Aplikace metodiky sportovního tréninku v Taekwon-do ITF

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy sportovního tréninku mládeže
Advertisements

Oddělení vzdělávání trenérů FAČR. Motto Dovolte sobě i druhým se cítit dobře.
Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
Technika. TECHNICKÁ PŘÍPRAVA V tréninku techniky jde především o opakované provádění učeného pohybu, při kterém dochází k opravování a zpřesňování jeho.
Senzitivní období Mgr. Václav Kain.
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
C licence FAČR Biomedicínské aspekty pohybových aktivit.
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
TRÉNINKOVÉ ZATÍŽENÍ Michal Lehnert Osnova přednášky:
Trénink atletických skoků
Stavba sportovního tréninku
Taktická příprava Michal Lehnert.
Základy sportovního tréninku
. V učení nacházíme tři současně probíhající procesy:
Zásady v tréninkové přípravě mládeže Licence B
Technická, taktická a psychologická příprava
Sportovní výkon – obsah, struktura Typologie sportovních výkonů
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
TAKTICKÁ PŘÍPRAVA Teoretická příprava.
TECHNICKÁ PŘÍPRAVA ..
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Sportovní výkon, sportovní výkonnost
ROZVOJ POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ
Periodizace lidského věku: Období dospělosti Období stáří
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Sportovní trénink jako proces bio-psychosociální adaptace
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
Psychologie koučování
STAVBA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
Kondiční příprava a plánování ve volejbale
Řízení sportovního tréninku
Specifické problémy tréninku a výkonnosti mládeže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel.
TALENT ..
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
MAN 1. Seminář sociální psychologie se zaměřením na sport Marie Blahutková.
Psychologie pro sportovní praxi
OBSAH SEMINÁŘE Č.2 : Rozbor sledované pohybové jednotky
SPECIFIKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU DĚTÍ
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
PLÁNOVÁNÍ SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Motorické učení a jeho fáze Marie Blahutková. Motorické učení Proces získávání pohybových dovedností pomocí opakování Docilita – schopnost motorického.
Dětský aerobik Pod pojmem dětský aerobik rozumíme rozmanitá cvičení za hudebního doprovodu, která vycházejí především z aerobiku pro dospělé, ale také.
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Ontogeneze motorických schopností Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Sportovní trénink. Základní pojmy Sportovní výkon Sportovní výkonnost Struktura sportovního výkonu Sportovní trénink jako proces adaptace Motorické učení.
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA.
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
Komunikace učitele se žáky
Charakteristika jednotlivých věkových období
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
Fyziologie tělesné zátěže
Kondiční příprava ve sportu
Psychologie koučování
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
„Zdravý životní styl + obezita“
RODIČ A SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA DĚTÍ
Transkript prezentace:

Aplikace metodiky sportovního tréninku v Taekwon-do ITF Mgr. Tomáš NOVOHRADSKÝ

Cíl sportovního tréninku „SPORTOVNÍ TRÉNINK JE SLOŽITÝ A ÚČELNĚ ORGANIZOVANÝ PROCES ROZVÍJENÍ SPECIALIZOVANÉ VÝKONNOSTI SPORTOVCE VE VYBRANÉM SPORTOVNÍM ODVĚTVÍ, NEBO DISCIPLÍNĚ“. Cíl sportovního tréninku Dosažení individuálně nejvyšší sportovní výkonnosti ve zvoleném sportovním odvětví na základě všestranného rozvoje sportovce.

Úkoly sportovního tréninku Osvojování sportovních dovedností v tréninku a jejich použití v soutěžních podmínkách Stimulace pohybových schopností Ovlivňování psychiky, osobnosti a chování sportovce

Dlouhodobá koncepce sportovního tréninku V praxi rozeznáváme dva názory na dlouhodobou koncepci sportovního tréninku: Raná specializace Trénink přiměřený věku

Raná specializace Snaha o co nejvyšší výkonnost už v dětství. Na tréninkový proces se pohlíží prostřednictvím tréninku dospělých. Trenér klade na své žáky vysoké požadavky nejen v oblasti objemu a intenzity cvičení, ale i v oblasti psychiky (SILNÍ JEDINCI PŘEŽÍVAJÍ). Na tréninku převažuje atmosféra napětí, vážnosti a racionality. VÝKON je na prvním místě!!!!

II. Trénink přiměřený věku Obsah i forma tréninku jsou přiměřené věku a schopnostem dětí. Trenér chápe, že děti nemohou zvládnout vše hned, výkon je chápán jako perspektivní cíl, důležitější než výsledek je nadšení a nasazení v soutěžích. Důležité je i přiměřené ocenění radost a prožitek dětí.

