Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novela zákona o dani z nemovitostí. 2 - novela zákona je účinná od podle původního návrhu mělo dojít ke zrušení daně z nemovitostí u zemědělských.
Advertisements

JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. listopadu 2013.
Struktura daní v ČR.
Daně.
Dnes fiktivně, zítra reálně.
24. Obsah katastru nemovitostí a jeho uspořádání
1 PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha – Bratislava – Kyjev Jaroslava Fojtíková Da ň ový poradce.
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
TÉMA: Daň z nemovitostí
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daň z nemovitých věcí Označení materiálu:
Daňová soustava – přímé daně II. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Zákon č. 344/1992 Sb. o katastru nemovitostí České republiky
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Účelová kategorizace Jana Dudová.
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
Majetkové daně Daň z nemovitostí Silniční daň Daň dědická Daň darovací Daň z převodu nemovitostí.
Daňová soustava Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Majetkové daně Daň z nemovitostí
Oceňování lesa jako biologických aktiv (IAS 41) a začlenění jejich hodnoty do finančního účetnictví.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
Majetkové daně Daň z nemovitostí I – daň z pozemků
STAVEBNÍ POZEMKY Jiří Matějíček. Definování stavebního pozemku Stavebním pozemkem se rozumí: pozemek, jeho část nebo soubor pozemků, vymezený a určený.
Zdanění nemovitých věcí
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.) Poplatník převodce (prodávající); nabyvatel. Předmět daně - úplatné nabytí např.: pozemku; stavby; částí.
zákon č. 16/1993 Sb., o dani silniční Ing.Pavla Kvapilová
Majetkové daně Michal Radvan. Definice majetkových daní Přímé daně Přímé daně Vyměřované na základě majetku (in rem) Vyměřované na základě majetku (in.
Daň z nemovitých věcí 1. 2 okruhy (zákon č. 338/1992 Sb.) – POZEMKY na území ČR evidované v katastru nemovitostí (§ 2) – STAVBY (budovy a inženýrské stavby)
Daň z nemovitostí 1. 2 okruhy – POZEMKY na území ČR vedené v katastru nemovitostí (§ 2) – obecně STAVBY s kolaudačním rozhodnutím a stavby užívané, dále.
Majetkové daně Daň z nemovitostí II – daň ze staveb Michal Radvan.
KATASTR NEMOVITOSTÍ. Je soubor údajů o nemovitostech v ČR, který zahrnuje jejich soupis a popis a jejich polohové a geometrické určení. Tvoří ucelený,
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
Přímé daně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ I. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
MAJETKOVÉ DANĚ (DAŇ Z NEMOVITOSTÍ) Úvod 2  Daňová soustava ČR  Přímé daně Důchodového typu (DPFO, DPPO) Majetkového typu (daň z nemovitostí,
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Příjmy rozpočtů územní samosprávy v ČR Příjmy jsou: Daňové příjmy Daňové příjmy Nedaňové příjmy Nedaňové příjmy Kapitálové.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ II. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Daň z nabytí nemovitých věcí 1. Předmět daně Tato daň je novinkou od roku 2014, kdy nahradila daň z převodu nemovitostí Právně ukotvena Zákonným opatřením.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
MÍSTNÍ DANĚ WORKSHOP VEŘEJNÁ SPRÁVA Mgr. Martina Handlosová 3. květen 2011.
Zelená nafta Seminář k novele zákona o spotřebních daních
Majetkové daně Michal Radvan.
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec;
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.)
Daň z nemovitých věcí 23. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
zákon č. 16/1993 Sb., o dani silniční
Konzultace : středa , kancelář č. 506
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Majetkové daně Daň z nemovitostí
Daň z nemovitostí.
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
Finanční právo II Majetkové daně, daň z hazardních her, poplatky, JOPP
Daň z nemovitých věcí 29. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
2. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
4. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - staveb
Daň z nemovitých věcí 28. listopadu 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Majetkové daně II. Daň z nemovitých věcí Daň z nabytí nemovitých věcí
Majetkové daně II. Daň z nemovitých věcí Daň z nabytí nemovitých věcí
Transkript prezentace:

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Daň z nemovitostí 2011 Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

