Vývoj hlasu Hlasové změny – hlasové poruchy (vady)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyzika kolem nás Oborové dny
Advertisements

Člověk a vývojová stádia člověka
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Sexuální výchova.
VY_32_INOVACE_VkZ.6.06-Vývojové etapy člověka-prezentace
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Bílé plemeno Člověk se mění
Vývoj člověka - postnatální
Struktura obyvatelstva
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: dubna 2012
LIDSKÝ HLAS Hlasová hygiena.
I.
Choroby gonozomálně dědičné recesivní
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
Žena a sport.
OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA
Aneb od zygoty až po seniora za 10 minut
Rozdíly mezi osobnostmi
Downův a Edwardsův syndrom
Stáří jako sociální událost
Rozmnožovací soustava
Periodizace lidského věku: Období dospělosti Období stáří
Fonetika (fóné – hlas, zvuk lidské řeči)
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
ORL ambul. – centrum léčby hlasových poruch
Dysfonie, Afonie, Fonastenie,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Dýchací soustava.
Antropologický výzkum obyvatel hradiska Pohansko
Ezofageální – jícnový hlas
Hlasová hygiena Prevence vzniku hlasových vad
Biologické děje v dospívání
Sociální patologie SCPT SCPA
Vizuálně motorické komunikační systémy SP
Vývoj orgánů Periodicita – střídání odb.pomalejšího a rychlejšího vývoje orgánů Alternace – vzájemné střídání při vývoji orgánů Akcelerace – fáze zrychlení.
Ohmův zákon akustiky Δx=c Δt ρc=Z … akustická impedance.
Základní charakteristika
Sexuální dospívání. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
Ontogeneze motoriky Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
Vznik hlasu Radan Havlík AUDIO-Fon centr Brno. Základní podmínka vzniku hlasu Anatomické a funkční propojení 3 systémů: Anatomické a funkční propojení.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Autor: Vendulka Kudlíková Název materiálu: VY_52_INOVACE_03_Dospívání_vk1 Vzdělávací oblast/obor/okruh:
Ontogeneze motorických schopností Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
Druhy změn ve vývoji.  Během života nastává mnoho životních změn změn  Změny můžeme rozdělit do čtyř základních skupin základních skupin  Tyto změny.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky období adolescence, plné dospělosti, zralosti, středního věku a stáří.
Základní demografické struktury obyvatelstva a demografické stárnutí.
Beakra  1. význam správné řeči  2. fyziologický a sociální základ výslovnosti  3. nesprávná a vadná výslovnost  4. příčiny a výskyt v populaci.
Fyziologie hlasového ústrojí Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými.
Korekce lehké vady sluchu
Žlázy s vnitřním vyměšováním - endokrinní soustava U/60
Korekce lehké vady sluchu
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Antropomotorika PhDr.Radek Vobr, Ph.D.
Postnatální období –starší školní věk
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
Období dospívání Andrea Ječmenová 2012.
Trh práce a politika zaměstnanosti
OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA
Pracovní výchova - dívky 9.tř. Prezentace č.19
Období lidského života
Rozmnožovací soustava
Poruchy hlasu Organické Funkční Psychogenní.
GYNEKOLOGICKÉ VYŠETŘENÍ DOSPÍVAJÍCÍCH DÍVEK
Dospívání - puberta Období, ve kterém se tělo dítěte mění na dospělého člověka schopného se rozmnožovat.
Transkript prezentace:

Vývoj hlasu Hlasové změny – hlasové poruchy (vady) Prof. PhDr. Beáta Krahulcová, CSc.

Poruchy hlasu Jsou patologické změny jeho akustické struktury. Hlasovou poruchou je změna v individuálních akustických kvalitách, ve způsobu tvoření a užívání hlasu. V hlase se mohou vyskytovat též vedlejší přídatné zvuky. V souhrnu je poruchou hlasu odchylka od normy z hlediska jeho síly, výšky, kvality a flexibility v souvislosti s věkem, pohlavím a společensko – kulturním prostředím.

Změny hlasu v osobní historii člověka Hlas v průběhu života člověka prodělává vývojové změny, jež jsou nejvýraznější v období puberty a ve stáří jsou to přirozené involuční změny. Tyto změny nejsou obvykle patologického charakteru Hlas v obdobích jeho přirozených změn vyžaduje ochranu.

Hlasové změny v období puberty Růst hrtanu a hlasivkových vazů včetně jejich zesílení a změny nervových integrací podmiňuje vývoj pohlavních žláz. Tyto změny jsou výrazné u hochů a méně výrazné u děvčat Hlasivkové vazy u děvčat se prodlouží o 3-4mm a u hochů až o 5-10mm. U dospělých osob se pokládá tvar hrtanu za jeden z tzv. druhotných pohlavních znaků.

Změny hlasu v pubertě Asexuální zvukové charakteristiky dětského hlasu jsou v pubertě (u děvčat mezi 11.-13.rokem a u chlapců mezi 14.-15. rokem v průběhu 2-3 měsíců až půl roku) nahrazeny rozšířeným hlasovým rejstříkem v důsledku anatomických změn. U hochů se dolní hranice snižuje o oktávu a horní hranice asi o sextu. U děvčat probíhají hlasové změny rychleji a méně nápadně ve srovnání s chlapeckou populací. Dolní hranice dívčího hlasu se snižuje asi o tercii, kdežto horní hranice se o něco zvyšuje. Hlasový vývoj pokračuje i v době pomutační.

Seeman (1953) rozlišuje tři fáze vývoje hlasu v období puberty: Období předmutačních změn na hlase, které se projevuje zhrubnutím a zesílením hlasu a ztrátou vysokých tónů zpěvního hlasu. Vlastní hlasová krize trvající průměrně tři měsíce. Pomutační korekce hlasu.

Další vývoj hlasu v produktivním věku Hlasový vývoj pokračuje i v době pomutační. Tzv. umělecký hlas vrcholí u muže až kolem 35.-38. roku. Umělecký hlas u žen vrcholí u žen kolem 30. roku.

Involuční hlasové změny K výraznějším změnám hlasu ve smyslu stárnutí dochází nejčastěji po 60. roce. Procesy vápenatění hrtanových chrupavek, ochablost až atrofie hrtanového svalstva jsou podkladem strukturálních a morfologických změn i změn neurodynamického stereotypu hlasu. Zmenšuje se hlasový rozsah, snižuje se užívaná hlasitost i hlasový výkon, zostřuje se barva hlasu. U mužů se ve stáří zvyšuje hlasová poloha, někdy až do fistule a dochází ke stařeckému tremolu hlasu. U žen ve stáří bývá hlas řezavý nebo hluboký.