AUTISMUS Z BUNĚČNÉ PERSPEKTIVY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements


METABOLICKÉ ZMĚNY U AUTIZMU
OBEZITA.
Lidské zdraví a potrava - pokračování
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Poruchy autistického spektra (PAS)
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
Celiakie Zuzana Chaloupková.
Marie Sádlová Neurovědy 2012
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
PŘEMŮŽEME AUTIZMUS? Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Stopové prvky Olivia Stamates.
Příprava stravy v rodině
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Michaela Tesařová, Tereza Majnerová, Barbora Frolíková
Endemická struma Hejmalová Michaela.
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO Čerstvě naražený ležák není jen chutný,ale i zdravý. Pivo obsahuje fůru vitamínů (hlavně skupiny b) a kopu minerálů.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
VÝROBA POMAZÁNKY Autor: Mgr. Věra Vlková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Pitný režim u seniorů.
Péče o chrup Libuše Špičáková. Péče o chrup Libuše Špičáková.
Zdravé stravování KC3.
Přednáška: Mgr. Alena Skotáková, Ph.D.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
© CELIA – život bez lepku o.p. s Celoživotní onemocnění, způsobené nesnášenlivostí lepku Celiakie je: vrozená dědičná nevyléčitelná Celiakie.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
VODA PITNÝ REŽIM Monika Crhová (
Fluor aneb všeho s mírou Bc. Tereza Černá 1. CNP - PS ZSF JČU.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Dentální hygiena A Výživa HAPLOVÁ MAGDALÉNA MACKOVÁ MÁRIA DEHY 2. ROČ.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
VLIV NADMĚRNÉHO PŘÍJMU FLUORIDŮ NA ORGANISMUS
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_JABLKO Výchova.
PESTROST STRAVY.
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Endemická struma.
Přenos signálu na synapsích
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

AUTISMUS Z BUNĚČNÉ PERSPEKTIVY prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. strun@natur.cuni.cz

Výskyt PAS 1980 1 z 2325 novorozenců 2001 ČR 1 z 1000 USA 1 ze 155 chlapci 1 z 67 (New Jersey)

V USA - EPIDEMIE V létech 1991-1997 – nárůst o 556% Každých 20 minut diagnostikován nový případ Výskyt autismu přesahuje rakovinu a Downův syndrom 1 500 000 v USA

Velké množství teorií – etipatogeneze PAS není objasněná Příčina neznámá Účinná prevence ani terapie není známá Genetické faktory Etiologické faktory Farmakoterapie – hledání změn v mozku

PAS – poruchy autistického spektra - ASD TRIÁDA: Sociální interakce Komunikace Opakování a stereotypy Diagnostika na základě projevů chování

Současné přístupy ve výzkumu i klinice: Náš přístup: Pervazivní vývojové poruchy F84.0 Dětský autismus, atypický autismus, Aspergerův syndrom, Rettův syndrom, hyperaktivní porucha, dezintegrační poruchy v dětství Současné přístupy ve výzkumu i klinice: hledání diferenciálně diagnostických kritérií Náš přístup: Hledání společného jmenovatele – nové ekotoxikologické faktory a nadměrná imunologická stimulace

Fluorid v prevenci zubního kazu USA – 2. SV A-program F-program FLUORIDACE PITNÉ VODY na CELÉM SVĚTĚ POKLES kazivosti zubů je způsoben vyšší hygienou, změnou stravy a poklesem spotřeby cukrů POKLES kazivosti zubů je způsoben fluoridy

Člověk začal ve velkém připravovat fluoridy a využívat je pro výrobu řady látek. Současně začal fluoridy zamořovat životní prostředí. Fluoridů je v USA ročně vypouštěno do atmosféry 155 tisíc tun do moře 500 tisíc tun do zdrojů pitné vody 145 tisíc tun hnojiva a pesticidy léky a kosmetika Zatížení životního prostředí fluoridy každoročně stoupá a ty se ve zvýšené míře dostávají do potravin a nápojů.

dentální fluoróza (v USA 46%) V některých oblastech Číny, Indie a Turecka, kde je vysoký obsah fluoridů v pitné vodě Až u 86 % dětí se vyskytuje dentální fluoróza (v USA 46%) 9 milionů obyvatel trpí skeletální fluorózou

Mnohé symptomy intoxikace fluoridem jsou stejné jako symptomy PAS Vývojové poruchy mozku – 6 studií Snížení IQ u školních dětí – 18 studií Poruchy funkce štítné žlázy Snížená produkce melatoninu Snížená hladina hořčíku Snížená hladina vápníku Nespavost

EXCITOTOXICKÉ FAKTORY glutamát a aspartát fluorid a hliník rtuť nadměrná imunologická stimulace PREVENCE A AMELIORACE

HLEDÁME V MOZKU Miliardy neuronů a mikroglií, tisíce km nervových spojení Mozek zpracovává a vyhodnocuje všechny impulsy podobně jako počítač, což označujeme jako kognitivní i emoční funkce mozku

Neurony spolu komunikují na synapsích

Neuroanatomické změny u PAS - limbický systém a mozeček

Systém Mediátor Cholinergní acetylcholin Aminoacidergní GABA aspartát glutamát glycin homocystein Monoaminergní katecholaminy dopamin adrenalin noradrenalin indolaminy tryptamin serotonin Purinergní adenosin, AMP, ADP, ATP

