Z latinského „informatio“ = vtištění formy či tvaru, utváření. Informace = srozumitelná a pochopitelná část údajů Metainformace = informace o informaci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy informatiky úvod
Advertisements

ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING
Základy informatiky přednášky Kódování.
Vznik a vývoj teorie informace
INTERNETOVÉ VYHLEDÁVAČE
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_521.
Informační systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Informace a informační zdroje
Informace – vyhledávání informací
Informatika pro ekonomy II přednáška 2
Metody zpracování informací - 2 Základní vymezení témat přednášek: Informační služby Informační střediska Knihovny Uživatelé a čtenáři Informace.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_146_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Číselné soustavy david rozlílek ME4B
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_14 Název materiálu:Knihovny a jejich služby Tematická oblast:Český jazyk 1. ročník Anotace:Prezentace.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Název Digitální reprezentace dat Předmět, ročník ICT, sekunda
ZÁZNAM A KÓDOVÁNÍ INFORMACÍ
Informace a Internet Bohumil Bareš. Informace V nejobecnějším smyslu je informace chápána jako údaj o reálném prostředí, o jeho stavu a procesech v něm.
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
Jak se vaří knížka Určeno pro 1.stupeň ZŠ (po úpravě možno i 2.stupeň ZŠ)
Od Lucie Zíbové z 9.A. Autorské právo Autorské právo je právo autora k dílu. Autorské právo vzniká hned po zveřejnění díla. Autorské právo se značí ©(C.
WWW – hypertextový informační systém
Aplikační a programové vybavení
Metody zpracování informací - 2
Informace a Informatika. Terminologie Informatika – anglicky information science Zabývá se zpracováním informací nejen na počítačích. Informatika (počítačová.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
1.Informace a informační zdroje (Informace a její charakter,
Informace a informační zdroje. informace obecně = obsah zprávy či sdělení V informatice = kódovaná data, která lze vysílat, přijímat, uchovávat či zpracovávat.
Informace a počítače Informatika 8. ročník bit byte
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Informační systémy v personálním řízení RNDr. Jan Žufan, Ph.D., MBA
Podnikání na Internetu internet - zdroj informací Letní semestr 2005 Jana Holá III.
Informatika pro ekonomy přednáška 4
Internet – služby Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Informace a informační zdroje
MS ACCESS Databáze pro každého. Základní pojmy  Data  určitá fakta, vztahující se k objektům z reálného světa, uložená v paměti počítače  Informace.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_194.
Základní pojmy v automatizační technice
Rešerše. Bibliografické databáze Web of Science ISI Web of Knowledge – WoS + Journal Citation Report Placené – PřF MU je uživatelem Bibliografická citace.
Dana Mazancová Databáze Anopress a ČTK ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
INFORMATIKA Historie pc.
Předmět INFORMATIKA nás učí orientovat se v množství informací
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Informace Zpracování informací, metainformace, zdroje, autorská práva Denisa Poštulková VIII.A.
DUM Č.1 DUM Č.1 VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB Název školy: ZŠ Salvátor, Valašské Meziříčí Název školy:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
Inf Tvorba webu – struktura webu. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Pojmy internetu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
Vyhledávání na Internetu. Webové vyhledávače Webový vyhledávač je služba, která umožňuje na Internetu najít webové stránky, které obsahují požadované.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Petr Fodor.
Oborová informační brána Musica
Orbis pictus 21. století Přenosové schéma
Co je to informace ? zpráva sdělení údaj poznání odpověď na otázku.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ukládání dat v paměti počítače
Citační a bibliografické databáze:
SOFTWARE II Aplikační software.
Informatika pro ekonomy přednáška 4
Informace a informační zdroje
INFORMACE Berenika Novotná. Informace Mnoho význam ů Není jednozna č ná definice “zpráva (sdělení) nesená médiem, které může být hmotné nebo energetické.
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Informatika pro ekonomy přednáška 4
Transkript prezentace:

Z latinského „informatio“ = vtištění formy či tvaru, utváření. Informace = srozumitelná a pochopitelná část údajů Metainformace = informace o informaci (například rozsah) -standartní prvek údajů v databázích Co je to Informace?

Zpracování informace – Získávání z různých zdrojů, porovnávání kompletování, ukládání... Informace: text -> písmena > v 1.počítači přeměna na binární kódy (ASCII, UNICODE) > posloupnost el. signálů do 2.počítače…. Pro zachování stejné informace je třeba zkoordinovat postupy na obou počítačích (stejné kódování atd..) Víceúrovňové modely Přenos informace pomocí techniky si usnadňujeme kódováním ◦Kódovaná informace a její nosiče (děrná páska, děrný štítek, magnetické nosiče atd.) -> současná počítačová technika a informatika. Zpracování informace

 Noviny – počet slov  Počítač–bity–1 bit(b)je jedno rozlišení(Y/N)  Základní jednotka informace  Bajt(B) = 8bitů → 256 možností  1800 bitů = cca stránka A4 znaků – text (informace) nebo i samé mezery Měření informace Jedno písmenko abecedy zpravidla popíšeme 1 bajtem (Asijské symboly 2-4 bajty)

Informační zdroje - osobní komunikace - televize - noviny - internet - rádio - odborná literatura

1448 Guttenberg vynález knihtisku Šíření a uchovávání informace Znakové kódy a systémy Šíření řečí i písmem– kódování slovy, hláskami, písmeny Písmo – první možnost uchovávání informace na hmotném nosiči>knihtisk>elektronické systémy Informační společnost – společnost založená na střádání, využívání a šíření informací

Roku 1948 Claude Shannon – A Mathematical Theory of Communication- zakladatel teorie informace. Přenos informace Soustava: Vysílač(kódér)>kanál>přijímač(dekódér)

Klíčová slova Slovo (popř. identifikátor), mající specifický význam v programovacím jazyce V knihovnictví označují téma knih (zda – li jsou válečné, romantické…) ◦Umožňuje vyhledat knihy s podobným obsahem

Katalog knih Seznam knih a jejich metainformací ◦Název ◦Rok vydání ◦Autor ◦Žánr ◦Počet stran ◦Nakladatel ◦Jazyk ◦… Meziknihovní výpůjční službu – služba umožňující zapůjčení knihy z jiné knihovny přes knihovnu domovskou.

Occamova břitva- pokud existují dvě nebo více zdůvodnění nějakého fenoménu, pravdivé je to nejjednodušší. Relevance a kvalita informačních zdrojů Informace doporučujeme ověřit z více zdrojů (mohou být zkreslené, subjektivní, přetvořeny v autorův prospěch) Autor, stáří informace, výskyt chyb a rozporů s obecně známými fakty, citově zabarvený text… > vliv na kvalitu informačního zdroje. Na internetu „chytré vyhledávání“ – stránky na které směřuje nejvíc odkazů, nejvýš v žebříčku, nejoceňovanější – nejvýš ve vyhledávači (REUTERS)

Například na tento obrázek se vztahují autorská práva zakazující jakékoliv (i nekomerční) opětovné použití. Autorská práva Odvětví zabývající se právními vztahy uživatelů a tvůrců. Autorská práva se mohou vztahovat na hudbu, text, obrázek…

Použité zdroje:

Děkuji za pozornost