SYSTÉM VYŠŠÍCH VÝTRUSNÝCH ROSTLIN

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

VYŠŠÍ ROSTLINY (Cormobionta)
Název Řasy Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast
Kapraďrosty (Pteridophyta) VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.15/Li
Mechorosty (Bryophyta) VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.14/Li
Bryophyta UNB – botanika Cvičení 2 Bety, Jitka
Cvičení z ÚNB 2013 Eliška Vicherová Mechorosty.
MECHOROSTY.
Mechorosty (Bryophytae)
Rostliny výtrusné Mechorosty nemají pravé kořeny, stonky, listy
Autor modulu: Ing. Radim Církva
Přírodopis 6. ročník Mechorosty Bohumil Bareš.
vyšší rostliny, kormus, rodozměna, stélka, gametofyt, sporofyt
BIOLOGIE VYŠŠÍ ROSTLINY VÝTRUSNÉ
Vyšší rostliny Cormobionta
ORGANISMY A SYSTÉM ŘASY A MECHOROSTY
Přesličky /Equisetophyta/
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SYSTÉM MECHOROSTŮ
Fylogeneze rozmnožování vyšších rostlin
VÝTRUSNÉ ROSTLINY a Ryniofyty- Rhyniophyta
63. RISK VÝTRUSNÉ ROSTLINY
Pohlavní Nepohlavní Vegetativní
MECHOROSTY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výtrusné a nahosemenné rostliny
Modul: Charakteristika vyšších rostlin (cévnatých rostlin a mechorostů) Systematické postavení cévnatých rostlin a mechorostů v rámci podříše zelených.
Opakování výtrusné rostliny
MECHOROSTY.
Vyšší výtrusné rostliny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
MECHOROSTY Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Mechorosty.
Vyšší rostliny, kormus, rodozměna, gametofyt, stélka, sporofyt
Pohlavní Nepohlavní Vegetativní
Elektronická učebnice - II
RŮST A VÝVOJ ROSTLIN.
MECHOROSTY primitivní vyšší rostliny nemají pravé cévní svazky
Rhyniophyta.
VÝTRUSNÉ ROSTLINY MECHOROSTY a KAPRAĎOROSTY
MECHOROSTY Stavba rostliny Tobolka s výtrusy Štět Lístky Lodyžka
Rostliny výtrusné Mechorosty.
Mechorosty - Bryofhyta
Část vyšší rostliny Rhyniophyta - Polypodiophyta
MECHOROSTY = primitivní vyšší rostliny, primárně suchozemské
Podříše VYŠŠÍ ROSTLINY (CORMOBIONTA)
Oddělení: Kapraďorosty
Lunularia cruciata (ŽM – p)
oddělení Bryophyta (mechorosty)
„NIŽŠÍ ROSTLINY“ ŘASY.
V YŠŠÍ ROSTLINY Výtrusné rostliny. V YŠŠÍ ROSTLINY Eukaryotické, převážně autotrofní mnohobuněčné organismy Kromě mechorostů dokonalá vodivá pletiva Přizpůsobení.
Genetických pojmů EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Opakování – mechorosty a kapraďorosty Číslo vzdělávacího materiálu: ICT5/15 Šablona:
MECHOROSTY Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Genetických pojmů EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Pohlavní rozmnožování rostlin 1. část – Výtrusné rostliny Číslo vzdělávacího.
BRYOPHYTA. Mechorosty BRYOPHYTA - oddělení vyšších rostlin - vznik asi v devonu/karbonu - fosilie: Muscites (karbon); Sporogonites a Pallavicinites (devon)
BRYOPHYTA. Mechorosty BRYOPHYTA - oddělení vyšších rostlin - vznik asi v devonu/karbonu - fosilie: Muscites (karbon); Sporogonites a Pallavicinites (devon)
Mechorosty. Charakteristika suchozemské, druhotně mohou být vodní menší velikost (0,5 – 10 cm, max. 50 cm) tělo se nazývá stélka, jednoduchá pletiva,
PODŘÍŠE: VYŠŠÍ ROSTLINY (CORMOBIONTA)
Vyšší rostliny (Cormobionta)
Výtrusné rostliny - kapradiny
Vyšší rostliny.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
Výtrusné rostliny – plavuně, přesličky, kapradiny
Mechorosty.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.7.We.22_Mnohobunecne_organismy.
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Mechorosty.
Mechy a kapradiny. Mechy  na vlhkých místech bez vrstvy listí  mechové polštáře – tvořené jednotlivými rostlinami  chrání půdu před vysycháním  žije.
Portál eVIM Mechorosty.
Transkript prezentace:

