Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání – Prioritní osa 3

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Advertisements

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Příležitosti pro rozvoj předškolního vzdělávání.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
OP VVV.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum,
OP VVV.
Krajské akční plány Základní východiska
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Místní akční plány rozvoje vzdělávání Helena Barbořáková
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání Ferdinand Hrdlička,
Ostrava, Čavisov, Dolní Lhota, Horní Lhota, Klimkovice, Olbramice, Stará Ves nad Ondřejnicí, Šenov, Václavovice, Velká Polom, Vratimov, Vřesina, Zbyslavice.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Mgr. Jitka Baťková Odbor přípravy OP VVV.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Podpora regionálního školství v rámci Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Ing. Dana Pražáková, Ph.D.
Založena v roce obcí 34 členů Strategický plán LEADER 2008 – 2014, 81 projektů, 36 mil. Kč (PRV), 24 mil. Kč z místních zdrojů Strategie komunitně.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno MAP je místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání.
OP VVV. Aktuální stav OP VVV byl zveřejněn indikativní harmonogram výzev OP VVV pro rok byla finální verze OP VVV předložena.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
I. zasedání ŘV MAP Hlučínsko východ 25. Ledna 2016.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ve městě Brně Aktuální informace k realizaci projektu MAP 9. březen 2016.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
MAP Místní akční plány rozvoje vzdělávání MAS Říčansko a Město Říčany
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Trhové Sviny CZ /0.0/0.0/15_005/
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Analýzy potřeb pro KAP Olomouc, RNDr. Bronislava Vláčilová Věcná manažerka KAP Krajský.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Základní informace o spolupráci KAP a MAP Martin Majcík 1.
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
MAP Trutnovsko Základní informace , Havlovice MAP Trutnovsko.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Místní akční skupina SVATOVÁCLAVSKO, z.s. Pracovní skupina MAP ORP Kladno Dům Kultury Stochov.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
1. SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP SO ORP KUTNÁ HORA 30. BŘEZNA 2016 DAČICKÉHO DŮM, KUTNÁ HORA.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání. Přínosy akčních plánů rozvoje vzdělávání  Vytvoření dlouhodobého plánu rozvoje vzdělávání s ohledem na vzdělávací.
Ostrava, Čavisov, Dolní Lhota, Horní Lhota, Klimkovice, Olbramice, Stará Ves nad Ondřejnicí, Šenov, Václavovice, Velká Polom, Vratimov, Vřesina, Zbyslavice.
Cíl a identifikace výzvy
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Individuální projekt systémový - OP VVV Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami.
III. zasedání ŘV MAP Hlučínsko východ
MAP – Místní akční plán ORP RK
Integrovaný regionální operační program
Strategické řízení a plánování
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Individuální projekt OP VVV
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Místní plán inkluze + OP VVV
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Název projektu: Ve škole po škole
Polytechnické vzdělávání v praxi
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání – Prioritní osa 3 Ferdinand Hrdlička

Program – cíl: Prioritní osa 3 OP VVV Plán výzev v roce 2015 Místní akční plány rozvoje vzdělávání a Koordinovaný přístup v obcích se sociálně vyloučených lokalitách Diskuze

Koncepce podpory mateřských a základních škol v rámci akce KLIMA Prioritní osa 3 je postavena na základní tezi, že klíčovým článkem kvality škol jsou motivovaní a kompetentní učitelé a ředitelé (Strategie 2020). Rozvíjí ve školách motivující kulturu zaměřenou na maximální úspěch pro každého žáka a každého učitele a na trvalý pedagogický rozvoj celé školy. Filozofií akce KLIMA je omezený počet vzdělávacích cílů vzájemně propojených a sladěných v soustavě projektů a výzev.

Koncepce podpory mateřských a základních škol v rámci akce KLIMA

Financování aktivit z OP VVV Financování aktivit prostřednictvím Individuálních projektů Koncepční – podpora projektů navrhujících koncepční řešení problematiky a ověření řešení v praxi Regionální – komplexní řešení problematiky v rámci území Tematické partnerství s sítě – podpora vytváření partnerství a síťování institucí Ostatní – řeší problematiku na úrovni individuální instituce, především tzv. zjednodušené projekty („Šablony“) Výhody: Komplexnost financování aktivit na daném území v partnerství organizací působících ve vzdělávání. Nevýhody: Vysoká administrativní zátěž pro nositele projektu a jeho partnery.

