FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Volba doby porovnání Určení a použití toku hotovosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proč diagnostický systém INFA?
Advertisements

F INANČNÍ PLÁNOVÁNÍ Jakub Novotný 3. září 2009 Hranická rozvojová agentura, z.s.
Ing. Lenka Štibrányiová
Vliv nejistoty na hodnotu PPP projektu
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Provozně - ekonomický pohled na datová centra
Energetický management budov
_________________________________________
Ekonomické hodnocení Energetický audit budov Michal Kabrhel.
Prezentace programu EVALENT 3.6
Analýza peněžních toků – cash flow
IAS 17 - Leasing ..
Investiční výdaje. Podstata I = výdaje na kapitálové statky a změna stavu zásob Rozdíl mezi I a Ip. Ip = plánované investice, to co firmy chtějí vynaložit.
Klasifikace investic v podniku
Mikroekonomie I Investiční rozhodování a podnikání
7. Hodnocení investic.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
Ekonomika investic.
Mikroekonomie I Trh kapitálu a kapitálových statků
Dlouhodobý majetek Odpisy
Problematika ocenění místně obvyklého nájemného Ing. Petr Ort, Ph.D.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
Metody výběru variant Používají se pro výběr v případě více variant řešení stejného problému Lze vybírat dle jednoho nebo více kritérií V případě více.
Investiční činnost.
FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA
Ekonomika podniku 2. část Školní rok 2005/2006 Vyučující: Ing. Simona Rosová.
FINANČNÍ ANALÝZA PROJEKTU
MPO 2009 ANALÝZA NÁVRATNOSTI INVESTIC/AKVIZIC KLADY A ZÁPORY JEDNOTLIVÝCH VARIANT Lucie Hejbalová.
FINANČNÍ ANALÝZA A HODNOCENÍ INVESTIC
Nauka o podniku Investice.
Analýza návratnosti investic/akvizic
Průměrné vážené náklady kapitálu
Rozhodování v podmínkách neurčitosti
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
IAS 36 – Snížení hodnoty aktiv
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH, Opravy základu.
Základní pojmy rozhodování a nejčastější omyly
příklady použití základních reálných opcí
Investiční rozhodování
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2013 Finanční management Současná hodnota obligací a akcií.
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2013 Finanční management Americká opce Futures SWAP Opce načasování.
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Analýza projektu.
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Základy úrokového počtu.
Kritéria efektivnosti podnikatelských záměrů nejen v elektronických komunikacích.
Hledisko projektu a investora Výnos a riziko
Základy firemních financí
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 3. přednáška.
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Zahrnutí inflace do výpočtu NPV.
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Základní pojmy Je NPV důležité? Základy úrokového.
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
MS2014+ Modul CBA Ekonomika projektu
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
STATISTIKA 1. MOMENTY Vztah mezi momenty v rámci skupin a celku Data rozdělena do několika skupin S 1, …, S k Počty objektů v jednotlivých skupinách n.
Téma 8. Náklady kapitálu. Kapitálová struktura a její optimalizace 1. Náklady kapitálu a jejich kvantifikace 2. Teorie optimalizace kapitálové struktury.
1 Tomáš Urbanovský Katedra financí – kancelář č. 402 CVIČENÍ ZE ZÁKLADŮ FINANCÍ D RUHÝ T UTORIÁL M AJETKOVÁ A FINANČNÍ.
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Příklady Vícekriteriální metody Jana Soukopová
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Snižování podpory z hlediska příjmů projektů – pozice OP Doprava
Přednáška č. 2 Obecné finanční metody hodnocení veřejných projektů Jana Soukopová
Investiční rozhodování.
Základy firemních financí
Podniková ekonomika.
IAS 36 – Snížení hodnoty aktiv
Podniková ekonomika.
Přednáška č. 2 Obecné finanční metody hodnocení veřejných projektů
Příklad (investiční projekt)
Vyplnění CBA analýzy v modulu CBA
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
Transkript prezentace:

FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Volba doby porovnání Určení a použití toku hotovosti

Aktualita zajímavý odkaz: markets.html?four-bears

Volba doby porovnání do níž vstupují údaje za ukončenou Tž, při variantním řešení posuzovaných investičních akcí jsou v této době beze zbytku obsaženy životnosti všech posuzovaných variant (případně životnosti všech jejich dílčích objektů). Korektní doba porovnání je taková doba:

Obecné principy volby korektní doby porovnání nelze ji volit paušálně jako obecně předem stanovený počet let je nutné ji volit individuálně pro každé rozhodování v daném rozhodování např. pro varianty příslušné investiční akce a jejich dílčích objektů je tato doba shodná

Doba porovnání pro typické investiční akce všechny posuzované investice mají stejnou životnost všechny investice jsou uvedeny do provozu ve stejném roce

Tvar kriteriální funkce diskontovaný hotovostní tok za životnost

investiční celek Investice tvořená dílčími akcemi investice je soubor dílčích objektů instalace objektů je postupně během několika let ukončení životnosti všech objektů je stejné

Tvar kriteriální funkce diskontovaný hotovostní tok za nejdelší životnost

Investice s různou dobou životnosti vzájemně se vylučující investice různá doba životnosti uvedení do provozu ve stejném roce

Tvar kriteriální funkce diskontovaný hotovostní tok za dobu porovnání jeden průměrný rok

