Navrhované změny legislativy ČR a EU v oblasti veterinární hygieny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktuální problematika veterinární kontroly potravin
Advertisements

Ochrana a welfare hospodářských zvířat při porážení
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Vybraná ustanovení z platné legislativy ČR a EU
PRODEJ MALÉHO MNOŽSTVÍ VLASTNÍCH PRODUKTŮ („Prodej ze dvora“)
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Registrace podniku – živočišné produkty.
Prodej ze dvora legislativní požadavky
Původ potravin pro školní stravování – lze jej dohledat? Ing. Pavel Smetana, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta.
Prodej ze dvora za deset týdnů
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Informace Státní veterinární správy
Legislativní předpisy, přístup ke kontrole
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Potravinová politika.
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
ORGANIZACE STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
OZNAČOVÁNÍ POTRAVIN Ing. Zuzana Nováková.
Farmářské trhy základní legislativní požadavky z oblasti potravin
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Poznatky Státní veterinární správy ČR Cíl: Úplná pasportizace zpracovatelských provozů pro oblast surovin a potravin živočišného původu.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hygienická problematika produkce zpracování a prodeje medu
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
Veterinární asanace Veterinárními asanačními činnostmi jsou
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Odborná veterinární činnost
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Dozor státní veterinární správy v zařízení stravovacích služeb
Hygiena Masa volně žijící zvěře
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární.
Krajská veterinární správa pro Zlínský kraj
Regionální potravina a novinky v legislativě
Nejčastější závady v označování
Ochrana hospodářských zvířat - úvod do legislativy
Trh s potravinami živočišného původu z pohledu Státní veterinární správy Žofínské fórum 2015 Doc., MVDr. Milan Malena, Ph.D.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
ZÁKON č. 110 o potravinách a tabákových výrobcích Pro výuku připravil Ing. Jan Weiser.
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Přímý prodej produktů prvovýroby konečnému spotřebiteli MVDr. Jana Horňáčková SVS ČR Klatovy.
Hygiena zvěřiny a veterinární předpisy MVDr. Rastislav Lagín.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Regionální potravina 2016 Činnost SVS Doc. MVDr. Milan Malena, Ph.D., MVDr. Milan Sehnal leden-březen 2016 Ústřední veterinární správa Státní veterinární.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Jan Katina, 24. listopadu 2016, Café Louvre, Praha
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
MKA VZOM – mimořádná kontrolní akce „VZOrky Mléka“
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Odborná veterinární činnost
Novela veterinárního zákona
Kontrola zdraví zvířat – myslivost rok 2017
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Změna veterinární legislativy
Problematika potravinových odpadů v ČR
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
FARMÁŘSKÁ BURZA 6. ročník – 30. května 2018
Potravinářský sektor z pohledu českého spotřebitele
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
Transkript prezentace:

Navrhované změny legislativy ČR a EU v oblasti veterinární hygieny MVDr. Jan Váňa

Obsah Již účinné změny legislativy Připravované změny Předpisy EU Předpisy ČR Připravované změny

Již účinné změny právních předpisů EU

NAŘÍZENÍ (EU) č. 931/2011 o požadavcích na sledovatelnost stanovených nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 pro potraviny živočišného původu Účinnost od 1. 7. 2012 Níže uvedené informace musí doprovázet potraviny živočišného původu, a musí být k dispozici na vyžádání: Přesný popis potraviny, množství nebo objem potraviny, jméno a adresa dodavatele potraviny, jméno a adresa odesilatele potraviny, je-li odlišné od dodavatele, jméno a adresa provozovatele, kterému je potravina odesílána, jméno a adresa příjemce, je-li odlišný od provozovatele, kterému je potravina odesílána, údaj umožňující identifikovat šarži, datum odeslání.

Požadavky na zmražené potraviny živočišného původu (oddíl IV přílohy II nařízení 853) informace pro provozovatele potravinářského podniku, ke kterému jsou potraviny odesílány Datum výroby potraviny, v případě JUT datum porážky, v případě produktů rybolovu datum sběru, v případě volně žijící zvěře datum ulovení, datum zamrazení, pokud je odlišné od data výroby, Pokud je potravina tvořena šaržemi, které se skládají z potravin s různým datem výroby nebo zamražení, uvede se nejstarší datum výroby a nejstarší datum zamražení.

