Jednotky výsledků učení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti Propojování ECVET a NSK Mezinárodní seminář projektu POspolu
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
ZKUŠENOSTI SOŠ a SOU V KRALUPECH NAD VLTAVOU SE SYSTÉMEM ECVET
ECVET A NÁVRH ZPŮSOBU JEHO ZAVÁDĚNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Lenka Chvátalová.
ECVET v Programu celoživotního učení
Analýza dotazníků projektu National Teams of ECVET Experts
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Europas JUDr. Milan Tomeš AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EU JAKO PROJEKT č. COMM/PRG/008-1 V RÁMCI „AKCE NA PODPORU INFORMOVANOSTI A DISKUSE OEVROPSKÉM ROKU.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Koordinační centrum pro EQF Implementace EQF v Evropě – současný stav Valná hromada AVOŠ, 19. dubna 2012 Milada Stalker
Jazykové vzdělávání v kontextu Lisabonského procesu Schopnost komunikovat v cizích jazycích - jedna ze základních dovedností občana Evropy.
Koordinační centrum pro EQF (EQF NCP) Setkání zástupců evropských iniciativ NAEP Milada Stalker Antonie Ondrouchová Pavel Hradecký.
MEZINÁRODNÍ SROVNÁVACÍ STUDIE Produkt RP Podpora Romů v Praze.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Pilotní projekt VQTS Ing. Miloš RATHOUSKÝ Mgr. Martina KAŇÁKOVÁ NÚOV, Oddělení mezinárodní spolupráce.
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Evropská komise - GŘ pro vzdělávání a kulturu – odd. A3 Michel Aribaud
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Brno, Projekt Q – Ram Popis studijního předmětu B. Tremlová, V. Celer, J. Doubek.
Nová závěrečná zkouška ve spolupráci škol a firem POSPOLU Olga Kofroňová, NÚV
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
EUROPASS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová 2009.
Otevírá dveře ke studiu a práci v Evropě Ing. Karin Jajtnerová Národní ústav odborného vzdělávání Eurocentrum Liberec, 21. února 2007.
Implementace EQAVET v ČR
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
Michala Čičváková Národní centrum Europass ČR Portfolio dokumentů Europass.
EVROPSKÝ SYSTÉM KREDITŮ PRO ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ A PŘÍPRAVU (ECVET) Ostrava,
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
Zkušenosti s využitím jednotek výsledků učení při výuce v domácím prostředí SOŠ a SOU Kralupy nad Vltavou.
Zahraniční odborné stáže jako nástroj k implementaci ECVET Setkání zástupců škol a podniků působících v oblasti chemického průmyslu Praha
Evropské nástroje na podporu mobility žáků Michala Čičváková.
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ EUR. Ing. Petra Bednářová, Ph.D.
Studijní návštěvy LifeLongLearning Programme Eva Síkorová, odbor politiky zaměstnanosti MPSV.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
JAK NA JEDNOTKU VÝSLEDKŮ UČENÍ JAK NA JEDNOTKU VÝSLEDKŮ UČENÍ žádostí o grant.
ECVET v projektech mobilit. Společné cíle politiky EU  zvýšit mobilitu a zaměstnatelnost žáků/pracovních sil v EU (6% žáků vyjíždějících na zahraniční.
Evropské nástroje a projekty ve výuce středních škol Výstupy projektu Kurikulum S a perspektivy spolupráce v regionech Zasedání KVZ, Irena Palánová,
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
Využití prvků ECVET v projektu Pospolu Mgr. Martina Kaňáková.
Program ERASMUS+ - základní přehled - odborné vzdělávání a příprava Program ERASMUS+ - základní přehled - odborné vzdělávání a příprava
Erasmus+ Certifikát mobility v odborném vzdělávání a přípravě (OVP) – VET Charter Erasmus+ Certifikát mobility v odborném vzdělávání a přípravě (OVP) –
Obecné principy ECVET. Základní prvky a principy ECVET 1. Jednotka výsledků učení (samostatná prezentace) 2. Memorandum o porozumění a Smlouva o učení.
Nové přístupy ke vzdělávání a mezinárodní zkušenosti Institutu pro veřejnou správu Praha PhDr. Zdenka Procházková, MPA Institut pro veřejnou správu Praha.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Výsledky učení v pedagogické činnosti vysokých škol Představení metodiky.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
NSK – vazby na evropské procesy
Rozvoj výuky cizích jazyků
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Mobilita studentů mimo program Erasmus+ financovaná z příspěvku MŠMT)
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Cyklus kvality z pohledu kariérového poradenství
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

Jednotky výsledků učení

K čemu slouží ECVET Evropský systém pro přenos kreditů v odborném vzdělávání podporuje: vnitrostátní i mezinárodní mobilitu spolupráci škol a podniků u nás i v zahraničí vytváření prostředí vzájemné důvěry celoživotní učení

