1Skupina Unipetrol R E A C H - ropný průmysl Problematika REACH a ropný průmysl Dr.Jaroslav Buchta.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Advertisements

Jištění kvality technologických procesů
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
REACH Implementation Project 3.10 (RIP 3.10) Technické pokyny pro identifikaci a volbu názvu v rámci REACH.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
REACH ÚČINNOST – Ministerstvo životního prostředí
Registrace chemických látek
Zkušenosti s utvářením konsorcií v České republice Jaroslav Šilhánek VŠCHT Praha.
managementu znalostí podle
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality Kaizen.
Nabídka personálních služeb
Analýza možností vzniku chyb
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
RIP 3.5 – 1 „Technická instrukce o požadavcích na následné uživatele“ Ing. Alena Krejčová Ministerstvo průmyslu a obchodu.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Identifikace podvodu s nezdaněnými minerálními oleji využívaných jako motorová nafta – realizace případu s krycím názvem „FORM“
Semestrální práce z předmětu Projektový management
Koncepce environmentální bezpečnosti
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
REACH Implementation Project 3.10 (RIP 3.10) Technické pokyny pro identifikaci a volbu názvu v rámci REACH.
Jméno firmy Podnikatelský plán. Shrnutí Jasně popište, co je smyslem činnosti vaší společnosti a jaké si kladete cíle –Stručně popište, jak si představujete.
Vývoj výrobku Firmy musí pružně reagovat na změny ( v lidských potřebách, technologii, technice, v počtu a síle konkurence,…) a vyvíjet nové výrobky. Novými.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Konference „Inovace a technologie v rozvoji regionů“ Inovace a marketingový výzkum Duben 2004 / Příspěvek v diskusi / RNDr. Tomáš Raiter / obchodní ředitel,
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Marketingový výzkum. podstatou je systematické plánování, podstatou je systematické plánování, shromažďování, analýza a vyhodnocování shromažďování, analýza.
Vyjednaná přechodná období a trvalé výjimky při vstupu ČR do EU
DEKRA Automobil a.s. Akademie dopravního vzdělávání Gremiální porada
Výsledky podpory podnikatelského prostředí v programech OPPI/OPPP Ing. Petr Porák Ministerstvo průmyslu a obchodu.
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Zdravotnické prostředky a hodnocení zdravotnických technologií Leoš Heger 15. let Czech Med,
Řešení informační bezpečnosti v malých a středních firmách Pavel Šnajdr – Informační management 2 Diplomová práce.
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
Vápno, cement, ekologie Výroba vápna v podmínkách EU ETS L. Prokopec 21. května 2008 BU Czech Republic and Slovakia.
Výuka základů algoritmického myšlení na prvním stupni základních škol
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
SYSTÉM REACH A UŽIVATELÉ CHEMICKÝCH LÁTEK Ing. Oldřich Petira, CSc. Centrum ekologie, toxikologie a analytiky Výzkumný ústav organických syntéz, a. s.
1 Příprava aplikace Nařízení REACH v BorsodChem MCHZ, s.r.o., Ostrava v BorsodChem MCHZ, s.r.o., Ostrava Průmyslová toxikologie a ekotoxikologie Ing. Přemysl.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Personální plán pro podnikatelský plán
CASEC 1 DATABÁZE CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ CHEMICAL ABSTRACT SUBSTANCES EVIDENCE CENTER JE TU PROGRAM CASEC PRÁVĚ PRO VÁS.
FIKTIVNÍ FIRMY SE PŘEDSTAVUJÍ.  Systematické procvičení všech problémů  Žák řeší úlohy individuálně  Tradiční vztah učitel – žák  Praxe je jen zprostředkována.
Projektové procesy.  Podrobné procesní modely (PMBOK)  Zjednodušený procesní model  COBIT.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Skupina UNIPETROL Člen skupiny PKN Orlen Martin Růžička Úsek výzkumu a vývoje.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Konference Informatika XVI./2005, Svratka Studijní systém z pohledu systémového integrátora Ing. Jitka Šedá
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá; Oddělení farmakovigilance Inspekce FV systému © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav technicko-technologický Obhajoba diplomové práce Téma: Optimalizace skladového hospodářství.
Jištění kvality technologických procesů
Zvýšení kapacity, dostupnosti a efektivnosti systému SIS II spolufinancovaný z Ročního programu 2013 Fond pro vnější hranice (FVH)
Data z kontrolní činnosti ČIŽP
Název společnosti Obchodní plán.
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
BAT - BREF Jejich rozsah
Rezervy, podmíněné závazky a podmíněná aktiva
Failure Mode and Effect Analysis
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Prezentace obchodního plánu
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