SYSTÉM VYŠŠÍCH VÝTRUSNÝCH ROSTLIN Říše: Rostliny (Plantae) Podříše: Vyšší rostliny (Cormobionta) Oddělení: Ryniofyty (Rhyniophyta) Oddělení: Mechorosty (Bryophyta) Třída: Játrovky (Marchantiopsida) Třída: Mechy (Bryopsida) Třída: Hlevíky (Anthocerotopsida) Oddělení: Kapradiny (Polypodiophyta) Oddělení: Plavuně (Lycopodiophyta) Oddělení: Přesličky (Eguisetophyta)

Třída: JÁTROVKY MARCHANTIOPSIDA Stélka lupenitá nebo listnatá G>S Sporofyt je nevýrazný, tvoří ho krátký štět s tobolkou – výtrusnicí , ve které dozrávají výtrusy s vláknitými mrštníky - elaterami Elatery jsou sterilní buňky, jejichž úkolem je vyživovat zrající výtrusy a také se podílet na jejich šíření Sporofyt játrovek je zcela závislý na gametofytu a většinou dozrává v pletivu jeho stélky Stélka gametofytu – nese pohlavní rozmnožovací útvary – gametangia (samčí antheridia a samičí archegonia) K vegetativnímu rozmnožování slouží rozmnožovací pohárky s drobnými diskovitými tělísky – gemmy

Třída: JÁTROVKY MARCHANTIOPSIDA Zástupci: Brvitec chlupatý Kapraďovka sleziníkovitá Pobřežnice obecná

Porostnice mnohotvará (Marchantia polymorpha) má antheridia uložena na svrchní straně specializovaného útvaru stélky zvaném samčí receptakulum, které má tvar laločnatého deštníku Samičí receptakulum má tvar deštníku hluboce roztřepeného a archegonia jsou uložena na spodní straně K přenosu vlastních pohlavních buněk stačí nepatrné množství vody na povrchu stélky

JÁTROVKY

Porostnice mnohotvárná (Marchantia polymorfa) má ve svém životním cyklu dvě střídající se generace: gametofyt a sporofyt. Je dvoudomá, to znamená, že obsahuje oddělené samčí a samičí gametofyty. Sporofyty zůstávají připojeny ke gametofytu. Játrovky se také mohou rozmnožovat nepohlavně (vegetativně) Vegetativní rozmnožování je umožněno rozmnožovacími tělísky (gemy), která jsou uložena v pohárcích (thalidiích) na svrchní straně stélky Dalším způsobem vegetativního rozmnožování je rozpad stélky

Třída:Hlevíky jsou nejvíce podobné řasám stélka je lupenitá, na spodní straně můžou být slizovité dutinky s endobiosybiotickými sinicemi z rodu Nostoc, které převádějí vzdušný dusík do amonné podoby, která je využívána v metabolismu hlevíků hlevíky produkují sliz obsahující sacharidy, který podporuje růst sinic ponořená gametangia jejich sporofyt (štět s tobolkou) neni tak závislý na gametofytu, je zelený a schopný asimilace přítomny pravé průduchy, válcovitá tobolka s collumelou (střední sloupek), která se otvírá se štěrbinou vedle spór také elatery v ČR 4 druhy

http://commons. wikimedia http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ptilidium_ciliare(L)-Brvitec_chlupat%C3%BD5.jpg http://www.biolib.cz/cz/image/id149923/ http://kopecek.pionyr.cz/nauc/rostliny/Mechy/Plagiochila%20asplenioides.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Hlev%C3%ADky