dějiny a pravda, 1964; Od textu k jednání, 1986; Spravedlivý, 1991 a 2001

Paul Ricœur v češtině Výbor z kratších studií, Praha 1989 Život, pravda, symbol, Praha 1993 Rozhovory (P. Ricoeur a G. Marcel), Brno 1999 Myslet a věřit: kritika a přesvědčení (rozhovor vedli François Azouvi a Marc de Launay), Praha 2000 Křehká identita; úcta k druhému a kulturní identita, Třebenice 2000 Čas a vyprávění 1: Zápletka a historické vyprávění, Praha 2000 Filosofie vůle 1: Fenomenologie svobody, Praha 2001 Čas a vyprávění 2: Konfigurace ve fiktivním vyprávění, Praha 2002 Úkol hermeneutiky: Eseje o hermeneutice, Praha 2004 Čas a vyprávění 3: Vyprávěný čas, Praha 2007

Paul Ricœur Antropologie zpřítomnění – reprezentace Prereflexivní intersubjektivita (společný pobyt na světě) Identita „já sám“, identita „tito my“ „osobní re-evaluace etického/hodnotového nebe“ Hodnoty se jeví v té míře, v jaké jsem jim zasvěcen Člověk sobě rozumí jako o něco usilující, něco chtějící, k něčemu nakloněn; za toto naklonění nese odpovědnost Úkol přivádět (sebe, druhé) do svobody k odpovědnosti Jsem, protože volím a odpovídám za svou volbu, spolutvořím svůj život i zasahuji do osudu světa Pobyt na světě je odpovídáním, svět je tázáním, žít znamená volit, rozhodovat (i pasivita je volbou)

Paul Ric œ ur

Další prameny PR v Národní knihovně PR ve filosofii 20. století (v aj.) Bibliografie (fr.) zde také Rozcestník na linky o PRBibliografie (fr.)Rozcestník na linky o PR Strukturovaná bibliografie PR ve filosofickém slovníku (aj.) PR – AudiodokumentyAudiodokumenty YouTube – PR o svých začátcích s filosofií a jiné (fr.)YouTube – PR o svých začátcích s filosofií a jiné YouTube –Anthony Thiselton on Paul Ricoeur (aj.)YouTube –Anthony Thiselton on Paul Ricoeur