CELIAKIE Celoživotní chronické onemocnění způsobené nesnášenlivosti lepku neboli glutenu. Nejedná se o alergii ale o intoleranci. Celiakie je autoimunitní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Potravinové alergie Hartmanová Lenka
Celiakie Zuzana Chaloupková.
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
TRENDY VE VÝŽIVĚ – kterými se řídit a kterými ne
Ošetřovatelská péče o dítě s celiakií
Celiakie Hejmalová Michaela.
Potraviny rostlinného původu
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
O CELIAKII PRO CELIAKY PŘEMYSL FRIČ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Stopové prvky Olivia Stamates.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
HOBITI.
Příprava stravy v rodině
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
SPIŽNÍ SKŘÍNĚ Ivana Paletová TĚSTOVINY - celozrnné - bezvaječné - semolinové - kuskus RÝŽE - jasmínová - natural - basmati - parboiled - divoká.
VY_52_INOVACE_ZBP1_3464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Celiakie a bezlepková dieta
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Celiakie a bezlepková dieta
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Potravinové alergie a intolerance
Mezinárodní den mléka? Cože? Kdy?.
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
© CELIA – život bez lepku o.p. s Celoživotní onemocnění, způsobené nesnášenlivostí lepku Celiakie je: vrozená dědičná nevyléčitelná Celiakie.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Vývoj potravin a doplňků stravy na bázi obilnin projekt NAZV QF Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. Oddělení potravinářského.
„Sluneční“ Vitamín D - v zimě nedostatkové zboží.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Potrava
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
CELIAKIE bezlepková strava
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Název projektu: Moderní škola
Suroviny pro cukráře I. ročník
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název projektu: Moderní škola
= přeměna látek a energií
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.
Transkript prezentace:

CELIAKIE Celoživotní chronické onemocnění způsobené nesnášenlivosti lepku neboli glutenu. Nejedná se o alergii ale o intoleranci. Celiakie je autoimunitní nemoc.

Lepek = také  gluten Lepek je obsažen v zrnech některých obilnin. Lepek – gluten což je označení pro směs bílkovin obsažených v pšenici, žitu, ječmeni a ovsu. Čím více obilí obsahuje lepku, tím je hodnoceno jako kvalitnější a pekařům se lépe pracuje s pak těstem.

Neléčená celiakie poškozuje celkové zdraví. Lidé, kteří mají k celiakii, vytváří jejich imunitní systém přehnanou reakci na lepek a následně dochází poškozování střevní sliznice, vzniku zánětu a postupně k trvalé devastaci této sliznice. Ta přestává být funkční. Neléčená celiakie poškozuje celkové zdraví.

SYMPTOMY Bolesti břicha Křeče svalů Anémie Nechutenství Bolesti kostí Nadýmání Průjem Žlutá lesklá stolice(porucha trávení tuků) Únava U dětí rozmrzelost Bolesti břicha Křeče svalů Anémie Nechutenství Bolesti kostí

Jak se vyvine celiakie? V zahraniční literatuře se uvádí 3 nezbytné podmínky pro výskyt nemoci u pacienta: genetické předpoklady u pacienta konzumování stravy obsahující lepek (gluten) spouštěč intolerance lepku - spouštěčem může být například stres, trauma nebo virová infekce. Spouštěč nemoci oslabí organismus a toto oslabení má za následek projevení nemoci v její akutní fázi.

Celiakie lidí pochází od dob, kdy začali konzumovat obilí. Dědičnost celiakie je dominantní = stačí zdědit dispozici od jednoho z rodičů a ta se pak může celiakie kdykoliv během života projevit, popřípadě nemusí. Riziko celiakie až 70% mají monozygotní(jednovaječná) dvojčata.

příznaky Pramení z poruchy vstřebávání živin v tenkém střevě. Stejně jako se nevstřebává vitamin b12 důležitý pro krvetvorbu, nevstřebává se ani vitamin k, který v játrech zajišťuje tvorbu proteinů potřebných pro srážení krve. Dále se obtížně vstřebává vitamin d, jeden z řídících činitelů metabolismu vápníku. Když chybí vitamin D, vápník se nedostává z požité potravy přes střevní stěnu do krve a hladina vápníku v krvi klesá. Organismus to kompenzuje odbouráváním vápníku z kostí, čímž vzniká tzv. Metabolická osteopatie buď ve formě osteoporózy nebo osteomalacie. Obě nemoci se mohou projevovat bolestí v kostech a záškuby až křečemi. Principem těchto projevů je, že tyto vitaminy se vstřebávají pomocí tuků a když se nevstřebávají tuky, nejdou s nimi ze střeva ani vitaminy. Nedostatkem vitaminů trpí i naše pokožka, a tak vznikajírůzné kožní problémy – např. „Koutky“ rtů, hnisavé záněty kůže, třepení nehtů, padání vlasů. Pacienti mívají také otoky, vzedmuté břicho, což kontrastuje s jinak vyhublým tělem. Mohou pociťovat nadýmání. Z výše uvedených příznaků se zdaleka nemusí objevit všechny najednou, nebo se také nemusí objevit vůbec. Jedná se pak o asymptomatickou formu, kdy pacienti neuvádí žádné příznaky. 

