Tvůrce: Mgr. Alena Výborná

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Advertisements

ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
VY_52_INOVACE_Z.6.24-atmosféra, počasí-prezentace
Krajina, krajinné složky
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
Planeta Země – Pedosféra
STAVBA ZEMĚ.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Krajina a krajinná sféra
Krajinná sféra a její části
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda. Krajina = různě velká, ale určitá část pevniny složena z přírodních a kulturních krajinných složek, vytvořených lidmi.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_180_Atmosféra AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 7.,
Složky krajiny a životní prostředí
Planeta Země - Litosféra
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
KRAJINNÁ SFÉRA.
Přírodopis 9 4. hodina Stavba Země
Atmosféra Adéla Hegarová.
PŮDY.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – sféry Země autor VM:Ondřej Vojáček.
Biosféra.
Krajinná sféra Jan Dušek.
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Vznik života na Zemi Planeta Země Postavení Země ve vesmíru
HYDROLOGIE A OCHRANA VODY
KRAJINNÉ TYPY Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Alena Výborná Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
TVORBA KRAJINY Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Alena Výborná Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
PEDOLOGIE A OCHRANA PŮDY
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
ATMOSPHERE AND ITS PROTECTION Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Alena Výborná Tvůrce anglické verze: Mgr. Miloslava Dorážková Projekt: S anglickým.
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Vznik a vývoj atmosféry Země
PEDOLOGY AND SOIL PROTECTION Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Alena Výborná Tvůrce anglické verze: Mgr. Miloslava Dorážková Projekt: S anglickým.
LANDSCAPE AND ITS FUNCTION Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Alena Výborná Tvůrce anglické verze: ThMgr. Ing. Jiří Foller Projekt: S anglickým jazykem.
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Pedosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Stavba Země Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Základní ekologické pojmy. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Půda (pedologie) Půda tvoří nejsvrchnější vrstvu zemské kůry, je prostoupená vodou,vzduchem a organismy, vzniká v procesu pedogeneze pod vlivem vnějších.
K RAJINNÁ SFÉRA. obsah krajina krajinná sféra příroda přírodní krajinná sféra litosféra pedosféra hydrosféra atmosféra biosféra kontrolní otázky.
ÚVOD DO STUDIA GEOGRAFIE. GEOGRAFIE JAKO VĚDA GEOGRAFIE – slovo řeckého původu - v překladu do češtiny znamená POPIS ZEMĚ neboli ZEMĚPIS ( γεός geos pozemský,
STAVBA ZEMĚ. Stavba Země POZOR Země není rozhodně kulatá jako glóbus! Má nepravidelný tvar zvaný GEOID!
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_04_ATMOSFÉRA.
úvod a kartografická zobrazení
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Eva Khorelová
PŘÍRODNÍ (KRAJINNÁ) SFÉRA ZEMĚ
LITOSFÉRA Stavba zemského povrchu
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
ATMOSFÉRA atmosféra a její vlastnosti
PLANETA ZEMĚ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Geografie Krajinná sféra
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
Charakteristika zeměpisu CR
LITOSFÉRA zemětřesení
PŘÍRODNÍ SFÉRA ZEMĚ.
Přírodní složky a oblasti Země
KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA
VY_32_INOVACE_
VY_32_INOVACE_272_Krajinná sféra
Transkript prezentace:

Tvůrce: Mgr. Alena Výborná Výukový materiál EK 01 - 31 Tvůrce: Mgr. Alena Výborná Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/03.0005 Tento projekt je spolufinancován ESF a SR ČR KRAJINA A JEJÍ FUNKCE

KRAJINNÁ SFÉRA A JEJÍ SLOŽKY Krajinná (geografická) sféra Zemská kůra Troposféra Stratosféra Hydrosféra Pedosféra Biosféra Kryosféra Socioekonomická sféra

ZEMSKÁ KŮRA Svrchní část litosféry

TROPOSFÉRA Spodní vrstva atmosféry 90 % veškeré hmoty atmosféry Tvoří se v ní oblaka a atmosférické srážky

STRATOSFÉRA Vrstva s maximální koncentrací ozónu Pohlcuje krátkovlnné (ultrafialové) záření Chrání život na Zemi

PEDOSFÉRA Půdní obal Země Vzniká působením organizmů a hornin

BIOSFÉRA Část zemské kůry, hydrosféry a atmosféry společně s rostlinstvem a živočišstvem Nejvýznamnější část je soustředěna při zemském povrchu – půdní kryt (nejvíce organizmů)

KRYOSFÉRA Část litosféry a hydrosféry v oblastech, v nichž je teplota dlouhodobě pod bodem mrazu Voda se zde vyskytuje jen v pevném skupenství Polární oblasti

SOCIOEKONOMICKÁ SFÉRA Lidská společnost Její projevy, výtvory, produkty a odpady

KRAJINA Výsek krajinné sféry, který obsahuje části všech geosfér nazýváme KRAJINA Je složitý, různě velký územní celek

FUNKCE KRAJINY Užitná funkce: Bydlíme v ní Jezdíme v ní Estetická funkce: Každá krajina má svou krásu Výhledy

FUNKCE KRAJINY Stabilizující funkce: Má schopnost vyrovnávat klimatické výkyvy Hospodaří s vodou Udržení přirozené rozmanitosti: Má určitou rozmanitost (diverzitu) Tvar terénu, typy půd… Vytváří kulturní identity: Pověsti, lidové zvyky, původní řemesla…

Opakování: 1. Co je to krajina? 2. Jaká je funkce krajiny? 3. Jaké jsou složky krajinné sféry? 4. Vrstva s maximální koncentrací ozónu se nazývá ………………… 5. Pedosféra je ………………..

Zdroje: BIČÍK, Ivan, Bohumír JANSKÝ, Hana SRBOVÁ a Václav CÍLEK. Přírodní obraz Země: učebnice zeměpisu pro střední školy. 1. vyd. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, 2001, 135 s. ISBN 80-860- 3445-3 MATĚJKA, Dobroslav, Radek MIKULÁŠ, Václav ZIEGLER a Václav CÍLEK. Přírodopis. 1. vyd. Praha: Scientia, 2000. ISBN 80-718-3204-9 ŠTULC, Miloslav, Pavel PŘÍHODA, Hana SRBOVÁ a Václav CÍLEK. Přírodní obraz Země: pro 1. ročník gymnázia. Vyd. 1. Praha: Fortuna, 1995, 135 s. ISBN 80-716-8189-X