Disperzní soustavy Mgr. Jaroslav Najbert.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Advertisements

Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Tenze páry nad kapalinou a roztokem
FYZIKA PRO II. ROČNÍK GYMNÁZIA F6 - STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Mechanická práce srdce
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Fázová rozhraní Fáze IFáze II z makroskopického hlediska.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Povrchové napětí kapalin
Dvousložkové různorodé směsi Mgr. Helena Roubalová
Chemie technické lyceum 1. ročník
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Chemie a její obory.
Fázové rovnováhy podmínky rovnováhy v heterogenních soustavách
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_01.
Směsi Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvkováorganizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446
SMĚSI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Renata Jeřábková Základní škola Kolín III., Masarykova 412 Dostupné na
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 03.
Složky krajiny a životní prostředí
Směsi a jejich dělení Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0102.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
OPAKOVÁNÍ UČIVA 8. ROČNÍKU
Základní chemické výpočty: 1. Hmotnost atomu 2. Látkové množství 3
Roztoky Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0111.
Směsi.
Směsi Opakovací otázky
okolí systém izolovaný Podle komunikace s okolím: 1.
Klasifikace látek Vladislava Zubrová.
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 05.
RISK Chemie 8 I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 04.
Atmosféra Filip Bordovský.
Nové Hrady Přírodní chemická laboratoř
Děje v roztocích RNDr. Marta Najbertová.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Josef Zeman1 Atmosféra Interakce záření se hmotou Energie Translační Rotační Vibrační Elektronů Sluneční záření:1, W/m 2 Průměrná teplota:15 °C.
Vznik a vývoj atmosféry Země
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
KLASIFIKACE LÁTEK Jak lze rozdělit látky, které jsou kolem nás?
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
14 směsi VY_32_INOVACE_14 autor:Mgr. Helena Žovincová identifikace:H2-14 třída:8. předmět:Ch anotace:Materiál slouží k probírání a procvičení nového učiva.
RŮZNORODÉ SMĚSI. OPAKOVÁNÍ Jak se liší stejnorodá a různorodá směs? Jak se nazývají kapalné stejnorodé směsi? Jak ovlivňuje rozpustnost pevných látek.
Směsi I Suspenze, Emulze, Pěna, Mlha, Dým, Aerosol
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 20 TEMA: Atmosféra – plynný obal Země.
Atmosféra je plynný obal Země, který je k Zemi připoután gravitační silou, která nám zaručuje, že plyny neuniknou do okolního vesmírného prostoru. Model.
Riskujeme v chemii Směsi a jejich oddělování Soutěžíme před testíkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné.
Směsi = smíšeniny dvou nebo více CHL CHL, které směs obsahuje = složky
Základní pojmy.
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
Lékařská chemie Podzimní semestr 2012/2013.
VY_32_INOVACE_ Atmosféra Autor Mgr. Renáta Hořejšková
2.1 Většina látek jsou směsi
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu: CZ. 1
Digitální učební materiál
Vlastnosti látek Autor Mgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Roztoky.
VY_32_INOVACE_Slo_I_01 Směsi 1 ppt.
ATMOSFÉRA.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Chemická termodynamika
Transkript prezentace:

Disperzní soustavy Mgr. Jaroslav Najbert

Označení vzdělávacího materiálu Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školy Sokolovská 1638 IČO 620 330 26 Operační program Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.1.28/01.0050 Označení vzdělávacího materiálu K_INOVACE_1.CH.11 Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Chemie Tematický okruh Disperzní soustavy Zhotoveno Ročník Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium (RVP – G) Anotace

Chemické látky Chemicky čisté látky Disperze (směsi) Prvky Sloučeniny Soubor atomů se stejným protonovým číslem Soubor atomů s odlišným protonovým číslem, spojených ve vazbě

Základní stavební částice Atom H Molekula H2 17+ Kationt Li+ Aniont Cl-

Soustavy látek Soustava (systém) – pomyslně nebo skutečně ohraničená část prostoru s jeho látkovou náplní. Izolovaná bez výměny látky a energie s okolím Uzavřená výměna energie s okolím Otevřená výměna látky a energie s okolím

Disperzní systém Soustava, která obsahuje alespoň dvě fáze nebo dvě složky. Disperzní podíl (dispergovaný podíl) rozptýlena fáze nebo složka. Disperzní prostředí (dispergující) tvoří spojité prostředí pro rozptýlenou fázi nebo složku. Je v nadbytku. Složka – látky, tvořící systém, mají ve všech bodech stejné specifické vlastnosti, nebo je mění spojitě. Fáze – látky, tvořící systém, mění specifické vlastnosti skokem, jsou odděleny ostrým rozhraním.

