KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Základní nastavení systému

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Operační systém MS Windows xp
WINDOWS. Po spuštění se objeví pracovní plocha. Pracovní plocha – má barvu, kterou můžeme měnit. Můžeme na ni dát i obrázek.
VY_32_INOVACE_59_Zoner_Callisto4_I. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
MS Windows.
Ovládací panel Pomocí něj změníte nastavení a přizpůsobíte funkčnost svého počítače.
5.0 WINDOWS. Windows  Je operačním systémem počítače – základním programem, který oživuje počítač.  Existuje několik druhů:  - Windows 98  - Windows.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ZAČÍNÁME PRACOVAT S WORDEM 2007
Základy práce s počítačem – lekce I. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
POČÍTAČOVÁ MYŠ Společně s klávesnicí slouží jako spojovací prostředek mezi PC a uživatelem. Toto polohovací zařízení převádí informace o svém pohybu po.
WINDOWS II Jak co otevřít v daném programu
Prezentační manažer Kapitola 3.0 (Úvodní práce v programu)
VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: ICT2/1/3/13 WORD - tabulky.
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
VY_32_INOVACE_48_OS_Windows_7_II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Vzhled a přizpůsobení I
TEXTOVÝ EDITOR.
Rudolf Pečinka, 4.C.  Obor informatiky používající počítače k:  Vytvoření umělých grafických objektů  Úpravě zobrazitelných a prostorových informací.
TVORBA VÝUKOVÉ PREZENTACE II. Mgr. René Szotkowski TENTO MATERIÁL VZNIKL ZA FINANČNÍ PODPORY EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY.
OPERAČNÍ SYSTÉM WINDOWS
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
NázevWindows – práce v oknech a nastavení Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky.
T1: Základy práce s počítačem
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Ovládací panely Systém a zabezpečení.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_14_16_ovládací panely.
Popis a ovládání Plocha I
Na hlavním panelu najdeme nejdůležitější tlačítko v počítači – START. Pomocí nabídky START spouštíme programy, aplikace a hry, spravujeme a vypínáme.
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
Přepínání klávesnice Umístění jednotlivých znaků se na klávesnici může měnit v závislosti na tom, jakou klávesnici používáme.U nás se samozřejmě nejčastěji.
Základní pojmy v informatice –II.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Ovládací panely obecně.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Pracovní prostředí počítače
Word – Tabulky a Grafika ve Wordu
Vzhled a přizpůsobení III
Ovládací panely Vzhled a přizpůsobení II. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
Informační a komunikační technologie 1.3 Nastavení počítače Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček. Konfigurace Windows VY_32_INOVACE_10_1_05_AP.
Windows 7 Popis a ovládání Plocha II. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
WORD Vkládání obrázků. Pokud potřebujete doplnit své dokumenty o obrázky, není to pro Word žádný problém. Tyto obrázky můžete libovolně vkládat do dokumentu.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Úvod do práce ve Windows Autor: Mgr. Aleš Kozák.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 kopírování a vkládání
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Pohyb kurzoru a označování textu
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Lokální úpravy Autor: Mgr. Aleš Kozák.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
Nastavení systému Windows - pokračování (14). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Název školy Střední škola hotelová aslužeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název DUMuINF S.
WINDOWS 8.1 Mgr. Rostislav Harenčák 2014 OKO – občanské kompetence občanům registrační číslo: CZ.1.07/3.1.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_7B_10B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:7. Tematický okruh,
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
ZONER CALLISTO Ovládání programu
Windows – Tento počítač a složky
Pracovní prostředí počítače
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Mgr
TVORBA VIDEA Pinnacle Studio Michal Přidálek 3ma
Informační a komunikační technologie
Transkript prezentace:

KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Základní nastavení systému Autor: Mgr. Aleš Kozák

Úvodem Než se pustíme do samotné práce na počítači, je dobré si jej nastavit tak, aby se nám co nejlépe pracovalo. Do tohoto nastavení patří nastavení obrazovky, myši, klávesnice, jazyků, apod.

Nastavení zobrazení ve Windows XP Vlastnosti obrazovky, pracovní plochy a spořiče se nastavují přes nabídku vlastnosti, ke které se dostaneme kliknutím pravého tlačítka myši kamkoli na ploše systému (nesmíme kliknout na ikony). Tímto tlačítkem vyvoláme nabídku – viz obrázek.

Nastavení zobrazení ve Windows XP Motivem si můžeme zkrášlit vzhled našeho systému, vyobrazení oken, … Lze použít již definované vzhledy, případně si nějaké vzhledy stáhnout z internetu. Jednotlivé změny můžeme také provést v záložce vzhled. V praxi se toto uzpůsobení používá pro uživatele s handi-capem nebo pro fanoušky, kteří si nastavují vlastní motivy podle filmů, her, událostí apod.

