Základní epidemiologické pojmy a metody

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

Projektové řízení Modul č.1.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
ZDRAVOTNÍ VÝCHOVA JEJÍ POSLÁNÍ A OBSAH
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
EPIDEMIOLOGIE 10.přednáška Epidemiologické studie.
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
Měření frekvence nemocí v populaci.
Koncepce péče o staré občany
Klinická propedeutika
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Standardizace. Úmrtnostní tabulky
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Rizikového chování v dospívání
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 06 Mgr. Pavlína Juráková ZDRAVOVĚDA
ZÁKLADNÍ SOUBOR Základní soubor (populace) je většinou myšlenková konstrukce, která obsahuje veškerá data, se kterými pracujeme a není vždy snadné jej.
Adaptivní preference pro délku nohou u potenciálního partnera
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL - I. část. P RO ZAČÁTEK TROCHU OPAKOVÁNÍ to ZDRAVÍ? 1. co je to ZDRAVÍ? NEMOC? 2. co je NEMOC? OVLIVNIT? 3. čím můžeme své vlastní.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Česká republika a Slovensko dvě země, dvě reformy Dialogem ke změně – slovenská zkušenost CERGE-EI, Praha, PhDr. Lucie Antošová Ministerstvo.
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
Chudoba jako sociální problém
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
3. SEMINÁŘ měření frekvence nemocí v populaci.
Tématické okruhy pro předkladatele projektů podpory zdraví Státní zdravotní ústav 2014.
Epidemiologie SCREENING DIAGNOSTICKÉ TESTY v epidemiologii.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
EPIDEMIOLOGIE Diagnostické testy.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Doc. Vladimír Rogalewicz, CSc. CzechHTA, České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství, Kladno Využití.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Měření v sociálních vědách „Měřit všechno, co je měřitelné, a snažit se učitnit měřitelným vše, co dosud měřitelné není“. (Galileo Galilei)
4. SEMINÁŘ SCREENING DIAGNOSTICKÉ/SCREENINGOVÉ TESTY V EPIDEMIOLOGII.
Definice, základní pojmy
Veřejné zdravotnictví Mgr. Pavlína Kaňová, Ph.D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF, UKB, A21, 3. patro.
Epidemiologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Vymezení demografie, její vnitřní diferenciace a vnější návaznosti.
9. Zdravotní situace v České republice se v některých aspektech zlepšuje. Vývoj, úroveň ani rozložení zdraví lidí však neodpovídá potřebám ani skutečným.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
ZDRAVÍ A NEMOC. ZDRAVÍ Pojetí zdraví představuje východisko pro aktivity všech komponent systému péče o zdraví –Co zdraví vlastně znamená, jak jej chápat.
Diagnóza v epidemiologii Diagnóza – jednoznačné přijetí nebo zamítnutí rozhodnutí o každé osobě vyšetřovaného souboru, zda se. vyznačuje přítomností studované.
Základní demografické struktury obyvatelstva a demografické stárnutí.
PREVENCE ŠKODLIVÝCH ÚČINKŮ KONZUMACE ALKOHOLU Bohumil Fišer Simon Jirát.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
Epidemiologie Úvod do epidemiologie Měření frekvence nemocí v populaci
Epidemiologie Úvod do epidemiologie Ukazatele orální epidemiologie
Základní epidemiologické pojmy a metody
Typy epidemiologických studií
- váhy jednotlivých studií
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
OCHRANA A PODPORA ZDRAVÍ I
Rutinní zdravotnická statistika
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Úvod do psychologie II. přednáška
Dětská klinika LF UP v Olomouci Akademický rok JOURNAL CLUB časopisecký klub Termín: 6. prosince 2017, 13,30- 15,00 hod. Seminární místnost,
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Transkript prezentace:

Základní epidemiologické pojmy a metody Lubomír Kukla

Epidemiologie je pro veřejné zdravotnictví (i sociální lékařství) stěžejní vědeckou disciplínou. Její metodický aparát a poznatky jsou velmi důležité při popisu i rozboru zdravotního stavu obyvatelstva, determinantách zdraví i systému zdravotní péče.

1. Pojem epidemiologie Obecně vychází ze tří základních předpokladů: a) nemoci se u lidí neobjevují náhodou b) s nemocemi lidí jsou spojeny příčinné i preventivní faktory c) získanými poznatky, volbou a realizací opatření lze přispět ke zvládnutí zdravotních problémů

1.1. Definice epidemiologie Epidemiologie studuje rozložení a determinanty stavů a událostí majících vztah ke zdraví v určených populačních skupinách a využívá výsledků tohoto studia ke zvládnutí zdravotních problémů.

1.2 Dělení epidemiologie a) jaké je zdraví populace – deskriptivní epidemiologie b) proč je takové – analytická epidemiologie c) jak je lze zlepšit – experimentální epidemiologie

Diagnóza v epidemiologii Předmětem studia jsou většinou skupiny lidí, někdy dosti obsáhlé. Vyhledáváme-li v populaci nějakou nemoc děláme – depistáž a skríning. Lze očekávat, že riziko omylu u epidemiologických diagnóz bude větší než u klinických dg. Pro potřeby epidemiologie je nutné, aby použitý test byl OPAKOVATELNÝ, SPRÁVNÝ A JEDNODUCHÝ.

