Marie Majerová 9. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Advertisements

Erich Maria Remarque
Vytvořila: Kristýna Kořínková
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJL_NP2 Ročník:II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Nikola Šuhaj loupežník
Realistický román.
Narodil se roku 1890 v Malých Svatoňovicích. Jeho otec byl lékař a jeho matka sbírala lidový folk l or.Měl bratra Josefa a sestru Helenu. Vystudoval gymnázium.
Bratři Čapkové.
BOHUMIL HRABAL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Božena Němcová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
ČESKÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Erich Kästner 115. výročí narození. * Drážďany † Mnichov Německý prozaik a básník Autor knih pro děti.
Karolina Světlá 8. ročník.
Obchodn í akademie a Středn í odborn á š kola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Č í slo sady08.
EDUARD BASS A Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
EDUARD BASS 9. ročník.
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Mikoláš Aleš VY_III/2_INOVACE_90_Mikoláš Aleš Mgr. Jana Svobodová.
KAREL ČAPEK 1890 – 1938.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Český naturalismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
KAREL POLÁČEK 9. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Michail Šolochov (1905 – 1984).
Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 23, zpracovala J. Polgárová v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Karel Čapek 9. ledna 1890 Malé Svatoňovice – 25. prosince 1938 Praha
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA JAKUBA JANA RYBY ROŽMITÁL POD TŘEMŠÍNEM INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROJEKT V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Karel a Josef Čapkovi.
Karel Čapek.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
ČESKÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
MAXIM GORKIJ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
MICHAIL ALEXANDROVIČ ŠOLOCHOV
ZŠ Řevnice Školní Řevnice
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Božena Němcová Narození: Vídeň Zemřela: (42let)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.7.B.17_eduard_bass Název: Eduard Bass Číslo operačního.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.6 Karel Poláček Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Mgr. Marie Havránková SOCIÁLNÍ PRÓZA A SOCIALISTICKÝ REALISMUS Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
JAN NERUDA ( 1834 – 1891 ) - český básník, prozaik, novinář.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Josef Čapek a Karel Čapek Ilustrace Anotace: Seznámení s ilustracemi a dílem bratří.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_George Orwell TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Prezentace Exkurze do Benediktbeiernu Salesiáni. Zakladatel Jan Bosco.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ (1928 – 2014), s. 85. Magický realismus směr v latinskoamerické próze od 50. let 20. stol. Propojují se prvky nadpřirozena, popisy.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Světová literatura pro.
„Smrt není zlá, co zlé je, to umírání je.”
ČESKÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ JAZYK
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_20   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Městská tematika – Ignát Hermann
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ JAZYK
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Božena Němcová (1820 – 1862).
Česká literatura 1.poloviny 20. století
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_JOSEF_LADA Název materiálu: Josef Lada
Odraz 2. sv. války v české literatuře
Transkript prezentace:

Marie Majerová 9. ročník

Narodila se 1. 2. 1882 v Úvalech u Prahy Zemřela 16. 1. 1967 v Praze

- česká spisovatelka, novinářka a kritička - představitelka socialistického realismu

- rodné jméno – Marie Bartošová - jméno Majerová si vybrala jako literární pseudonym podle svého nevlastního otce a od roku 1921 bylo i občanským jménem

- pocházela z velmi chudé rodiny - po měšťanské škole v Kladně pracovala jako služebná v Budapešti - následovala práce písařky v Praze - aktivně se zapojovala do dělnického hnutí mládeže

- poprvé se provdala v roce 1904 za novináře Josefa Stivína, narodil se syn Pravoslav, žili ve Vídni - v letech 1906 – 07 externě studovala v Paříži Sorbonnu - 1920 se rozvedla a za 2 roky znovu provdala za grafika Slavoboje Tusara (podruhé se rozvedla 1931)

1921 – zakládající členka KSČ a pak redaktorka Rudého práva - v poúnorovém období získala mnoho stranických poct - řídila i stranický tisk pro ženy (časopisy Žena, Ženské listy, Komunistka…)

TUNIS Ráda cestovala : WASHINGTON

ČÍNA SOVĚTSKÝ SVAZ

TVORBA : Romány a povídky s ženskou tematikou - ženy prožívají sociální útlak, hledají své vlastní místo v životě, v rodině i ve společnosti Panenství Plané milování Červené kvítí Dcery země Nejkrásnější svět

Povídky : Cesta blesku Dívky tepané ze stříbra Reportáže : Zpívající Čína Deset tisíc km nad Sovětským svazem

Knihy pro děti : Veselé pohádky z celého světa Čarovný svět Nespokojený králíček Veselá kniha zvířátek

Romány : Přehrada Siréna Havířská balada - socialistický realismus, hlavní hrdina je poctivý dělník, pokračování Sirény – rodina Hudců na Kladensku v době před 1. sv. válkou

Knihy pro mládež : Robinsonka

- studentka Blažena je odvolána z letního tábora (maminka jí zemřela a narozený bráška Péťa je v ústavu) - místo studia se musí postarat o domácnost, nic neumí, jedna katastrofa stíhá druhou - čte knížku Robinson Crusoe a sama si připadá stejně (jejím Pátkem je sousedka Tonička)

- Tonička ji postupně zaučuje, tatínek velkoryse přehlíží neúspěchy a příběh končí šťastně – Tonička přijímá tatínkovu nabídku k sňatku, Péťa jde z ústavu domů a Blažena se vrací do školy - příběh ukazuje, jak se vinou osudu z rozmazleného čtrnáctiletého jedináčka stane samostatná dívka

Robinsonka ve filmu BLAŽENA

TATÍNEK (taxikář Bor)

Použitá literatura : Ulrichová, L. : Obsahy z děl české literatury