-daň majetkového typu -přímá daň -zdanění podléhají nemovitosti – pozemky, stavby, byty a samostatné nebytové prostory nacházející se na území ČR -skládá se z daně z pozemků a daně ze staveb -rozpočtové určení daně – výnos daně příjmem rozpočtů obcí Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Charakteristika

Základní právní předpis: -z. č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů Doplňující právní předpisy: -z.č. 344/1992 Sb. o katastru nemovitostí ČR -vyhláška č.12/1993 Sb., kterou se provádí některá ustanovení zákona ČNR č.338/1992 Sb., o dani z nemovitostí Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Právní úprava

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Daň z pozemků

Pozitivní vymezení: pozemky na území České republiky vedené v katastru nemovitostí tzn. a) pozemky zemědělské – orná půda, vinice, chmelnice, zahrady, ovocné sady, trvalé travní porosty b) pozemky nezemědělské – hospodářské lesy, rybníky k intenzivnímu a prům. chovu ryb, stavební pozemky dosud nezastavěné apod. Negativní vymezení: předmětem daně z pozemků nejsou: a) v rozsahu půdorysu stavby pozemky zastavěné stavbami b) lesní pozemky, na kterých jsou lesy ochranné a lesy zvláštního určení c) vodní plochy s výjimkou rybníků k intenzivnímu a průmyslovému chovu ryb d) pozemky určené pro obranu státu Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Předmět daně

Poplatníkem daně z pozemků jsou následující subjekty: vlastník pozemku vlastník pozemku u pozemků ve vlastnictví státu - organizační složka státu, státní organizace, právnická osoba, která má právo trvalého užívání nebo které se právo trvalého užívání změnilo na výpůjčku dle zvl.práv. předpisu u pozemků ve vlastnictví státu - organizační složka státu, státní organizace, právnická osoba, která má právo trvalého užívání nebo které se právo trvalého užívání změnilo na výpůjčku dle zvl.práv. předpisu nájemce – u pozemků evidovaných zjednodušeným způsobem, spravovaných PF ČR nebo Správou státních hmotných rezerv, pozemky převedené na min.financí rozhodnutím o privatizaci nájemce – u pozemků evidovaných zjednodušeným způsobem, spravovaných PF ČR nebo Správou státních hmotných rezerv, pozemky převedené na min.financí rozhodnutím o privatizaci skutečný uživatel– vlastník pozemku není znám nebo byl vlastníkovi v rámci probíhajících pozemkových úprav dán do zatímního užívání pozemek náhradní skutečný uživatel – vlastník pozemku není znám nebo byl vlastníkovi v rámci probíhajících pozemkových úprav dán do zatímního užívání pozemek náhradní Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Subjekt daně - poplatník

Druhy osvobození podle formy nároku: poplatník osvobození nemusí nárokovat v daňovém přiznání poplatník osvobození nemusí nárokovat v daňovém přiznání osvobození, které je nutno nárokovat v daňovém přiznání osvobození, které je nutno nárokovat v daňovém přiznání Druhy osvobození z časového hlediska: trvalé trvalé dočasné dočasné Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Osvobození od daně

Osvobození ze zákona bez nutnosti nárokování např. pozemky ve vlastnictví státu, pozemky ve vlastnictví té obce, na jejímž k.ú. se nachází, pozemky ve vlastnictví kraje, které se nachází v jeho územním obvodu, pozemky, na nichž jsou zřízeny hřbitovy Osvobození s nutností uplatnění nároku v daň přiznání např. pozemky tvořící jeden funkční celek se stavbou sloužící k vykonávání náboženských obřadů církví, pozemky ve funkčním celku se stavbou ve vlastnictví sdružení občanů a obecně prospěšných společností Osvobození trvalé - bez časového omezení Osvobození dočasné – vázané na podmínku čas.omezení např. pozemky vrácené zeměd. nebo lesní výrobě (zem.5 let, lesní pozemky 25 let počínaje rokem následujícím po rekultivaci) Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Osvobození od daně

