Postup při výpočtu minimálního počtu jedinců (MNI – minimum number of individuals)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číselné soustavy Pro člověka je přirozené počítat do deseti, protože má deset prstů. Matematici s oblibou říkají, že počítáme v desítkové soustavě. To.
Advertisements

tečna funkce y = f(x) T = [xt, yt] normála funkce y = f(x) ά
Třídění dat OA a VOŠ Příbram. Třídění  rozdělení jednotek souboru do takových skupin, aby co nejlépe vynikly charakteristické vlastnosti zkoumaných jevů.
Riziko, nejistota, pojištění
ZÁKLADY EKONOMETRIE 2. cvičení KLRM
počet částic (Number of…) se obvykle značí „N“
3. PRINCIP MAXIMÁLNÍ VĚROHODNOSTI
Zpracovala: Natali Hoffmannová
Poměr.
Fakulty informatiky a statistiky
Josef Dočkal, Růžek Lukáš. Naše hlavní úkoly jsou detekce alfa záření, změření spektra radioaktivních prvků a na konec vše porovnat s jinými metodami.
Časová složitost algoritmů
Opakované měření délky
KIV/PRO Cvičení Otrávené fazole Mějme pytlíků fazolí – V každém je 1717 – fazolí – Jeden pytlík obsahuje otrávené fazole.
Statistika 2 Aritmetický průměr, Modus, Medián
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
Charakteristiky variability
Vedení tepla Viktor Sláma SI – I 23. Zadání Vhodné uložení vyhořelého jaderného paliva je úkol pro současnou generaci. Zaměřme se na jednu nepatrnou část.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Škola:Gymnázium Václava Hlavatého, Louny, Poděbradova 661, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Inovace výuky Číslo.
Množiny.
Průměr Maximum Minimum
Možné cíle antropologického výzkumu u kostrových, primárních pohřbů: -Demografická rekonstrukce pohřebiště (mortalita, natalita, počet obyvatel sídliště,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miluše Nováková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Seminář 4 IPv4 adresace Základní pojmy – třída, subsíť, maska, prefix, inverzní maska (wildcard mask), broadcast, agregace Privátní (RFC 1918) a veřejné.
Matice přechodu.
Teorie čísel Prvočíslo Generování prvočísel: Erathosenovo síto
Diference a diferenciál Způsoby vyčíslování termodynamických dat.
Dětský domov Na Vizině 28, Slezská Ostrava
22..
SMĚRNICOVÝ TVAR ROVNICE PŘÍMKY
Studium žárových hrobů. Definice kremace Pod pojmem kremace rozumíme celkové množství nespalitelných ostatků lidského těla. Zpravidla se jedná o mineralizované.
Osteologie pro archeology. Kvantifikace nálezů základní zpracování kosterních nálezů vycházíme buď z přímého počítaní nálezů (celkový počet kostí) nebo.
Matematika pro 8. ročník Objem hranolu..
ROVNICE a NEROVNICE 20 Goniometrické rovnice II MěSOŠ Klobouky u Brna.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen: Mgr. Hana Němcová Matematika, seminář diferenciální a integrální počet Osmý ročník víceletého gymnázia.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Měření v sociálních vědách „Měřit všechno, co je měřitelné, a snažit se učitnit měřitelným vše, co dosud měřitelné není“. (Galileo Galilei)
Určování pohlaví a věku z kosterního materiálu. Morfoskopické a morfometrické metody. Bi4340c Biologie člověka - cvičení (podzim 2014) Bi4340c.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Roztoky – výpočet koncentrace II, ředění Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/12 Šablona: III/2 Inovace.
Tabulkový procesor Použití nejběžnějších funkcí v Excelu, datové funkce, funkce uvnitř funkcí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Kvalita seminář pro školy Testování 3. ročníků
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola Dolní Benešov,přísp.organ.
Ústav lékařské informatiky, 2. LF UK 2008 STATISTIKA II.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Radek Martinák FUNKCE – lineární Co znamená lineární? Jak souvisí lineární funkce s přímou.
Zdravotní pojištění cizinců
Příležitostné příjmy.
Zlomky Porovnávání zlomků..
Mocniny Druhá mocnina.
Mocniny Druhá mocnina.
Simplexová metoda.
Chemické výpočty Řešení příkladů
L i n e á r n í r o v n i c e II. Matematika 8.ročník ZŠ
Rozmístění středisek obsluhy v dopravní síti Předmět: Teorie dopravy - cvičení Ing. František Lachnit, Ph.D.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 7 1. ???
Přednáška č. 3 – Posouzení nahodilosti výběrového souboru
Postup stanovení ceny s pomocí marketingových nástrojů
Operační výzkum Lineární programování Dopravní úloha nevyrovnaná.
* Násobení zlomků Matematika – 7. ročník *
Absolutní a relativní četnost
Seminář 5 IPv4 adresace Základní pojmy – třída, subsíť, maska, prefix, inverzní maska (wildcard mask), broadcast, agregace Privátní (RFC 1918) a veřejné.
Lineární programování
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: Krizové centrum, komunitní psychiatrická sestra, dětský stacionář, další dětská zařízení, stacionář pro.
VY_32_INOVACE_044_Trojčlenka
Nerovnice Ekvivalentní úpravy - 1..
4. Metoda nejmenších čtverců
Toky v sítích.
Analýza kardinálních proměnných
Příklady s lineární funkcí
Procvičování matematických řádu Více informací na webu: emagister.proweb.cz
Transkript prezentace:

Postup při výpočtu minimálního počtu jedinců (MNI – minimum number of individuals)

1. Vyřadíme všechny příměsi. 2. Rozdělíme všechny kosti, které máme k disposici, podle druhů a stran, pokud je to možné, určíme pohlaví a věk. 3. U všech kostí levé strany spočítáme minimální počet jedinců (počet celých kostí z levé strany). 4. Uvážíme, které fragmenty z levé strany mohou patřit k sobě. Odhadneme počet jedinců z fragmentů a přičteme ho k minimálnímu počtu jedinců odhadnutému z celých kostí levé strany. 5. Stejným způsobem jako v bodech 3 a 4 postupujeme u kostí a fragmentů z pravé strany. 6. Zjistíme, zda se některé kosti z pravé strany nedají jednoznačně přiřadit ke kostem z levé strany (morfologické zvláštnosti, pohlaví, věk, zbarvení apod.) – to znamená, že patří jednomu jedinci. 7. Počet kostí z pravé strany, které nekorespondují se svými protějšky z levé strany, připočteme k hodnotě MNI, kterou jsme vypočítali pro levou stranu. 8. Tento postup opakujeme u všech kostí, které máme k disposici.

9. Hodnota MNI celého souboru je určena počtem kostí a fragmentů, které prokazatelně nepatří k sobě. Pokud máme k dispozici více různých kostí, hodnotu MNI vyjadřuje počet těch, kterých je v souboru nejvíce. Příklad: Máme soubor, který se skládá ze: 2 maxil dx (kompletní trvalá dentice) 3 femurů sin (dospělých) 1 femuru dx (dětský) 2 kostí křížových (dospělých) 4 kostí patních dx (dospělých) 3 trvalých řezáků V tomto případě hodnota MNI bude 1 dítě (1 dětský femur dx) a 5 dospělých (2 maxily dx + 3 trvalé řezáky).

Maximální počet jedinců Při výpočtu maximálního počtu jedinců v souboru předpokládáme, že každá kost i fragment, kterou máme k disposici, patří jednomu individuu. Maximální počet jedinců tudíž vyjadřuje součet všech kostí, které máme k disposici. Maximální počet jedinců by v případě našeho příkladu byl 15 jedinců (1 dítě a 14 dospělých).