Zdravotní problém lidstva

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
B.Procházka Poděbrady 16. –
Advertisements

OBEZITA Hana Škařupová; Veronika Vlachová
OBEZITA.
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
Výživa člověka při zvýšené hladině cholesterolu
PATOFYZIOLOGIE VÝŽIVY
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
CUKROVKA /diabetes mellitus/.
stravovací režim školáků
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Obezita Hejmalová Michaela.
Adéla Volková Eva Dorazilová Tereza Manová
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Nutriční strategie v prevenci nadváhy
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 08
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Ivana Trefilíková 2. ročník MBB
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
OBEZITA.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Obezita a pohybová aktivita Kulatý stůl „Sport a kvalita života“ FSpS MU - Brno 2007.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_476.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Metodika nutričního poradenství
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Výživa I..
Obezita a poruchy příjmu potravy
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Obezita u dětí je rizikem diabetu 2. typu Irena Aldhoon Hainerová Klinika dětí a dorostu a Centrum pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy 3. LF UK a.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Lékařské odezvy na otylost.  Obezita, česky otylost je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_06 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Obezita Anotace Žáci se v průběhu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Obezita.. Rozdělení dle BMI PodvýživaBMI do 19 Normální váhaBMI NadváhaBMI Lehká obezitaBMI 31 – 35 Těžká obezitaBMI 36 – 40 Velmi těžká.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
STEM/MARK, a.s.Obezita 2013 strana 1 Východiska a parametry projektu Zadání projektu Zadavatelem je společnost AMI, která pro VZP zpracovává komunikační.
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/ „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ7_04.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Identifikátor materiálu: ICT2-1-56
Kardiovaskulární nemoci: epidemiologie, etiologie, prevence
Komplexní testové systémy
Osteoporóza.
5-denní jídelníček.
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
OBEZITA A PREVENCE OBEZITY
Body mass index Index tělesné hmotnosti Kateřina Červinková.
Ukážu ti, jak být pořád v dobré kondici!
Maso a masné výrobky Dodatky.
Rekreace a věk Miroslav Kyselý.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Zdravotní problém lidstva Obezita Zdravotní problém lidstva

Co je obezita ? Obezita je choroba, stav charakterizovaný zmnožením tělesného tuku Vzniká v důsledku pozitivní energetické bilance / energetický příjem je větší než výdej / Nadbytečná energie se ukládá do tukové tkáně

Faktory ovlivňující vznik obezity Prostředí Genetika Pohyb Psychika Zdravotní stav Věk Pohlaví

Výskyt obezity v populaci V ČR je obézních více než 1 milion osob Z toho 66% mužů a 54% žen ve věku od 20 – 65 let Lidé z nižších sociálních úrovní jsou více obézní, „ obezitogenní „ potraviny jsou levnější Výskyt otylosti stále stoupá a to na celém světě

Rozlišení obezity Obezita tzv.centrálního typu / mužská, tvar jablka / zmnožení tuku na hrudníku a břiše – často spojena s výskytem kardiovaskulár- ních chorob a metabolických komplikací Obezita tzv.gynoidního typu / ženská, tvar hrušky / trpí klouby a pohybový aparát

Hmotnostní index BMI / body mass index / BMI = hmotnost / výška2 Určování charakteru tuku Poměr mezi obvodem pasu a boků Poměr obvodu pasu a stehna Poměr mezi tloušťkou řasy na zádech a řasy na paži nad tricepsem

Hodnocení obezity podle BMI klasifikace BMI Riziko vzniku onemocnění podváha menší než 18,5 malé normální hmotnost 18,5 – 24,9 průměrné nadváha 25,0- 29,9 mírně zvýšené obezita I.stupně 30,0- 34,9 středně zvýšené obezita II.stupně 35,0-39,9 dosti zvýšené obezita III.stupně více než 40 velmi zvýšené

Komplikace obezity ICHS, IM, ATS mozkových tepen / CMP / končetinových tepen, „ náběh „ na cukrovku, DM typu II, hypertenze, vysoké hladiny nebezpečného cholesterolu / LDL /, nízké hladiny hodného cholesterolu / HDL / Problémy gynekologické, žlučníkové kameny, karcinomy, spánkové apnoe Artrózy kyčelních, kolenních, hlezenních kloubů, hrudní a bederní páteře

Energetická hodnota potravin 1g B = 17 kJ 1kcal = 4,18 kJ 1g tuku = 38 kJ 1 kJ = 0,239 kcal 1g cukrů = 17 kJ 1g alkoholu = 30 kJ U nás je denní příjem asi 14 000 kJ, ale energetická potřeba příjmu se pohybuje okolo 6 000 – 8 000 kJ.

Léčba obezity Dieta – stanovit ji „ na míru „ , úprava stravovacích zvyklostí, pozor na jo - jo efekt Pohybová aktivita – chůze, jízda na kole, rotopedu, plavání, cvičení / pravidelnost / Změna chování – konzumace jídla u prostřeného stolu, na talíři, 5 – 6 x denně, ne u televize a po 18. hodině, vést si jídelníček, silná vůle Léky – snižují chuť k jídlu, snižují vstřebávání živin, zvyšují výdej energie a tepla Chirurgická léčba – bandáž žaludku

Prevence obezity Již v dětství se rozhoduje o stravovacích a pohybových návycích I dědičně založenou obezitu lze cílevědomou životosprávou pozitivně ovlivnit Nenechte se zlákat ani nejpřesvědčivější reklamou