JADERNÁ FYZIKA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Jaderná energie.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Název projektu: Škola a sport
Vlastnosti atomových jader
PaedDr. Ivana Töpferová
50. Jaderná fyzika II.
Jaderná energie.
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
REFERÁT na ZÁŘENÍ Kristina Kuboková 4.C.
Fy-kvarta Yveta Ančincová
Radioaktivita Obecný úvod.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita
Jaderná fyzika a stavba hmoty
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Jaderné reakce.
Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík
Název projektu: Škola a sport
Radioaktivita,radioaktivní rozpad
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Jaderná energie Radioaktivita.
Radioaktivita.
Jaderná energie.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
Štěpení atomu a řetězová reakce
22. JADERNÁ FYZIKA.
Využití jaderného záření
Jaderná energie.
Využití jaderného záření
Jaderné záření -využití
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Elektronická učebnice - II
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Uvolňování jaderné energie
Jaderná fyzika 1 Yveta Ančincová.
Jaderné reakce Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , duben.
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_348
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
Radioaktivita Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Neseďte u toho komplu tolik !
Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:duben 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
Jaderné reakce. Jaderné štěpení Probíhá pouze ve štěpných materiálech (např. U235) U235 se v přírodě vyskytuje pouze v malém množství K dosažení reakce.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_20_ Jaderné reakce Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
50. Jaderná fyzika II.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Atomová jádra, radioaktivita
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_08 Jaderná energie-test
Atomová jádra, radioaktivita
Atomová jádra, radioaktivita
Radioaktivita.
Radioaktivita VY_32_INOVACE_12_228
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
OBECNÁ CHEMIE STAVBA HMOTY Ing. Alena Hejtmánková, CSc. Katedra chemie
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Radioaktivita.
Transkript prezentace:

JADERNÁ FYZIKA

Atom atomos = nedělitelný, atomisté (Démokritos) skládá se z atomového jádra a atomového obalu v atomové jádře jsou protony a neutrony (nejpozději-1932), v obalu elektrony náboj protonu je kladný, elektronu záporný, neutron je bez el.náboje hmotnosti protonu a neutronu jsou srovnatelné, elektrony jsou mnohokrát lehčí (1800krát) rozměry jádra jsou minimální v porovnání s rozměry obalu, přesto je v jádře skryta téměř celá hmotnost atomu (100 000 násobný rozdíl – obal jako sportovní hala a jádro jako špendl.hlavička) rozměr atomu: 1 cm = 100 000 000 atomů

PROTONOVÉ ČÍSLO určuje počet protonů v jádře, dva různé prvky se stejným počtem protonů neexistují, udává chemické vlastnosti NUKLEONOVÉ ČÍSLO určuje dohromady počet protonů a neutronů v jádře, nukleony jsou tedy protony a neutrony IZOTOPY daného prvku mají stejný počet protonů v jádře, ale liší se počtem neutronů

IZOTOPY

Radioaktivita V roce 1896 francouzský fyzik Antoine Henri Becquerel objevil, že uranová ruda zvaná smolinec těžená v Jáchymově, vyzařuje neviditelné pronikavé záření. RADIOAKTIVITA je schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření. Toto záření vychází z atomových jader, která se přeměňují na jádra jiných prvků.

Druhy radioaktivního záření – liší se svou pronikavostí α proud částic alfa = jádra atomu hélia; nejméně pronikavé a nejméně nebezpečné, dá se zachytit vrstvou papíru či tenkou vrstvou vzduchu; nebezpečné při vdechnutí či pozření; POZOR NA RADON ve starých nevětraných domech β proud elektronů či pozitronů; pronikavější než alfa a dá se zachytit například tenkým hliníkovým plechem γ krátkovlnné, vysokofrekvenční elektromagnetické záření podobné RTG; nejpronikavější z těchto tří, dá se zachytit vrstvou olova neutronové záření provází výbuch atomové bomby, činnost reaktorů je to proud letících neutronů, zachytí ho vrstva vody nebo betonu, zdraví velmi škodlivé

Poločas rozpadu – doba, za kterou se přemění (rozpadne) polovina počtu jader radionuklidu (radon -3,8 dne, radium 1620 let, uran 238 – 4 500 000 000let) Radionuklidy jsou přírodní a umělé (plutonium – 24 000let – jader.havárie, jaderné zkoušky)

VYUŽITÍ JADERNÉHO ZÁŘENÍ podle intenzity vydávaného záření se zkoumá hromadění škodlivých látek v životním prostředí, jodu ve štítné žláze, draslík v listech a semenech rostlin...... radiouhlíková metoda – historiková a archeologové – určování stáří předmětů, kostí, ohnišť, listin... (během života přijímáme stabilní C12 i nestabilní C14 s poločasem přeměny 5 730 let -tzv.radiouhlík) podle podílu radioaktivního olova se určuje stáří hornin v lékařství -diagnostika nemocí, léčení, ozařování, léčba revmatických chorob, výroba léčiv, sterilizace nástrojů, rukavic...... ozařování potravin – zabránění klíčení, plísním, kazivosti pro delší čerstvost a životnost defektoskopie – zjišťování vad a poruch v materiálech kontrola tloušťky plechu, stěn nádob, výšky kapalin v cisternách

