KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Lokální úpravy Autor: Mgr. Aleš Kozák.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Formátování diplomové práce
Advertisements

Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Typografická pravidla Autor: Mgr.
Olomouc, únor 2012.
Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
Formátování odstavce v textovém editoru (Word)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
MS WORD II. ZÁKLADNÍ FORMÁTOVÁNÍ TEXTU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
MP- LEKCE 2 – STYLY V MS WORD. Styly a důvody použití stylu Nadefinujeme si „šablonu“ pro určitý typ písma, kterou budeme chtít používat i v další části.
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
Formátování dokumentu O. Kánský 2011 Vyberte svůj textový editor Writer OpenOffice.org Word XP Microsoft Office Word Microsoft Office.
Písmo.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
IT začátečníci - Word Modul 3.
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Textový editor 11 Styly.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: ICT2/1/3/13 WORD - tabulky.
Excel – editace ( formát ) buněk
Word Textový editor.
Word – Zásady psaní textu
Textový procesor (MS Word)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
 Microsoft Word  Je textový procesor od firmy Microsoft, který je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.
Textový editor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Word – Struktura dokumentu
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
Formátováním textu se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného textu,
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
Anotace Žák dokáže formátovat text v aplikaci MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže naformátovat text a nastavit různé formáty.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základy práce v textovém editoru Autor: Jaroslav.
Cvičení 1 - Řešení příkladu Zadání viz: cv1_samostatne.doc.
Word – styly Ing. Bohumil Bareš. Co je to styl Jednoduše řečeno, styl je souhrn vlastností odstavce, který lze aktivovat pouze jediným krokem. Jinými.
MATURITNÍ OKRUH Č. 12 TEXTOVÝ EDITOR
Úprava textu - řádkování a odrážky.
Formátováním odstavce se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného.
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 6. Datum.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
POWER POINT 2 Vzhled prezentace - formátování
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Formátování buněk v aplikaci M$-Excel
Textový editor.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Základní nastavení systému
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 kopírování a vkládání
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Pohyb kurzoru a označování textu
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ODSTAVEC Ing. Petr Hanáček MS OFFICE - WORD
VYTVÁŘENÍ e-LEARNINGOVÝCH MATERIÁLŮ Přednáší Mgr. Jaromír Kozel
Formátování dokumentu
Základní práce s textem (19). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 6 Autor: Bc. Pavel Šiktanc MS Word - odrážky Co se všechno naučíme??? Vkládat, upravovat a odsazovat.
Kopírování textu, formátování odstavce. Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_18-03 Název školy Střední průmyslová škola.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky II. Co se všechno.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 6 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Práce s textem - odstavce Co se všechno naučíme??? Jak správně pracovat.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_10_16_word.
Co se všechno naučíme??? MS Word - číslování
WORDPAD Textový dokument.
Pro rychlý způsob formátování textů a následné vytváření obsahu
Word – textový editor.
Název: Formátování DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_05
Vkládání a úprava textů v prezentaci
Odstavec a jeho formát Autor: Mgr. Jiří Maršík
FORMÁTOVÁNÍ DOKUMENTU
Informatika textový editor - WORD
Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Lokální úpravy Autor: Mgr. Aleš Kozák

Lokální úpravy Následující metody mají obecnou platnost, lze je použít ve většině textových editorů (MS Office Word, OpenOffice Writer, WordPad, apod.) a v dalších programech. Podobné možnosti nabízejí i internetové aplikace v podobě tzv. WYSIWYG editoru (What You See Is What You Get). S tímto se setkáme například u webových ů (google.com, seznam.cz, …), u diskusních fór, moodle, apod.

Lokální úpravy Lokální úpravy používáme jen pro zv ý raznění specifických částí (důležité pojmy, citace, apod.) Pro formátování běžného textu a nadpisů požíváme tzv. globální styly. Používáme-li opakovaně stejné nastavení lokálních úprav pro celé odstavce, pak bychom tento postup měli nahradit pomocí globálních stylů.

