ČESKÁ PRÓZA 70. A 80. LET 20. STOLETÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČESKÁ PRÓZA 70. A 80. LET 20. STOLETÍ
Advertisements

Po skončení základní školy dva roky studoval na pedagogickém oddělení městské hudební školy v Praze. Rok pracoval jako pomocný dělník, potom absolvoval.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Bratři Čapkové.
Karel Čapek.
Český spisovatel, novinář,
 Narozen 31. března 1962  Matka právnička, otec inženýr chemie  Spisovatel, publicista a nejprodávanější romanopisec.
Jan Werich Jiří Voskovec
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
EDUARD BASS A Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
EDUARD BASS 9. ročník.
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Jirotky…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Autor: Bc. Eva Doležalová
Český naturalismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CJL_4S2N_NT_01_04 NázevArnošt Lustig Druh učebního materiáluPrezentace PowerPoint PředmětČeský jazyk a literatura Ročník4.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_311_Zdeněk Jirotka, Saturnin AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Radek John – život a dílo
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
Anotace Žák se seznámí s ukázkami tvorby Michala Viewegha a Ivana Vyskočila…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupJe schopen orientovat se.
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Michal Viewegh * 31.Března 1962 Praha.
Karel Čapek.
MICHAL VIEWEGH Život a dílo nejúspěšnějšího a nejprodávanějšího českého spisovatele současnosti.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ ( Mgr. Lenka Tománková Český jazyk a literatura
Eliška Dlouhá Gymnázium Jiřího Ortena V8A
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Pavel Kohout nar „I z hlupáka může něco být, když svou hloupost včas pozná.“
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Legioná ř ská literatura a obraz 1. sv. války Ro č ník:T ř etí Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek II. Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
 Datum:  Projekt: Kvalitní výuka  Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/  Číslo DUM: VY_32_INOVACE_292  Licence: CC BY-NC-SA 3.0 
Láska a smetí Ivan Klíma. Ivan Klíma - * český prozaik, dramatik a publicista, autor mnoha próz, esejů a divadelních her narodil se v Praze v.
LITERATURA 9. ročník Odraz 2. sv. v. v literatuře – ztráta prozaiků Karel POLÁČEK Eduard BASS.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Současná česká próza. Milan Kundera (*1.duben 1929) prozaik, básník, esejista, překladatel a dramatik Studoval na G v Brně, poté na Filosofické fakultě.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
CHARTA 77 V SOUVISLOSTI S ŽIVOTEM VÁCLAVA HAVLA A UDÁLOSTI DO ROKU 1989.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková JOSEF ŠKVORECKÝ JOSEF ŠKVORECKÝ (Náchod) –
Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Jan Otčenášek
ČESKÁ PRÓZA 70. A 80. LET 20. STOLETÍ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_19 Název Radek John Téma hodiny Autoři současné.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Městská tematika – Ignát Hermann
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
TÉMA: LITERATURA V EXILU A SAMIZDATU LUDVÍK VACULÍK
Iva Procházková Eva Švančarová
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura.
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
VY _32_INOVACE_05_09P.Šabach
PŘÍRUČKA ČESKÝCH BÁSNÍKŮ, SPISOVATELŮ A HERCŮ
Odraz 2. sv. války v české literatuře
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

ČESKÁ PRÓZA 70. A 80. LET 20. STOLETÍ CHARAKTERISTIKA VÝZNAMNÍ PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk

CHARAKTERISTIKA převažuje obraz soudobého člověka v literatuře vzniká próza venkovská, historická, vědeckofantastická nezřetelné generační členění „vpád techniků“ – autorů z praktických povolání (např. chemik Jiří Švejda, důlní technik Josef Frais, lékař Ota Dub) témata z různých prostředí a z každodenní praxe mnoho autorů publikovalo v samizdatu nebo exilu