Součet geometrické řady s koeficientem q, prvním členem a 1 a s počtem členů n: Součet geometrické řady s koeficientem q -Tž1, prvním členem 1 a s počtem členů k 1 :

Anuita za dobu porovnání T p :

Přijaté předpoklady Cyklické opakování ekonomických důsledků Konstantní diskont během doby porovnání Doba porovnání je –nejmenší společný násobek –nekonečně dlouhá –jeden průměrný rok Jinak: –kroková metoda –nahrazení

Kroková metoda posuzované investice rozdělíme do skupin podle délky životností označíme skupiny tak, že skupině s vyšší životností patří vyšší číslo postupně provádíme výpočty tak, že doba porovnání nabývá postupně délky dané jednotlivými životnostmi pokud je optimální varianta investice s životností rovnou době porovnání, končíme výpočet jinak pokračujeme Máme optimální varinatu.

Kroková metoda - příklad Vyhodnoťte tyto investiční akce krokovou metodou: Akce A má životnost 20 let, akce B 15 let, akce C 25 let a akce D 15 let. 1.krok – rozdělení do skupin podle délky Tž: skupina s Tž=20 let: akce A skupina s Tž=15 let: akce B a D skupina s Tž=25 let: akce C 2. krok – označení skupin podle délky Tž: 1. skupina s Tž=15 let: akce B a D 2. skupina s Tž=20 let: akce A 3. skupina s Tž=25 let: akce C

3. krok – Tp zvolena jako Tž 1. skupiny, tj. 15 let 4. krok – výpočet kriteriální funkce DCF 15 pro všechny akce A B C D zůstatková hodnota: -tržní -odhad -účetní -??? 5. krok – porovnání vypočtených DCF 15. Pokud bude nejvyšší DCF pro akci B nebo D, výpočet končí. 6. krok – Tp zvolena jako Tž další (2.) skupiny, pokračuje se opět krokem 4. doplnění hotovostního toku: -opakování posledního roku -dtto s růstem -jinak?

Investiční porovnávací (diskontované) náklady výstavba (investice) je rozložena do více let, doba výstavby T v dokončení investice je obecně již během prvních let provozu, přesah T Δ

Obecné kritérium NPV

Rozvoj systému optimalizační období To dosavadní prvky –dožívající –přežívající nové prvky doba porovnání

Rozvoj systému

Tvar kriteriální funkce

Absolutní či relativní (marginální, přírůstkové) CF? porovnání CF s nulovým tokem = absolutní tok porovnání s tokem jiné varianty = relativní tok jakákoliv varianta je přijatelná, pokud ji porovnáme s vyloženě špatnou neopomenout na cenu příležitosti (není standardní součástí výpočtu CF)

Příklad 1 – absolutní tok 012….NPV Investice 100 tis. Kč přináší roční hotovostní tok 12 tis. Kč jako perpetuitu. Cena ušlé příležitosti je 10%. Jaké je vaše rozhodnutí? 20

Příklad 2 – relativní tok 012….NPV nová Investice 100 tis. Kč přináší roční hotovostní tok 12 tis. Kč jako perpetuitu. Cena ušlé příležitosti je 10%. Jaké je vaše rozhodnutí? Investice nahradí dosavadní provoz s výnosem 5 tis. Kč ročně (perpetuita). -30dos.0555 rel. CF

Příklad 3 – relativní tok 012….NPV nová Nová investice velikosti 100 tis. Kč přináší perpetuitu 7 tis. Kč,diskont je 10%. Tato investice nahradí dosavadní provoz, který je ztrátový ročně -5 tis. Kč. Jak se rozhodnete? 20dos rel. CF Pozor na bazickou variantu!!! Pokud není nutné provozovat ztrátový provoz (např. ze zákona), existuje možnost uzavřít provoz!

Příklad 3 – relativní tok 012….NPV nová Nová investice velikosti 100 tis. Kč přináší perpetuitu 7 tis. Kč,diskont je 10%. Tato investice nahradí dosavadní provoz, který je ztrátový ročně -5 tis. Kč. Jak se rozhodnete?dos Relativní a absolutní CF jsou v tomto případě shodné.

Příklad 4 – cena příležitosti Investice 100 tis. Kč přináší roční hotovostní tok 12 tis. Kč jako perpetuitu. Cena ušlé příležitosti je 10%. Investice leží na pozemku, který jste mohli pronajmout za 5 tis. Kč ročně. Vaše provozní výdaje jsou při pronájmu 2 tis. Kč ročně. Jaké je vaše rozhodnutí?

Změny pracovního kapitálu co je to pracovní kapitál pracovní kapitál nemá vliv na zisk, ale na CF v prvním (nultém) roce je potřeba zvýšený nárok na pracovní kapitál zahrnout se záporným znaménkem pro omezenou životnost, lze pracovní kapitál v posledním roce přičíst

Zůstatkové hodnoty aktiv pro nové zařízení zvyšuje CF v posledním roce hodnocení u dosavadních zařízení –pokud je nahrazeno novým, v roce nahrazení zvyšuje CF –v roce, kdy by stávající zařízení „dožilo“, snižuje hodnotu CF

Zůstatkové hodnoty aktiv původní životnost dosavadního aktiva okamžik hodnocení nové aktivum zvýšení hotovostního toku o zůstatkovou hodnotu dos. aktiva snížení hotovostního toku o zůstatkovou hodnotu dos. aktiva

Vliv daní daňový štít změna diskontu