Podezdívání základů Střední odborná škola Otrokovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opravy schodišť Střední odborná škola Otrokovice
Advertisements

Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
Výměna schodišťových stupňů
Výměna a zesílení zdiva
Poruchy kleneb Střední odborná škola Otrokovice
Poruchy svislých konstrukcí
Dodatečné provádění svislých izolací
Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Výměna poškozených prvků střech
Ukončení pracovního poměru Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka.
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Zabezpečování kleneb Střední odborná škola Otrokovice
Poruchy základových konstrukcí
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
Obložkové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Střední odborná škola Otrokovice
Dvoutrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Výměna a oprava pilířů Střední odborná škola Otrokovice
Vedení a uložení potrubí
Pevné části motoru – kontrola, údržba
Úkoly personalistiky Střední odborná škola Otrokovice
Úvodní lekce do programu Excel Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr.
Přehled instalačních systémů
DHM – pořízení nákupem Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Kontrola tlumičů pérování
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Otevřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Souvislý příklad na zásoby
Konstrukce otočných a posuvných vrat
Realizace logických obvodů
Kanalizační potrubí ležaté
Typy a výpočty hospodářského výsledku
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Dřezy Střední odborná škola Otrokovice
Palubová křídla Střední odborná škola Otrokovice
Uzavírací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Účtování výnosů – příklady souvztažností
Ubytovací zařízení Střední odborná škola Otrokovice
Aktivní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Odvzdušnění palivových okruhů vznětových motorů
Komíny Střední odborná škola Otrokovice
Použití zeleniny v kuchyni
Vazebná energie Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář.
Zpevňování základové půdy
Řízení – diagnostika závad, opravy
Objekty na tepelných sítích
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Opravy šikmých střech Střední odborná škola Otrokovice
Vodorovné rozepření budov
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Šikmé vzepření budov Střední odborná škola Otrokovice
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Podezdívání základů VY_32_INOVACE_27_541
Transkript prezentace:

Podezdívání základů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zdeněk Polýnek Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /4 Autor Ing. Zdeněk Polýnek Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Ze-PB/3-SO-3/6 Název DUM Podezdívání základů Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-67-H/01 Obor vzdělávání Zedník Vyučovací předmět Přestavby budov Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 17 – 18 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: podezdívání základů Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Podezdívání základů z vnější strany, podezdívání základů z obou stran, prohlubování sklepa Datum 14. 6. 2013

Podezdívání základů Náplň výuky Podezdívání základů Podezdívání základů z vnější strany Podezdívání základů z obou stran Prohlubování sklepa

Podezdívání základů Základy se podezdívají: je-li třeba snížit terén při prohlubování sklepa při porušení základů zakládá-li se vedlejší nová budova hlouběji

Podezdívání základů z vnější strany a – provrtání otvorů, b – prostrčení ocelových nosníků, uložení na prahy, c – výkop úseku stavební šachty, d – vybetonování podchyceného úseku Obr. 1

Doporučený postup prací Zabezpečíme budovu šikmými vzpěrami (v horních patrech do vysekaných kapes, dole opřené do prahů). Budovu zabezpečenou vzpěrami i zevnitř (hranoly, roznášecí prkna, klíny). V některých případech je vhodné vynést nosné zdivo na ocelové válcované profily, které jsou provlečené v otvorech a osazené na podpory. Vykopeme stavební šachtu vždy 1 m od sebe až na patu základu (stavební šachty – výkopy jejichž půdorysná plocha v terénu je menší než 36 m², jejich největším rozměrem je hloubka). Základy podezdíváme postupně, vždy po částech dlouhých asi 1 metr. Začínáme v rozích.

Terén pod stávajícím základem vyrovnáme vrstvou betonu. Na tento vyzdíváme pilířky z ostře pálených cihel na cementovou maltu. Místo cihel lze také použít zavlhlou betonovou směs z rychle tvrdnoucího cementu. Poslední vrstvu klínujeme ocelovými, popřípadě žulovými klíny. Na zaklínování lze použít i zbytky ostře pálených cihel. Tímto způsobem podezdíváme celý základový pás kolem budovy. .

Podezdění základů z obou stran Postup prací je obdobný jako u podezdívání základu z vnější strany. Pouze výkop se provádí i z vnitřní strany. vzpěry původní úroveň základu klíny nová úroveň základu podkladní trám Obr. 2

Prohlubování sklepa Často je třeba zřídit nebo prohloubit sklep např. pro kotelnu. Kotelna se umísťuje tak, aby nebylo nutno podchycovat zdi sousedního domu. Zvlášť náročné je podchycení nosných konstrukcí, aby se co nejvíce omezil vznik trhlin. Musí se vzepřít zdivo, pilíře, nároží, podchytit stropy, klenby, vypažit otvory, vzepřít zdivo zevnitř. Místo podklínování je výhodnější předepnout vzpěry hydraulickými lisy, a zabránit tak zatlačení vzpěr do půdy. Po zajišťovacích pracích se odkope zemina až po patu stávajícího základu. Potom se po úsecích asi 1 m dlouhých výkop prohloubí až na patu nového základu a starý se podkope. Základová spára se urovná, vyčistí a, je-li to nutné, zpevní podkladní vrstvou betonu. Nový základ se vyzdí nebo vybetonuje s použitím rychle tvrdnoucích cementů. Protože se beton během tvrdnutí smršťuje, doporučuje se mezi starým základem a betonem vynechat mezeru asi 30 mm, která se dobetonuje a důkladně podusá až po zatvrdnutí betonu. Po podchycení prvního úseku se přejde na další úseky.

vnitřní vzepření zdiva a stropu šikmé vzpěry vzpěra vnitřní odkop rozpěry odkop podezděno nová úroveň podlahy Obr. 3

Kontrolní otázky: Z jakých důvodů podezdíváme základy? Jaký je postup při podezdívání základů? Jaký je postup při prohlubování sklepa?

Seznam obrázků: Obr. 1: SVENTEK, Robert. Přestavby budov pro odborná učiliště, obor vzdělávání Zednické práce,. In: Výchovný ústav Obořiště [online]. 2006 [cit. 2013-06-20]. Dostupné z: http://www.vychovnyustavoboriste.cz/EU%20projekt%20zedn%EDk/P%F8estavby%20budov%20-%20ZD3,%20T-1%20a%9E%204/PB%20T3-2.pdf Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní

Seznam použité literatury: [1] Kárník V., Přestavby budov, Praha, SNTL. 2000, ISBN 978-80-85920-70-3

Děkuji za pozornost 