LUDVÍK VACULÍK (1926) prozaik, fejetonista, kulturní a politický publicista, zakladatel samizdatové edice Petlice narodil se v Brumově-Bylnici u Valašských Klobouků jako syn tesaře absolvoval dvouletou obuvnickou školu, odmaturoval však na obchodní akademii vystudoval žurnalistiku působil jako vychovatel, redaktor Rudého práva, r. 1965 nastoupil do redakce Literárních novin, kde zůstal až do jejich zákazu v roce 1969 na IV. sjezdu čs. spisovatelů v r. 1967 prohlásil, že „za dvacet let nebyla u nás vyřešena žádná lidská otázka“, za což byl vyloučen z KSČ od r. 1969 se věnuje spisovatelské činnosti autor textu 2 000 slov (manifest za lidská práva v komunistickém Československu, 1968) v 70. a 80. letech nesměl publikovat, podepsal Chartu 77 r. 1996 mu byl propůjčen Řád T. G. Masaryka III. třídy má 3 syny

VACULÍKOVO DÍLO Sekyra – generační román s autobiografickými prvky, svědectví o tom, jak komunismus zneužil nadšení svých stoupenců, proti socialistické představě o idylickém životě na vesnici, čerpá ze životních osudů svého otce Morčata – groteskní román, bankovní úředník, ponižovaný v zaměstnání, se stejně chová ke svým morčatům (sadistické experimenty), zobrazuje absurditu doby a odcizení lidí Český snář – tzv. klíčový román, tzn. že popisuje skutečné události a skutečné osoby (jen např. změní jejich jména), psán formou deníkových záznamů – otevřená výpověď o čelních představitelích neoficiální kultury v 70.letech včetně milostných pletek samotného Vaculíka Jak se dělá chlapec – otevřený a provokující román, motiv nevěry a žárlivosti, zpověď autora o vlastním milostném životě, o vztahu šedesátiletého muže a velmi mladé partnerky, autor reaguje na Smolnou knihu Lenky Procházkové, ve které líčila svůj vztah k Vaculíkovi

IVAN KLÍMA (1931) prozaik, dramatik, publicista židovského původu narodil se v Praze jako Ivan Kauders, jeho otec Vilém byl vynálezce a světový odborník na silnoproudé motory jako dítě prožil 3 roky v Terezíně po válce vystudoval gymnázium a bohemistiku na FF UK stal se redaktorem Květů, pracoval i v redakci nakladatelství Československý spisovatel a v Literárních novinách přispíval do časopisů a různých novin, např. Mladá fronta a Host do domu v r. 1967 vyloučen z KSČ v letech 1969 – 1970 působil na Michiganské univerzitě v 70. a 80. letech jeho tvorba zakázána, živil se dělnickými profesemi jeden ze zakladatelů Edice Petlice v současné době je spolu s Patrikem Ouředníkem nejpřekládanějším žijícím českým autorem

KLÍMOVO DÍLO Hodina ticha – román z prostředí východního Slovenska, kritika totalitního režimu Milenci na jednu noc, Milenci na jeden den, Milostné léto – tematika citových vztahů Má veselá jitra, Moje první lásky, Moje zlatá řemesla – povídky s autobiografickými rysy Soudce z milosti – generační román, příběh soudce Adama Kindla Láska a smetí – román, portrét spisovatele disidenta, osobní bilancování Kavárna Myriam, Pokoj pro dva – dramata

LUDMILA VAŇKOVÁ (1927) prozaička, autorka sentimentálních románů s historickou tematikou narodila se v Praze jako dcera ředitele banky vystudovala sociologii a psychologii na FF UK pracovala jako sekretářka různých nakladatelství, později jako redaktorka Státního nakladatelství dětské knihy, v letech 1964 – 1972 byla redaktorkou nakladatelství Albatros v letech 1973 – 1977 pracovala jako výhybkářka na nádraží (Karlštejn), od r. 1977 vykonává svobodné povolání vdaná za výtvarníka Josefa Paukerta dílo: ZROZENÍ KRÁLOVSTVÍ - trilogie o Přemyslu Otakarovi I. LEV A RŮŽE – tetralogie o Přemyslu Otakarovi II. A Václavu II. OREL A LEV – hexalogie, kronika o životě a době Karla IV. ROZDĚL A PANUJ – trilogie o Václavu IV.

