Mezinárodní pohyb kapitálu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Měnový kurz 9.
Systém bank v ČR.
TEORETICKÉ PŘÍSTUPY K VYSVĚTLENÍ VÝVOJE MĚNOVÉHO KURZU
Mikroekonomie I Měnový kurz Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Platební bilance, zahraniční zadluženost
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
Poptávka po penězích.
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
Mezinárodní měnové systémy
Mezinárodní měnový systém Ing. Vojtěch Jindra
Měnový kurz Ing. Daniel Konczyna.
Systémy měnových kurzů Platební bilance
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Funkce peněz Petr Machala.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
Světové hospodářství.
SVĚTOVÁ EKONOMIKA 7 Světová ekonomika SU OPF.
Rozpočtový deficit a veřejný dluh
Stanislav Polouček Vysoká škola sociálně-správní, Havířov
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Platební bilance Statistický účetní záznam (dle pravidel podvojného účetnictví), který sumarizuje všechny ekonomické transakce mezi subjekty domácí země.
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Platební bilance,
Mikroekonomie I Platební bilance a obchodní bilance Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Hospodářský rozvoj I. Vladan Hodulák.
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Zahraniční vztahy.
3. Kurzové systémy a platební bilance
2. téma:. Definice peněz  Peníze jsou jakékoli aktivum všeobecně přijímané při placení za zboží a služby, při placení dluhu.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Peníze a měny.
Platební / obchodní bilance
Platební bilance N MF A Cvičení č. 1 ZS Témata seminárních prací N_MF_A 1. Vývoj běžného účtu platební bilance ČR od r. 2004, hlavní trendy a disproporce.
Vnější hospodářská politika
4. MĚNOVÉ KURZY.
ŘÍZENÍ RIZIK I Finanční rizika Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Kreditní riziko.
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – 2. část Kursová politika Tomáš Paleta Katedra ekonomie, č. 604 Konzultační hodiny: Pondělí 14.00–15.00
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Peníze v MEV a mezinárodní měnové systémy Mechanizmus vzájemné směny a pohybu kapitálu se uskutečňuje prostřednictvím mezinárodně platného a uznávaného.
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
VNĚJŠÍ VZTAHY 1. OTEVŘENOST 2. PLATEBNÍ BILANCE 3. MĚNOVÉ KURZY.
Měnový kurz.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_15 Název materiáluMěna a měnové.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Mezinárodní měnové systémy Mezinárodní politická ekonomie 2008.
Téma č. 5: Mezinárodní trh peněz, směnné kurzy Základy ekonomie II.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Monetární politika Peníze. Pecunia – dobytek Platit - plátno Dvojnásobná shoda potřeb Naturální směna Komoditní peníze Drahé kovy Peníze (papírové) Bankovní.
Trh a jeho zákony. Zboží je služba nebo statek určený pro směnu na trhu. SMĚNA  směna naturální neboli bartr  směna realizovaná prostřednictvím peněz.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
MONETÁRNÍ POLITIKA.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Monetární politika Peníze.
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – 2. část Kursová politika
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
Trh peněz Pavel Janíčko.
Peníze a peněžní trh TNH 2 (S-5B)
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
Transkript prezentace:

Mezinárodní pohyb kapitálu Nejjednodušší definice kapitálu říká, že jsou to peníze, které přinášejí další peníze. Kapitálem rozumíme vše, co vkládáme do výroby proto, aby vznikly další hodnoty. Rozlišujeme: Finanční kapitál = peněžní podoba kapitálu (hotové peníze, pohledávky, cenné papíry, deriváty apod.) Reálný kapitál = fyzická podoba kapitálu (stroje, budovy, materiál, polotovary, nehmotný majetek - licence, know-how, software apod.). Příliv zahraničního kapitálu umožňuje, aby byly domácí investice větší než suma domácích úspor, odliv kapitálu znamená, že část domácích úspor byla investována v zahraničí. Přebytek finančních prostředků má sektor domácností, podnikový sektor je obvykle deficitní, státní sektor je spíše deficitní – celkovou rovnováhu kryje zahraniční sektor přílivem či odlivem kapitálu (saldo odpovídá běžnému účtu platební bilance)

Základním motivem přesunu kapitálu ze země do země je jeho zhodnocení – ne zajištění platební rovnováhy. Klasifikace: - přímé investice, portfoliové investice, ostatní kapitál - soukromý kapitál, veřejný kapitál, kapitál mezin.institucí krátkodobý, střednědobý, dlouhodobý Přímé investice (FDI) zakládají trvalou účast investora z jedné země v aktivitě subjektu (rezidenta) jiné země. (tříd: akciový kapitál, reinvestované výnosy, kap.transakce v rámci dané spol.) Pohyb kapitálu je mimořádně citlivý na vývoj konjunkturní situace a finanční krize. Teritoriální struktura: dominují vyspělé země (89% vývozu a 79% dovozu) mezinárodní organizace jen 4% (vývoz) země rozvojové a transformující se 7,4% vývozu a 18% dovozu Struktura: FDI – 17%, portfoliové investice 43%, ostatní investice 40% (půjčky 16%)