Nastavení zobrazení ve Windows XP V záložce plocha můžeme měnit obrázek na pozadí plochy. Vlastní obrázek nebo fotografii můžeme nahrát přes tlačítko procházet. Tento obrázek musí být nahrán v počítači (nikoli na FlashDisku, CD, apod.) Doporučuje se opticky neagresivní pozadí, spíše tmavé barvy.

Nastavení zobrazení ve Windows XP Spořič obrazovky je důležitý zejména u starších CRT monitorů. Slouží k rovnoměrnému opotřebení (vypalování) obrazovky. Kvalitním spořičem je například průlet hvězdokupou nebo Beziérovy křivky. Nevhodným spořičem je například akvárium, kde není žádný spořící efekt.

Nastavení zobrazení ve Windows XP Důležitým nastavením je rozlišení obrazovky. Hodnoty rozlišení jsou nastaveny v poměru 4:3, 16:9 popř. 16:10. Platí, že menší hodnota (800:600) bude vyobrazovat větší ikonky a znaky než rozlišení větší (1024:768). Rozlišení vybereme podle typu monitoru. V této sekci lze také nastavit zobrazení na více monitorů, dataprojektor, apod.

Nastavení zobrazení ve Windows Vista a Windows 7 V nových systémech nastavujeme rozlišení přes nabídku přizpůsobit, kterou opět vyvoláme kliknutím pravého tlačítka myši kamkoli na plochu.

Nastavení zobrazení ve Windows XP Po vyvolání základní nabídky můžeme zvolit motivy, které jsou předdefinované systémem. Při volbě vizuálních efektů, jako je Windows AERO, se může výkon Vašeho počítače snížit. Některé grafické efekty jsou náročnější na hardware Vašeho počítače. Doporučuje se dvoujádrový procesor a operační paměť vyšší než 2 GB RAM. Pod touto nabídkou motivů můžeme volit jednotlivé nastavení plochy, barvy oken, spořič a navíc zvukové schéma (zvuky při chybě, odhlášení apod.)

Nastavení zobrazení ve Windows XP V levém postranním menu nalezneme další nabídku, kde můžeme nastavit ikony plochy (jedná se o zobrazení koše, dokumentů, ikony tento počítač apod. Změnit ukazatel myši – nám umožní změnu ukazatele, ale i jeho vlastností, citlivosti myši, čas na provedení dvojkliku, … Zobrazení (odkaz vlevo dole) – nám umožní nastavit rozlišení obrazovky, jas, kontrast, nastavení velikosti a vyobrazení písma u popisků, … Přes tuto volbu bychom mohli nastavit i zobrazení na dva monitory, dataprojektor, apod.

Nastavení hlavního panelu a nabídky Start Lze vyvolat pomocí kliknutí pravého tlačítka myši přímo na hlavní panel a volbou vlastnosti. Další možností je využít volby Hlavní panel a nabídka start z levé nabídky přizpůsobení, které jsme používali při nastavení plochy a zobrazení.

Nastavení hlavního panelu a nabídky Start V jednotlivých záložkách mů-žeme nastavit jednotlivé zo-brazení nabídek po kliknutí na start, povolit přesouvání hla-vního panelu na stranu nebo na horní část monitoru či jeho automatické skrývání. Nestačí-li nám pro práci jen jeden řádek hlavního panelu, pak si jej tažením myši za hranu rozšíříme.

Nastavení hlavního panelu a nabídky Start Nastavení ikon v oznamovací oblasti (hodiny, ovládání hlasitosti, připojení k síti apod.) provedeme pomocí volby vlastnosti po kliknutí pravého tlačítka myši do této oblasti (hodin). Chceme-li zapnout panel jazyků (možnost přepínání mezi českou, anglickou a dalšími klávesnicemi a psaní speciálních znaků přímo z klávesnice), klikneme na hlavní panel pr. tlačítkem a v části panely nástrojů zaškrtneme panel jazyků. Jeho nastavení pak provedeme kliknutím pr. tlačítka myši na panel jazyků a volbou nastavení.

Další nastavení Provádíme pomocí ovládacích panelů. Ten spustíme přímo přes nabídku start. Systém Vista a 7 mají nabídku upravenou podle kategorií. Máme-li zobrazeny všechny položky ovládacích panelů, pak si musíme dobře zvolit nástroje, které chceme pro nastavení systému použít. Mezi nejčastější patří tyto nástroje: Brána Windows Firewall, Centrum síťových připojení, Datum a čas, Hlavní panel a nabídka start, Ikony oznamovací oblasti, Klávesnice, Myš, Zobrazení, Uživatelské účty, Programy a funkce, …