Výuka českého jazyka pro cizince na Vysoké škole hotelové v Praze 8

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Pavel Smolka. • Statická část výuky 1. Realizována ve škole – výklad, přednáška, poslech 2. Realizována „doma“ – práce s učebnicí • Dynamická část.
Advertisements

Co by měl student vědět na začátku studia PEF MZLU v Brně
Informace o bakalářské SZZ – anglický jazyk  Státní závěrečná bakalářská zkouška má tři části:  jazyková zkouška – písemná a ústní (AJ6)  obhajoba bakalářské.
INTEGROVANÁ MARKETINGOVÁ KOMUNIKACE prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Informace pro studenty kombinovaneho studia AJ PEF, FLD, FŽP
Informace pro studenty kombinovaneho studia - AJ
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Čeština pro cizince a azylanty – B1 (učebnice, cvičebnice, metodika)
I NOVACE KOMBINOVANÉ FORMY STUDIA BAKALÁŘSKÉHO A MAGISTERSKÉHO STUDIJNÍHO PROGRAMU „T ĚLESNÁ VÝCHOVA A SPORT “ A JEHO UČITELSKÝCH OBORŮ NA F AKULTĚ TĚLESNÉ.
E-learning a studenti kombinovaného studia VŠ projekt do předmětu E-learning Lucie Jirků, UČO květen 2004.
Hodnocení e-learninkových opor Inovace kombinované formy studia bakalářského a magisterského studijního programu „Tělesná výchova a sport“ a jeho učitelských.
Úvodní seminář pro studenty doktorského studia
Informace pro studenty kombinovaneho studia AJ PEF, FLD, FŽP
Definice pojmů Co jsou moduly? Co jsou moduly? Moduly představují relativně samostatné, obsahem i cílem uzavřené okruhy učiva, které je možné po jejich.
Maturitní zkouška z cizího jazyka Anglický a německý jazyk.
, předsednictvo RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: Ing. J. Fischer, doc. B. Tremlová,
Na začátek malý test: Poznáte poněkud „zašifrovaná“ česká rčení
LETNÍ ŠKOLA PRO KOMBINOVANOU FORMU OBORU SHV ZÁKLADNÍ INFORMACE O STUDIJNÍCH POVINNOSTECH SO 20. ZÁŘÍ
STRUKTURA OSNOVY KURZU
Seminář NSKTV Praha , Brno Návrh národních deskriptorů Mgr., Ph.D.
„Talent 2020 aneb…“ TALENT – UNIVERZITA – PRAXE – ?
Konference projektu APSYS Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe ODBORNÁ JAZYKOVÁ.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Drnovice Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP Vzdělávání.
CENTRUM JAZYKOVÉ PŘÍPRAVY PdF UP
Úvodní seminář pro studenty doktorského studia
E-LEARNINGOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ TVŮRCŮ A UŽIVATELŮ JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ.
Maturita 2010 Společná část –2 zkoušky Profilová část –3 zkoušky.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
H. Hanžlová AKTION Česká republika – Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Katarína Rašovcová.
Buďte vítáni na Fakultě podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze.
Úvod do psychologie PhDr. David Kuneš, Ph.D
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
Specifika jazykové přípravy na Univerzitě obrany s podporou ICT
Možnosti projektové spolupráce a individuálních stáží Jihočeská univerzita Norské fondy a fondy EHP Spolupráce škol a stipendia (CZ07)
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
e-learningový kurz na podporu výuky předmětu Němčina pro právníky
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ KATEDRA FRANCOUZSKÉHO JAZYKA A LITERATURY DNE 15. LEDNA 2011.
Tvorba e-learningové aplikace pro výuku obchodního práva na oborech s ekonomickým zaměřením Jindřiška Šedová a kol. Masarykova universita Ekonomicko-správní.
Úvod do studia Základní informace o předmětu Robert Zbíral Maxim Tomoszek.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV ERDF výzva pro vysoké školy Ing. Martin Hajnala Praha, duben 2016.
ROLE ÚJOP UK VE VZDĚLÁVÁNÍ ZAHRANIČNÍCH VYUČUJÍCÍCH ČEŠTINY Dana Hůlková Nývltová ÚJOP UK.
Centrum jazykového vzdělávání Language Centre. VZNIK A ČINNOST CJV bylo zřízeno rozhodnutím Akademického senátu Fakulty humanitních studií na návrh děkanky.
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
PRAKTICKÁ ÚČETNÍ Grantový projekt: reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/ realizátor projektu: HM EKOND, spol. s r.o., Ostrava.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
Středoevropská komparativní studia na IMS FSV UK kombinovaná forma studia Den otevřených dveří 2016 Tomáš Nigrin.
Nezkrácený název projektu: Systém hodnocení vzdělávacího programu v mechatronice na VOŠ v prostupnosti k technickým VŠ Příjemce podpory: Vyšší odborná.
Logistika a Supply Chain Management Úvodní seminář.
Lektorát češtiny Slezská univerzita Katowice - Polsko.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
 Pedagogická činnost Bakalářský studijní program Zabezpečení výuky angličtiny na UTB  Tvůrčí činnost Vlastní výzkumná témata Spolupráce - jazykové poradenství.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Úvodní seminář pro studenty doktorského studia PhDr. Libuše Drnková a kol. Jazykové centrum FF UK.
Směrnice Odkazy na důležité směrnice: Harmonogram AR: /319186/ /
Studium na AF MENDELU Ing. Petr Dostál, Ph.D.
Vlastní myšlenkou Vlastní cestou.
Ostravská univerzita (1991 → )
Bakalářský studijní obor OPTIKA A OPTOMETRIE garantuje KPO
Úvod do odborného stylu pro studenty s poruchami učení
Fakulta zdravotnických studií
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
Komplexní systém hodnocení
Studijní program Ošetřovatelství
Katedra české literatury a literární vědy Katedra českého jazyka
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Projekt VOV Ekonomická sekce jazyky
Transkript prezentace:

