Dobrodružná literatura

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autoři dobrodružné literatury
Advertisements

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Jules Verne životopis autora,
USA.  mluvčí americké „zlaté mládeže“  generace „jazzového věku“  v USA stoupá životní úroveň, lidé se stěhují do měst, jsou bohatší Povídky jazzového.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_CJL_2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jack LONDON ( ) Volání divočiny
Digitalizace výuky Příjemce
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
SVĚTOVÁ DOBRODRUŽNÁ LITERATURA
Pročtěte se pátou třídou!
Předchůdce člověka – opakování
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_04.
18. století Podle kompozice máme 2 základní typy literárních děl: Díla s nečekaným střídáním událostí bez jakéhokoliv řádu.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Nikola Burdová, C1B Gymnázium Jiřího Ortena
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Blokové vyučování 8. třídy
Jules Verne Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
RUDYARD KIPLING Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
DOBRODRUŽNÁ LITERATURA
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_20.
Základní škola Příbor 486, Nový Jičín Vypracovali: Jirka Holub, Marek Bolom.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Britská literatura 20. století vybraní.
Stezkami dobrodružství
Máte-li v sobě prostou krásu a nic jiného, máte asi to nejlepší, co Bůh stvořil. ( )
Jack London Americký spisovatel.
USA Mgr. Michal Oblouk REALISMUS. MARK TWAIN (1835 – 1910) - americký spisovatel, novinář a humorista - vlastním jménem Samuel Langhorne Clemens - vyrůstal.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Dobrodružná literatura charakteristika.
Dobrodružná literatura -literární epický žánr
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_18_24_Ernest Hemingway.  ANOTACE: Prezentace, která může sloužit jako výklad o životě a díle Ernesta Hemingwaye  AUTOR: Mgr.
EDUARD ŠTORCH Hhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Eduard_%C5%A0torch Mgr. Miroslava Posádková
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LITERATURA PRO DĚTI_ VĚDECKOFANTASTICKÁ LITERATURA.
RUDYARD KIPLING VY_32_INOVACE_XI-A-10. RUDYARD KIPLING ➲ Britský spisovatel, narozen v Indii, tam prožil i dětství ➲ Inspirace Indií v jeho díle
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastJazykové vzdělávání PředmětČeský jazyk a literatura.
SVĚTOVÁ DOBRODRUŽNÁ LITERATURA VÝZNAMNÍ PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková DOBRODRUŽNÁ PRÓZA O čem by mohla vyprávět kniha s tímto obrázkem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Hádej, kdo jsem TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Světová literatura pro.
Literární riskuj Jarmila Karlovcová 6. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné z Metodického.
SVĚTOVÁ DOBRODRUŽNÁ LITERATURA
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19_jules_verne Název:
Co možná nevíte aneb 5 zajímavých faktů ze světa literatury
Alexandre Dumas starší
Dobrodružná literatura Název projektu: OP VK
ŠABLONA III/2 Literatura 8. ročník Test osobností „ KDO TO JE. “Mgr. L
Literární riskuj Jarmila Karlovcová 6. třída
Autoři české a světové literatury 6.-9.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Opakování učiva ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_2_42
Mark Twain.
Spisovatelé a ilustrátoři
Blokové vyučování 8. třídy
Literatura období romantismu
Karel May VY_32_INOVACE_XI-A-08.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
JULES VERNE
Ing. Anna Hečková ZŠ Lozorno
Vedecko-fantastická literatúra
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Daniel Defoe životopis anglického.
Eduard Štorch VY_32_INOVACE_XI-A-11.
Kritický realismus - úvod
VY_32_INOVACE_01_Literatura 19. století Romantismus
Transkript prezentace:

Dobrodružná literatura

Dobrodružná literatura je:   epický žánr, základní princip je napětí, dynamický děj, dějové zvraty, vystupují kladné i záporné postavy, prostředí často exotické, něčím zajímavé, moment překvapení, hrozící nebezpečí, slouží pro zábavu čtenáře.

