Www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trávicí žlázy játra slinivka.
Advertisements

Trávící soustava trávení, živiny
Soustava trávicí - část 2.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Trávicí soustava.
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
JÁTRA Trávicí soustava.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Trávící soustava – 2.část
Trávicí soustava obratlovců
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Škola Střední průmyslová škola Zlín
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Škola Střední průmyslová škola Zlín
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Škola Střední průmyslová škola Zlín
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Škola Střední průmyslová škola Zlín
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Škola Střední průmyslová škola Zlín
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, trávicí soustava.
ANOTACE Prezentace navazuje na probranou látku z kapitoly Trávicí soustava Seznamuje žáky s uvedenými pojmy V poslední části u onemocnění trávicí soustavy.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_47.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Trávicí soustava.
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
zpracovaný v rámci projektu
CHEMIE - Metabolismus živin
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací oblastPřírodovědné vzdělávání Vzdělávací oborČlověk a příroda Tematický okruhBiologie člověka TémaBiologie člověka Tematická oblastBiologie člověka NázevTrávicí soustava – 3.část AutorMgr. Dana Kuczmanová Vytvořeno, pro obor, ročník , LYT 1. ročník, STA 1. ročník, ELE 1.ročník AnotacePrezentace – Játra – stavba, význam, nemoci, tlusté střevo, konečník Přínos/cílové kompetenceŽák pozná stavbu a funkci orgánových soustav lidského těla VY_32_INOVACE_23_11

TRÁVICÍ SOUSTAVA Trávicí soustava Základní části a funkce trávicí soustavy Játra – stavba, význam, nemoci, tlusté střevo, konečník Učivo navazuje na znalosti žáků o buňce a tkáních Základní živiny. Metabolismus, poruchy metabolismu. Učivo je určeno pro žáky 1. ročníku SPŠ.

TRÁVICÍ SOUSTAVA (3. ČÁST) [05]

7. JÁTRA Největší žláza v těle: 1,4 kg Umístění – v pravé části dutiny břišní Játra tvoří 2 laloky. Jsou spojena se žlučníkem. [02] [01] [03]

VÝZNAM JATER Vznik žluči Centrum biochemických procesů v těle Nadbytečná glukóza se mění na glykogen – ten zůstává v játrech jako zásoba energie. Z cukrů se tvoří tuky – putují do tukových skladišť. Nadbytečný dusík – močovina – s krví do ledvin – do moči. Vznik plazmatických bílkovin – v krevní plazmě. Syntéza vitamínů B12, A, D, E, K Odbourávání hemoglobinu z červených krvinek Z krve se odbourávají toxické látky, alkohol, drogy, léky,..

ONEMOCNĚNÍ JATER Cirhóza – z nadměrného dlouhodobého pití alkoholu – zjizvení jaterní tkáně – buňky přestanou plnit své funkce. Hepatitida – infekční zánět jater Typ A – z nečistoty Typ B – krevní cestou Typ C – krví, pohlavním stykem, z matky na plod Mononukleóza Způsobena herpetickým virem. V krvi se objeví atypické bílé krvinky. Zduřelé mízní uzliny, teplota, začátek jako angína. Nákaza přímým kontaktem – slinami. Nutno držet dietu.

JAKÉ JSOU RIZIKOVÉ FAKTORY ONEMOCNĚNÍ JATER? 1.Nedostatečná hygiena 2.Nechráněný pohlavní styk 3.Používání nesterilních injekčních stříkaček 4.Kontakt s krví nemocného 5.Nadměrné pití alkoholu, užívání drog 6.Nadužívání léků

8. TLUSTÉ STŘEVO Délka 1,5 m. Průměr 5 – 7 cm. Části: 1.Slepé střevo – přívěšek apendix 2.Tračník vzestupný 3.Tračník příčný 4.Tračník sestupný 5.Tračník esovitý 6.Konečník [04]

VÝZNAM TLUSTÉHO STŘEVA 1.Hromadí se zde nestrávené zbytky. 2.Vstřebává se voda, soli, vitamíny. 3.Prostřednictvím symbiotických bakterií se tvoří vitamíny. 4.Pro činnost tlustého střeva je důležitá přítomnost vlákniny v potravě. Která potrava obsahuje vlákninu? Co je to vláknina? Nestravitelná část rostlinné potravy. Luštěniny, oves, žito, ovoce, zelenina, brambory,….

9. KONEČNÍK Poslední část trávicí trubice. Hromadí se zde stolice. Onemocnění Hemoroidy Rozšířené žíly v oblasti konečníku. Velmi bolestivé, často krvácející. Je nutno dodržovat hygienu a konzumovat potravu s dostatkem vlákniny. Postihuje hodně lidí. Je nutno navštívit lékaře.

ZÁKLADNÍ ŽIVINY V POTRAVĚ 1.Cukry – sacharidy Nejpohotovější zdroj energie. Nadbytečné cukry se v játrech mění na tuky. 2. Tuky – lipidy Zásoba energie Tuková skladiště – tepelná izolace organismu. V tucích se rozpouštějí vitamíny A, D, E, K. 3. Bílkoviny – proteiny Bílkoviny přijaté s potravou se v těle rozloží na aminokyseliny a z nich si organismus vytvoří: a)Stavební látkyc) enzymy b)Obranné látkyd) hormony

PORUCHY METABOLISMU 1.Podvýživa Způsobena omezením příjmu potravy, nedostatečnou kvalitou potravy. Projevuje se – únava, snížená obranyschopnost, u dětí zpomalení růstu a vývoje. 2. Otylost Nastává při přejídání a nedostatečném výdeji energie. Riziko: zátěž na srdce, oběhový systém, klouby, …

PORUCHY METABOLISMU 3. Anorexie Psychická porucha příjmu potravy. Člověk si zmenšuje porce jídla až nakonec nemůže jíst téměř nic. Trpí nedostatkem živin. Projevuje se: vypadávání vlasů, lámání nehtů, osteoporóza, uvolňování zubů,…. 4. Bulimie Člověk se přejídá a ze strachu před tloustnutím pak začne zvracet. Projevuje se jako anorexie.

SEZNAM CITACÍ NOVOTNÝ, HRUŠKA. Biologie člověka pro gymnázia. Ostrovní 30, Praha 1: Fortuna, 2003, ISBN [01] [02] [03] [04] [05]