První objevná plavba Jamese Cooka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Oceány a moře HYDROSFÉRA
Advertisements

Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
Vzájemná poloha dvou kružnic
Pohádkový okruh Pacifikem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
What Time Is It? – Part 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
RYBY poznávání zástupců
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Kam letí letadlo? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Zelenina a stín Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Dělení lomených výrazů
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Evropa – státy a hlavní města Vyhledávejte ve své příruční mapě. Západní Evropa Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Ledovce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Dělitelnost J. Šiřická Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Ledovce Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
Oceány a moře HYDROSFÉRA
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Interaktivní procvičování barev a paměti na tvary těles.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
POVRCH KVÁDRU - VÝPOČET
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Poznávačka - sudokopytníci a lichokopytníci
What Time Is It? – Part 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Zakresli dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Třídíme podle dvou kritérií
Dělení desetinného čísla desetinným číslem
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
ŽIVOČICHOVÉ SAVAN Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
PROVĚRKY Převody jednotek času – 2. část
Najdi dva stejné obrázky
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Název učebního materiálu
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
WHAT IS YELLOW? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
MLÁĎATA ZVÍŘAT PUZZLE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
Kde žije… Klikni na obrázek místa, kde žije dané zvířátko. Pokud vybereš správně, zvířátko se objeví. Pokud špatně, objeví se naštvaný smajlík. Autorem.
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Zvířata na statku. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Půdní druhy Obr.1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
M O T Ý L Í L O T O 2 Najdi stejného motýla!
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Převody jednotek objemu − 2. část
Na které písmenko začíná obrázek?
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Orofacionální cvičení III.
Rovnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Převody jednotek času – 2. část
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
ČÁSTI TĚLA Potřebné věci Autor © Žaneta Prošková
WHAT IS ORANGE? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Transkript prezentace:

První objevná plavba Jamese Cooka Práce s atlasem Určování zeměpisné polohy Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

„Nevyprávěl jsem ani polovinu toho, co jsem viděl.“ Otázky pro žáky: Kdo mohl o sobě říct „Nevyprávěl jsem ani polovinu toho, co jsem viděl.“? Čím takový člověk byl? Autorem výroku je cestovatel Marco Polo.

Pokyny pro práci: Pozorně si přečtěte text o cestě Jamese Cooka. Vypište všechna místa, která James Cook během své první plavby navštívil, včetně místa vyplutí a návratu. Najděte pomocí rejstříku tato místa na mapě v atlasu a pokuste se je správně zakreslit do slepé mapy. Až je budete mít všechna, spojte je čarou, která bude přestavovat trasu plavby Jamese Cooka. Za správně nalezené a zakreslené zastávky dostanete 6 bodů a další 4 za správně vyznačenou cestu (pozor na proplouvání průlivů!) O radu můžete učitele požádat jen 2x. Za každou další zaplatíte ztrátou bodu.

V srpnu 1768 znovu vyplula z anglického Plymouthu loď Jamese Cooka V srpnu 1768 znovu vyplula z anglického Plymouthu loď Jamese Cooka. Výprava měla na Tahiti sledovat průchod Venuše před Sluncem a najít neznámou Jižní zemi. Cesta z Plymouthu do brazilského Ria de Janeira proběhla hladce. Cook věděl, že při dlouhých plavbách hrozí námořníkům kurděje, nemoc z nedostatku vitamínu C. Vzal proto s sebou velké kádě s kyselým zelím. Celou cestu na Tahiti nebyl zaznamenán jediný případ kurdějí. Na Tahiti prováděl astronomické výzkumy, ale Venuši nespatřil. Zaměřil se tedy na druhý úkol, hledání Jižní země (Antarktida). Plul k Novému Zélandu, kde objevil, že zátoka zakreslená v mapě je vlastně průliv a Nový Zéland je tvořen dvěma ostrovy. U australských břehů najela loď na mělčinu. Všechny těžké předměty musely do moře. Loď se odlehčila a uvolnila. Cook znovu ověřil, že Austrálie není spojena s Novou Guineou a že průliv je splavný i pro velké lodě. Na cestě do indonéské Jakarty opět nikdo z posádky neonemocněl kurdějemi, což se zdálo neuvěřitelné. Na indonéské pevnině však postihla námořníky řada jiných nemocí, především malárie a tyfová horečka. Cook se do Plymouthu vrátil bez třiceti lidí. Obeplul svět, Venuši nespatřil a Jižní zemi nenašel. Přesto ho doma vítali s poctami.

Správné řešení Plymouth Rio de Janeiro Nový Zéland Austrálie Nová Guinea Jakarta 40 z. d. 440 z. d. 1660 – 1780 v. d. 1140 – 1520 v. d. 1320 – 1500 v. d. 1070 v. d. 490 s. š. 220 j. š. 350 – 470 j. š. 110 – 380 j. š. 10 – 100 j. š. 60 j. š.

Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2009-27-01] Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2009-27-01]. Dostupné pod licencí Creative Commons – na http://www.wikipedia.org/. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mollweide-projection.jpg