VOLNOČASOVÉ AKTIVITY OSOB SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM (ZP)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poznáním k udržitelnému rozvoji regionu Místo, kde žijeme
Advertisements

TyfloCentrum Brno, o.p.s. se představuje
VZNIK A VÝVOJ PROJEKTU Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Projekt Vzdělávání o lidských právech s použitím dokumentárních.
Naše obec – Rožmitál p. Tř
INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001.
Tato prezentace podává základní informace o škole, o jejím technickém vybavení, o výuce a o školních akcích a aktivitách Informace o škole Vybavení.
Ekologická výchova v Zoo Ostrava
CELOSTÁTNÍ VEŘEJNÁ SBÍRKA NA PODPORU NEVIDOMÝCH
Dobrovolnictví v Soběslavi Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Knihovny současnosti, České Budějovice, 13. –
ČINNOST DĚTSKÝCH KNIHOVEN VE VSETÍNĚ
Dramacentrum jako služba komunitě a veřejnosti Pavel Němeček Konference Olomouc
TyfloCentrum ČR, obecně prospěšná společnost
… správný cíl vaší cesty!
Volný čas a kultura Kultura pro děti a kultura dětí.
Na internetu: Karel Šimek říjen 2006.
200 LET LOUIS BRAILLE SONS BLANSKO DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 12.LEDNA 2009.
Vítejte v Městské knihovně Čelákovice
30. září – ZÁJEZD zástupců neziskových organizací do Prahy na pořad Vzpomínky nám zůstanou (Hron, Cibulka, Simonová, Fousek) 1. října – VÝSTAVA Šťastné.
Konice je výchozí bod pro Vaše kroky v našem regionu.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Europe Direct Přednáška – 23. února 2012 Michaela Bartůšková.
Co je program Mládež v akci?. Komunitární program Evropské unie na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
KULTURNÍ INSTITUCE Mgr. Michal Oblouk.
Kultura.
Analýza potenciálu cestovního ruchu v turistické lokalitě Hranicko
M ĚSTSKÁ ČÁST P RAHA 21 M ĚSTSKÁ ČÁST P RAHA 21 Zavádění procesu místní Agendy 21 Strategie, otevřenost, spolupráce koordinátorka MA21 Iva Hájková
Městské informační centrum Liberec. LIBEREC EVROPSKÉ MĚSTO SPORTU 2012 V roce 2011 bylo městu Liberec uděleno prestižní ocenění EVROPSKÉ MĚSTO SPORTU.
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
SPORT PRO NEVIDOMÉ A JEHO POČÍTAČOVÁ PODPORA
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Portál - kultura a historie Prahy Ivan Seyček Miroslav Váňa Lada Králová Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS Portál – kultura.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
NIPOS – Lenka Lázňovská.  Velký okruh subjektů poskytujících veřejné služby v kultuře, a to zejména v oblasti veřejné osvěty a edukace. Jsou naplněním.
Síť EUROPE DIRECT Úkolem informační sítě EUROPE DIRECT je šířit informace a doporučení týkající se politik EU a aktivně podporovat diskuze o Evropské.
Město Brno.
Pavel Slouka.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Distribuce umění a kulturního dědictví. Faktory ovlivňující distribuci Místo, budova, sídlo organizace Odvětví nebo hlavní předmět činnosti organizace.
PRORODINNÁ POLITIKA.  Prorodinná politika = souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny. Obecně se jedná o podporu rodin ve výkonu jejich přirozených.
Orlické hory pro všechny Cesta k certifikaci Nové Město nad Metují VÍTEJTE ! Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do.
Zlatá koruna Královéhradeckého kraje 2016 Ocenění.
Jitka Tomečková Michaela Trněná.  Víte, že … ?  Smyslová zahrada  Možnosti umělecké realizace  Slepecké spolky  Slavné osobnosti s postižením zraku.
Kamýk nad Vltavou Počet obyvatel : 907 Kamýk nad Vltavou a Velká nad Vltavou zdravotní středisko, poštovní úřad, mateřská škola, základní škola spojená.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Prezentaci vytvořila : Veronika Jusková Nikola Chylková Alena Bujnochová Martin Kašpárek 1b.
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
Galerie - prostor pro zábavu i vzdělávání nabídka programů pro střední školy a možnosti spolupráce.
 Paralympijské hry (zkráceně také para(o)lympiáda) jsou vícesportovní událostí určenou pro sportovce s trvalým tělesným, mentálním a senzorickým zdravotním.
Petr Machovec.  Možnosti turistiky pro postižené ◦ Turistika s průvodcem ◦ Speciální značení ◦ Informace o schůdnosti a dostupnosti ◦ Doprava  Rozdělení.
Cyrilometodějské jubileum 2013 Přehled aktivit Zlínského kraje Ing. Ladislav Kryštof Výroční konference cestovního ruchu Východní Moravy, 29. ledna 2012.
Galerijní animace na výstavách klasického a současného umění, příklady ze zahraničních i českých institucí. GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky, jaro.
125 let od první zmínky knihovny 95 let od založení knihovny v Loučce.
Mgr. Z. Flašková, MBA
KULTURNÍ INSTITUCE Mgr. Michal Oblouk.
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Srovnej kraje podle velikosti rozlohy VY_32_INOVACE_03
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
Karlovarský kraj Ing. Jiří Šindelář
Stárnutí a veřejný prostor – Praha 2017
Klement, Vojtěch Horváth, Henrich
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Královské město Rakovník
MIKULOVSKÉ OZVĚNY 58. ZLÍN FILM FESTIVALU 8.–
Co je program Mládež v akci?
TyfloCentrum Brno, o.p.s. Naším posláním je pomáhat nevidomým a slabozra-kým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu.
SONS: sdružuje osoby s různém stupněm zrakového postižení od 15 let věku, jejich rodinné příslušníky nebo osoby bez zrakového postižení, které spolku.
Konference „od kolébky po aktivní stáří“ úvodní slovo RNDr
SVČ Fokus Nový Jičín Červen 2019 KROUŽKY A KURZY 2019/2020
Transkript prezentace:

