Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Vojtková. Dostupné z OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost,financovaného.
Advertisements

RZ PravěkStarověk StředověkNovověk Období vývoje lidstva.
Osobnosti v chemii Richard Horký.
ATOMY A MOLEKULY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Matuszková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Chemické prvky, jejich názvy a značky Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
VÝRAZ OBLIČEJE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného.
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Dělení lomených výrazů
Rozklad mnohočlenů na součin
Příprava na lomené výrazy
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
MLÁĎATA ZVÍŘAT KVARTETO
Řekni, proč se tomu směju?
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
BAREVNÉ TVARY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Radomíra Kučerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VYBER, CO NA OBRÁZEK NEPATŘÍ. ŘEKNI PROČ.
CHEMICKÝ KUFR Chemické prvky
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ladislava Drnková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
ATOMY A MOLEKULY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Pětiminutovky z anorganické chemie
Interaktivní třídění domovního odpadu.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
LOGARITMICKÉ ROVNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Zakresli dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Třídíme podle dvou kritérií
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
PROVĚRKY Převody jednotek času – 2. část
Najdi dva stejné obrázky
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název učebního materiálu
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
Farben Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
WHAT IS YELLOW? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
MLÁĎATA ZVÍŘAT PUZZLE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
Kde žije… Klikni na obrázek místa, kde žije dané zvířátko. Pokud vybereš správně, zvířátko se objeví. Pokud špatně, objeví se naštvaný smajlík. Autorem.
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Zvířata na statku. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vývoj a historie chemie
M O T Ý L Í L O T O 2 Najdi stejného motýla!
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Převody jednotek objemu − 2. část
Domino 1−10 Obrázkové domino se skládá z kartiček, na jejichž levé polovině je napsáno číslo a na pravé polovině je určitý počet stejných obrázků. Hru.
Na které písmenko začíná obrázek?
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Orofacionální cvičení III.
Převody jednotek času – 2. část
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
Částicové složení látek
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Transkript prezentace:

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Dějiny chemie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kateřina Průšová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Využití ohně Pračlověk Před 1,5 mil. let

Rozdělávání ohně Kromaňonec Před 40 000 lety

Egypt 5 000 let př. n. l. Chrámoví kněží Masky, šperky zpracování drahých kovů Masky, šperky

Čína 2 000 let př. n. l. – bronz 1 000 let př. n. l. – zpracování železa

Féničané 1 500 let př. n. l. Výroba a foukání skla

Starověké Řecko Démokritos 642–548 př. n. l. Hmota složena z atomů Atom – dále nedělitelná částice.

Avicenna 980–1037 n. l. Arabský lékař Výroba léčiv Zpracování kovů

Počátky alchymie 2.–4. století n. l. Alexandrie Zosimos z Panopole

Bagdád Čína Centrum vzdělanosti Lékařská chemie Od 7. století 1000 – výroba porcelánu 1200 – alkohol 1270 – střelný prach – ohňostroje

Šíření alchymie po Evropě Od 10. století Přeměna kovů na zlato Kámen mudrců, elixír mládí, lásky, života Objevy prvků, sloučenin, chem. postupů

Návod na výrobu kamene mudrců

Aplikovaná alchymie Od 13. století Podřizování alchymie lékařství Paracelsus

Doba Rudolfa II. 16. století Zaměření na praktické využití Vylepšení výrobních postupů – cihly, sklo Johannes Kepler, Tycho Brahe, Tadeáš Hájek z Hájku, Vilém z Rožmberka Johannes Kepler

17. století Flogistonová teorie Velké vynálezy – mikroskop, teploměr, barometr, dalekohled, elektřina M. Lomonosov – zákon zachování hmotnosti

18. století Změna v pojetí chemie A. Lavoisier - zákon zachování hmotnosti Třídění prvků Teorie hoření

19. století Další významné objevy J. Dalton – atomová teorie- vnitřní stavba hmoty A. Volta – elektrický článek A. Nobel – dynamit D.I. Mendělejev – periodická tabulka prvků W. C. Roentgen – paprsky X H. Becquerel – radioaktivita A. Fleming - penicilin Alfred Nobel

D. I. Mendělejev

Doplňující úkol Naši významní vědci Bohuslav Brauner Antonín Holý Jaroslav Heyrovský Otto Wichterle Emil Votoček Zjisti, proč jsou významní.

Citace obrazového materiálu [cit. 2011-02-05]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-10693.html>. [cit. 2011-02-05]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-4522.html>. 3. [cit. 2011-02-05]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Neanderthal_child.jpg>. [cit. 2011-02-05]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-golden-mask-king-tut.html>. [cit. 2011-02-05]. Dostupné online pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-24598.html>. [cit. 2011-02-05]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Head_man_Carthage_Louvre_AO3783.jpg>. [cit. 2011-03-01]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Petrini_Laughing_Democritus.jpg>. [cit. 2011-02-05]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Avicenna-miniatur.jpg>. [cit. 2011-02-05]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alembic.png>. [cit. 2011-02-05]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-4412.html>. [cit. 2011-02-05]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Red_Hanging_Show_Globe2.jpg>. [cit. 2011-02-05]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kunst_und_Natur.jpg>. [cit. 2011-02-05]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aurum_vellus.jpg>.

[cit. 2011-02-05]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:William_Fettes_Douglas_-_The_Alchemist.jpg>. [cit. 2011-02-05]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Paracelsus.jpg>. [cit. 2011-02-05]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Johannes_Kepler_1610.jpg>. [cit. 2011-02-05]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tabula_Smaragdina.GIF>. [cit. 2011-02-05]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:JosephWright-Alchemist.jpg>. [cit. 2011-02-05]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:The_Love_Potion.jpg>. [cit. 2011-02-05]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hook_micro.jpg>. [cit. 2011-02-05]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lomonosov_Mikhail_Vasilievich.jpg>. [cit. 2011-02-05]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Antoine_lavoisier.jpg>. [cit. 2011-02-05]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-29898.html>. [cit. 2011-02-05] . Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Medeleeff_by_repin.jpg>. [cit. 2011-02-05] . Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-67326.html>.