ANGLICKÁ LITERATURA Daniel Defoe (1660 – 1731)- anglický spisovatel 18.století – období osvícenství. román Robinson Crusoe - líčí život trosečníka na pustém ostrově https://www.youtube.com/watch?v=x-kmJCAPiDY Rudyard Kipling (1865 – 1936) – britský spisovatel, nositel Nobelovy ceny za literaturu Dílo: Knihy džunglí – příběh indického chlapce Mauglího, který se jako batole ocitne v džungli, kde prožívá mnohá dobrodružství s hadem Ká, tygrem Šér Chánem, medvědem Balúem a pardálem Baghírou.

FRANCOUZSKÁ LITERATURA Jules Verne (žil vern)(1828-1905) – francouzský spisovatel dobrodružné literatury, jeden ze zakladatelů vědecko- fantastické literatury. Dílo: Pět neděl v balóně, Tajuplný ostrov, Děti kapitána Granta, Dva roky prázdnin Dvacet tisíc mil pod mořem, Cesta kolem světa za 80 dní aj.

Alexander Dumas (čti dyma)(1802 – 1870) – francouzský spisovatel, proslavil se historickými dobrodružnými romány, stal se nejčtenějším spisovatelem své doby. román Tři mušketýři – román se odehrává za vlády Ludvíka XIII. Heslo hrdinů tohoto románu je Jeden za všechny, všichni za jednoho. Historický román vypráví dobrodružství čtyř přátel – d´Artagnana, Athose, Porthose a Aramise. Jejich hlavním protivníkem jsou intriky kardinála Richelieu a zákeřné mylady de Winter. JAZYKOVÉ PROSTŘEDKY A STYLISTIKA Jazyk je spisovný, používá archaismy. Vyprávění je chronologické v er-formě. román Hrabě Monte Christo – odehrává se v době po pádu Napoleona https://www.youtube.com/watch?v=mYmR7eCVjyM

NĚMECKÁ LITERATURA Karel May (1842 – 1912) – německý představitel dobrodružných románů romány Old Shatterhand, Poklad na stříbrném jezeře, Vinnetou https://www.youtube.com/watch?v=AutXru26_qI

AMERICKÁ LITERATURA  Jack London (Džek)(1876 – 1916) – americký spisovatel, procestoval Spojené státy, vedl dobrodružný život, zemřel na předávkování morfiem Dílo: Volání divočiny – román se odehrává v době zlaté horečky na Klondiku, hlavním hrdinou je pes Buck Bílý tesák - román je z prostředí dobrodružného dobývání amerického severu – Aljaška – v době, kdy zde propukla zlatá horečka a přicházeli sem zlatokopové různého ražení. Hlavní postava – Bílý tesák – je pes. Autor vychází z vlastních zážitků.

Mark Twain (čti Tvejn) Dílo: Dobrodružství Toma Sowyera (Sojera) a Huckleberryho Finna (Haklberyho)

SKOTSKÁ LITERATURA R. L. Stevenson (1850 – 1894) – skotský romanopisec Dílo: Ostrov pokladů – dobrodružný příběh o pirátech a zakopaném pokladu, hlavní hrdina Jim Hawkins.  

ČESKÁ LITERATUTA Františel Flos (1864 – 1961) – spisovatel, překladatel, zakladatel dobrodružné literatury pro mládež Dílo: Lovci orchidejí – 3dílný dobrodružný román Albatros – román o cestě kolem světa, kterou na palubě letadla podniká dorůstající chlapec s otcem Taje afrických pralesů – román o českém chlapci, který se po ztroskotání letadla ocitá mezi trpaslíky rovníkové Afriky Lovci kožešin – román ze života farmářů v Kanadě

František Běhounek (1898- 1973) – spisovatel, jako první Čech přeletěl ve vzducholodi severní pól. Dílo: Na sever od Zambezi – román o Emilu Holubovi Trosečníci polárního moře – příběh ztroskotání výpravy vzducholodi Italia, jíž byl F. Běhounek přímým účastníkem

Eduard Štorch (1878 – 1956) – spisovatel, který proslul knihami z doby kamenné a bronzové. Dílo: Lovci mamutů – román o životě pravěkých lovců ve starší době kamenné, hlavní postavy jsou Kopčem, Mamutík a Veverčák. Osada havranů – vyprávění o životě a příhodách členů sady Havraního rodu z mladší doby kamenné, hlavní postavy Havranpírko, Sokolí oko a Veveřice. Volání rodu – dobrodružné vyprávění z doby bronzové popisující příchod praotce Čecha do Čech