RADEK JOHN (1954) - publicista, moderátor, spisovatel, scenárista a politik (předseda VV, ministr vnitra) narodil se v Praze v rodině imunologa a mikrobiologa vystudoval scenáristiku a dramaturgii na FAMU v letech 1980 – 1993 redaktorem časopisu Mladý svět v 80. letech pracoval ve Filmovém studiu Barrandov jako scenárista a spolupracoval i s televizí pracoval v TV Nova (pořad Na vlastní oči) bývalý manžel herečky Zlaty Adamovské, mají spolu dvě děti dílo: DŽÍNOVÝ SVĚT – obraz mentality mladých lidí 70. a 80. let MEMENTO – varovný román, příběh středoškoláka Michala Otavy, do jehož života vstoupí drogy a on se tím dostává na okraj společnosti a dokonce do vězení; několikrát se předávkuje, což jej fyzicky poznamená tak, že není schopen sám ani přijímat potravu BONY A KLID - z prostředí veksláků, zfilmováno SNĚŽENKY A MACHŘI, PROČ?, TANKOVÝ PRAPOR - scénáře

EVA KANTŮRKOVÁ (1930) prozaička a scenáristka, v 80. letech byla signatářkou a mluvčí Charty 77 narodila se v Praze v rodině novináře vystudovala filozofii a historii na FF UK byla členkou KSČ a angažovala se během Pražského jara; v roce 1970 ze strany vystoupila, ocitla se na seznamu zakázaných autorů a publikovala jen v samizdatu a exilových nakladatelstvích v r. 1981 byla obviněna z podvracení republiky a zatčena, po roce bez soudu propuštěna patřila k zakladatelům Občanského fóra, byla poslankyní ČNR dvakrát vdaná, má dva syny dílo: SMUTEČNÍ SLAVNOST - společenský román, různé výpovědi o životě a náhlém úmrtí stranického funkcionáře PO POTOPĚ - román; malířka a matka dospívající dcery se po rozchodu s mužem psychicky zhroutí, z čehož se pak zotavuje na psychiatrické klinice PŘÍTELKYNĚ Z DOMU SMUTKU – záznamy o spoluvězeňkyních v ruzyňské věznici, televizní seriál

ZDENĚK JIROTKA (1911 – 2003) spisovatel a fejetonista, autor humoristických románů, povídek, soudniček a rozhlasových hříček narodil se v Ostravě maturoval na Stavební průmyslové škole v Hradci Králové pracoval v redakci Lidových novin, Svobodných novin, po roce 1951 v redakci humoristického týdeníku Dikobraz mezi lety 1953 a 1962 působil v redakci Československého rozhlasu zemřel v Praze dílo: SATURNIN - humoristický román, vypráví příběhy svérázného sluhy Saturnina, jeho pána a dalších; Saturninův pán, který je zároveň vypravěčem, si jej najme, aniž tuší, kolik jeho výstředních nápadů bude muset přežít, televizní seriál MUŽ SE PSEM - humorná parodie na detektivní román o hloupých podvodnících a neomylném amatérském detektivovi, který odhalí zločince PROFESOR BIOLOGIE NA ŽEBŘÍKU - sbírka anekdot a kratších povídek