OPAKOVATELNOST Je vlastnost testu dávat tytéž výsledky při opakovaných měřeních za stejných podmínek. SPRÁVNOST Neboli validita je definována jako schopnost metody měřit skutečně to, co chceme měřit (co je cílem měření). Charakterizujeme ji dvěma ukazateli, a to senzitivitou a specificitou. Senzitivita – je schopnost vyšetřovací metody označit za nemocnou tu osobu, která je ve skutečnosti nemocná. Specificita – je schopnost testu označit jako zdravou tu osobu, která je skutečně zdravá

JEDNODUCHOST Je důležitou vlastností testu, vzhledem k tomu, že většinou vyšetřujeme velká množství lidí. Tzn., že test by měl být levný, časově nenáročný a snadno proveditelný – aby jej mohly provádět i méně kvalifikované osoby.

1.4. Měření frekvence nemocí v populaci Nemoc jako proces má svůj: začátek dobu trvání konec můžeme ji tedy charakterizovat třemi základními ukazateli: a) incidencí b) průměrnou délkou trvání nemoci c) prevalencí

Incidence (I) Se vztahuje vždy k nějakému časovému intervalu Absolutní incidence – počet nových případů nemoci, k nimž došlo v průběhu nějakého časového intervalu (nejčastěji rok) Relativní incidence – AI: počet osob v exponované oblasti AI

Průměrná délka trvání (t) se vypočítá tak, že součet všech prostonaných dnů dané populace vydělíme celkovým počtem případů nemoci.

Prevalence (P) podává informaci o rozsahu nemocí v populaci. Dělíme ji na dvě základní varianty: a) okamžiková prevalence zachycuje počet nemocí (nemocných osob) k určitému datu ve vymezené skupině exponovaných osob. Vyjadřujeme ji v procentech. Počet existujících nemocí/ počet exponovaných osob x 100

b) intervalová prevalence udává počet nemocí (nemocných osob), které se vyskytly ve vymezeném časovém intervalu IP = počet nemocných na začátku intervalu + počet nových onemocnění během intervalu/ průměrný počet exponovaných osob x 100

2. Příčiny nemocí a jejich studium a) etiologie – soubor poznatků o příčinách nemocí b) patogeneze – racionální výklad toho, jak došlo (patofyziologický mechanismus) od zdraví k nemoci c) etiopatogeneze – představuje úzkou návaznost obou zmíněných dějů

Faktory, které se podílejí na vzniku nemoci bývají většinou děleny do 4 skupin: a) predisponující faktory: tj. např. věk, pohlaví, předchozí nemoci.... mají vliv na vnímavost osob k dalším příčinám a podmínkám vzniku nemoci b) umožňující faktory: např. nízký příjem, špatná strava, nevhodná zdravotní péče apod. c) bezprostředně působící faktory: např. kontakt s určitým množstvím patogenních mikroorganismů, mechanický stimul vedoucí k poranění apod. d) posilující faktory: (přispívající ke vzniku nemoci či k jejímu horšímu průběhu) – riskantní chování, vysilující práce, sociální okolnosti apod.

3. Základní typy epidemiologických studií: A. Studie založené na pozorování 1. Popisné (deskriptivní) a) Ekologické (korelační) studie b) průřezové (cross-sectional studies)

B. Analytické studie a) retrospektivní (case-control) studie b) prospektivní (cohortové, follow-up) studie c) longitudinální studie

C. Studie založené na experimentu a) Kontrolované pokusy (randomized controlled trials) b) Terénní pokusy, populační intervenční studie

Posilování a podpora zdraví – pozitivní koncept (Health promotion) HP bylo původně součástí zdravotní výchovy. V současnosti se spíše používá ve společenských zdravotních programech. Zahrnovalo celou škálu preventivně orientovaných programů, u nichž byla žádoucí spolupráce se širokou veřejností: Plánování rodičovství, těhotenství a péče o kojence, kojení, imunizace, boj proti pohlavním nemocem, úrazům, kouření, alkoholu, boj s toxikománií etc....

Rozpor prevence a podpory zdraví Res.: Smyslem není určovat hranice mezi prevencí a HP, ale plně rozvinout všechny aktivity, které se podílejí jak na prevenci, tak i podpoře a rozvoji zdraví ve všech jeho atributech.

Zdraví lidí se nedá oddělit od životního prostředí, sociálních vztahů, ekonomické úrovně, politické perspektivy apod., ani od hodnot, které jsou lidem drahé, kterých si společnost váží a které všichni (nebo alespoň podstatná část občanů a institucí) hájí a rozvíjí s každodenní samozřejmostí.

RIZIKOVÉ FAKTORY: Nejsou jen: kouření, alkoholismus, sedavý způsob života, energeticky nepřiměřená a nevhodně složená strava, nadměrný a nezvládnutý stres, degradace životního, pracovního a sociálního prostředí..............ale i:

- Předsudky, předpojatost, - překotné hledání okamžitých výhod bez zvážení dlouhodobých důsledků, - povýšená nadutost znající všechna rozhodnutí již předem, - podcenění vzdělání, kvalitních informací, vědeckých rozborů - podcenění ověřených zahraničních zkušeností

- ignorování lidské svébytnosti a důstojnosti - přemíra libovůle přecházející do chaosu a nejistoty - rigidní byrokratický diktát - simplifikace problémů a nekompetentní zásahy do složitých sociálních systémů - jednostranné hodnocení výsledků, neujasněnost cílů - absence seriózní koncepční práce - neschopnost poučit se z vlastních chyb a celá řada dalších faktorů.........