BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální učební materiál
Advertisements

Digitální učební materiál
Dokumentace k zajištění BOZP
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
Základní p ř edpisy o BOZP Osobní ochranné pracovní prost ř edky Organizace pracovišt ě, prevence rizik a úraz ů a nemocí z povolání Bezpečnost a ochrana.
RLZ - Personalistika Romana Pavelková Skalský Dvůr
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Posuzování bezpečnosti u provozovaných strojů
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
VÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Legislativa.
4.přednáška.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
3. PŘEDNÁŠKA ü   Zákoník práce struktura hlava pátá první tři paragrafy.
Dokumentace k zajištění BOZP
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1116Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Zálohy na daň Jméno.
AKCIOVÁ SPOLEČNOST II.. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1171Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání.
ZÁKONÍK PRÁCE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1124Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma: Zákoník.
OSTATNÍ STÁTNÍ ORGANIZACE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1176 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1261Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pracovní poměr Jméno autora: Ing. Zdeňka Suchomelová.
VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1133Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma:
ODMĚŇOVÁNÍ PRACOVNÍKŮ
KRITÉRIA ČLENĚNÍ PODNIKU
PÉČE O PRACOVNÍKY.
P OBÍDKOVÉ SLOŽKY, PŘÍPLATKY. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1268Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pobídkové složky,
VÝPOČTY O PRACOVNÍCÍCH
MOTIVAČNÍ PROGRAM PRACOVNÍKŮ
ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PRACOVNÍKŮ
OBCHODNÍ JMÉNO PODNIKU. Označení materiálu:VY_32_INOVACE_EKO_1161 Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1263Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1153Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
ČLENĚNÍ ZAMĚSTNANCŮ.
VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1167 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1262Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pracovní smlouva Jméno autora: Ing. Zdeňka.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
OBCHODNÍ REJSTŘÍK. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1162Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání Téma:
STÁTNÍ PODNIK.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1115Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Slevy na dani a sazby.
FIREMNÍ KULTURA.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1155Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1112Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Základ daně podle §
PRACOVNÍ SMLOUVA. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1128Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma: Pracovní.
PŘÍKLADY VÝPOČTU daně – různé slevy
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1151Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI. Základní právní předpisy BOZP -stanovují práva a povinnosti zaměstnanců, vedoucích zaměstnanců a managementu v.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Výchova k občanství TEMA: Bezpečnostní předpisy.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Dozorová činnost jako nástroj prevence poškození zdraví z práce MUDr. Anežka Sixtová, MZ ČR.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
BOZP 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Název projektu: Moderní škola
VY_32_INOVACE_Sikorova_
Pracovní podmínky žen a mladistvých
VY_32_INOVACE_06_EKO_341_Jan
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Vliv rizika práce na pracovní úrazovost a na celkový stav pracovníků v zemědělství z pohledu BOZP Ing. Jaroslav Hotový, Praha 2019.
Transkript prezentace:

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1135 Ročník: 2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma: BOZP Jméno autora: Ing. Barbora Prošková Vytvořeno dne: 7. 3. 2013 Metodický popis, (anotace) Podpora výkladu v hodině. Prezentace seznamuje žáky s základní problematikou bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, s právní úpravou, riziky a kontrolou.

Definice souhrn opatření stanovených právními předpisy a zaměstnavatelem, která mají předcházet ohrožení nebo poškození lidského zdraví v pracovním procesu

Právní úprava Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce Zákon č. 309/2006 Sb., o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví

Povinnosti zaměstnavatele zajistit bezpečnost a ochranu zdraví zaměstnanců při práci s ohledem na rizika možného ohrožení jejich života a zdraví, která se týkají výkonu práce hradit náklady spojené se zajišťováním bezpečnosti a ochrany zdraví (tyto náklady nesmějí být přenášeny přímo ani nepřímo na zaměstnance)

Zaměstnavatel: Vyhledává a řídí pracovní rizika - rizika jsou individuální pro každou organizaci - cílem je a) rizikům předcházet (ochranné prostředky, lékařské prohlídky) b) snižovat následky nežádoucích situací Seznamuje zaměstnance s BOZP (povinná školení) - s předpisy BOZP - s možnými riziky - bezpečnostními opatřeními

Kontrola dodržování BOZP Státní úřad inspekce práce Oblastní inspektoráty práce - provádějí pravidelné i namátkové kontroly - odhalují a trestají protiprávní stav v oblasti BOZP - zjišťují rizikové faktory na pracovišti

Rizikové faktory Fyzikální - hluk, vibrace, prach, chlad, horko Chemické - chemické látky Biologické - viry, bakterie, plísně Ergonomické - nevyhovující výkonostním možnostem člověka Psychosociální - fyzická, psychická zátěž

Kategorizace prácí = zařazení práce do jedné ze čtyř stanovených kategorií dle Zákona č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví (rizikovou prací je označena práce spadající převážně do třetí a čtvrté kategorie)

Riziková práce = práce, při které je zvýšené nebezpečí vzniku pracovního úrazu nebo nemoci z povolání Pracovní úraz - úraz, který vznikl zaměstnanci při plnění pracovních úkolů a při činnosti související s plněním pracovních úkolů Nemoc z povolání - nemoc vzniklá nepříznivým působením fyzikálních, chemických, biologických či jiných škodlivých vlivů (uvedena v nařízení vlády č. 290/1995 Sb., kterým se stanový seznam nemocí z povolání)

Zdroje Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce dostupný na http://business.center.cz/business/pravo/zakony/zakonik-prace/ v platném znění Zákon č. 309/2006 Sb., o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, dostupný na http://www.podnikatel.cz/zakony/zakon-c-309-2006-sb-kterym-se-upravuji-dalsi-pozadavky-bezpecnosti-a-ochrany-zdravi-pri-praci/ v platném znění Zdroje obrázků: Všechny použité obrázky pochází od Microsoft, Klipart z aplikace MS Office, 2013