Financování aktivit z OP VVV Od roku 2016 bude možné vybrané aktivity (standardizované s definovanými výstupy a výsledky) financovat prostřednictvím tzv. „ŠABLON“ připravených MŠMT dle aktuálních potřeb škol. Školy budou jednotlivé šablony vybírat na základě potřeb identifikovaných ve zpracovaném ŠAP/MAP/SPSZ. Určeny budou zejména pro MŠ, ZŠ a SŠ. Výhody: Administrativně méně náročné, lehké zpracování žádosti. Nevýhody: Omezená možnost aktivit a inovativních přístupů. Příklady šablon: osobnostní a sociální rozvoj pedagogů, personální podpora – logopedický asistent, sociální pedagog, volnočasové aktivity (čtenářský klub), DVPP.

Pojetí inkluzivního vzdělávání v OP VVV Inkluze je průřezové téma PO 3 – Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Smyslem je vytvoření podmínek pro vzdělávání všech dětí, žáků a studentů ve společném integrujícím výchovném prostředí Děti navštěvují místní běžnou školu hlavního vzdělávacího proudu a jsou společně vzdělávány přiměřeně svým zájmům, schopnostem a nadání Podpora učitelů (včetně budoucích) pro získání kompetencí v proinkluzivním vzdělávání dětí a žáků

Struktura prioritní osy 3 Investiční priority Omezování a prevence předčasného ukončování školní docházky a podpora rovného přístupu ke kvalitním programům předškolního rozvoje, k primárnímu a sekundárnímu vzdělávání, možnostem formálního a neformálního vzdělávání, které umožňuje zpětné začlenění do procesu vzdělávání a odborné přípravy. Boj proti všem formám diskriminace a prosazování rovných příležitostí Socio-ekonomická integrace marginalizvaných skupin, jako jsou Romové

Investiční priorita 1 Problematika inkluzívního vzdělávání, rozvoje klíčových kompetencí, hodnocení, monitoringu a kompetencí ke strategickému řízení jsou průřezovými oblastmi podpory a prostupují všemi stupni škol (MŠ, ZŠ, SŠ) a formami vzdělávání. Podporována bude spolupráce zřizovatelů, škol (vč. soukromých a církevních) a ostatních partnerů na daném území při přípravě a realizaci společných aktivit zaměřených na zvyšování kvality vzdělávání s ohledem na podporu spravedlivého přístupu ke vzdělávání a zavádění systému hodnocení kvality a strategického řízení ve vzdělávání.

Investiční priorita 2 – Boj proti všem formám diskriminace a prosazování rovných příležitostí Cílem je podpora individuálního přístupu k dětem a žákům prostřednictvím těchto opatření: rozvoj kompetencí pedagogických pracovníků rozpoznat potřeby a potenciál každého jednotlivce a realizovat podpůrná opatření transformace systému pedagogicko-psychologického poradenství – zajištění jednotného přístupu, posílení spolupráce s relevantními partnery

Investiční priorita 3 – Socio-ekonomická integrace marginalizvaných skupin, jako jsou Romové Zkvalitnění vzdělávání zejména v obcích se sociálně vyloučenými lokalitami Řešení specifických situací v inkluzívním vzdělávání romských dětí a žáků a ostatních dětí, které čelí podobným překážkám ve vzdělávání v běžných školách

Investiční priorita 3 – Socio-ekonomická integrace marginalizvaných skupin, jako jsou Romové V obcích se sociálně vyloučenými lokalitami je cílem: Zajištění rovného přístupu ke vzdělání pro každé dítě nebo žáka skrze tvorbu a realizaci místních akčních plánů rozvoje vzdělávání, které budou zabraňovat selekci ve vzdělávání a přispívat k rozvoji KK každého dítěte a žáka. Zvýšení počtu proinkluzivně nastavených běžných škol a školských zařízení. Podpora zájmového a neformálního vzdělávání v obcích se sociálně vyloučenými lokalitami a obcích, které jsou připraveny zavést, či již zavedly opatření zabraňující vzniku segregovaných škol.