VOLNOČASOVÉ AKTIVITY OSOB SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM (ZP) Jana Kladivová

Výtvarné aktivity osob se ZP Další využití volného času Kultura a osoby se ZP Výtvarné aktivity osob se ZP Další využití volného času Zajímavé dokumenty ČT Sbírky a projekty Některé akce v jednotlivých krajích https://www.youtube.com/watch?v=Q7sf8Rzf8rs&feature=share&list=UU4t6EKWl3sXePndAsUauEyA&index=2 (3.16)

Kultura a osoby se ZP kulturní aktivity sdružení, organizace, …

Hudba návštěva koncertů Konzervatoř a SŠ Jana Deyla v Praze Trio MAKABARA https://www.youtube.com/watch?v=fAq1Ui65EcQ (4.17) https://www.youtube.com/watch?v=YOCIOtBNKH0 (1.34) Anton Mészáros http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10123229618-lidske-osudy/307295350280003 (25.25)

Divadlo Divadélko Fortel brněnský soubor; ochotnické hraní více jak 10 let; vidící s nevidomými Studio DAMÚZA (studenti a absolventi DAMU) projekt Cesta kolem světa za absolutní tmy Souboru Loco spolupráce s nevidomými

Výstavy návštěva výstav Muzeum bez bariér (web. informační fórum zaměřené na práci s návštěvníky muzeí, galerií a dalších kulturních paměťových institucí a zařízení, kteří mají specifické potřeby) Projekty a výstavy pro zrakově znevýhodněné (Národní muzeum) http://www.emuzeum.cz/bezbarier/projekty-a-vystavy-pro-zrakove-znevyhodnene/

Film Projekt Komentované kino od 2002 Občanské sdružení Apogeum audio popis filmů – PhDr. J. Smýkal http://www.apogeum.info/index.php?kat=6 (3.12) od 2001/2 Filmový klub zrakově postižených

Tanec Taneční pro zrakově postižené TyfloCentrum, o.p.s. Brno Tanec pro zrakově postižené od 2004 na Fakultě sportovních studií MU předmět v rámci celouniverzitního tělocviku http://is.muni.cz/do/1499/el/estud/fsps/ps09/dance_h/web/index.html

SPOLUMAT projekt, díky kterému lze požádat o doprovod na koncert, výstavu, divadelní představení stačí se registrovat na internetu (www.spolumat.cz.), vybrat si akci a odpovědět na něčí prosbu o doprovod nebo vložit svou nabídku

Výtvarné aktivity osob se ZP hmatové modelování sdružení, organizace a jejich zaměření

Výtvarné aktivity pletení z pedigu; košíkářství tkalcovství batika; malování (např. na sklo) modelování ze včelího vosku grafika (linoryt) šperkařství hmatové modelování z keramické hlíny

Hmatové modelování z hlíny Sdružení Slepíši založeno 1995; od 2001 Mezinárodní centrum ATM v Tasově na Vysočině  výuka a propagace Axmanovy techniky modelování (ATM) řešení pracovního uplatnění pro zdravotně postižené absolventy ATM http://www.slepisi.eu/cs/ohlasy-v-mediich (10.47)