Výuka českého jazyka pro cizince na Vysoké škole hotelové v Praze 8 PhDr. Romana KRATOCHVÍLOVÁ

Zahraniční studenti na českých vysokých školách studium v českém jazyce převaha rusky mluvících studentů zavedení výuky CJ jako druhého cizího jazyka, používání učebnic obecného jazyka + doplňkové materiály

Vývoj situace na VŠH prudký nárůst zahraničních studentů (20-30%) v posledních 4-5 letech zavedení přijímací zkoušky z češtiny : požadovaná úroveň aspoň B1 (SERR) možnost prodlouženého studia o 1 rok

Prodloužené studium o 1 rok intenzivní výuky českého jazyka Bc – 4 roky, Mg – 3 roky intenzivní studium: ČJ 20 hod./týden (ZS, LS) odborný předmět (Kultura a reálie Českých zemí, Etika a etiketa): 6 hod./týden (LS) učebnice New Czech Step by Step, Česky krok za krokem 2 závěrečná zkouška na úrovni B1

Český jazyk pro cizince jako druhý cizí jazyk od úrovně B1 2 cizí jazyky : angličtina + 2. jazyk dle výběru (N, Š, F, C, R) 2 hod./týden, 4 semestry (Bc)/3 semestry (Mg)

Cíl výuky češtiny pro cizince na VŠ úspěšně absolvovat studium VŠ v českém jazyce → osvojení příslušných jazykových prostředků s ohledem na jazykové kompetence potřebné pro úspěšné zvládnutí studia : odborný jazyk pro akademické účely

Odborný jazyk pro akademické účely = systém jazykových prostředků sloužících ke komunikaci odborného obsahu mezi odborníky v akademickém prostředí vzdělávacích a vědecko-výzkumných institucí v naší situaci - na úrovni bakalářského, případně magisterského studia

Akademický jazyk - kompetence perceptivně-produkční dovednosti v rámci odborného stylu (porozumění mluveném projevu na přednáškách a seminářích, efektivní četba odborných textů, vypracování a prezentace seminárních a závěrečných prací atd.) komunikace související s organizací studia - styl administrativní (e-mailová korespondence, psaní žádostí apod.)

Akademický jazyk - jazykové prostředky interdisciplinární - vyskytují se napříč všemi obory (lexikální i gramatické) - stěžejní (různé studijní zaměření studentů) specifické pro jednotlivé obory - hlavně odborná terminologie - zasahuje do odborné výuky - možno zajistit pomocí doplňkového studijního materiálu

Učební materiály pro výuku akademické češtiny žádné (ani koncepce) kompenzace: učebnice obecného jazyka + doplňkové odborné materiály - pracné pro učitele - nepřehledné pro studenty - problematické z hlediska naplnění cíle výuky

Nový učební materiál pro výuku akademické češtiny na VŠH v počáteční fázi hledání a pokusů na základě sestavených dílčích cílů (podle kompetencí) – zhruba chybí soupis nejdůležitějších jazykových prostředků - z hlediska významu a frekvence, s ohledem na interdisciplinárnost) metodika stanovena v hrubých rysech (návodná práce s textem, simulace reálných studijních situací ad.), postupně ověřovaná ve výuce učební materiál: texty, cvičení a úlohy – pouze některé části, ověřovány ve výuce

Perspektiva význam výuky akademické češtiny je spíše na vzestupu nutnost koncepce a potřebných materiálů SPOLUPRÁCE VÍTÁNA

Děkuji za pozornost! PhDr. Romana Kratochvílová Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r. o. e-mail : kratochvilova@vsh.cz