-základ a sazba daně nejsou pro zdaňované pozemky jednotné -pozemky můžeme členit v tomto ohledu do 3 skupin: 1)Pozemky zemědělské -základem daně je cena půdy (zjištěná jako součin výměry pozemku a průměrnou cenou půdy dle vyhlášky min. zem.) -z tohoto základu se daň vypočítá sazbou 0,75% (s výjimkou trvalých travních porostů se sazbou 0,25%) 2)Pozemky hospodářských lesů a intenzifikačních rybníků -základem daně je cena půdy (zjišťuje se podle platných cenových předpisů k 1.1. zdaň období nebo součin skutečné výměry pozemku a částky 3,80 Kč) Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Základ daně a sazba daně

-sazba daně činí 0,25% ze základu daně 3)Zastavěné plochy a nádvoří, stavební pozemky a ostatní plochy -základem daně je výměra v m 2 zjištěná k 1. lednu zdaňovacího období -sazba daně u zast.ploch a nádvoří a u ostatních ploch je 0,20 Kč za 1m 2, u stavebních pozemků je základní sazba 2 Kč za 1m 2 -u stavebních pozemků se násobí základní sazba koeficientem stanoveným v zákoně dle počtu obyvatel, obec může o.z.v. tento koeficient upravit Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Základ daně a sazba daně

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Daň ze staveb

Pozitivní vymezení: stavby, pro které byl vydán kolaudační souhlas nebo užívané před jeho vydáním stavby, pro které byl vydán kolaudační souhlas nebo užívané před jeho vydáním stavby způsobilé k užívání na základě oznámení stavebnímu úřadu nebo stavby užívané a podléhající oznámení stavby způsobilé k užívání na základě oznámení stavebnímu úřadu nebo stavby užívané a podléhající oznámení stavby, pro které bylo vydáno kolaudační rozhodnutí nebo užívané a podléhající kolaudačnímu rozhodnutí anebo dle dřívějších právních předpisů dokončené stavby, pro které bylo vydáno kolaudační rozhodnutí nebo užívané a podléhající kolaudačnímu rozhodnutí anebo dle dřívějších právních předpisů dokončené byty byty samostatné nebytové prostory samostatné nebytové prostory Negativní vymezení: - předmětem daně ze staveb nejsou stavby, ve kterých jsou byty nebo samostatné nebytové prostory, které jsou předmětem daně ze staveb, stavby vodohospodářských děl, stavby rozvodů energií, stavby sloužící veřejné dopravě Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Předmět daně ze staveb

vlastník stavbybytu nebo samostatného nebytového prostoru vlastník stavby, bytu nebo samostatného nebytového prostoru u staveb ve vlastnictví státu - organizační složka státu, státní organizace, právnická osoba, která má právo trvalého užívání nebo které se právo trvalého užívání změnilo na výpůjčku dle zvl.práv. předpisu u staveb ve vlastnictví státu - organizační složka státu, státní organizace, právnická osoba, která má právo trvalého užívání nebo které se právo trvalého užívání změnilo na výpůjčku dle zvl.práv. předpisu Pozemkový fond nebo Správa státních hmotných rezerv mající ve správě stavbu, byt nebo sam.nebyt.p., ve vlastnictví České republiky Pozemkový fond nebo Správa státních hmotných rezerv mající ve správě stavbu, byt nebo sam.nebyt.p., ve vlastnictví České republiky nájemce – u staveb a samostatných nebytových prostor pronajatých od Pozemkového fondu, Správy stát.hmot.rezerv, Min. financí (s výjimkou obytných domů) nájemce – u staveb a samostatných nebytových prostor pronajatých od Pozemkového fondu, Správy stát.hmot.rezerv, Min. financí (s výjimkou obytných domů) Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Subjekt daně ze staveb

