Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky Univerzity Karlovy v Praze
Advertisements

OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Knihovny současnosti 2011, České Budějovice 13. – 15. září 2011
Získávání primárních dokumentů * Mgr. Miluše Mírková Univerzitní knihovna ZČU URL:
Pracovní setkání ASEP • Ukládání plných textů do ASEP ( příprava na hodnocení) ASEP jako repozitář, ASEP jako archiv • Citace a recenze v ASEP.
1 Repozitář MU Mgr. Michal Petr Odbor pro akademické kvalifikace a kvalitu
Tutorial Zobrazení článku na EBSCOhost rozhraní
Bc. Vladimíra Kováříková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava 1. setkání českých uživatelů systému 24. dubna 2008 DSpace na VŠB-TU Ostrava.
Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Open Access: podporujeme citační ohlasy 24. – 30. října 2011 Mezinárodní akce na.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
Politika výběru elektronických zdrojů publikovaných v prostředí Internetu Mgr. Ludmila Celbová
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
DSPACE na ZČU v Plzni 5. setkání uživatelů Dspace, Ostrava Ing. Radka Tichá Mgr. Anna Andrlová.
Repozitář AV ČR ASEP Repozitář AV ČR vznik I. VO II. VOIII. VO celkem Ústavy se smlouvou Ústavy bez smlouvy Počet uložených.
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
Šablona webových stránek Školení pro dobrovolné knihovníky Opava
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
Sherpa/ RoMEO Iva Burešová + rozšířený kolektiv ASEP.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Repozitář AV ČR, otevřený přístup a příprava na hodnocení vědeckých ústavů Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Otevřené repozitáře , Brno.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
AMGK+ aneb digitální a digitalizované sbírky Martin Vojnar
Sherpa/ RoMEO Iva Burešová + rozšířený kolektiv ASEP.
Open Access v AV ČR Iva Burešová Knihovna AV ČR, v. v. i. Ostrava,
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Realizace institucionální politiky podpory otevřeného přístupu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. OPEN ACCESS: OTEVŘENÝ PŘÍSTUP K VĚDECKÝM INFORMACÍM.
Elektronické zdroje v Centrálním katalogu UK v Praze Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky UK.
Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names Soubory národních (jmenných)
2006 Úpravy směrnice a prováděcího předpisu pro eVŠKP na UTB ve Zlíně.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Školení, Náchod 18. dubna 2007 Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
WINTER Template DSpace, OBD, WoS naše první pokusy o propojení 01 Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice Otevřené repozitáře 2013 Brno,
Kramerius 4 – nová generace systému pro digitální knihovnu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě ,
Vyhledávání v IPACu Přístup ze stránek Knihovny AV ČR (ústavní bibliografie ASEP – systém ARL, zkušební provoz) Data od roku 1993 Kontrola zpracovaných.
Digitální knihovna UPa možnosti dalšího rozvoje na vlně trendů open access 3. setkání českých uživatelů systému DSpace VŠB-TUO Ostrava, 19. květen 2010.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace.
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
Open Access v AV ČR Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 3. setkání českých uživatelů systému DSpace , Ostrava.
Popularizace otevřeného přístupu a repozitářů PAVLA RYGELOVÁ Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava.
Bibliografická a rešeršní činnost Získávání primárních dokumentů 2011.
ZMĚNY VE VĚDECKÉ KOMUNIKACI - POHLED VYSOKOŠKOLSKÉ KNIHOVNY (POLITIKA AUTOARCHIVACE) Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
FP7 post-grant Gold Open Access Pilot Představení Pilotního projektu zlatého otevřeného přístupu Evropské komise a projektu OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová.
Ing. Petr Sochor Výhody spolupráce OBD a DSpace Ing. Petr Sochor
Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně Možnosti technického řešení.
Rešerše. Bibliografické databáze Web of Science ISI Web of Knowledge – WoS + Journal Citation Report Placené – PřF MU je uživatelem Bibliografická citace.
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
ZKUŠENOSTI S KIS DAWINCI V NÁRODNÍ LÉKAŘSKÉ KNIHOVNĚ Filip Kříž, Ondřej Horsák, Lenka MaixnerováFilip Kříž, Ondřej Horsák, Lenka Maixnerová 2011.
Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2009 Pardubice září.
Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková červen 2009.
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová
NÁVOD NA ZADÁVÁNÍ do databáze OBD dle úprav pro Open Access
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po desáté!
TIPY A RADY PRO PRÁCI S ELEKTRONICKÝMI KNIHAMI
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Informační prameny II. část
Discovery služby a souborný katalog
Seriály v Souborném katalogu ČR
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Transkript prezentace:

Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna

Autoarchivace Autoarchivace (self-archiving) - uložení elektronické verze dokumentu (vědecké či akademické práce) ve formě postprintu (verze textu po recenzním řízení) nebo preprintu (verze textu před recenzním řízením) do digitálního repozitáře (digitálního archivu) nebo na webovou stránku samotným autorem s cílem zajistit volný přístup k textu ostatním uživatelům (cit. Wikipedie)

Digitální knihovna NLK Systém pro získávání, zpracování, zpřístupnění, uchování a správu digitálních dokumentů V NLK provozována od r Open source systém Kramerius

Digitální knihovna Slouží též jako digitální repozitář NLK - úložiště pro zaměstnanecká díla NLK: články, postery, abstrakta, výzkumné zprávy, prezentace apod.

Služba autoarchivace V NLK v provozu od 2014 Dostupná přes portál Medvik: Pouze pro registrované uživatele NLK Uživatel, který má o tuto službu zájem, musí mít schválenou personální národní autoritu Služba je zdarma O využívání služby je nutné zažádat:

Identifikátor národní personální autority Národní personální autority – správcem NK ČR, vytvářené kooperací knihoven ČR podle stanovených metodik NK ČR Součástí záhlaví jmen autorů jsou i biografická data Biografická data jsou přebírána z veřejně dostupných zdrojů (internet, tisk) případně osobním sdělením Pokud nemá uživatel přidělený identifikátor národní personální autority, může si o něj zažádat: V případech, kdy záznam/y není provázán s autoritou, je možné o tuto službu zažádat: Je možné též na přání zajistit vytvoření záznamu, který v databázi BMČ není:

Autoarchivace Archivovat je možné dokumenty, které mají bibliografický záznam v BMČ Články (preprint, postprint, nakladatelské PDF), postery, abstrakta K jednomu záznamu je možné archivovat více typů dokumentu, např. poster a článek Archivovat je možné pouze dokumenty, kde je uživatel uveden jako autor nebo spoluautor – v bibliografickém záznamu musí existovat propojení na personální autoritu

Výhody a nevýhody + vytvořené kvalitní bibliografické záznamy (metadata) + nezávislost na pracovišti + zdarma -možno archivovat pouze záznamy, které jsou v BMČ -možno archivovat pouze určité typy dokumentů, chybí např. prezentace, výukové materiály, výzkumné zprávy apod. -není možné archivovat dokumenty, které není možné zveřejnit

Postup autoarchivace

Autoarchivace Autoritní záznam – zobrazení autoritní záznamu Zobrazit dostupné dokumenty – zobrazení záznamů, kde je možné archivovat dokument Vlastní dokumenty – uživatelem archivované dokumenty Dokumenty spoluautorů – dokumenty, které archivovali spoluautoři

Zobrazení autority – kontrola afiliací

Dostupné dokumenty

Nahrání dokumentu

Seznam archivovaných dokumentů

Záznam s archivovaným plným textem

Budoucnost Možnost autoarchivovat za uživatele – např. knihovna Možnost uložit i jiné typy dokumentů – kapitola v knize, monografie, sborník, závěrečná grantová zpráva, výzkumná zpráva, směrnice apod. Možnost archivovat dokument, který nemá záznam v BMČ Možnost archivovat dokumenty, které není možné zveřejnit – archivovaný dokument uvidí pouze uživatel + IP adresa NLK nebo pověřený knihovník ?

Děkuji za pozornost.