Stavební kameny ECVET Výsledky učení - formulované jako znalosti, dovednosti a kompetence Jednotky výsledků učení - součást kvalifikací, lze je hodnotit, validovat a uznávat Kredit - udělen za ohodnocené a dokumentované výsledky učení žáka Vzájemná důvěra a partnerství - formálně zakotveno v dokladech usnadňujících výměny žáků/učitelů

Princip ECVET

Nezbytné kroky Vypracujte jednotku/y učení Vyhledejte partnerskou školu/podnik Zažádejte o finanční příspěvek- např. program Erasmus+ Vytvořte vzájemnou důvěru podpis Memoranda o porozumění Naplánujte konkrétní výměnu žáků a její průběh podpis trojstranné Studijní smlouvy Zaznamenejte a uznejte žákům výměnný pobyt Osobní záznam pro každého žáka Europass - Mobilita

Co je jednotka výsledků učení? složka kvalifikace tvořená uceleným souborem znalostí, dovedností a kompetencí, které lze hodnotit uznávat jednotku lze přenášet (mezi vzdělávacími institucemi u nás či v zahraničí), kombinovat a shromažďovat (pro získání kvalifikace) obsahuje i konkrétní praktické a hodnotící úkoly vedoucí k získání a ověření získaných výsledků učení jasně a správně nadefinovaná jednotka napomáhá zvýšit kvalitu mobility, konkrétně naplnit obsah stáže a posiluje transparentnost kvalifikací

Co je jednotka výsledků učení? Výsledky učení by měly být popsány srozumitelně, ve vztahu k reálné praxi, měly by být měřitelné a hodnotitelné, popsané aktivními slovesy (provede, sestaví, změří, obrobí, svaří, vysvětlí, popíše, zhodnotí, aplikuje) nikoliv vágně (orientuje se, chápe, rozumí, je schopen)

Největší úskalí Vágnost popsaných očekávaných výsledků učení Přílišné množství očekávaných výsledků učení (vycházejte z reálné délky mobility i schopností žáků a jejich vstupních dovedností) Absence popisu způsobu ověření získaných výsledků učení

Inspirace www.disco-tools.eu www.europass.cz www.narodnikvalifikace.cz Publikace Domu zahraniční spolupráce: Jak vytvořit jednotku výsledků učení ECVET-Otázky a odpovědi ECVET- Příklady ECVET v praxi Naleznete na: www.naerasmusplus.cz Poradenství- skupina národních ECVET expertů

Co má obsahovat jednotka výsledků učení? Název Kód a název kvalifikace nebo oboru vzdělání Stupeň EQF Očekávané výsledky učení Způsoby ověření výsledků učení Další údaje- délka, hodnoticí kritéria

Co má obsahovat jednotka výsledků učení? NÁVRH ŠABLONY PRO TVORBU JEDNOTKY VÝSLEDKŮ UČENÍ   Název oboru/kvalifikace Úroveň EQF Název jednotky výsledků učení Očekáváné výsledky učení (znalosti, dovednosti, kompetence) Hodnoticí úkoly Výsledky hodnocení (splněno- nesplněno)

Co má obsahovat jednotka výsledků učení? Jednotku výsledků učení je možné přizpůsobit potřebám každého partnerství a daného oboru Šablona je doporučená, nikoliv závazná Důležité je, aby se na tvorbě jednotky podílely obě partnerské instituce

Memorandum porozumění Memorandum of Understanding - MoU všeobecná rámcová smlouva o spolupráci je podepsáno vysílající a přijímající organizací PŘED započetím studijní/pracovní stáže

Studijní smlouva Learning Agreement – LA konkrétní smlouva k dané odborné stáži (kapesné, poskytnutí pomůcek, délka pobytu na pracovišti, pracovní povolení, používaný jazyk, ohodnocení získaných dovedností, atd.) obsahuje popis znalostí, dovedností a kompetencí, které má žák získat definuje, kdo je za co zodpovědný podepsána PŘED začátkem stáže je trojstranná, tzn. stvrzena podpisem VYSÍLAJÍCÍ, PŘIJÍMAJÍCÍ instituce a ŽÁKA

Osobní záznam Europass-mobilita doklad o absolvované stáži podepsán PŘIJÍMAJÍCÍ a VYSÍLAJÍCÍ institucí PO skončení stáže popisuje znalosti, dovednosti a kompetence získané během stáže žák/student tak může zdokladovat získané praktické zkušenosti při pracovním pohovoru tvoří součást portfolia dokumentů EUROPASS NC Europass ČR

Národní mobilita Testování možností využití jednotek výsledků učení v národním prostředí vychází ze Strategie implementace ECVET v ČR (MŠMT 2012) pro počáteční vzdělávání může být potenciál ECVET využit k zatraktivnění odborného vzdělávání (zejména technického zaměření), k podpoře jeho kvality a k podpoře efektivního využívání materiálně technické základny v počátečním odborném vzdělávání. systémový projekt Pospolu - Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi http://www.nuv.cz/pospolu

Více o projektu na www.nuv.cz Děkuji za pozornost. Více o projektu na www.nuv.cz