MILOSLAV ŠVANDRLÍK (1932 – 2009) spisovatel a humorista narodil se v Praze absolvoval dvouleté studium na pedagogickém oddělení městské hudební školy v Praze, po roce 1950 získal maturitu, v letech 1953 – 1954 studoval na DAMU v roce 1953 nastoupil vojenskou službu k Technickým praporům PTP, pak se stal profesionálním spisovatelem spolupracoval i s celou řadou časopisů (Dikobraz) a divadel, napsal několik rozhlasových a televizních scénářů zemřel v Praze dílo: ČERNÍ BARONI - ironizující a satirickou formou líčí absurditu v tehdejší socialistické armádě, osudy příslušníků PTP, zfilmováno NEUVĚŘITELNÉ PŘÍHODY ŽÁKŮ KOPYTA A MŇOUKA DOKTOR OD JEZERA HROCHŮ

LUDVÍK SOUČEK (1926 – 1978) CESTA SLEPÝCH PTÁKŮ RUNE RIDER spisovatel science fiction, zejména pro mládež, a literatury faktu, v níž popularizoval tzv. záhadologické teorie narodil se v Praze vystudoval lékařskou fakultu UK v Praze necelý rok strávil v Severní Koreji jako vojenský lékař v letech 1955 - 1964 pracoval jako zubař v Ústřední vojenské nemocnici v Praze –Střešovicích, v letech 1971 - 1976 pracoval v oddělení populárně naučné literatury nakladatelství Albatros zemřel v Praze několikrát zvítězil ve čtenářských anketách o nejoblíbenějšího SF autora dílo/romány: CESTA SLEPÝCH PTÁKŮ RUNE RIDER SLUNEČNÍ JEZERO

JOSEF NESVADBA (1926 – 2005) lékař a spisovatel, v období socialismu byl spolu s L. Součkem nejvýznamnějším českým představitelem science fiction narodil se v Praze v učitelské rodině maturovat na gymnáziu mohl až po válce v letech 1945 – 1950 absolvoval lékařskou fakultu v Praze, obor psychiatrie – patřil k průkopníkům skupinové psychoterapie během studia poznal Ludvíka Součka a oba tvůrci sci-fi se spřátelili od roku 1956 až do odchodu do důchodu v roce 1992 pracoval jako psychoterapeut na psychiatrickém oddělení Fakultní polikliniky v Praze během života hodně cestoval - Vietnam, Čína, dva roky strávil v USA zemřel v Praze jeho dcera Bára je spisovatelka dílo: TARZANOVA SMRT, EINSTEINŮV MOZEK – povídkové soubory

Pavel Frýbort (1946 – 2007) - publicista, prozaik, překladatel z polštiny a dramatik, témata a hlavní postavy jsou ve většině děl podobná - hlavními hrdiny jsou obyčejní lidé, mající sny a ideály, ale při cestě za nimi se stávají oběťmi manipulací vyšších mocí a často pak musejí bojovat i o holý život, díla obsahují rychlé zvraty, kriminální i erotické zápletky a překvapivé pointy, např. román Vekslák Lenka Procházková (1951) - prozaička, dcera Jana Procházky, její sestra Iva je rovněž spisovatelka, signatářka Charty 77, její prózy vycházely nejprve v edici Petlice a v zahraničí, např. Oční kapky a Smolná kniha

Jiří Brdečka (1917 - 1982) - novinář, publicista, spisovatel, scenárista, výtvarník, kreslíř, ilustrátor a filmový režisér hraných i animovaných filmů, jeho dcera Tereza je úspěšnou a uznávanou novinářkou a spisovatelkou, největší úspěch bezesporu zaznamenal svým volným uměleckým triptychem (kniha ⇒ divadelní hra ⇒ film) Limonádový Joe Alexej Pludek (1923 – 2002) – spisovatel/autor sci-fi příběhů, historických románů a divadelních her, novinář, známý v některých pracích svým komunistickým a antisemitským smýšlením, ve svých dílech se zaměřoval na psychologické a společensko - politické příběhy ze současnosti a na historické romány o starověkých civilizacích, psal také knihy pro děti a mládež, např. volná trilogie románů Faraonův písař, Rádce velkých rádžů a Nepřítel z Atlantidy