Měnový kurz Měnový kurz - cena zahraniční měny vyjádřená v domácí měně/ kolik domácích peněžních jednotek musíme vynaložit na nákup zahraniční peněžní jednotky. Při růstu kurzu Kč/USD o 5% (posilování dolaru – více korun za dolar) se bude dovážené zboží za které platíme USD zdát o 5% dražší (jeho relativní cena vzroste). Znehodnocení domácí měny zlevňuje vývoz a zdražuje dovoz a naopak. Změna kurzu je u směnitelných měn důsledkem nabídky a poptávky po měně na mezinárodních finančních trzích. Rostoucí nabídka zahraniční měny na domácím devizovém trhu domácí měnu zhodnocuje a naopak, rostoucí poptávka po zahraniční měně domácí měnu znehodnocuje. Teorie parity kupní síly / Teorie parity úrokové míry

Kurzový režim – měnová soustava Obecně lze rozlišit dva druhy měnových kurzů 1) pevné (fixní) – kurs pevně vázaný na jednu měnu, kurs vázaný k měnovému koši, kurs posuvně zavěšený 2) pohyblivé (plovoucí floating) - čistý floating - určují převážně tržní síly nabídky a poptávky po měnách na devizových trzích - řízený floating – existují intervence centrální banky v případě silných vlivů devizových operací a soukromých kapitálových toků Výhody pružných kurzů - možnost pružně přizpůsobovat úroveň domácích výrobních nákladů a cen zahraničním - není třeba devizových rezerv k intervencím - možnost provádět samostatnou měnovou politiku, která omezuje přelévání inflace Nevýhody pružných kurzů - nestabilita - spekulativní pohyb kapitálu, vliv na výrobní sféru, rizika a nutnost jištění

Mezinárodní měnové systémy Mechanizmus vzájemné směny a pohybu kapitálu se uskutečňuje prostřednictvím mezinárodně platného a uznávaného měnového a finančního systému – prostřednictvím mezinárodních financí. Mezinárodní finance – souhrn vztahů, které vznikají při mezinárodních hospodářských, politických a kulturních a dalších stycích a projevují se pohybem peněžních prostředků mezi zeměmi. Vývoj peněžního a platebního systému - naturální povaha směny (pokrok oproti úplnému samozásobitelství) - komoditní peníze (dobytek, plátno, olivový olej, kovy – zlato) - papírové peníze (lehce přenosné)/ neplnohodnotné peníze (!) - bankovní peníze (šeky, úsporové účty, úvěrové karty)

Funkce peněz - prostředek směny - zúčtovací jednotka (měření hodnoty všeho) uchovatel hodnoty (lepší než ostatní, protože je likvidní) – závisí na cenové hladině Peníze jsou definovány lidským chováním – to že je nějaké aktivum považováno za peníze, vychází z toho, že lidé předpokládají, že bude ostatními lidmi přijímáno při platebních transakcích. Peníze jsou aktivum, které je všeobecně přijímáno při placení za zboží a služby nebo úhradě dluhu. Měnové soustavy (systémy) Měnový systém – způsob oběhu peněz v určité zemi, který je určen souborem zákonných opatření. Měnová politika – vzniká v souvislosti s demonetizací zlata – jde o regulaci množství peněz v oběhu.

Vývoj mezinárodních měnových soustav 1) Období před zlatým standartem (-1870) 2) Období klasického zlatého standartu (1870-1914) 3) Období mezi světovými válkami (1918-1939) 4) Breton-woodský měnový systém (1945-1971) 5) Období porozpadu Breton-woodského systému (1971-)

Breton-woodský měnový systém (1945-1971) poprvé kdy se země dohodly na mechanizmu regulace mezinárodního finančního systému jde o soustavu pevných devizových kurzů založenou na USD, který je pro zahraniční vlády a banky volně směnitelný za zlato v poměru 35:1tr.u. pevné devizové kurzy mají být udržovány prostřednictvím intervencí centrálních bank na devizových trzích (banky kupovaly a prodávaly dolarová aktiva ze svých rezerv) kdykoliv se některá měna příliš vzdálila od své základní či přiměřené hodnoty, mohla se její měna upravit (marka revalvovala, libra devalvovala) úprava byla možná jen v případě zásadní nerovnováhy platební bilance země a ve shodě s MMF

Rozpad Breton-Woodského systému (1971) - začátkem 60-let – slábnutí pozice USD - devalvační tlaky na USD a tím i na pevnou cenu zlata (1961-68 „zlatý pool“) - srpen 1971 Nixon konstatuje, že se americká vláda rozhodla ukončit směnitelnost USD za zlato - prosinec 1971 – měnová konference ve Washingtonu – devalvace USD o 7,9% (38:1), zrušená směnitelnost za zlato, 10% dovozní přirážka přechod k floatingu připojují se energetická krize na základě ropného šoku a krize surovinová 1976 výroční konference IMF v Kingstonu – v podstatě legalizován stav existující v kurzové oblasti (umožnění volně plujících kurzů)