Investiční priorita 3 – Socio-ekonomická integrace marginalizvaných skupin, jako jsou Romové Zvýšení počtu dětí ohrožených školním neúspěchem v účasti na kvalitním předškolním vzdělávání a rozvoj systému včasné peče o ohrožené děti zejména v obcích se sociálně vyloučenými lokalitami. Zlepšení postojů pedagogických pracovníků, ale i veřejnosti k možnostem společného vzdělávání dětí, žáků a studentů kteří žijí v odlišných sociálních kontextech

Investiční priorita 3 – Socio-ekonomická integrace marginalizvaných skupin, jako jsou Romové V rámci celé ČR je cílem: Rozšíření opatření snižujících riziko předčasného ukončování vzdělání u žáků z cílové skupiny zejména prostřednictvím podpory těchto žáků při vstupu do vzdělávacího systému a dále v době přechodů mezi stupni vzdělání; Posílení kompetencí pedagogických pracovníků pracovat se sociokulturním kontextem dětí a žáků, v oblasti pedagogické diagnostiky a práce s heterogenní skupinou;

Investiční priorita 3 – Socio-ekonomická integrace marginalizvaných skupin, jako jsou Romové Zvýšení kompetencí pedagogických pracovníků v oblasti specifik práce s romskými dětmi a žáky v MŠ a ZŠ (akceptace, stanovování přiměřených cílů spojených s vysokým očekáváním, podpora podmínek pro dosažení těchto očekávání žákem; práce s žáky s českým etnolektem …); Vyšší míra začleňování dětí a žáků z cílové skupiny do již existujícího zájmového a neformálního vzdělávání, včetně prázdninových programů; Zvýšení kvality výchovy, vzdělávání a terapie pro klienty v institucionální výchově

Příklady podporovaný aktivit: Posílení kompetencí PP pro inkluzivní vzdělávání a překonávání předsudků, pedagogickou diagnostiku, práci s heterogenní skupinou, formální hodnocení a aktivizující metody výuky Aktivity vedoucí ke zlepšení ped-psych. poradenství k zajištění lepšího diagnostikování individuálních potřeb dětí a žáků a navrhování vhodných podpůrných opatření s součinnosti s MŠ, ZŠ, NNO a OSPOD Ověřování a zavádění podpůrných opatření Rozvoj školních poradenských pracovišť Začleňování dětí ohrožených školním neúspěchem do běžných MŠ a poskytování podpory pro jejich vzdělávání Podpora nízkoprahových forem předškolního vzdělávání

Příklady podporovaný aktivit: Rozvoj spolupráce pedagogických, sociálních služeb a rodiny ve vzdělávání Koordinace a spolupráce při sociálně-pedagogických intervencích v rodinách Spolupráce při přechodu MŠ/ZŠ

Plán výzev v roce 2015 V oblasti inkluzivního vzdělávání je plánováno na rok 2015 celkem 5 výzev Výzva pro rozvoj inkluzivního předškolního vzdělávání Výzva na vytvoření a podporu MAP rozvoje předškolního a základního vzdělávání Výzva na vytvoření krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání Výzva na podporu budování lidských a metodických kapacit pro rozvoj MŠ a ZŠ

Výzva pro rozvoj předškolního inkluzivního vzdělávání Podporované aktivity: Rozvoj spolupráce pedagogických a sociálních služeb a rodiny ve vzdělávání Budování nových týmů a jejich kontaktů v komunitě u nových MŠ Podpora rozvoje přípravných tříd u běžných škol Podpora inkluzivity, otevřenosti a lepší spolupráce s rodiči Programy zaměřené na prevenci školní neúspěšnosti sociálně znevýhodněných a romských dětí DVPP v oblasti práce s kolektivem dětí z odlišných etnických a sociálních skupin, otevřenost učitelů včetně vedení k práci se sociokulturním kontextem, zážitkové vzdělávání zaměřené na změny postojů k romské marginalizované komunitě

Výzva na vytvoření a podporu místních akčních plánů rozvoje předškolního a základního vzdělávání Podpora projektů pro vytvoření místních akčních plánů v území. Podmínkou je spolupráce se školami, mimoškolním vzděláváním, rodiči a spolupráce obcí ze spádového území. Cílem je plánovat společné nebo sdílené aktivity v území, které přispějí k naplnění Dlouhodobého záměru vzdělávání a vzdělávací soustavy kraje a zlepší kvalitu vzdělávání ve školách, s důrazem na podporu slabých škol, slabších žáků a rozvoj potenciálu každého žáka. Součástí aktivit může být společné plánování investičních akcí, které území bude chtít podpořit z IROP.

