Expertní & znalostní systémy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora výuky matematiky prostřednictvím programu Maple
Advertisements

Informace jsou základním předpokladem úspěšného podnikání.
Automatizační a měřicí technika (B-AMT)
Vstup absolventů středních škol na trh práce
JSTOR Mgr. Alena Doláková Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Úvod do expertních systémů
Vypracoval: Ladislav Navrátil, EI-4 Umělá inteligence Zaměření Expertní systémy.
ROZHODOVACÍ PROCESY PRO VÍCECESTNÉ TELEMATICKÉ APLIKACE Filip Ekl
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
Praktické aspekty využívání exaktních metod Pozice exaktních přístupů
Strojírenství zaměření Automatizační a robotizační systémy
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Algoritmizace a programování
Adéla Masopustová Alena Seifrtová Lukáš Hůla
Expertní řízení průběhu E-learningu VOSTROVSKÝ Václav Česká zemědělská univerzita Praha.
Umělá Inteligence II. Umělá inteligence je vědní disciplína věnující se tvorbě počítačových programů řešících složité úlohy s takovými výsledky, které.
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
Systémy pro podporu managementu 2
Příprava projektového návrhu Lukáš Straňák, Ostrava 2006.
2. téma 1MU305, 211 – Manažerské účetnictví I.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Simulační modely a programové vybavení. Vývoj simulačních programů  Původně pouze strojový kód –Příliš dlouhé, náročné na programátora, obtížné hledání.
Ústav automatizace a měřicí techniky
Artificial Intelligence (AI).  „Úloha patří do oblasti umělé inteligence, jestliže řešení, které najde člověk považujeme za projev jeho inteligence.
U MĚLÁ INTELIGENCE Lucie Ježková O3.B. C O TO VLASTNĚ JE ? Obor informatiky, který se zabývá vytvářením strojů, které se dokážou „inteligentně chovat“
10 Logistická struktura a plánování v servisních podnicích a útvarech
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
Umělá inteligence Minského definice: UI je věda o vytváření strojů nebo systémů, které budou při řešení určitého úkolu užívat takového postupu, který –
Úvod do expertních systémů
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
MONITOROVACÍ SYSTÉM SF a FS PRO OBDOBÍ WEBOVÝ ÚČET ŽADATELE A PŘÍJEMCE PODPORY Nová aplikace monitorovacího systému Mgr. Matěj Mareš Odbor evropských.
Informace jsou základním předpokladem úspěšného podnikání.
Automobilní a dopravní systémy
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
4IZ 229 – Cvičení 2 Tvorba báze znalostí Vladimír Laš.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Přehled metod umělé inteligence a její historie (bakalářská práce) Vedoucí práce: Ing. Ladislav Beránek, CSc., MBA Vypracoval: Michal Jelínek.
NP-úplné problémy v grafech
Směrování -RIP. 2 Základy směrování  Předpoklady:  Mějme směrovač X  Směrovač nemůže znát topologii celé sítě  X potřebuje určit směrovač pro přístup.
Možnosti domácí léčby některých forem strabismu
Teorie ES a jejich aplikace Biskup Jiří, Fakulta stavební, ČVUT Praha, Květen 2004.
V. Informace pro marketing Otázky: 1.K čemu slouží systémy market.informací 2.K čemu slouží market. Výzkum 3.Jak řešit market. Problém 4.Jak získat primární.
CW – 05 TEORIE ROZHODOVACÍCH PROCESŮ Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně Ing. Václav Rada, CSc. Leden 2009.
1. Charakteristika IS Informační systém je soubor lidí, technických prostředků a metod, zabezpečujících sběr, přenos, uchování a zpracování dat za účelem.
Úvod do expertních systémů
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
Neuronové sítě. Vývoj NS 1943 – W. McCulloch, W. Pittse – první jednoduchý matematický model neuronu 1951 – M. Minsky - první neuropočítač Snark 1957.
Poradenský proces Plánování akce. Vypracování jednoho nebo více řešení diagnostikovaného problému Vypracování jednoho nebo více řešení diagnostikovaného.
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
Možnosti domácí léčby některých forem strabismu
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Tvořivost žáka Tvořivost – vymezení pojmu: Tvořivost je činnost, jejímž výsledkem jsou nové, originální, výtvory. DRUHY TVOŘIVOSTI: Objektivní: přináší.
UIS pro uživatelů Milan Šorm. 20. října 2006UIS pro uživatelů2 Obsah prezentace Struktura informačního systému UIS na MZLU v Brně Srovnání.
SOFTWAROVÁ PODPORA PRO VYTVÁŘENÍ FUZZY MODELŮ Knihovna fuzzy procedur Ing. Petr Želasko, VŠB-TU Ostrava.
Dobývání znalostí z databází znalosti
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Metody strojového učení
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vnitropodniková komunikace ve vybraném podniku Autor práce: Denisa.
Poradenství pro řízení marketingu a odbytu
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Úvod do expertních systémů
ŘÍZENÍ PROCESU POČÍTAČEM
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Poruchy mechanizmů imunity
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Expertní & znalostní systémy

Co je expertní systém?

Jaké jsou vhodné úlohy? Úlohy u kterých není jednoduchý napsat algoritmus na přímé řešení problému. Kde složitost narůstá 2n

Druhy Plánovací (TEPRO – k prodpoře příprav technologické výroby DENDRAL – k sestavování struktur chemických látek zkoumaných spektromentrem ) Diagnostické ( FEL-EXPERT – diagnostika závad motoru) z něho vychází MYOPAT – pro oblast genetického poradenství METABOL – metabolické poruchy TUMOR - mozkové nádory(v průběhu operace) pozn: domácí tvorba Hybridní

Jak se získávají data? (báze znalostí) Interview Interaktvní (tabulkový systém) Automatizované( -neuronové sítě -případové -induktivní prog. )

Řídící mechanizmus Obsahuje strategii využívání znalostí if -> then entropie fuzzy logika kauzální sítě

Soudobé problémy Úzká oblast expertýzi Nedostatek znalostí o vlastních možnostech a omezení Využívaní povrchových a málo strukturovaných znalostí Příliš jednoduchý řídící mechanizmus Neschopnost využívat vlastní rozum Omezené vysvětlovací schopnosti

ABSTAKCE: Informačně expertní systém ve zdravotnictví Centralizování údajů Srovnání úrovně pracovišť s progresivní tendencí Zrychlení diagnostiky Pacient si sám může určit kdo bude mít přístup k inf. A kontrolovat Detekce epidemií, očkování, kontroly, statistiky

THE END DĚKUJI ZA POZORNOST