Oxidačně redukční reakce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrický proud v kapalinách a plynech
Advertisements

Elektrický proud v kapalinách
Jak souvisí hmotnost s nábojem
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Redoxní vlastnosti kovů a nekovů
Název šablony: Inovace v chemii52/CH29/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Chemické reakce a děje Autor:
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Redoxní reakce = Oxidačně-redukční reakce (učebnice str. 60???)
Technické využití elektrolýzy.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektrolýza VY_32_INOVACE_CH1 – 20 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Vedení elektrického proudu v kapalinách
REDOXNÍ DĚJ RZ
D-prvky.
CHEMICKÉ REAKCE.
Řada napětí kovů, zákonitosti reakcí
Elektrochemické metody - elektrolýza SŠZePř Rožnov p. R PaedDr
REDOXNÍ DĚJ.
OXIDAČNĚ REDUKČNÍ REAKCE
CZ.1.07/1.1.10/
Elektrický proud v látkách
Redoxní děje Elektrolýza
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Redoxní vlastnosti kovů
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 8. Téma.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 26 Autor: Lenka Poláková
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Elektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_10.
Galvanický článek.
Elektrolýza VY_32_INOVACE_01 - OCH - ELEKTROLÝZA.
 Vědní disciplína zabývající se rovnováhami a ději v soustavách, ve kterých se vyskytují částice nesoucí el.náboj.
Redoxní (oxidačně redukční) reakce
Elektrolýza
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Mgr. Andrea Cahelová Elektrické jevy
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_02 Tematická.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
pokračování Elektrolýza, články a akumulátory
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_07  Název materiálu: Elektrický proud v kapalinách.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
Elektrodový potenciál
- - Měděná elektroda se v kyselině rozpouští :
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ELEKTROLÝZA.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Elektrolýza ZŠ Velké Březno.
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH I.
REDOXNÍ REAKCE Chemie 9. ročník
Elektrolýza a její využití
Elektrolýza Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Václav Opatrný. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
PRŮMYSLOVÉ VYUŽITÍ ELEKTROCHEMIE
Ch_022_Elektolýza Ch_022_Chemické reakce_Elektolýza Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 8. Elektrický proud v kapalinách - elektrolyt, elektrolýza Název.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. VY_32_INOVACE_ČJ.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Elektrochemická řada napětí kovů
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Elektrický proud v kapalinách
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Vodivost kapalin. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb volných částic s elektrickým nábojem. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb.
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
FARADAYOVY ZÁKONY ELEKTROLÝZY.
Elektrolýza.
Fyzika 2.D 13.hodina 01:22:33.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Oxidačně redukční reakce

Elektrochemická řada napětí Při ponoření kovové elektrody do roztoku mají kationy kovu snahu přecházet do tohoto roztoku. Elektrony zůstávají vázány v kovu a elektroda získává záporná náboj. Proces se zastaví samovolně tehdy, až vzniklý potenciálový rozdíl zabrání dalšímu rozpouštění kovu a ustanoví se dynamická rovnováha. Vzniklý elektrodový potenciál mezi kovem a elektrolytem lze měřit pouze k potenciálu jiné elektrody. Elektrodové potenciály byly vypočteny vzhledem k vodíkové elektrodě, jejíž potenciál byl zvolen za nulový.

Elektrochemická řada napětí Pevnost, s jakou jsou kationy vázány do krystalové mřížky je u různých kovů různá, proto je odlišný i elektrodový potenciál různých kovů. Seřazení kovů podle vzrůstajícího elektrodového potenciálu je elektrochemická řada napětí kovů. 

Elektrochemická řada napětí Vlastnosti elektrochemické řady napětí kovů: Směrem doprava klesá redukční schopnost kovů, klesá schopnost reagovat se zředěnými kyselinami, klesá chemická reaktivita. Ze dvou jejich členů ten stojící více vlevo, snadněji odštěpuje elektrony a tvoří kationty a je proto schopen redukovat kation kovu stojícího od něho napravo. Kovy stojící před vodíkem, jsou schopny vytěsňovat vodík z kyselin, jsou rozpustné v kyselinách a nazýváme je neušlechtilé kovy. Kovy stojící za vodíkem nejsou schopny vytěsňovat vodík z kyselin, nejsou rozpustné v kyselinách a nazýváme je ušlechtilé kovy.

Oxidačně redukční reakce Jsou chemické reakce, při nichž dochází k přenosu elektronů mezi reagujícími částicemi a tedy i ke změně jejich oxidačních čísel. ZnIISVIO4-II + Fe0  Zn0 + FeIISVIO4-II

Oxidačně redukční reakce Částice Fe0 se mění na FeII, oxidační číslo se zvětšuje, částice Fe0 odevzdala 2 elektrony. Oxidace je CHR, při níž částice odevzdávají elektrony (oxidační číslo se zvětšuje): Fe0 - 2e  FeII Částice ZnII se mění na Zn0, oxidační číslo se zmenšuje, částice ZnII přijala 2 elektrony. Redukce je CHR, při níž částice přijímají elektrony (oxidační číslo se zmenšuje): ZnII + 2e  Zn0

Oxidačně redukční reakce Oxidace a redukce probíhají vždy současně

Oxidační a redukční činidla Částice, které způsobují oxidaci jiných částic a samy se tím redukují, nazýváme oxidační činidla (O2, O3, fluor, chlor, H2O2, H2SO4, HNO3, ionty Fe3+, Hg2+, NO3-, aj.) Redukční činidla jsou částice, které redukují jiné částice a samy se tím oxidují (C, H, Al, CO2, CO, Fe2+, S2- aj.)

