Folklor x Folklorismus Bc. Martin Sítek 2015

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
Advertisements

Pohled do historie vydávání odborné literatury v Českých zemích
ŽÁNRY LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Česká poezie ve 2. pol. 19. st.. Politická situace 1848 – porážka revoluce  ekonomický růst  Český národní i kulturní život byl v polovině 50 let 19.
VÝVOJ ČESKÉ POPULÁRNÍ HUDBY
Folklór a já Radka Kmochová, IX.B Konzultant: Ivana Severová Školní rok: 2011/2012.
Projekt partnerství škol Comenius Comenius School Partnership Mezinárodní projekt spolupráce mateřských škol „Okno do světa“
TÝMOVÁ SBOROVNA LEKTOŘI: Mgr. Tomáš Habart, Mgr. Adéla Lábusová
Regionalistika, regionalizace, regionalismus
Zdravotnický asistent, druhý ročník Vývoj lidské společnosti Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie,
Organizace a instituce města Čáslavi. Obsah Městský úřad Organizace a instituce pro děti a mládež Organizace a instituce pro seniory Kulturní instituce.
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Začátek listopadu je již tradičně spojen s ukončením zemědělského roku a vrcholí svěcení svátku svatého Martina Dnešní obnovená svatomartinská tradice.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Rozsáhlé oblasti se specifickým historickým vývojem, během kterého se vyvinuly charakteristické kulturní znaky obyvatelstva. SVĚTOVÉ.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
SFSN 2014 závěrečná konference Podprojekt „So far – so near – Jsme si tak blízko, a přesto se neznáme.“ je realizován v rámci projektu Městské části Praha.
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Tanec Pohybová činnost (akt) vyjadřující prostřednictvím pohybů a gest bezprostřední, subjektivní pocity tanečníka v rámci určité myšlenky (stylizace,
LIDOVÉ PÍSNĚ, FOLKLÓR Chodský folklór.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.1.7.
Segmentace na trhu práce, dlouhodobá nezaměstnanost
European Literature Heritage in Context Culture 2000 Doc. Dr. Wilken Engelbrecht (Univerzita Palackého v Olomouci)
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
• ETNIKUM • SPOLEČENSKÁ SKUPINA • NÁROD
Sociální ekonomika v ČR v ČR třetí sektor tradičně spojován s občanským sektorem omezené užívání názvu sociální ekonomika o obsahu SE panuje všeobecně.
Úloha neziskových organizací v národním hospodářství.
ROMANTISMUS V ČECHÁCH Umění 19. století.
Spolupráce obcí a málotřídních škol v České republice Dana Knotová, Kateřina Trnková Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Kulturní předpoklady cestovního ruchu Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Duchovní/nemateriální kultura (Identifikace a dokumentace jevů tradiční lidové kultury v ČR, Strážnice 2006) Folklor, Obyčeje.
Maďarská menšina v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Národní obrození.
Multikulturní výchova
Kulturní památky UNESCO České republiky - 2. část
Exkurz do kultury dětí a mládeže
Klasická sociologie (Émile Durkheim)
Politický systém Rakouska
Etnografie a národnostní politika ČLR
KVINTA.  JEN TRADOVANÁ  ÚSTNÍ  UŽ ZAPSANÁ SLOVESNOST  LITERATURA  PÍSEMNICTVÍ.
Globalizace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SLOVENSKO SLOVENSKO Krásná země Geografická poloha Slovenská republika je vnitrozemský stát nacházející se ve střední Evropě Slovenská republika je vnitrozemský.
STŘEDNÍ ŠKOLA PEDAGOGICKÁ, HOTELNICTVÍ A SLUŽEB LIDOVÁ PÍSEŇ Mgr. Eva Řebíčková.
 Z latinského slova „cultura“ – co je pěstováno  Soubor materiálních a duchovních hodnot vytvořených lidmi v průběhu vývoje společnosti  Materiální.
KONCEPCE ROZVOJE MÍSTNÍ KULTURY ZLK. ÚKOL č. 1. Koncepce rozvoje místní kultury ve Zlínském kraji na léta Dílčí úkol I – prostorová analýza.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Adopce na dálku. Mnozí z nás často mívají pocit, že pomoc jednoho nic nezmůže. Není tomu tak. Pomoc každého jednotlivce je důležitá.
VY_32_INOVACE_11_11_domov  1. znamenající nějaké vlastní lidské obydlí místo, kde jsme doma  2. domovina – výraz znamenající vlast nebo rodnou obec.
19. kolo příjmu žádostí – PRV, OSA IV. Opatření IV.2.1. Realizace projektů spolupráce Záměr b) – Realizace projektů mezinárodní spolupráce.
Zpracovala: Mgr. Iva Novotná Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
• ETNIKUM • SPOLEČENSKÁ SKUPINA • NÁROD
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
ŽÁNRY LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Sociologie pro SPP/SPR
Terénní programy.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Mgr. Petr Číhal Slovácké muzeum v Uherském Hradišti
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
VY_32_INOVACE_02_Obyvatelé České republiky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_Folklór regionu Bojkovic,
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Májovci.
v knihách pro děti a mládež
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Transkript prezentace:

Folklor x Folklorismus Bc. Martin Sítek 2015

Národopisná výstava českoslovanská v Praze, 1895. Hody z Troubska.

Folklor –„folk“ (lid) „lore“ (vědomosti) „Osobité, formálně a obsahově vyhraněné projevy hudební, slovesné, taneční a dramatické kultury, závislé na tradování a těsném spojení se způsobem života, zvyklostmi a myšlením venkovského zemědělského obyvatelstva i městského lidu.“ Komplexní a synkretický jev Funkce a symbolika Pro folklor jsou významní jeho nositelé

Folklorismus – 1962 H. Moser „Existence, využití, adaptace a přeměna tradičních jevů lidové kultury v nepůvodních podmínkách.“ Ztráta nebo potlačení původních funkcí a jejich vzájemné provázanosti (magická, obřadní, zábavní, integrační, výchovná, estetická), nástup nových jako určujících (komerční, výrazně estetická/umělecká, reprezentativní , programově výchovná) Projev masové kultury Uvědomělé uchovávání, rozvíjení a pěstování folkloru

Globalizace K rozmachu folklorismu přispívá komercializace folkloru Potřeba vymezit, prosadit se Pocit ohrožení kulturních tradic a hodnot vnější: kulturní odlišnosti - imigranti, etnické menšiny, homogenita a odmítnutí plurality vnitřní: neschopnost předávání z generace na generaci

Literatura Brouček, Stanislav – Jeřábek, Richard (eds.): Lidová kultura. Národopisná encyklopedie Čech, Moravy a Slezska. 2. svazek. Praha: Mladá fronta, 2007. Luther, Daniel: Folklór v zajatí folklorizmu. In: Současný folklorismus a prezentace folkloru. Strážnice: Národní ústav lidové kultury, 2006. Pavlicová, Martina – Uhlíková, Lucie (eds): Od folkloru k folklorismu. Slovník folklorního hnutí na Moravě a ve Slezsku. Strážnice: Ústav lidové kultury, 1997. Schauerová, Alena a kol.: Kde jsme doma. Mentální reprezentace domova jako výraz kulturního vědomí dětí z folklorních souborů. Strážnice: Ústav lidové kultury, 1997.