Prvním krokem, jak lze celiakii zjistit, je vyšetření krve. Diagnostika Prvním krokem, jak lze celiakii zjistit, je vyšetření krve.

Léčba Celiakie je trvalá a není v současné době vyléčitelná. Jedinou terapií celoživotní vyloučení lepku z potravy. Lidé s těžkou akutní formou celiakie (tzv. Floridní) musejí pro rychlejší zhojení střeva z jakéhokoliv zánětu lze tedy kromě bezlepkové diety doporučit i stravu s vynecháním potravin bohatých na lektiny- zeleniny, rajčata apod.. a zpočátku také vynechat mléko, tučná jídla, těžké a dráždivé potraviny. To je nutné během doby, než se vzpamatuje sliznice tenkého střeva. Po jejím zahojení je možné jíst všechny potraviny, které neobsahují lepek. Lidé s celiakií musí ze svého jídelníčku celoživotně zcela vyloučit pšeničnou, žitnou i ječnou mouku, včetně potravin, které tyto složky obsahují i v malém množství – omáčky, konzervy, uzeniny, pivo. Někteří odborníci nedoporučují ani ovesné výrobky. Běžnou mouku lze nahradit sójovou či rýžovou moukou, rýží, brambory, kukuřicí, bramborovým či kukuřičným škrobem. Dobré je užívat i doplňky stravy, které dokážou nahradit u nemocného všechny složky živin, jako jsou vitamíny rozpustné v tucích a některé minerály.

Potraviny vhodné pro celiaka Bezlepkové obiloviny – rýže, kukuřice Pseudoobiloviny – pohanka Semena luštěnin – čočka, hrách, fazole, cizrna, sója, neochucené tofu Čerstvá nesterilovaná zelenina včetně brambor Ovoce Skořápkové plody (natural) Čerstvé maso, vejce, ryby, šunky s označením bez lepku Mléko, máslo Neochucené výrobky - smetana, tvaroh, jogurt, tvrdý sýr, podmáslí Základní jednodruhové koření Tuky – máslo, oleje, sádlo Cukrovinky – musí být označeny jako bezlepkové Pravý čaj, kávovinové nápoj čekanky(cikorka) Speciální bezlepkové potraviny

Nevhodné potraviny pro celiaka Hořčice, kečup, majonéza, tatarská omáčka, zmrzliny, sójová omáčka, předvařené luštěniny, rostlinné náhražky masa – robi, seitan, klaso Ovocné přesnídávky, marmelády, kompoty, sirupy Polotovary ze zeleniny, obalené ve strouhance - obalovaný sýr polotovar, rybí prsty Mléčné výrobky s křupinkami, s müsli Kroupy, krupice, těstoviny, piškoty, výrobky špaldové, grahamové, kuskus, bulgur, kávovinové nápoje obsahující pražený ječmen (melta), škrob, vločky Všechny potraviny, které nejsou označeny jako bezlepkové

rady závěrem Je jen otázkou času, kdy se celiakie může projevit. Celiakie v rodině znamená zásadní změnu: dieta, kterou si nevyberete - naštěstí se dnes nemusíte vzdávat většiny pokrmů, na které jste zvyklí. Je jen třeba složení surovin pečlivě hlídat. Předpokládá se, že na propuknutí onemocnění se zúčastňují kromě dědičnost, nevhodné stravy i spouštěcí mechanismy, jako jsou stres, těhotenství, trauma, operace, virová infekce. Celiakie postihuje jednoho ze 140 až 300 lidí. Celiakie se tedy stává jedním z nejrozšířenějších onemocnění trávicího systému s různorodým a širokým spektrem klinických příznaků. Vyvíjejte fyzickou aktivitu – zbavíte se stresu, uvolní se vám v mozku endorfiny, zlepší se metabolismus a celkově prospějete tělu trpícímu autoimunitní nemocí.

prezentace mudr. Dana maňásková - www.Medicinman.Cz cs.Wikipedie. Org POUŽITÉ ZDROJE K PREZENTACI vypracovala Dzivá Regina, vedoucí školní jídelny prezentace mudr. Dana maňásková - www.Medicinman.Cz cs.Wikipedie. Org www.Celiak.Cz/o-nemoci/celiakie www.Zivotbezlepku.Estranky.Cz www.Bezlepek.Cz www.klubceliakie.cz www.bezlepkovadieta.cz