NMDA glutamátový receptor Figure of the NMDA receptor present the nervous system. Legend: Channel blocked by Mg2+ at the block site (3) 3. Block site by Mg2+ 4. Hallucinogen compounds binding site 5. Binding site for Zn2+ 6. Binding site for agonists(glutamate) and/or antagonist ligands(APV) 7Glycosilation sites 8. Proton biding sites 9. Glycine binding sites 10. Polyamines binding site 11. Extracellular space 12. Intracellular space 13. Subunidad del complejo Author: Blanca Piedrafita

Nadměrná imunologická aktivace Nadměrná stimulace nezralého imunitního systému má chronický charakter (cytokiny) Aktivace mikroglií – uvolnění glutamátu, aktivace NMDA receptorů, excitotoxicita pro neurony – křeče Nebezpečí infekčních onemocnění, Candida Rtuť (thimerosal) Hliník

ŠIŠINKA

MELATONIN – tvoří se ve tmě Nespavost Ztráta denních rytmů Časný nástup puberty Antioxidant

HLINÍK Soli hliníku se přidávají do pitné vody k mraženým potravinám V současné době - výrazné zvýšení výskytu reaktivních forem hliníku ve výživě a ve vodě. Soli hliníku se přidávají do pitné vody k mraženým potravinám používají se při výrobě sýrů a piva obaly (TETRAPAK) kosmetické produkty (ubrousky) léky (ASPIRIN) uvolňují se z nádobí

Fluorohlinitanové komplexy představují vážné nebezpečí. Lze jen obtížně předvídat, jaké důsledky bude mít chronická expozice zvýšenému obsahu solí fluoru a hliníku pro lidské zdraví.

Současný člověk žije v prostředí, kde je vystaven takové zátěži ionty fluoru a hliníku, s jakou se v minulosti nikdy nesetkal. Jsou to vážná rizika pro zdravý vývoj dětí, mládeže i seniorů.

Měli bychom se obávat vzít si Aspirin a zapít jej minerálkou? Fluorid a hliník vytvářejí nebezpečné Fluorohlinitanové komplexy Džusy v tetrapaku Čaj

Člověk by měl jíst to, co potřebuje. Většinou však jí to, co mu chutná. Zdraví si ovšem udrží jen tehdy, jestliže mu chutná to, co potřebuje. řecký lékař Pyké, 200 l př.n.l.

Obsah fluoridů v minerálních vodách v ČR Obchodní název fluoridy (mg /L) Bílinská kyselka 4,5-5,6 Šaratica 1,16 Vincentka 3,2-3,4 Zaječická hořká 2,2 Hanácká kyselka 0,87-1,1 Vratislavská kyselka 1,75 Mattoni 1,4 Ondrášovka 0,97-1,2 Poděbradka 1,5-1,6 Praga 1,76

OBSAH FLUORIDů v NĚKTERÝCH POTRAVINÁCH A NÁPOJÍCH fluoridovaná voda – 1mg/L Coca Cola 0,82 mg/L Grape Juice 6,8 mg/L Zelený čaj 71-182 mg/kg Černý čaj 40-440 mg/kg Sardinky 61mg/kg Hovězí maso 14-40 mg/kg Želatina 140 mg/kg

5 kroků, jak se bránit glutamátu a aspartátu Být si vědom nebezpečí - informace Čtěte etikety na potravinách v obchodě (glutamát, MSG, aspartam, kvasničný extrakt, hydrolyzované proteiny, sojový extrakt, koření) Koření, omáčky, polévky, čipsy a dipsy Výrobky bez cukru, vitamíny a léky (limonády, sirupy, pastilky, zmrzliny, dietní potraviny) Jídla v restauracích E 621 E 951

PREVENCE A AMELIORACE Čerstvé ovoce a zelenina Vitamin B6, B12 Vitamin C Vitamin E Vitamin D CoQ Acetyl-karnitin Zinek Hořčík

PREVENCE A AMELIORACE Vynechat !!! Glutamát Aspartam Fluorid Rtuť Osvětlené spaní Vakcinace rychle za sebou, po onemocnění Pozor na léky v době těhotenství

ARI – Autism Research Institute San Diego, CA 92 116, USA Dotazníkový průzkum od roku 1967 26 000 rodičů vyplnilo dotazník Odpovědi: made worse, no effect, made better Výsledky únor 2008: www.autism.com For information about Defeat Autism Now! see www.defeatautismnow.com

Zlepšení po podávání suplementů NÁZEV lepší : horší počet případů ZINEK 22 : 1 1989 VÁPNÍK 14 : 1 2097 HOŘČÍK 5 : 1 301 MK 24: 1 1995 MELATONIN 7.8 : 1 1105 DETOX 24 : 1 803

Zlepšení po podávání vitamínů NÁZEV lepší : horší počet případů A 18 : 1 1127 B3 10 : 1 927 B12 9 : 1 265 C 19 : 1 2 397 D – rybí tuk 13 : 1 1681 Kys. folová 11 : 1 1995

Zlepšení po dietách NÁZEV lepší : horší počet případů Feingoldova dieta 25 : 1 899 Bezlepková 19 : 1 2561 Žádná čokoláda 28 : 1 2051 Žádná vejce 17 : 1 1386 Bez mléčných produktů 32 : 1 6360 Bez cukru 4187