Rozdělení na druhy osvobození podle formy nároku a z časového hlediska stejné jako u daně z pozemků. U daní ze staveb platí obdobná osvobození jako u daně z pozemků. Rozdělení na druhy osvobození podle formy nároku a z časového hlediska stejné jako u daně z pozemků. U daní ze staveb platí obdobná osvobození jako u daně z pozemků. Osvobození ze zákona bez nutnosti nárokování např. stavby ve vlastnictví státu, stavby ve vlastnictví té obce, na jejímž k.ú. se nachází, stavby ve vlastnictví kraje, které se nachází v jeho územním obvodu Osvobození s nutností uplatnění nároku v daň přiznání např. stavby ve vlastnictví církví sloužící k vykonávání náboženských obřadů, stavby ve vlastnictví sdružení občanů a obecně prospěšných společností Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Osvobození od daně ze staveb

základ daně u staveb: výměra půdorysu nadzemní části stavby v m 2 (zastavěná plocha) podle stavu k 1.lednu zdaňovacího období základ daně u bytu a sam. nebyt. prostoru výměra podlahové plochy v m 2 podle stavu k 1. lednu zdaňovacího období vynásobená koeficientem 1,2 (dále jen „upravená podlahová plocha“) sazby daně – diferencovány dle jednotlivých druhů staveb obytné domy – 2 Kč za 1m 2 zastavěné plochy obytné domy – 2 Kč za 1m 2 zastavěné plochy stavby pro individuální rekreaci – 6 Kč za m 2 zastavěné plochy stavby pro individuální rekreaci – 6 Kč za m 2 zastavěné plochy garáže - 8Kč za 1m 2 zastavěné plochy garáže - 8Kč za 1m 2 zastavěné plochy Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Základ daně a sazby daně

stavby a samostatné nebytové prostory pro podnikatelskou činnost – sazby členěny dle druhu podnikatelské činnosti např. sloužící pro lesní a vodní hospodářství 2 Kč za 1 m 2 zastavěné plochy, pro průmysl 10 Kč za 1m 2 zastavěné plochy stavby a samostatné nebytové prostory pro podnikatelskou činnost – sazby členěny dle druhu podnikatelské činnosti např. sloužící pro lesní a vodní hospodářství 2 Kč za 1 m 2 zastavěné plochy, pro průmysl 10 Kč za 1m 2 zastavěné plochy ostatní stavby - 6 Kč za 1m 2 zastavěné plochy ostatní stavby - 6 Kč za 1m 2 zastavěné plochy -výše uvedené stavby jsou sazbami základními – tyto sazby se zákonem stanoveným způsobem zvyšují o každé další nadzemní podlaží byty a ostatní sam. nebyt. prostory - 2 Kč za 1m 2 plochy upravené podlahové plochy byty a ostatní sam. nebyt. prostory - 2 Kč za 1m 2 plochy upravené podlahové plochy Výše uvedené základní sazby daně u obytných domů a bytů a samostatných nebytových prostor, popř. zvýšené podle počtu nadzemních podlaží, se násobí koeficientem stanoveným v zákoně dle počtu obyvatel, obec může o.z.v. tento koeficient upravit. Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Základ daně a sazby daně

Místní koeficient -obec může o.z.v. pro všechny nemovitosti na území obce stanovit jeden místní koeficient (2,3,4 nebo 5). Tímto koeficientem se vynásobí daňová povinnost poplatníka za jednotlivé druhy pozemků, staveb, sam.neb. prostor a za byty, popřípadě jejich soubory, s výjimkou zemědělských pozemků (orné půdy, vinic, chmelnic, zahrad, ovocných sadů a trvalých travních porostů) Zdaňovací období -kalendářní rok Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Společná ustanovení

Daňové přiznání: - na tiskopisech MF ČR -jakmile bylo daňové přiznání poprvé podáno správci daně, pak se v následujících letech daň. přiznání nepodává pokud nedošlo ke změně okolností rozhodných pro vyměření daně Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Společná ustanovení

Vyměření daně a splatnost daně: - daň z nemovitostí se vyměřuje na zdaňovací období dopředu a to dle stavu k 1. lednu zdaňovacího období -daň z nemovitostí je splatná v následujících termínech: ve dvou stejných splátkách u poplatníků provozujících zem. výrobu a chov ryb, a to nejpozději do 31. srpna a 30. listopadu ve dvou stejných splátkách u ostatních poplatníků, a to nejpozději do 31. května a 30. listopadu -nepřesáhne-li roční daň z nemovitostí částku 5.000,-Kč, je splatná najednou, a to do zdaňovacího období. Správa daně: - FÚ podle místa, kde se nachází nemovistost Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Společná ustanovení