Lokální úpravy Panel nástrojů je většinou zobrazen, pokud není, pak jej lze zobrazit přes nabídky typu zobrazení -> panely nástrojů -> formát/úprava textu/… Panely mohou v různých programech vypadat trochu odlišně, ikony si jsou však podobné a mají vždy stejnou funkci. U MS Office 2007 a 2010 je panel nástrojů pro úpravu textu v záložce domů.

Lokální úpravy Úpravu textu můžeme provést dvojím způsobem : 1.Vyznačíme text, který chceme upravit a poté pomocí nástrojů (zakliknutím patřičné ikony) upravíme. 2.Provedeme nastavení (pomocí ikon) a poté píšeme text s již nastaveným formátem (nemusí vždy fungovat) Zvolené nastavení je zvýrazněno.

Styl (rodina) písma Jedná se o první rozbalovací nabídku Mezi přednastavená písma patří Arial, Calibri, Times New Roman nebo Verdana. Při výběru písma se řídíme typografickými pravidly (patkové/bezpatkové, proporcionální, …) Námi zvolené písmo musí umět vyobrazit všech n y znaky (lze otestovat na větě „Příliš žluťoučký kůň úpěl ďábelské ódy“, nebo slovech „šťáva“, …)

Velikost písma Velikost se nastavuje pomocí druhé rozbalovací nabídky (s číselným údajem) nebo pomocí ikonek zvětšit/zmenšit (vedle). Velikost se udává v tzv. pixelech, což j e počet bodů na výšku, ze kterých se znak skládá. Velikost můžeme také měnit zadáním konkrétní hodnoty. Typická velikost písma je 12 px pro běžný text, okolo 20 px pro nadpisy a okolo 30 px pro prezentace.

Zvýraznění písma Tučné písmo B (bold) – většinou se používá pro zvýraznění důležitých pojmů. Kurzíva I (italic) – většinou se používá pro zvýraznění citovaného textu nebo přímé řeči. Podtržené U (underline) – až na v ý j i mky se nepoužívá, zhoršuje čitelnost textu. Písmo lze také zvýraznit pomocí barvy písma a podbarvení (pozadí za textem).

Zvýraznění odstavce Odstavec můžeme zvýraznit pomocí zarovnání –Vlevo – výchozí zarovnání, pro běžné texty a nadpisy, často se používá v kombinaci s dělením slov. –Na střed – použití zejména ve speciálních případech jako jsou básně, písně, přání apod. –Vpravo – výjimečně se používá pro nadpisy. –Do bloku - používá se pro prostý text, není-li to nezbytné, nepoužívá se s kombinací dělení slov.

Zvýraznění odstavce Odrážky a číslování se zapínají pomocí prvních dvou tlačítek. Pomocí šipky lze většinou zvolit styl odrážek (kolečka, čtverečky, …) nebo čísel (1, 2, 3, …; i, ii, iii, …) Náročnější jsou víceúrovňové seznamy. Při stisknutí ENTER se ukončí odstavec a vytvoří se nová odrážka. Jedná-li se o víceúrovňový seznam pak klávesou TAB případně SHIFT+TAB můžeme posouvat úroveň výše/níže. Toto lze také provést pomocí kláves odsazení (druhé dvě ikony). Odsazení se také používá pro zvýraznění odstavců jako jsou definice, citáty, apod.

Rozšířené lokální úpravy K dalším lokálním úpravám se dostaneme pomocí pravého tlačítka myši. Označíme výběr, kterého se změna bude týkat, a klikneme přímo na tento výběr pravým tlačítkem myši (při kliknutí mimo se tento výběr zruší). Po vyvolání můžeme ovlivnit nastavení jak odstavce tak písma, některé volby zde najdeme dvojmo s uvedenou nabídkou, jiné volby zde jsou navíc (příkladem je odsazení prvního řádku, nebo svázání odstavců v nabídce odstavec).