Alexandr Kliment (1929) - prozaik, básník a dramatik, za normalizace byl postižen zákazy činnosti, je mistrem psychologického ztvárnění postav v běžných každodenních i v neočekávaných situacích Karel Pecka (1928 - 1997) - spisovatel, politický vězeň a disident, většinou se zabýval vězeňskou tématikou a čerpal z vlastních zážitků Pavel Tigrid (1917 – 2003) - spisovatel, publicista a politik, jeden z nejvýznačnějších představitelů českého protikomunistického exilu Vladimír Škutina (1931 – 1995) - humorista, publicista, spisovatel a autor televizních seriálů

Petr Placák (1964) - spisovatel, textař, historik a publicista, patřil ke klíčovým postavám českého literárního undergroundu Václav Dušek (1944) – spisovatel/prozaik a scenárista, v jeho prózách dominují postavy dospívajících mladých lidí, často z problematických rodin, kteří se snaží najít pevné místo ve světě, ale často sklouznou na okraj společnosti Ladislav Pecháček (1940) - spisovatel a humorista, podle jeho námětů a scénářů napsaných ve spolupráci s režisérem Dušanem Kleinem vznikla filmová pentalogie „Básníci“ Zdeněk Zapletal (1951) - spisovatel a scenárista, jeho román Půlnoční běžci se stal v 80. letech bestsellerem

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Ludv%C3%ADk_Vacul%C3%ADk http://cs.wikipedia.org/wiki/Ivan_Kl%C3%ADma http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=485 http://www.lidovky.cz/zemrela-spisovatelka-jarmila-loukotkova-f11-/ln_kultura.asp?c=A071031_110220_ln_kultura_blh http://cs.wikipedia.org/wiki/Ludmila_Va%C5%88kov%C3%A1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Radek_John http://cs.wikipedia.org/wiki/Eva_Kant%C5%AFrkov%C3%A1 http://www.radio.cz/cz/rubrika/udalosti/josef-nesvadba-nas-ruznorody-svet-odchazi http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=1255 http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=836 http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=438 https://cs.wikipedia.org/wiki/Vladim%C3%ADr_%C5%A0kutina https://cs.wikipedia.org/wiki/Pavel_Tigrid https://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Pecka https://cs.wikipedia.org/wiki/Alexandr_Kliment http://www.pametnaroda.cz/witness/index/id/1404?locale=cs_CZ https://cs.wikipedia.org/wiki/Petr_Plac%C3%A1k https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1clav_Du%C5%A1ek http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=1216 http://www.lckk.cz/literarni-cena-2002 https://cs.wikipedia.org/wiki/Ladislav_Pech%C3%A1%C4%8Dek http://www.cojeco.cz/index.php?detail=1&id_desc=389753&s_lang=2 https://cs.wikipedia.org/wiki/Zden%C4%9Bk_Zapletal http://kultura.idnes.cz/zemrel-pavel-frybort-autor-romanu-vekslak-fj7-/literatura.aspx?c=A070327_140830_literatura_ob http://lenka-prochazkova.eu/?post_type=tribe_events&eventDisplay=past https://cs.wikipedia.org/wiki/Pavel_Fr%C3%BDbort https://cs.wikipedia.org/wiki/Lenka_Proch%C3%A1zkov%C3%A1 https://cs.wikipedia.org/wiki/Zden%C4%9Bk_Jirotka http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=1247 http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=977 https://cs.wikipedia.org/wiki/Miloslav_%C5%A0vandrl%C3%ADk https://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD_Brde%C4%8Dka http://kultura.idnes.cz/jiri-brdecka-monografie-0sp-/literatura.aspx?c=A140209_163900_literatura_ob https://cs.wikipedia.org/wiki/Alexej_Pludek http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=840 https://cs.wikipedia.org/wiki/Ludv%C3%ADk_Sou%C4%8Dek https://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Nesvadba http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=563 http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=824