Volba nového českého krále po roce 1306 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Advertisements

Jak vytvořit dobrou prezentaci
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Volba nového českého krále po vymření Přemyslovců
Vzájemná poloha dvou kružnic
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Konstrukce tečen pomocí Thaletovy kružnice
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Grafické znázornění souvětí
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Lineární funkce VY_32_INOVACE_056_Lineární funkce
Konstrukce trojúhelníku podle věty sss vytvořená v Zoneru Callisto Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné.
Dělení lomených výrazů
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Volba nového českého krále po roce 1306 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
KŮŇ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Václav a Boleslav Obrázek dostupný na:
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Pravěk a středověk JAK TO BYLO?
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Konstrukce trojúhelníku
ŽÁBA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
LOGARITMICKÉ ROVNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Konstrukce pravoúhlého trojúhelníku pomocí Thaletovy kružnice,
HODINY − pexeso Pexeso je navržené tak, aby si každý dle potřeby vytiskl ty snímky, které je třeba procvičit. Ať už celé hodiny, minuty nebo ve tvarech.
Rozcvička Urči typ funkce:
HODINY − pexeso Pexeso je navržené tak, aby si každý dle potřeby vytiskl ty snímky, které je třeba procvičit. Ať už celé hodiny, minuty nebo ve tvarech.
Slovní úlohy o pohybu úvod 1
Příprava na lomené výrazy
Zakresli dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Třídíme podle dvou kritérií
KRÁLÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Dělení desetinného čísla desetinným číslem
PŘEVODY JEDNOTEK ČASU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Autor © Žaneta Prošková
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Královské Čechy VY_32_INOVACE_D
ZELENÁ BARVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Konstrukce trojúhelníku podle věty sus
PROVĚRKY Převody jednotek času – 2. část
Barvy a tvary logické řady
Najdi dva stejné obrázky
Název učebního materiálu
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Pořadí obrázků – drak Postup práce:
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Hyperoskulační kružnice hyperboly
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Převody jednotek objemu − 2. část
Převody jednotek – 2. část
Desetinná čísla (1) Základní pojmy
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Orofacionální cvičení III.
Převody jednotek času – 2. část
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
WHAT IS RED? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ČÁSTI TĚLA Potřebné věci Autor © Žaneta Prošková
WHAT IS ORANGE? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Transkript prezentace:

Volba nového českého krále po roce 1306 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Klíčové otázky Jakých panovnických úspěchů dosáhli poslední přemyslovští králové? Proč byl v roce 1306 o český trůn takový zájem? Jaký měl být nový král? Kdo (ne)mohl být českým králem? Kdo krále vybíral? Kdo se jím nakonec stal a jak naplnil očekávání Čechů? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Poslední Přemyslovci Vyhledejte v učebnici kapitoly, které se zabývají vládou posledních Přemyslovců. –najděte a poznamenejte si pro každého z králů jednu skutečnost, kterou je možné považovat za úspěch jeho vlády –pokuste se v textu vyhledat důvody poměrně velkého zájmu o českou korunu po smrti Václava III. (co mohly přinést české země uchazečům?) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Královské sliby Pracujte s textem tzv. Inauguračního diplomu Jana Lucemburského. V tomto dokumentu se do určité míry odráží to, co od krále očekával jeho lid, to jaký měl král být. Poslední sloupec (shrnutí v jedné větě) si zapište do sešitu. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

O výběru panovníka v českých zemích rozhodovali především zemská šlechta méně měšťané (stříbrem zbohatlí a ctižádostiví) volbu ovlivňovali také církevní hodnostáři: arcibiskup, biskupové a opati vlivných klášterů Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Kdo (ne)mohl být českým králem? Kandidát musel pocházet z některé z evropských vládnoucích dynastií, domácí šlechta podle středověkých společenských pravidel nebyla určena k vládnutí. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Volba nového panovníka Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Kandidáti a jejich poradci Volitelé (šlechta, měšťané a církev) Připravte krátkou (1 min) prezentaci o své osobě... Uveďte tři důvody, proč je právě Váš kandidát ten nejvhodnější. Uveďte dvě podmínky, za kterých jste ochotni stát se českým panovníkem. Promyslete kritéria hodnocení vystoupení jednotlivých kandidátů podle svých rolí (šlechta, měšťané, atd.) Připravte tři doplňující otázky, na které se jich zeptáte.

Volba nového panovníka Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Kandidáti a jejich poradci Volitelé (šlechta, měšťané a církev) Vsadíte na sílu a pevnou ruku, na diplomacii a bohatství, nebo na vzdělanost a víru? Budete důvěřovat městům, nebo šlechtě? Nezapomeňte na církev! Neslibujte mnoho ani málo... Kritéria by měla být jasně dána, aby bylo během volby možno rychle přidělovat body. Doplňující otázky ať jsou chytré a nepřímé, aby z nich bylo možno zjistit co nejvíce informací o uchazeči.

Jak to tehdy ve skutečnosti bylo? Kteří kandidáti se ucházeli o český trůn po roce 1306? Kdo nastoupil na uvolněný český trůn v roce 1310? Z jaké byl dynastie/země? Jak dlouho zůstala tato dynastie na českém trůně? Která očekávání svou vládou naplnil a která ne? Pracujte s textem v učebnici na s Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Klíčové otázky REKAPITULACE Jakých panovnických úspěchů dosáhli poslední přemyslovští králové? Proč byl v roce 1306 o český trůn takový zájem? Jaký měl být nový král? Kdo (ne)mohl být českým králem? Kdo krále vybíral? Kdo se jím nakonec stal a jak naplnil očekávání Čechů? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

zdroje ČECHURA, J. & kol.: Dějepis. Středověk a raný novověk. 2. vydání. Praha: SPN, ISBN: X. s Tato aktivita využívá materiálu Královské sliby Jana Lucemburského publikovaného na WWW: lucemburskeho.html lucemburskeho.html obrázek v úvodním snímku je klipartem aplikace MS Word XP Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.