Hmatové modelování z hlíny HapAteliér Centrum denních aktivit brněnského TyfloCentra hmatové modelování s keramickou hlínou a jiné aplikované výtvarné techniky

Hmatové modelování z hlíny Hmatateliér ateliér a dílna hmatového modelování zřizovatel sdružení Okamžik předměty z šamotové hlíny technikou ATM i jiné formy řemeslně-výtvarné práce přizpůsobené přirozeným hmatovým schopnostem nevidomých

Další využití volného času ZP sport četba cestování internet, kurzy, …

Sport ČSZPS o.s. – Český Svaz Zrakově Postižených Sportovců; TJ ZORA Světové hry IBSA (IBSA MS a hry, IBSA světové mistrovství mládeže a studentů); Paralympijské hry

Sport Evropské hry mládeže pro handicapované; Mezinárodní sport. hry pro ZP mládež Zimní sportovní soustředění talentovaných dětí a mládeže Sportovní hry zdravotně postižené mládeže a sportovní tábory http://www.inkluze.upol.cz/portal/sportovni-hry-zdravotne-postizene-mladeze-blansko-2-6-6-2014/ (2.59)

Sport atletika bowling; kuželky tandemová cyklistika fotbal; futsal; goalball judo plavání (Pražské centrum zrakově postižených plavců)

Sport veslování showdown (http://showdown.braillnet.cz/) lukostřelba nevidomých (Jiří Mojžíšek) lyžování – běžecké; sjezdové tandem snowboard Tyfloturistický oddíl při Škole Jaroslava Ježka  Horolezecký oddíl Matahari; lezení na stěně

Sport střelba (zvuková; ostrá) šachy vzpírání (silový trojboj) para triatlon rádiový orientační běh baseball windsurfing

Sport vodní turistika (spíše rafty) břišní tance pro zrakově (TyfloCentrum Praha) …

Četba Knihovna Jiřího Mahena v Brně Macanova knihovna v Praze Krajská knihovna Karlovy Vary

Četba Co vlastně ti nevidomí dělají? na stránkách sdružení Okamžik knihy prózy a poezie nevidomých autorů; tvůrci: Jiří Mojžíšek, Miroslav Michálek, Jiřina Holeňová, Delicie Nerková, Jan Slabý, Radek Seifert, Petr Haken, Pavla Šuranská a Renata Rucká, ilustrace jsou dílem nevidomé Pavly Francové.

Četba Nevídáno Kniha autorů Miroslava Michálka, Pavly Francové a Jana Jakeše (vydalo sdružení Okamžik)

Četba Trafika – Noviny pro zrakově postižené čtenáře služba společnosti Brailcom bezplatné čtení novin a dalších periodik v elektronické podobě (on-line nebo ke stažení) v současné době 33 titulů

Cestování, internet, kurzy, … Projekt Disway surfování na internetu informace a zábava jazykové kurzy, různé přednášky, semináře

Zajímavé TV dokumenty Lidské osudy – Anton Mészáros 16 hadů na hlavu

Lidské osudy – Anton Mészáros hudebník, skladatel, sportovec, spisovatel (Vzpomínky psané ve tmě), … Konzervatoř v Brně http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10123229618-lidske-osudy/307295350280003

16 hadů na hlavu Axmanova technika modelování Tasov na Vysočině http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10213538372-sestnact-hadu-na-hlavu/

Sbírky a projekty, organizace Bílá pastelka Světluška Nadace Leontinka organizace podporující volnočasové aktivity ZP

Bílá pastelka sbírka pro nevidomé a slabozraké od roku 2000 (15 let) hlavní pořadatel SONS ČR (založen 1996) dobrovolníci podpora projektů Výcvik vodících psů, Odstraňování bariér, Pomůcky, Četba, Digitalizace, Umění a kultura Mezinárodní den bílé hole

Mezinárodní den bílé hole 15. říjen na celém světě jako White Cane Day / White Cane Safety Day

Světluška od roku 2003 provází děti a dospělé s těžkým ZP na jejich cestě k samostatnosti, financuje projekty, které rozvíjí talent a tvořivé schopnosti lidí se ZP projekty Den POTMĚ s osobnostmi; Noční běh pro Světlušku; Koncert Světlo pro Světlušku; Pohádky od Světlušky; Kavárna POTMĚ; …