Místní akční plány rozvoje vzdělávací soustavy Vytvoření dlouhodobého plánu rozvoje vzdělávací soustavy s ohledem na vzdělávací potřeby každého žáka -> přístup ke kvalitnímu vzdělávání každého dítěte Nastavení spravedlnosti ve vzdělávání s cílem rozvíjet potenciál každého dítěte Aktivní zapojení zřizovatelů do rozvoje vzdělávací soustavy Spolupráce na základě vytvořené platformy (partnerství) aktérů podílejících se na vzdělávání dětí – samospráva – škola - NNO

Místní akční plány rozvoje vzdělávací soustavy Cílem je umožnit vybudování udržitelného systému komunikace mezi aktéry, kteří ovlivňují vzdělávání v území. Vyhledání a podpora místních lídrů a odborníků ve vzdělávání. Vzniklá partnerství napomáhají zkvalitňování vzdělávání zejména v místních mateřských a základních školách, ale také k řízenému rozvoji spolupráce dalších služeb na podporu vzdělávání dětí a mládeže. Podpora prorodinných politik a podpora spolupráce služeb, které se týkají dětí. Otevření partnerské diskuse v území – např. o vzniku svazkových škol.

Územní vymezení a principy pro tvorbu místních akčních plánů rozvoje vzdělávací soustavy Území obcí s rozšířenou působností (datová základna). Respektuje již vzniklá partnerství a dohody v území Koordinace akcí a dlouhodobá podpora rozvoje meziobecní spolupráce v oblasti vzdělávání Role samotných obcí s rozšířenou působností nebude v MAP povyšována nad ostatní obce. Principy MAP: Princip spolupráce, Princip dohody, Princip otevřenosti, Princip SMART, Princip udržitelnosti,

Význam místních akčních plánů rozvoje vzdělávací soustavy MAP – významný podklad pro vyhlašování výzev OP VVV pro plánovanou spolupráci v území (místní sítě a partnerství) pro plošnou podporu vzdělávání v potřebných tématech významný podklad pro zpracování šablon pro školy „šitých na míru“ MAP – významný podklad pro vyhlašování výzev IROP / OP Praha koordinace investičních akcí a podpora koncentrace a řízení efektivního využití investic v území. V IROP je soulad s akčními plány rozvoje vzdělávání specifickým kritériem přijatelnosti.

Povinná témata místních akčních plánů rozvoje vzdělávací soustavy Předškolní vzdělávání a péče: dostupnost – inkluze – kvalita Čtenářská a matematická gramotnost v základním vzdělávání Inkluzivní vzdělávání a podpora dětí a žáků ohrožených školním neúspěchem

Volitelná témata místních akčních plánů rozvoje vzdělávací soustavy Rozvoj kompetencí dětí a žáků o oblasti vědy a technologií – polytechnické vzdělávání Rozvoj podnikavosti a iniciativy dětí a žáků Kariérové poradenství v základních školách Rozvoj digitálních kompetencí dětí a žáků Rozvoj kompetencí dětí a žáků pro aktivní používání cizího jazyka Rozvoj sociálních a občanských kompetencí dětí a žáků Rozvoj kulturního povědomí a vyjádření dětí a žáků

Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Strategické dokumenty v kontextu místního akčního plánu Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Dlouhodobý záměr rozvoje vzdělávací soustavy kraje Krajský akční plán (KAP) Místní akční plán Strategický plán sociálního začleňování – část vzdělávání

Strategické dokumenty v kontextu místního akčního plánu/SPSZ Kraj vytváří Dlouhodobý záměr v souladu s DZ 2016-2020 a Strategií vzdělávací politiky ČR do roku 2020 - spolupráce s MŠMT. Souladu akčního plánu s Dlouhodobým záměrem rozvoje vzdělávání a vzdělávací soustavy v kraji. V obcích zapojených do KPSVL je akční plán součástí Strategického plánu sociálního začleňování.