Klasifikace disperzních soustav Podle počtu fází Homogenní - disperzní podíl i disperzní prostředí tvoří jednu fázi Heterogenní - disperzní podíl a disperzní prostředí tvoří více fází Podle velikosti částic disperzního podílu Oddělování složek směsí je tématem laboratorního cvičení, bude zpracováno žáky formou obecného úvodu v protokolu. Hrubé disperze d > 10–6 m Koloidní disperze 10–9 m < d < 10–6 m Analytické disperze d < 10–9 m (pravé roztoky)

Typy disperzních soustav Disperzní prostředí Disperzní podíl Disperze Analytická Koloidní Hrubá Plynné Plynný směsi plynů ------ Kapalný vodní páry ve vzduchu aerosoly (mlhy) déšť, mlhy Tuhý páry tuhé látky v plynu aerosoly (dýmy) prach, dýmy Kapalné plyny rozpuštěné v kapalině pěny bubliny, pěny směsi mísitelných (neomezeně nebo omezeně) kapalin emulze pravé roztoky tuhých látek lyosoly, gely suspenze Tuhé tuhé pěny tuhé pěny, minerály s uzavřenými plyny voda vázaná na krystalickou sůl tuhé emulze tuhé emulze, minerály s uzavřenými kapičkami tuhé roztoky, např. skla tuhé soly tuhé směsi, např. eutektika

Aerosoly Pevné nebo kapalné částice rozptýlené ve vzduchu. V kubickém centimetru najdeme v průmyslových oblastech až miliony aerosolových částic. V troposféře, vrstvě atmosféry do asi 11 km, se udrží asi 1 týden a přitom procestují tisíce kilometrů. Ve stratosféře, sahající do výšky asi 50 km, přežijí mnohem déle, někdy rok a více. Zanikají obvykle v souvislosti s atmosferickými srážkami nebo vzájemnými srážkami koagulují a gravitací padají na zem.

Přírodní aerosoly Asi 2/3 celkové hmoty aerosolu vzniká přírodními procesy. http://www.quido.cz/priroda/obrazky/etna_10_v.jpg http://www.photonature.cz/img/clanky//originals/krajina02645.jpg http://www.ciekurzis.org/Eleuthera/waves%20reaching%20up%20100%27%20cliff.JPG http://img.aktualne.centrum.cz/551/4/5510401-lesni-pozary-v-australii.jpg

Antropogenní aerosoly Asi 1/3 celkové hmoty aerosolu vzniká antropogenně. http://static.ddmcdn.com/gif/air-pollution-cars-1.jpg http://i.idnes.cz/11/102/cl6/STK3e8bd6_komin_sybek1.jpg http://www.zenasamja.me/images/0525/sprej-v.jpg http://tiscali.cz.imagebox.cz/press/2013/06/01/141109-koureni-tabaku -ilustracni-foto-653x367.jpg Fast foody v L.A. aglomeraci emitují do ovzduší za den několik tun kyseliny olejové.

Význam aerosolů Tvorba mraků (kondenzační jádra) – při malé velikosti částic nemusí znamenat déšť. Odraz a rozptyl slunečního záření – spolu s předcházejícím ochlazování atmosféry. Chemické reakce na povrchu aerosolových částic – ozonová díra, tvorba radikálů. Průměrný obyvatel ČR vdechne denně v čistém prostředí asi 100 miliard aerosolových částic, asi polovina z nich se v jeho plicích usadí.

Emulze Emulze je heterogenní soustava dvou kapalin, které se vzájemně samovolně nesměšují. Obvykle jde o kapaliny s různou hustotou a polaritou. Dispergovaná látka je v disperzním prostředí obvykle ve formě malých kapiček. Velikost kapiček závisí na stupni homogenizace a na povaze jednotlivých kapalin. Stálost emulze zabezpečena přídavkem emulgátorů – látka s hydrofobním a hydrofylním koncem. http://www.youtube.com/watch?v=niFHfQXHsV4 http://www.youtube.com/watch?v=ylv9F9mESYk Emulze mají velký význam v potravinářském a kosmetickém průmyslu.

Reologie Reologie – nauka o deformaci a tečení látek. Newtonovské tekutiny – jejich viskozita se mění pouze v závislosti na teplotě. Nenewtonovské tekutiny – jejich viskozita se mění s velikostí a dobou působení síly. Tixotropní tekutiny S dobou působení napětí viskozita klesá (nátěrové hmoty). Při míchání, třepání apod., jejich viskozita s rostoucím časem klesá (kečup, jogurt, gely, zubní pasty, synoviální tekutina. http://www.youtube.com/watch?v=nX6GxoiCneY Reopexní tekutiny – opak. http://www.youtube.com/watch?v=jqPXYcXHzBI&list=PLDD5CF76E95B88C42 http://www.youtube.com/watch?v=bLiNHqwgWaQ