Světluška Pohádky pro Světlušku zvukové – ke stažení na internetu různí autoři vypraví Jiří Macháček http://svetluska.centrum.cz/pohadky/index.phtml

Světluška Kavárna POTMĚ poprvé v roce 2006 na MFF Karlovy Vary sehraný tým nevidomých číšníků, barmanů, průvodců a hostesek obsluhuje ve zcela zatemněném prostoru „turné“ v letních měsících (autobus)

Nadace Leontinka od 2008 Jindřich Lukavský projekty Osobní asistence, Stipendium, Partneři,Ve škole, Sport, Raná péče, Hudba, Technika, V nemocnici, Neviditelný svět

Volný čas ZP podporují TyfloCentra, o.p.s. Tyflokabinet České Budějovice, o.p.s. Český svaz zrakově postižených sportovců SONS ČR      Tandem Brno Středisko Teiresiás Knihovna Jiřího Mahena; Knihovna  K. E. Macana …

Některé akce pro ZP v krajích akce v Jihočeském kraji akce v Karlovarském kraji akce v Královéhradeckém kraji akce v Moravskoslezském kraji akce v Jihomoravském kraji

Jihočeský kraj Stezky pro handicapované a areál pro nevidomé turisty v Národním parku na Šumavě zpřístupnění zajímavých oblastí i pro tělesně a zrakově postižené lidi chystaný také areál lesních her pro nevidomé

Karlovarský kraj Zámek Bečov nad Teplou – Relikviář sv. Maura speciální prohlídka s haptickým modelem  Relikviáře sv. Maura v měřítku 1:1 s odlitky 14 sošek a 12 reliéfů

Královéhradecký kraj "Muzeum na dotek" Regionální muzeum a galerie Jičín součástí stálé expozice tzv. haptická skříň s 12 dvířky s 12 muzejními předměty prostor vybaven dalšími prvky pro nevidomé (naváděcí lišta, popisy předmětů a návod v Braillově písmu i v černotisku)

Královéhradecký kraj Zámek Častolovice renesanční zámek paní hraběnky Sternbergové haptická stezka do období od renesance po biedermeier zámecké prostory, park, kavárna, restaurace do všech prostor možný vstup i s vodícím psem

Moravskoslezský kraj Cyklotrasy pro nevidomé a slabozraké cca 80 km speciální tandemové cyklotrasy méně frekventovanými Beskydskými oblastmi specifické mezinárodní a Euro značení (bílé oko na bílomodrém pozadí), místa k odpočinku, venkovní mapy

Moravskoslezský kraj Muzeum Novojičínska, p.o. "Využívání přírodních surovin v lidové kultuře Beskyd" – tvůrčí dílny pro žáky ZŠ a MŠ z okolních obcí, seniory, slabozraké a nevidomé přiblížení zaniklé technologie aktivní formou

Moravskoslezský kraj MINIUNI – svět miniatur Ostrava vedle areálu Výstaviště Černá louka areál s 34 modely významných světových staveb (Eiffelova věž, 7 starodávných divů světa, šikmá věž v Pise, Staroměstská radnice, …) v měřítku 1:25; jezírka i s modelem lodi Stefan Bathory; železniční tratě v měřítku 1:22,5

Jihomoravský kraj Technické muzeum v Brně – Kultura nevidomých zpřístupnění fondů TMB i dalších muzeí nevidomým a slabozrakým (zvuková knihovna, publikace v reliéfní latince a Braillově písmu) Model města Brna roku 1645 na Moravském náměstí v Brně bronzová plastika z roku 2010

Jihomoravský kraj Astronomie nevidomým – tyfloastronomie příručka Petra Závodského popisuje tyflografiku užívanou v astronomii pro nevidomé Dotkněte se hvězd web s pořadem brněnské hvězdárny pro zrakově handicapované návštěvníky, i se zvukovými konzervami astronomie a záznamy historických okamžiků kosmonautiky

Jihomoravský kraj Žalář dotekem – Špilberk haptická cela – součástí hmatové expozice i nástroje tortury používané k „přiznání“ popisky v Braillově písmu Záhon pro nevidomé v Brně speciální záhon v Tyršově sadu možno si na rostliny sáhnout a název se dozvědět z cedulek v Braillově písmu

Jihomoravský kraj Moravská galerie v Brně kolekce uměleckých děl pro nevidomé a slabozraké + výstavní projekty Expozice Napoleon – Austerlitz Slavkov u Brna moderní rozsáhlá expozice věnovaná bitvě tří císařů u Slavkova