1Skupina Unipetrol R E A C H - ropný průmysl Problematika REACH a ropný průmysl Dr.Jaroslav Buchta

2Skupina Unipetrol REGISTRACE Cca 640 ropných látek je vedeno v Seznamu klasifikovaných látek, s uvedením zařazení EINECS a CAS Ve většině případů se jedná o komplexní chemické látky obsahující stovky chemických jedinců, které jsou vedeny pod označením SUVCB ( Substances of Unknown or Variable Compozition) Značné množství ropných látek má prakticky shodné základní fyzikálně-chemické vlastnosti a podobné skupinové složení,což dává předpoklad pro vytvoření t.zv.generických skupin ropných látek Tímto je dán i předpoklad pro novelizaci registrace těchto látek a hlavně hodnocení nebezpečných vlastností a vytvoření,,dossiers,, pouze jednotlivých generických skupin

3Skupina Unipetrol REGISTRACE Zásadně: registraci nepodléhá ropa,zemní plyn,bioethanol a další látky přírodního původu dle seznamu. Ze seznamu není jasné,zda bude registraci podléhat také methylester řepkového oleje (biopalivo) – není v této formě v seznamu uveden a žádali jsme o stanovisko. Prakticky všechny ropné látky jsou vyráběny v množství vyšším jak 1000 t/rok a povinnost registrace je prioritní Byly proto stanoveny základní prvky pro postupnou realizaci požadavků REACH

4Skupina Unipetrol REGISTRACE Podrobná inventura všech chemických látek: vyráběných,nakupovaných,příp.dovezených,včetně přísad a pomocných prostředků technolog.chemikálie,katalyzátory importovaná paliva a mazací oleje s přísadami,jejichž složky musí být registrovány Roční objemy,čísla CAS Rozhodnutí o registraci – výrobce,dovozce,uživatel Kompilace informací o užití:nebezpečí pro zdraví,působení na živ.prostředí Identifikace uživatelů Identifikace dalších výrobců pro komunikaci

5Skupina Unipetrol REGISTRACE Zásadním problémem pro technologii zpracování ropy je vedle určení látek vyráběných (phase - in) především: Správné zařazení meziproduktů Správné zařazení látek znamená - plnou registraci - omezenou registraci - zjednodušenou registraci - výjimku z registrace

6Skupina Unipetrol REGISTRACE Látky,které neopustí uzavřené výrobní aparatury,jsou jednoznačně v ropném a petrochemickém průmyslu neizolované meziprodukty v případě bezprostředně na sebe navazujících výrobních procesů,souvisejících s transformací na jinou CHL.(jiné číslo CAS),např. -destilát -hydrogenační odsíření -Destilát – odparafinování – selektivní rafinace

7Skupina Unipetrol REGISTRACE Neizolované meziprodukty nepodléhají registraci Izolované meziprodukty zpracované in situ Podléhají sice registraci,ale informační požadavky budou nízké v případě,že výrobce potvrdí,že látka je vyráběna a používána za přísně kontrolovaných podmínek,které jsou technickými prostředky udržovány po dobu zpracování.Nejsou subjektem zpracování dossieru,ani nepodléhají autorizaci. Pokud je evidentní,že některé mají nebezpečnost látek spadajících pod autorizaci - což je většina ropných destilátů-může si pro tyto látky národní komise vyžádat dodatečná data. Značná část ropných produktů (látek) spadá pod izolované meziprodukty zpracované na místě Izolované meziprodukty dopravované, k registraci bude vyžadováno menší množství informací než pro normální látku,zejména budou-li klasifikovány jako látky s nebezpečnými vlastnostmi.

