Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
Vitamíny.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vitamíny rozpustné v tucích
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Proteiny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Kam letí letadlo? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Zelenina a stín Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Řekni, proč se tomu směju?
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Pesticidy Obr.2 Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
Poznávačka - sudokopytníci a lichokopytníci
HOW MUCH CHEESE HAVE YOU GOT?
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Třídíme podle dvou kritérií
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
= přeměna látek a energií
Název učebního materiálu
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
WHAT IS YELLOW? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Pesticidy Obr.2 Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO PODPORA PRO VÝUKU
Půdní druhy Obr.1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
M O T Ý L Í L O T O 2 Najdi stejného motýla!
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Transkript prezentace:

Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Vysvětlení pojmu a příklady vitamíny jsou organické látky, které jsou základní a nepostradatelnou složkou lidské potravy chemicky jde o katalyzátory mnoha chemických reakcí, které probíhají v organismech příklady: vitamíny A, B, C, D, E, K Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Rozdělení vitamíny rozpustné v tucích vitamíny nerozpustné v tucích A, D, E, K vitamíny nerozpustné v tucích B, C, H Obr. 2 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Vitamín A vitamín A – Retinol zdroje: mrkev, salát, špenát, játra, mléko, maso význam v organismu: správná funkce očí zdravý vzhled pokožky v přebytku je jedovatý projevy nedostatku: šeroslepost, u žen menstruační potíže Obr. 3 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Vitamín D vitamín D – Kalciferol zdroje: rybí tuk, ryby, mléko, maso, játra význam v organismu: správný růst kostí a zubů projevy nedostatku: u dětí křivice dospělí – zvýšená lámavost kostí bolesti kostí Obr. 4 – Vitamín D2 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Vitamín E vitamín E – Tokoferol zdroje: obilné klíčky, fazole, sojový olej, vejce, ořechy význam v organismu: likviduje nežádoucí látky v těle působí proti svalovým křečím projevy nedostatku: křeče v lýtkách Obr. 5 – Vitamín E Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Vitamín K vitamín K – Fylochinon zdroje: zelené části rostlin, sojový olej, rajčata, játra význam v organismu: ovlivňuje srážlivost krve (pozitivně) projevy nedostatku: zvýšená krvácivost (dlouhé krvácení i z menších ran) Obr. 6 – Vitamín K3 Obr. 7 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Vitamín B vitamín B – mnoho druhů označených čísly (např. B1, B2, B6, B12) zdroje: většina z nich v mase, mléce, játrech, droždí význam v organismu: většina z nich působí na lidský metabolismus B1 – působí proti únavě B6 – je součástí enzymů Obr. 8 – Vitamín B6 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Vitamín C vitamín C – kyselina L-askorbová zdroje: šípky, černý rybíz, citrusové plody, zelí, paprika význam v organismu: zvýšení obranyschopnosti zpomaluje stárnutí projevy nedostatku: krvácení dásní, zvýšená rychlost stárnutí Obr. 9 – Vitamín C Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Problematika vitamínů nutný příjem vitamínů v potravě (stačí malé množství) – tělo si je nedovede samo vytvořit vitamíny lze do těla dostávat i ve formě provitamínů (např. beta-karoten = provitamín vitamínu A) nedostatek vitamínů v těle – způsobí vážné onemocnění – může vést i ke smrti jedince Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Použité zdroje informací Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2010-10-14]. Dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.wikimedia.org. Obr. 1 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prenatal_vitamin_tablets.jpg Obr. 2 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:B_vitamin_supplement_tablets.jpg Obr. 3 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Retinol.png Obr. 5 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:VitaminEstructure.png Obr. 7 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vilma_(raj%C4%8De).jpg Obr. 8 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pyridoxine.png Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2010-10-14]. Dostupné pod licencí Public domain na http://www.wikimedia.org. Obr. 4 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ergocalciferol.gif Obr. 6 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Menadion.svg Obr. 9 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:L-Ascorbic_acid.svg Ostatní informace byly vytvořeny z vlastních zdrojů. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.