Jihomoravský kraj Bosou nohou z Valtic do Rakouska v ČR rarita (v Německu a Rakousku oblíbené) trasa cca 5 km z rakouského Schrattenbergu k Valticím (na Kolonádu) devět zastávek, kde se lze projít bosí po kůře, šiškách, písku, kamenech, balancovat na vratkém mostě z dřevěných trámů, odpočinout si na dřevěných lehátkách

Jihomoravský kraj Jeskyně Blanických rytířů v Kunštátu podzemní haptická výstava soch v nadživotní velikosti – sochař S. Rolínek součástí areálu smyslová zahrada (zajímavé rostliny, které si lze osahat, také zvukové vjemy – protékající potok, zurčící fontána)

Podpora volného času ZP: www.centrumpronevidome.cz; www.tyflocentrum-hk.cz; www.tyflocentrumjihlava.cz; www.tyflocentrum-kv.cz; liberec.tyflocentrum.cz; www.tyflocentrum-ol.cz; www.tyflocentrum-ova.cz; www.tcpce.cz; www.tc-plzen.cz; praha.tyflocentrum.cz; www.tyflo-usti.cz http://www.tyflokabinet-cb.cz/ http://www.sport-nevidomych.cz/ http://www.sons.cz/akce/index.php http://www.braillnet.cz/tandembrno www.teiresias.muni.cz/ http://www.kjm.cz; http://www.ktn.cz www.spolumat.cz/

Použité zdroje http://www.nevidomimezinami.cz/ http://www.okamzik.cz/main/okamzik/Weby/index.html http://www.okamzik.cz/main/okamzik/Kultura_knihovna/index.html http://www.hmatelier.cz/ http://www.helpnet.cz/zrakove-postizeni http://svetluska.centrum.cz/Kavarna_POTME.phtml http://svetluska.centrum.cz/clanek.phtml?id=2 http://www.bilapastelka.cz http://www.bilapastelka.cz/o-bile-pastelce/tradice

Použité zdroje http://www.organizacenevidomych.cz/plan-cinnosti/ http://www.helpnet.cz/zrakove-postizeni/kultura-sport-zajmova-cinnost/kultura https://www.kjd.cz/ http://www.sport-nevidomych.cz/ http://www.nadaceleontinka.cz/o-nadaci/ http://www.teiresias.muni.cz/futsal-pn/main.php?strana=uvod http://www.makabaratrio.com/ Sportovní hry zdravotně postižené mládeže (Blansko 2. – 6. 6. 2014)

Použité zdroje http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10213538372-sestnact-hadu-na-hlavu/ http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10123229618-lidske-osudy/307295350280003 http://www.youtube.com/watch?v=Q7sf8Rzf8rs&feature=share&list=UU4t6EKWl3sXePndAsUauEyA&index=2 https://www.youtube.com/watch?v=6tQSeNFAmLQ https://www.youtube.com/watch?v=fAq1Ui65EcQ http://www.youtube.com/watch?v=wz_qPvuMTYU https://www.youtube.com/watch?v=YOCIOtBNKH0

Použité zdroje http://pelhrimovsky.denik.cz/zpravy_region/z-hadu-se-da-vytvorit-oblicej-idomovni-znameni.html http://www.tyflonet.cz/ http://www.tyflonet.cz/volnocasove-aktivity http://www.emuzeum.cz/bezbarier/ http://www.emuzeum.cz/bezbarier/projekty-v-ceske-republice/projekty-a-vystavy-pro-zrakove-znevyhodnene/ http://www.tyden.cz/rubriky/kultura/divadlo/meetfactory-uvede-hru-druhy-breh-s-nevidomymi-herci_269042.html#.VGwHdjSG9hI

Použité zdroje http://www.apogeum.info/ http://www.apogeum.info/index.php?kat=6 http://is.muni.cz/do/1499/el/estud/fsps/js08/tanec/index.html http://www.bezmezi.cz/o-nas-2/ http://www.klubzdravazada.cz/cesta/index.php?option=com_content&view=article&id=193:brisni-tanec-pro-zrakove-postizene&catid=7:clanek&Itemid=6 http://www.slepisi.eu/ http://www.slepisi.eu/cs/ohlasy-v-mediich

Použité zdroje http://blindarchery.wz.cz/ http://www.activemotion.ch/en/tandemsnowboard.html http://www.lezec.cz/clanek.php?key=11401&nazev=aconcagua http://xman.idnes.cz/obcas-se-mi-povede-traserovi-ujet-rika-nevidomy-surfar-p15-/xman-adrenalin.aspx?c=A101028_173218_xman-adrenalin_fro