Rozdíly mezi chemickými a jadernými reakcemi: při jaderných reakcích se přeměňují chemické prvky v atomy prvků jiných a uvolňuje se při tom mnohem více energie než u reakcí chemických (vznikají pouze jiné vazby mezi atomy)

DRUHY JADERNÝCH REAKCÍ JADERNÉ ŠTĚPENÍ – těžké a nestabilní atomové jádro se rozdělí na dvě jádra lehčí (v jaderných elektrárnách, atomových bombách) JADERNÁ SYNTÉZA (TERMOJADERNÁ REAKCE)– ze dvou lehkých jader se vytvoří jádro těžší (na Slunci, hvězdách, vodíkových bombách) PROBLÉM – neprobíhá jako řetězová, jádra vodíku se musí srážet obrovskými rychlostmi, což vyžaduje i několik 100 milionů °C a takových teplot umíme dosáhnout jen při výbuchu jad.bomby.

TERMOJADERNÁ REAKCE Ze dvou vodíkových jader se vytvoří jádro hélia a velké množství energie

ŘETĚZOVÁ ŠTĚPNÁ JADERNÁ REAKCE byla objevena v roce 1939 v Německu ----> strach-----> USA intenzivní výzkumné práce -----> Hirošima, Nagasaki probíhá pouze ve štěpných materiálech z přírody bereme U235 (99,3% U238 - štěpný není--> z něho plutonium, jenom 0,7% U235) OBRÁZEK-------->

ŠTĚPNÁ JADERNÁ REAKCE

ŘÍZENÁ ŠTĚPNÁ JAD.REAKCE

JADERNÁ ELEKTRÁRNA řetězová reakce je zpomalena, přebytečné neutrony pohlceny, nemá lavinovitý nekontrolovaný charakter, teploty jen kolem stovek stupňů !!!!!!!!!!radioaktivní odpad!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! KAM S NÍM??? !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!zásoby uranu!!!!!!!!!!!!!!!!!! JSOU OMEZENÉ

JADERNÁ ELEKTRÁRNA DUKOVANY

TEMELÍN

VZDÁLENÁ BUDOUCNOST Snaha napodobit reakci na Slunci – jadernou syntézu – s uvolněnou energií a bez jaderného odpadu JEŠTĚ VZDÁLENĚJŠÍ BUDOUCNOST = ANTIČÁSTICE Albert Einstein 19./ 20. století E = m * c2 ENERGIE OBSAŽENÁ V LÁTCE SOUVISÍ S JEJÍ HMOTNOSTÍ E = 1 kg * 300 000 0002m/s = 90 000 000 000 000 000J (roční spotřeba energie v ČR z 2 – 3 kg libovolné látky)   Při zmíněných jaderných reakcích se z látky uvolňuje jen 1% energie.

Jak uvolnit všechnu energii? Jak uvolnit všechnu energii????-------> ke každé částici existuje její dvojník (má stejnou hmotnost, ale opačný náboj—např.elektron a pozitron, proton a antiproton). Setká-li se částice se svou antičásticí, obě zanikají a uvolňuje se všechna jejich energie se vznikem záření γ. TEORIE JE JASNÁ – REALIZACE HODNĚ DALEKO

ATOMOVÁ BOMBA

PRINCIP JADERNÉ BOMBY uran, plutonium jako štěpné radionuklidy + výbušnina Řetězová reakce může být spuštěna pouze, když má štěpná látka tzv. KRITICKOU VELIKOST. V bombě jsou drženy 2 kusy U, Pu o podkritické velikosti odděleně, explozí klasické výbušniny jsou vrženy proti sobě -----> nadkritická velikost ------> řetězová reakce ------> energie a mnoho milionů stupňů.

FAT MAN, LITTLE BOY

ROBERT OPPENHEIMER

Albert EINSTEIN E = m * c²

CAR BOMBA (IVAN) Vodíková jaderná bomba sestrojená v SSSR

JADERNÁ HAVÁRIE A JADERNÝ VÝBUCH PO NĚKOLIK SEKUND PŮSOBÍ PRONIKAVÉ ZÁŘENÍ VYSOKÁ TEPLOTA NIČIVÁ TLAKOVÁ VLNA DLOUHODOBÉ ZAMOŘENÍ TERÉNU ZÁVISLÉ NA POLOČASU ROZPADU (STRONCIUM, CESIUM-30 LET)