Ahoj, jsem Vítkovický zámek a provedu Vás svou historií.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Protektorát Čechy a Morava
Advertisements

Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
rok 2014 První část Snímky jsou automaticky posouvány
Památky Nizozemska Sara Stojkovičová. Euromast Věž Rotterdam Postavena v letech Architekt : Maaskant Byla postavena speciálně pro Floriádu 1960.
Nové VÍTKOVICE Ing. Jan Světlík Předseda představenstva a generální ředitel VÍTKOVICE, a.s. MACHINERY GROUP Seminář Ostrava,
Čtvrtek Středozemní moře & historie holocaustu v českých zemích.
Dřevěný Kostel sv.Kateřiny
generální ředitel a předseda představenstva
Zámek Sychrov Klára Panušková.
Vila prvního československého předsedy vlády Karla Kramáře tvoří bezesporu nepřehlédnutelnou dominantu letenského panoramatu. Pro její stavbu si Kramář.
Vizovice Eliška Kratinová.
Narozen: 15.února 1831 Zemřel: 11.března 1908 Vypracovali: Jakub Holub a Šárka Kočnarová.
PAMÁTKY PRAHA.
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
Opava.
Kubásková Petra Prezentace 5MB
Moravskoslezský kraj.
Kultura 2. poloviny 19. století, Národní divadlo
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Statutární město Opava
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Romantická architektura v Čechách
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
OPAVA. radnice HLÁSKA Na Horním náměstí je postavena budova, Hodinářská věž, jsou zde umístěny dva zvony. Jeden ze 17. století a druhý z 19. století.
Květen 2004Architektura knihoven1 Moravská zemská knihovna v Brně.
NĚMECKO A RAKOUSKO Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Hradec Králové město+akvárium. Historie  Z archeologických průzkumů vyplývá, že lokalita na soutoku Labe a Orlice byla osídlena již v období pravěku.
Odbor projektové podpory – Univerzitní centrum Telč.
Město Brno.
Socioekonomická sféra
Vytvořil: Matěj Kubáník Vojta Obdržálek
Michal Petřík, Petr Poremski, Daniela Uhrovičová, Ondřej Šimečka
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
RENESANCE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Matěj Stolička, Ondřej Vavro, Lukáš Čecháček, Jiří Močkoř.
MELODIE Úvod Tato internetová prezentace navazuje na první část, která byla zpracována v roce Jedná se o pokračování zajímavých budov a objektů,
Biology Park Brno a.s. Brno,
SÍDLO ROTHSCHILDŮ. Základní informace Empírový zámek Postaven v letech 1846 – 47 Nejstarší dochovaná budova ve Vítkovicích Postaven v klasicistním slohu.
Zkvalitnění výuky německého jazyka na Vyšší odborné škole Zahradnické v Mělníku CZ.1.07/2.1.00/
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Partneři projektu Reality Grégr s.r.o. Technologické a inovační centrum ČVUT
 Projekt byl spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj. náklady akce 25 mil. Kč z toho dotace z Evropské unie a ze Státního.
stavba zahájena roku 1060 jako románská bazilika architekti – Petr Parléř a Matyáš z Arrasu ukončena r architektem Kamilem Hilbertem.
Lomnice nad Popelkou Liberec Lomnice nad Popelkou Představení města Lomnice a památky Program regenerace Lomnické zkušenosti.
Lidé mezi lidmi Bc. Alena Brožková, Domov bez zámku Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
B RNO Kateřina Konečná 5. třída. P AMÁTKY MĚSTA B RNA.
S VITAVSKÉ PAMÁTKY – S TARÁ RADNICE Ivana Pavlišová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_15_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
Zámek Hluboká Webové stránky zámku
MELODIE.
Biology Park Brno a.s..
JOSEFOV (PRAHA) - městská čtvrť obklopená Starým Městem, pojmenovaná
Romantická architektura v Čechách
Koněspřežná dráha České Budějovice - Linec (česká část)
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Facility management jako součást efektivní správy společnosti
Encián Petr Novák Enicán.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Svitavské památky – Langrova vila
Postavení Židů v Evropě 4
Naše škola ZŠ T.G. Masaryka.
Královské město Rakovník
Monaco Knížectví princezny
Křivonosková Kateřina
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Matematické operace do
„Nad konáním dobra není třeba uvažovat“
Transkript prezentace:

Ahoj, jsem Vítkovický zámek a provedu Vás svou historií.

Postavili mě v roce 1848 jako reprezentační budovu správy železáren v Ostravě - Vítkovicích a jako byt jejího ředitele. Nacházím se na křižovatce ulic Ruské a Výstavní. Postavil mě Antonín Kraus, který byl současně i autorem projektu. Jsem zámek v empírovém stylu. Společně se mnou byly postaveny i hospodářské objekty, které zabezpečovaly můj provoz. Mojí významnou součástí byl také park v,,anglickém slohu“, jenž ale doznával s příchodem každého nového obyvatele změny. Jako reprezentační budova železáren jsem sloužil až do roku Byl jsem sídlem mnoha ředitelů a také rodiny Rotschildovy.

Moji první uživatelé byli právě Rothschildové, němečtí aškenázští Židé z Frankfurtu nad Mohanem. Prvním dlouhodobým obyvatelem byl jeden z prvních ředitelů železáren Josef Gross. V letech ho ve funkci vystřídal Franz Bunk. Dalším ředitelem železáren ve Vítkovicích byl Carl Friedrich Elbertzhagen, který v této funkci působil v letech Toho vystřídal v roce 1873 Alois Scholz. Následoval v polovině března 1876 Paul Kupelwieser, v letech Emil Holz, v letech Friedrich Schuster, v letech Adolf Sonnenschein, v letech Oskar Federer (sběratel umění) a za nacistické okupace mě obýval v době od 4. dubna 1939 do 2. ledna 1940 rakouský Němec Karl von Hinke. Po válce jsem byl adaptován pro kancelářské účely a nadále jsem již nesloužil jako obytná budova.

Na rok přesně po sto letech mé existence jsem přešel v roce 1948 do rukou dělnické reprezentace Vítkovických železáren. Má kdysi okázalá a reprezentativní budova se začala měnit v budovu neurčitého stavebního stylu, ve které se nacházela knihovna a vítkovické muzeum. V posledních letech 20. století jsem zůstal v povědomí obyvatel Ostravy, pokud o mně vůbec věděli, jako budova zchátralá a zanedbaná někde uprostřed hutí.

Poté, co se Jan Světlík stal v roce 2003 generálním ředitelem společnosti Vítkovice, začal připravovat mou rozsáhlou rekonstrukci do podoby odpovídající zhruba počátku 20. století. Rekonstrukce byla zahájena v polovině ledna 2008 a ukončena v květnu Po tomto datu pak pokračovaly drobné dokončovací práce, úpravy a vybavení artefakty. Dnes mám tři nadzemní a jedno podzemní podlaží, která řešením svých interiérů vyjadřují průřez vývoje železáren.

Pavliňák, Petr: Vítkovický zámek, Výtvarné centrum Chagall, Ostrava 2010 Vybíral J., Goryczková N., Strakoš M., Šlapeta V.: Slavné vily Moravskoslezského kraje, FOIBOS a.s., Praha 2008 Strakoš Martin: Průvodce architekturou Ostravy, Národní památkový ústav, Ostrava 2009