Počítačové sítě Katharina Kočí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačové sítě.
Advertisements

Technické prostředky počítačových sítí
Průmyslové využití sítí
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Počítačové sítě.
Informatika Počítačové sítě.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.10 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě PC SÍTĚ PODLE ROZLEHLOSTI Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Počítačové sítě.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
PC SÍTĚ II.
PC SÍTĚ I.
Digitální učební materiál
Počítačové sítě Mgr. Šárka Holečková, Počítačová síť Počítačovou síť tvoří dva nebo více počítačů, které jsou spolu propojeny. Je možné z jednoho.
Počítačová síť a typy sítí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
1 Počítačové sítě Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně © 1999 – 2002, Michal Vojkůvka Základy informatiky a výpočetní techniky.
Počítačové sítě vložit obrázek nějaké pavučiny
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Počítačové sítě. je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Počítačová síť.
Počítačové sítě LAN Pavlína Kolbábková.
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí Maturitní téma č.6.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary
Počítačové sítě vložit obrázek nějaké pavučiny
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_540.
Topologie lokálních sítí Ing. Zdeněk Votruba Topologie sítí LAN (způsob, jakým jsou jednotlivé stanice mezi sebou propojeny) V současné době se používají.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
Počítačové sítě Autor: Marek Jiruš.
CLIENT- TO- SERVER server = řídící počítač klienti = počítače zapojené do sítě PEER- TO- PEER všechny počítače jsou rovnocenné.
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Počítačové sítě Základní pojmy.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Základy informatiky část 6
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
TOPOLOGIE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 NázevVY_32_INOVACE_182_Deleni_poc.siti_teorie.
Počítačové sítě Terezie Gřundělová Historie Vznik a vývoj je spjat s rozvojem počítačů a výpočetní techniky První rozmach v padesátých letech.
Počítačová síť a internet Radek Pinc
Úvod do počítačových sítí
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Základy informatiky část 6. 6 Počítačové sítě Počítačová síť Skupina počítačů navzájem propojených, resp. připojených k centrálnímu počítači (serveru)
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ učební texty pro deváté ročníky ZŠ
Wifi, LAN a internet v elekt. drátech Počítačové sítě naší školy.
Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_02.
Počítačové sítě 7. Topologie sítí © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● LAN, WAN ●
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_POCITACOVA_SIT.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Počítačové sítě – drátové i bezdrátové
Internet - historie.
Živočichopis (taxonomie) sítí
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Počítačové sítě.
Počítačové sítě.
Počítačová síť.
Kroucená dvojlinka (1) 27/12/2018.
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ - TOPOLOGIE SÍTÍ
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Transkript prezentace:

Počítačové sítě Katharina Kočí

Co je to počítačová síť? Je to spojení dvou a více počítačů tak, aby mohli navzájem sdílet své prostředky. Umožňují tedy uživatelům komunikaci podle určitých pravidel. Uživatelé v jedné síti tak mohou sdílet nebo využívat společné zdroje a vyměňovat zprávy. V poslední době jsou všechny sítě postupně spojovány do globální celosvětové sítě zvané Internet.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Po%C4%8D%C3%ADta%C4%8Dov%C3%A1_s%C3%AD%C5%A5#mediaviewer/File:Internet_map_1024.jpg Mapa Internetu

Dělení sítí podle jejich rozlohy LAN- (lokální síť) Toto označení patří nejmenším sítím. Rozloha může být od pár počítačů v jedné místnosti až po stovky počítačů v jedné budově. Síť se skládá obvykle z osobních počítačů.   MAN- (metropolní síť) Označuje sítě středně velké. V síti MAN je většinou propojeno několik přilehlých budov, ve kterých se nacházejí sítě LAN. WAN- (rozlehlá síť) Tyto sítě jsou velice rozlehlé. Může označovat sítě spojující pár sídlišť, vesnic, států ale i kontinentů. Příklad jedné WAN je Internet.

Dělení sítí podle jejich topologie Topologie počítačové sítě říká, jak jsou vlastně prvky v této síti uspořádány. Určuje způsob propojení uzlů v počítačové síti. Těmi prvky mohou být jak počítače, tak různé propojovací prvky.

Hvězda Tato topologie je dnes jednoznačně nejpoužívanější topologií v sítích LAN. Uprostřed je centrální prvek, který spojuje všechny prvky.

Sběrnice Sběrnice patří k nejstarším topologiím. Všechny stanice jsou připojeny na pasivní společné médium, které sdílejí. Tím společným médiem byl koaxiální kabel, pomocí kterého se jednotlivé počítače připojily do sítě.

Kruh Každý počítač je propojen přímo s předchozím a následujícím počítačem v kruhu. V LAN je používána velmi málo, používá se v průmyslových sítích nebo sítích MAN.

Ostatní Ostatní topologie jsou pouze kombinací předchozích typů. Například stromová topologie při níž je spojeno více hvězdicových sítí v jednu.

Dělení sítí podle úlohy prvků v síti PEER-TO-PEER (doslova rovný s rovným) Sítě klient-klient jsou obvyklé u menších sítí. Je to označení typu počítačových sítí, ve které spolu komunikují přímo jednotliví klienti (uživatelé).   SERVER/KLIENT Architektura server/klient je trochu nákladnější, ale u větších sítí také daleko lepší. Je to síťová architektura, která odděluje klienta a server, kteří spolu komunikují přes počítačovou síť.

Otázky Podle jakých 3 věcí se dělí počítačové sítě? Jaká je zkratka rozlehlé sítě? Jaká topologie je nejstarší?

Zdroje http://site.the.cz/index.php?id=1 http://sites.wz.cz/site1/uvod.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Po%C4%8D%C3%ADta%C4%8Dov%C3%A1_s%C3%AD%C5%A5 http://sst.opava.cz/chuda/teorie_ict/site/ps_rozdeleni.pdf http://cs.wikipedia.org/wiki/Peer-to-peer http://cs.wikipedia.org/wiki/Klient-server