SMYSLOVÉ VNÍMÁNÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Smyslová ústrojí chuť, čich, hmat
SOUSTAVA KOŽNÍ Stavba a funkce kůže Kůže tvoří ochranný kryt těla
Smyslová ústrojí Funkce:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
BIOLOGIE ČLOVĚKA SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ
Kůže MUDr. Vladimír Compeľ.
Smyslové vnímání autor: David Hainall.
Chuťové ústrojí - umožňuje vnímat látky rozpuštěné ve slinách nebo vodě - chuťové receptory jsou umístěny v chuťových pohárcích na papilách na povrchu.
VESTIBULÁRNÍ SYSTÉM.
Povrch těla - kůže.
Nervová soustava- receptory
Lidské smysly - sluch Sluch je nejcitlivějším lidským smyslem
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Čidla receptory.
SMYSLOVÉ ORGÁNY 3. ročník
SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán)
Autor: Lenka Kraváčková
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Elektronická učebnice - I
SOUSTAVA SMYSLOVÁ ČIDLO ČICHU
VY_III/2_INOVACE_111_Smyslová ústrojí
Receptory: Olga Bürgerová.
Biologie člověka.
SOUSTAVA NERVOVÁ Dokonalý vývoj nervové soustavy umožnil savcům dosáhnout převahu nad ostatními obratlovci. Řídícím ústrojím těla savce je mozek Největší.
Povrch lidského těla Filip Bordovský.
Lidské tělo - SMYSLY Prvouka 3.ročník. Lidské tělo - SMYSLY Prvouka 3.ročník.
Smyslové vnímání autor: David Hainall.
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Smysly člověka (všeobecně) Pří_234_Savci_Smysly člověka (všeobecně) Autor: Mgr. Martina Vaculová Škola: Základní a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
Člověk lidské tělo.
Smyslové vnímání Čich, chuť, hmat, vnímání polohy hlavy
Smyslové ústrojí 5. ročník
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Ondřej Zeman, 5.B ZŠ Fryšták
Smysly člověka (všeobecně)
Smysly.
Smyslové vnímání 1.část Filip Bordovský.
SMYSLY.
SMYSLY.
Kožní soustava.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Smyslová soustava Pětilístek oko
Kůže Funkce kůže Pokryv těla Ochrana před vlivy chemickými, mechanickými a choroboplodnými zárodky Vylučování Regulace teploty Účast na dýchání – kožní.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
BIOLOGIE ČLOVĚKA (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Co je Braillovo písmo je speciální druh písma, resp. systému psaní, určeného pro nevidomé, slabozraké a se zbytky zraku. Funguje na principu plastických.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_17_HMAT TÉMA: SMYSLOVÁ SOUSTAVA.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._34.CHUŤOVÉ, ČICHOVÉ A HMATOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: CHUŤOVÉ,
POVRCH LIDSKÉHO TĚLA Veronika straková.
Smyslová ústrojí Funkce:
KŮŽE ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_28_Kůže.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_15_28_Smysly
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_03_01_dotyk.
ČICH, CHUŤ, HMAT smysly.
čichový, chuťový a hmatový
Prezentace – výklad učiva
NAŠE SMYSLY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Smyslové orgány.
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
VY_52_INOVACE_32_01_čich, chuť
Lidské smysly.
LIDSKÉ TĚLO VY_32_INOVACE_5A_09 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

SMYSLOVÉ VNÍMÁNÍ

PROJEKT „NEMOCI“ Vyberte si Jednu infekční nemoc Jednu neinfekční nemoc Nemoc, které se nejvíc bojíte ke každé nemoci DOPLŇTE: Popište tělní soustavu, která je nemocí zasažená ( její funkci, význam, z jakých orgánů se skládá) + její obrázek Příčiny této nemoci a rizikové faktory (čím roste riziko vzniku této nemoci) Projevy nemoci + obrázek Možné následky po prodělání nemoci Jaká je běžná léčba nemoci Prevence (jak předcházet této nemoci)

Datum odevzdání: ve středu 3.6. 2015   Datum odevzdání: ve středu 3.6. 2015 PRÁCE VE DVOJICÍCH Formát papíru: A3 (čtvrtka) Je možné psát rukou i na počítači, obrázky můžou být kreslené, tištěné i vystřižené. NA PROJEKTU SE HODNOTÍ: dodržení požadavků (viz zadání) správnost údajů grafická úprava (vzhled) nápaditost

Příští hodinu referát „UCHO“

HMAT ZRAK SLUCH ČICH CHUŤ

Smysly Prostřednictvím smyslových orgánů přijímáme informace o okolním světě. Známe pět základních smyslů – zrak, čich, sluch, chuť, hmat. Další smyslová ústrojí zaznamenávají změny ve vnitřním prostředí těla, např. tlak krve ve stěnách cév, napětí šlach, složení krve. Smyslový orgán = čidlo přijímá pomocí určitých druhů smyslových buněk podněty.

HMAT

Hmat – receptory v kůži Ve skutečnosti je hmat spíše soubor několika různých smyslů, které pomocí receptorů v kůži umožňují získávat informace z bezprostředního okolí. Informují tak o tlaku,  bolesti, chladu,  teple, či o vibracích. 

Nejcitlivější místo hmatu je na konečcích prstů a na špičce jazyka. Přesnost a rozsah citlivosti dotyku se dá vyjádřit minimální vzdáleností, kdy rozlišíme 2 dotyky. Naopak nejméně citlivá jsou záda. Např. jazyk – 0,3 cm dlaň– 1 cm, hřbet ruky – 2,5 cm, záda – 4 cm.

pokožka škára podkožní vazivo ??? HMATOVÉ TĚLÍSKO

receptor tlaku a vibrace receptor bolesti ( volná nervová zakončení) hmatový receptor receptor tlaku a vibrace receptor tepla receptor chladu receptor bolesti ( volná nervová zakončení)

BRAILLOVO SLEPECKÉ PÍSMO je speciální druh písma určeného pro nevidomé BRAILLOVO SLEPECKÉ PÍSMO je speciální druh písma určeného pro nevidomé. Funguje na principu plastických bodů vyražených do materiálu, které čtenář vnímá hmatem. Písmo je pojmenováno podle francouzského učitele Louise Brailla, který poté, co v dětství ztratil zrak, v patnácti letech vytvořil toto písmo úpravou francouzského vojenského systému umožňujícího čtení za tmy.

CHUŤ

JAZYK

CHUŤOVÝ POHÁREK mozková kůra vlásky chuťových buněk smyslové buňky talamus CHUŤOVÝ POHÁREK hypotalamus mozkový kmen podpůrné buňky neuron SMYSLOVÉ BUŇKY PODRÁŽDÍ NEURON, KTERÝ VEDE VZRUCH DO MOZKU hlavový nerv

ČICH

čelní kost dutina čelní kosti čichová kost čichové nervy čichová sliznice kost nosní nosní mandle

ČICHOVÁ KOULE NERVOVÉ ZAKONČENÍ ČICHOVÉ BUŇKY ČICHOVÝ NERV PODPŮRNÉ BUŇKY HLEN ČICHOVÁ KOST

smyslové vnímání Smyslové orgány = čidla přijímají pomocí smyslových buněk podněty z prostředí a předávají je neuronům  do míchy a mozku. KOŽNÍ ČIDLA - tělíska a volná nervová zakončení ve škáře - k vnímání hmatu, teploty a bolesti, reagují na mechanické podněty CHUŤ na jazyku – chuťové pohárky – vnímají sladkou, slanou, kyselou a hořkou chuť ČICH ve sliznici nosní dutiny Čich a chuť reagují na chemické podněty.