Elektrochemická řada napětí Důležitou skupinou redoxních dějů jsou reakce kovů s vodou a roztoky kyselin. Některé kovy reagují s vodou již při normální teplotě (Na, K, Ca) jiné reagují pouze s vodní parou (Zn, Fe), ostatní s vodou nereagují vůbec ( Au, Pt).

cvičení

Elektrolýza Elektrolyty jsou sloučeniny, které se při tavení nebo rozpouštění štěpí na volné ionty. Tento proces vyzýváme elektrolytická disociace.

Elektrolýza Elektroda je proužek nebo tyčinka z vodivého materiálu (mědi, uhlíku, zinku) ponořená do elektrolytu. Anoda je kladně nabitá elektroda (je připojena na kladný pól zdroje stejnosměrného proudu) a při elektrolýze se k ní pohybují záporně nabité ionty - anionty. Katoda je záporně nabitá elektroda (je připojena na záporný pól zdroje stejnosměrného elektrického proudu) a při elektrolýze se k ní pohybují kladně nabité ionty - kationty.

Elektrolýza Elektrolýza je jev, při němž probíhají chemické reakce působením stejnosměrného elektrického proudu procházejícího roztokem nebo taveninou elektrolytu. Elektrolýza je jednou z forem přeměny elektrické energie na energii chemickou. Zavedením stejnosměrného proudu do elektrolytu se ionty začnou pohybovat směrem k opačně nabitým elektrodám.

Elektrolýza Dochází k uspořádanému pohybu elektricky nabitých částic a roztokem prochází proud. Děje probíhající na elektrodách mají oxidačně redukční charakter a nazývají se elektrochemické děje - elektrolýza. Na anodě (kladně nabité elektrodě) probíhá oxidace. Na katodě (záporně nabité elektrodě) probíhá redukce. A: Cl- - 1e  Cl0 Přesněji: 2Cl- - 2.1e  Cl20 ­

Elektrolýza FARADAYŮV ZÁKON ELEKTROLÝZY Hmotnost látky vyloučené na elektrodách při elektrolýze je přímo úměrná množství elektrického náboje Q prošlého elektrolytem. Elektrický náboj = proud . čas Q = I . t

Elektrolýza Zvětšení množství látky vyloučené na elektrodě můžeme dosáhnout tím,že a) prodloužíme čas elektrolýzy b) zvětšíme velikost elektrického proudu

Elektrolýza 2. FARADAYŮV ZÁKON ELEKTROLÝZY Druhý zákon elektrolýzy říká, že jestliže projde stejné množství elektrického náboje různými elektrolyty, pak počet molů (látkové množství) každého prvku vyloučeného na elektrodách je nepřímo úměrný velikosti nábojů jejich iontů. Jinak řečeno, kolikrát je náboj prvku větší, tolikrát méně se ho při daném množství procházejícího elektrického náboje na elektrodě vyloučí.

Elektrolýza Máme-li například elektrolyt s ionty Na+, elektrolyt s ionty Cu2+ a elektrolyt s ionty Fe3+, potom se při stejném množství procházejícího elektrického náboje vyloučí na příslušných elektrodách polovina molů mědi Cu a třetina molů železa Fe v porovnání s vyloučeným množstvím molů sodíku Na. Na+ + 6e  6Na Cu2+ + 6e  3Cu Fe3+ + 6e  2Fe

UŽITÍ ELEKTROLÝZY Výroba důležitých prvků a sloučenin (Na, K, H, Cl, Mg, NaOH, KOH) Čištění kovů Galvanické pokovování (pozinkování, poměďování, niklování, chromování, zlacení aj.) Elektrochemické články - mění chemickou energii ne elektrickou Akumulátory - zdroje elektrické energie, které lze opakovaně dobíjet Elektrochemické analytické metody (polarografie, petenciometrie, voltmetrie, aj.) Galvanoplastika - zhotovování věrných odlitků různých předmětů elektrolytickým působením elektrického proudu

GALVANICKÉ POKOVOVÁNÍ Je nanášení tenkých vrstev kovu na povrch jiného kovu. Předmět, který chceme pokovit, je katoda. Kov, kterým budeme pokyvovávat, je anoda. Elektrolytem je sůl tohoto kovu. Na obrázku je popsán princip pomědění předmětu: Na katodě probíhá děj: Cu2+ + 2e  Cu0 Kationty mědi z katody přijímají dva elektrony a rovnoměrně se na ní vylučují. Na anodě probíhá děj: SO42 - - 2e  SO4 V roztoku se hromadí síran měďnatý: SO4 + Cu ® CuSO4

cvičení 1 2 3 4 5 6 7 8