Vztlaková síla Ing. Jan Havel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Advertisements

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Archimédes byl řecký matematik, fyzik, inženýr, vynálezce a astronom. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších vědců klasického starověku.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Tlak v kapalinách a plynech.
Archimédův zákon.
Na těleso ponořené do kapaliny působí tlakové síly
Vztlaková síla a Archimédův zákon
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název materiálu: ARCHIMÉDŮV ZÁKON – výklad učiva.
Hydromechanika.
Mechanika II. Tlak vyvolaný tíhovou silou VY_32_INOVACE_11-18.
Archimedův zákon Yveta Ančincová.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Tlak a tlaková síla v plynech Ročník:1. Datum.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_VZTLAKOVA.
Název úlohy: 5.14 Archimedův zákon.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Hydrodynamika Mgr. Kamil Kučera.
Mezinárodní soustava jednotek SI (odvozené jednotky)
Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.
Mechanické kmitání Mgr. Kamil Kučera.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:listopad 2011 Určeno:7. ročník.
Kapilární jevy Mgr. Kamil Kučera.
Polarizace světla Mgr. Kamil Kučera.
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - HMOTNOST Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
L OM SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Vztlaková síla. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Archimédův zákon Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkSedmý - sekunda.
M EZINÁRODNÍ SOUSTAVA JEDNOTEK SI (odvozené jednotky) Mgr. Kamil Kučera.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
T LAK VZDUCHU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
O DRAZ ZVUKU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
E LEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - KLADKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - PÁKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
E LEKTRICKÉ POLE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P ÍSTOVÉ SPALOVACÍ MOTORY Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
19. Vztlaková síla, Archimedův zákon
Elektrický proud II Ing. Jan Havel.
Archimédův zákon VY_32_INOVACE_28_Archimeduv_zakon,_vztlakova_sila
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
HYDROSTATICKÝ TLAK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_29.
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Vztlaková síla působící na těleso v atmosféře.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Archimédův zákon.
Archimédův zákon.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Vztlaková síla Ing. Jan Havel

ANOTACE Kód EVM: K_INOVACE_2.FY.23 Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/01.0050 Vytvořeno: červenec 2013 Ročník: 2. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika Tematický okruh Mechanické vlastnosti kapalin Materiál slouží k výkladu nauky o vztlakové síle. Ve výkladové části žáky seznamuje s příčinami vzniku vztlakové síly a na schematických nákresech seznamuje s jejími vlastnostmi. Učivo je ověřeno závěrečnými otázkami a příkladem. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Vztlaková síla Zkušenost - každé těleso ponořené do kapaliny se zdá lehčí než na vzduchu: Na čem závisí tato nadlehčující síla? Porovnejte nadlehčující sílu ve sladké a mořské vodě – jsou tyto síly stejné? [1]

Vztlaková síla Příčina – na těleso ponořené do kapaliny působí ze všech stran hydrostatický tlak Větší hloubka  větší tlak, takže na spodní část tělesa působí větší tlak Výslednice síly působící na spodní a horní plochu tělesa je vztlaková síla Tlakové síly působící na boky tělesa se vzájemně vyruší

Výpočet vztlakové síly Výslednou sílu určíme jako rozdíl sil F1 a F2 𝐹 𝑣 = 𝐹 2 − 𝐹 1 = Síly F1 a F2 jsou hydrostatické: ℎ 2 𝜌𝑔𝑆− ℎ 1 𝜌𝑔𝑆= = 𝜌𝑔𝑆 ℎ 2 − ℎ 1 = =𝜌𝑔𝑆∆ℎ Součin plochy podstavy a výšky tělesa je jeho objem: 𝐹 𝑣𝑧 =𝜌𝑔𝑉

Vztlaková síla Vztlaková síla tedy závisí pouze na: Objemu tělesa Druhu kapaliny, vyjádřeném hustotou kapaliny Gravitačním působení vyjádřeném gravitačním zrychlením g Vztlaková síla nezávisí na: hloubce, v jaké je těleso ponořené tvaru tělesa Materiálu, ze kterého je těleso vyrobeno (nezávisí na hustotě tělesa) Působí vždy opačným směrem něž gravitační síla

Archimédův zákon Vlastnosti vztlakové síly poprvé formuloval Archimedes ze Syrakus Údajně si tyto vlastnosti uvědomil při koupeli a objev jej uvedl do takového transu, že pobíhal nahý po městě s výkřikem „Heuréka“ („Našel jsem“) Zákon je pojmenovaný po svém objeviteli: [2] Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčované silou, která se rovná tíze kapaliny stejného objemu jako je ponořená část tělesa

Archimedes Archimédés ze Syrákús (287 před n. l. – 212 před n. l.  zabit při obraně Syrákús) Řecký matematik, fyzik (mechanik, vynálezce), astronom a filozof. Patřil k nejvýznamnějším matematikům a inženýrům starověku. Položil základy statiky a vědecké hydrostatiky (Archimédův zákon) [3]

Vztlaková síla v plynech Archimédův zákon platí i v plynech  hustota plynů v porovnání s kapalinami je velice malá a proto i vztlaková síla v kapalinách je mnohem menší než v kapalinách Vztlaková síla v plynech umožňuje například let horkovzdušných balónů nebo vzducholodí [4]

Výpočet vztlakové síly Urči vztlakovou sílu, která působí na člověka ponořeného ve vodě. Přibližný objem lidského těla je 68 l, hustota vody je 1000 kg.m-3. [5]

Otázky k opakování Formuluj Archimédův zákon Na čem závisí vztlaková síly? Kterým směrem působí vztlaková síly Vysvětli, proč se v mořské vodě snadněji plave a je obtížnější se ponořit do hloubky Napiš vzorec pro výpočet vztlakové síly Oprav chyby v Archimédově zákoně: Na některá tělesa ponořená do kapaliny působí velká síla

Zdroje a použitá literatura [1] NEZNÁMÝ. Wikipedia [online]. [cit. 8.7.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Sinkin_in_the_Bathtub_(still).jpg [2] NEZNÁMÝ. Wikipedia [online]. [cit. 8.7.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Archimede_bain.jpg [3] FETTI, Domenico. Wikipedia [online]. [cit. 8.7.2013]. Dostupný na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Domenico-Fetti_Archimedes_1620.jpg [4] GAVIOLI, Tommaso. Wikipedia [online]. [cit. 8.7.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mister_Bup_the_Turtle_(Ferrara_Balloons_Festival,_2007).jpg [5] NEZNÁMÝ. Wikipedia [online]. [cit. 8.7.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Scuba_diving_elba.jpg NEZNÁMÉ. Vztlaková síla v kapalině [online]. [cit. 3.7.2013]. Dostupný na WWW: http://www.fyzika007.cz/mechanika/vztlakova-sila-v-kapalinach-a-plynech---archimeduav-zakon-1 Není-li uvedeno jinak, jsou obrazové materiály dílem autora, vytvořené v open-source sw Inkscape, případně jde o fotografie pořízené autorem materiálu