NAŘÍZENÍ (EU) č. 101/2013 o použití kyseliny mléčné ke snižování povrchové mikrobiální kontaminace u jatečně upravených těl skotu Pouze na celá jatečně upravená těla skotu (včetně druhů Bubalus a Bison), jejich půlky či čtvrti, pouze na jatkách Zapracovat do HACCP Nesmí se aplikovat na jatečně upravená těla s patrným fekálním znečištěním Mikrobiologické vzorky odebrat před aplikací Informace o ošetření musí být předána dalšímu zpracovateli

Již účinné změny právních předpisů ČR

Veterinární zákon - zvěřina Uživatel honitby může v malých množstvích těla ulovené volně žijící zvěře v kůži nebo peří prodávat přímo spotřebiteli pro spotřebu v jeho domácnosti, nebo dodávat do maloobchodní prodejny, která zásobuje přímo konečného spotřebitele a je na území kraje, v němž byla zvěř ulovena, nebo dodávat do maloobchodního zařízení, které bylo krajskou veterinární správou registrováno jako zařízení určené pro zacházení se zvěřinou a které je na území kraje, v němž byla zvěř ulovena, nebo krajů sousedních.

Veterinární zákon - zvěřina Proškolené osobě může být odejmuto osvědčení o způsobilosti (odejímá VFU) Za vyšetření na trichinelozu je zodpovědný uživatel honitby Těla ulovené zvěře určené pro soukromou spotřebu lovce nemusí být prohlédnuta proškolenou osobou

Veterinární zákona – veterinární osvědčení Veterinární osvědčení k přepravě živočišných produktů přepravovaných ke skladování v rámci státních hmotných rezerv se již nevyžaduje

Porážení krokodýlů Vyhláška č. 34/2013 Sb. o veterinárních požadavcích na porážení krokodýlů a další zpracování masa a živočišných produktů pocházejících z krokodýlů veterinární a hygienické požadavky na podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty pocházejícími z krokodýlů, a technické podmínky konstrukce, uspořádání a vybavení těchto podniků, vyšetřování krokodýlů a živočišných produktů z nich pocházejících; podmínky posuzování, označování a uvolňování těchto produktů do oběhu.

Připravované změny právních předpisů EU

Revize veterinární prohlídky prasat Prohlídka bez nařezávání uzlin, kromě případů, kdy IPŘ indikují možný problém Vzorkování na salmonely

Revize veterinární prohlídky drůbeže ZVAŽUJE SE: Zařazení mikrobiologického kritéria pro kapylobaktery Harmonizace IPŘ Povinné uvádění mortality do IPŘ

Obchodování se zvěřinou v kůži ZVAŽUJE SE: Schvalování sběrných míst Obchodování pouze ze schválených sběrných míst (uvedení na seznamech) Certifikace – úřední, nebo pokud to úřad povolí provozovatelem sběrného místa

Kontrola produktů rybolovu - paraziti Zodpovědnost za neuvedení na trh ryby s viditelnými parazity ponese provozovatel, který rybu „otevře“ nikoli provozovatel, který ji uvedl na trh jako první.

Připravované změny právních předpisů ČR

Dodávání malého množství syrového mléka Navrhuje se nevyžadovat vyšetřování podle nařízení 853/2004 (klouzavé průměry) ale pouze 2x ročně Navrhuje se limit pro CPM pro mléko jiných druhů než kravské

Úprava limitů pro malé množství produktů prvovýroby Úprava vyhlášky č. 289/2007 V současné době probíhá notifikace u EK Chovatel, jehož roční produkce je nižší než 2 000 kusů krůt, hus nebo kachen, nebo 10 000 kusů ostatní drůbeže, může prodávat nebo dodávat neporcované čerstvé drůbeží maso v malých množstvích Za malé množství čerstvého drůbežího masa, se považuje maso z nejvýše 30 % z maximálního objemu výš uvedené produkce

Dodávání drobné volně žijící zvěře na trh Úprava § 27b zákona 166/1999 Sb.

Maloobchodní zpracování zvěřiny – úprava vyhlášky č. 128/2009 Max. 150 kg velké zvěře týdně Max. 35 kg malé zvěře týdně Max. 350 kg výrobků týdně Dodávka jinému zařízení max. 33%

Antiparazitární léčba zvěře Navrhuje se zakázat léčbu zvěře mimo případů, kdy to bude nezbytné na základě výsledků koprologického vyšetření

Rozšíření možností opatření na místě § 53 odst. 1 písm. f Navrhuje se umožnit opatření na místě i v případech nedodržení chladícího řetězce nebo klamavého označení potravin

Děkuji za pozornost MVDr. Jan Váňa Ústřední veterinární správa