Obsah sportovního tréninku rané specializace v Taekwon-do ITF Zaměření na okamžitý výkon (monotónní cvičení sestav a izolovaných pohybů). Dlouhé výdrže ve statických polohách (stoj, nácvik postojů) Malá škála všeobecně rozvíjejících cvičení(gymnastická a atletická cvičení, hry).

Rizika rané specializace Jednostrannost Přetěžování určitých svalových skupin (svalová nerovnováha) Předčasné vyčerpání adaptačních procesů Nezájem o cvičení v další etapě života Poruchy ve vývoji kostry, a kloubů (příliš náročná cvičení) Poruchy příjmu potravy (hubnutí do váhových kategorií!!!!!) Ztráta motivace ve sportovní kariéře (např. žákovské mistrovství Evropy)

Obsah sportovního tréninku přiměřenému věku v Tae kwon-do ITF Vytvořit co nejširší zásobu pohybů – všestranná příprava Věnovat pozornost všem pohybovým schopnostem v závislosti na senzitivním období vývoje dítěte Seznámit děti s co největší škálou sportů (sezonní sporty)

alfa a omega sportovního úspěchu v dospělosti VŠESTRANNÁ PŘÍPRAVA alfa a omega sportovního úspěchu v dospělosti

VĚKOVÉ ZÁKONITOSTI SPORTOVNÍ PŘÍPRAVY 4 – 6 let Dítě ještě nemá pohybovou zkušenost, všechno chce zkusit a „osahat si“. V tomto období dozrávají funkce pro „hrubou motoriku“ (stoj, leh, sed, dřep). Nejvhodnější forma učení je hra neustálá motivace pro udržení pozornosti. Důležitá je častá změna podnětů! V 6 letech dosahuje velikost dětského mozku 90% mozku dospělého, ale ostatní části těla této velikosti nedosahují (problém například u kotoulu vpřed – dítě vnímá hlavu jako příliš velkou).

Etapa seznámení se sportem 7 – 10 let Etapa seznámení se sportem Prudký nárůst vnímání (percepce) okolí. Děti lépe odhadují vzdálenost, rychlost pohybujících se předmětů, zlepšuje se periferní vidění. Zlepšuje se rovnováha. Vhodné období pro orientační schopnosti, rychlostní, koordinační a akčně reakční schopnosti. Důraz klást na rozvoj mezisvalové koordinace, přesnost poloh a držení těla. Děti se učí nápodobou (kvalita ukázky)!!! Není dobudována CNS.

Etapa základního tréninku 10 – 13 let Etapa základního tréninku Dochází ke zvýšení efektivity tréninkového úsilí vlivem zdokonalení nervově svalových činností. 12 let ZLATÝ VĚK MOTORIKY Snahou trenéra by mělo být vystavit děti co nejširší škále pohybových zkušeností. Důležité je zařadit i výbušné hry, kde je prioritou dynamika pohybu. „Čím více pohybových zkušeností získáme v tomto věku, tím lépe dokážeme zpracovat verbální informace od trenéra“.

13 – 15 let Období růstové akcelerace ETAPA specializovaného tréninku Schopnost rovnováhy dosahuje úrovně dospělých. Mění se mechanika pohybu vlivem: Změny objemu svalu Pákových poměrů tělesných segmentů Kosti rostou rychleji než svaly a šlachy Zhoršení pohyblivosti

Etapa specializovaného tréninku – vrcholového tréninku 16 – 18 let Etapa specializovaného tréninku – vrcholového tréninku Mizí negativní projevy v motorice. Chlapci výrazně převyšují dívky, zejména v pohybech velkých svalových skupin. Zvýšený podíl taktiky, závodních zkušeností. Zvyšuje se schopnost uplatnit optimální řešení v soutěžích. V tréninku se zvyšuje podíl speciálních pohybových dovedností daného sportu. Sportovní příprava má charakter přípravy dospělých (18-20 let).

Doporučení pro praxi v Taekwon – do ITF V etapě základního tréninku rozvíjet co nejvíce pohybových dovedností (necvičit pouze sestavy). Neklást důraz na výkon, ale zapojit co nejvíce dětí do soutěží (upravená pravidla a systém hodnocení). Hodnotit děti podle přístupu, nadšení a nasazení (pozitivní motivace). Zkrátit délku sportovního boje na 1 minutu s delší pauzou odpočinku (děti nejsou schopny zpracovávat laktát při intenzivní činnosti od 1 - 3 minut). Respektovat fyziologické zvláštnosti (biologický – kalendářní věk). Neustále zařazovat koordinační cvičení v různých obměnách. Nepřeceňovat případné úspěchy a neúspěchy dětí a pubescentů.

Stagnace výkonnosti v 18 letech!!! VYHOŘENÍ psychický problém rané specializace Stagnace výkonnosti v 18 letech!!!

ZÁVĚR Dětství a mládí je pouze přípravou etapou pro vrcholný (výkonnostní) trénink v dospělosti.