8Skupina Unipetrol REGISTRACE Na základě provedených inventur ropných výrobků vyráběných v českých rafineriích, je možno konstatovat: Látky podléhající plné registraci: 32 Isolované meziprodukty - in situ: 20 Izolované meziprodukty přepravované: 3 Náklady na registraci: 7 mil Kč na jednu látku 224 mil Kč 0,1 mil Kč IM in situ 2 mil Kč 0,5 mil Kč IM D 1,5 mil Kč.

9Skupina Unipetrol REGISTRACE Náklady na registraci látek celkem: 227,5 mil Kč Možnost snížení nákladů: Předpokládá se využití OSOR a pomoci CONCAWE Odhad : 100 mil Kč Pozn. Odhad nákladů může odpovídajícím způsobem stoupnout,pokud testovací laboratoře využijí příznivého tržního prostředí a ceny analyz se podstatně zvednou.( min 35% ?)

10Skupina Unipetrol Úloha CONCAWE při registraci ropných látek Výroba ropných látek ve stomilionech tun v EU, z rop rozdílného chemického složení. Jednotlivé chemické látky zejména u výševroucích komponent není možné dosud spolehlivě identifikovat. Concawe navrhnul pragmatické řešení zařazení ropných látek do 13 generických skupin,obsahujících komponenty s podobnými fyz.chem.vlastnostmi,způsobem použití a nebezpečnými vlastnostmi Plán vypracování dopadů nebezpečných vlastností je již sestaven a řadou předních multidisciplinárních odborníků zpracováván

11Skupina Unipetrol CONCAWE –plán vypracování RISK ASSESMENT pro generické skupiny ropných výrobků

12Skupina Unipetrol CONCAVE systém zpracování podkladů - start 1/2006 Rozdělení hodnocení nebezpečnosti do dvanácti skupin ropných látek Vytvoření tří specielních taktických uskupení pro: - převod existujících údajů do IUCLID 5 - srovnání dostupných dat z testů s kriterii GHS a vytvoření nové klasifikace a značení - vytvořit oprávněnou kategorizaci dokumentů pro každou skupinu,resp podskupinu. - identifikovat mezery v datech - vytvořit kategorizaci registračních dossiers,pokrývající všechny ropné látky ( 25 až 30) odvozených z 12 generických skupin - příprava generických CSR založených na informacích z RA - příprava návodu k postupu využití registračních dossierů jednotlivých kategorií pro specifickou registraci v CAS

13Skupina Unipetrol Aktivity CONCAWE pro přípravu REACH Vytvoření a získání podkladů přes CONCAWE je velmi účinná cesta přípravy registrace ropných látek Požadavky na počet pracovníků z členských společností budou asi rozhodující- musí určit širší počet kandidátů pro Reach než dosud spolupracuje s Concawe Spoluúčast na aktivitách Concawe Reach znamená získání znalostí a praktických zkušeností pro zaměstnance členských společností Členské společnosti se budou připravovat na zavedení REACH,ale musí také podpořit aktivity CONCAWE,aby bylo možno splnit požadavky na Concawe (zaslání zprávy)včas.

14Skupina Unipetrol CONCAWE - REACH České rafinerie jsou jako součást společnosti PKN ORLEN zapojeny do činnosti CONCAWE,ke které přistupuje zásadní spolupráce s organizací EUROPIA (evropská obdoba ČAPPO),PKN ORLEN je současně členem i této organizace,která se zdá být rozhodující pro vytváření SIEF a stanovení vůdčí firmy pro OSOR v oblasti ropných výrobků.