Hodnocení zdravotních rizik praktické postupy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečnost práce a základní znalosti z oblasti chemie
Advertisements

Hodnota za peníze v projektech PPP: Úvod k pojmům Owain Ellis 12. června 2008.
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Jak se vám dýchá?.
(Analýza rizik a toxikologie)
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě Na Bělidle 7, Ostrava tel: , fax:
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
Plíce po 20 letech kouření
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
Toxické účinky nízkých dávek
Legislativní rámec ochrany zdraví obyvatel před hlukem MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik ČR.
95% konfidenční interval
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Hodnocení zdravotních rizik škodlivin v ostravském ovzduší
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Biopotraviny ve školním stravování
Lékařská toxikologie Lekce I. Úvod
Přednáška č. 6 Nové směry v toxikologii
Veřejné zdraví a chemické látky a přípravky v pracovním prostředí Legislativa – aktuální stav a výhled MUDr. Anežka Sixtová Ministerstvo zdravotnictví.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
ZDRAVOTNÍ POŠKOZENÍ Z HLUKU
Hodnocení expozice.
Proces řízení rizik.
Ing.Miroslava Rýparová
Ochrana před neionizujícím zářením PŽP II Teze přednášky Podzim 2009.
Postupy při hodnocení zdravotních rizik
Přístup k posouzení rizika
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Hodnocení zdravotních rizik
Metody dozoru Hygiena. Dozor a dohled Kdo vykonává předpoklady dozor orgán státního zdravotního dozoru (Vedoucí KHS, případně jím pověřený pracovník)
Chudoba jako sociální problém
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
MUDr. Helena Šebáková RNDr. Pavel Jiříček , Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
ZDRAVOTNÍ DŮSLEDKY A RIZIKA ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ
Hodnocení zdravotních rizik HEPL 5 Milena Černá. Úvod do problematiky Každá lidská činnost může znamenat riziko pro člověka i prostředí. Pro řešení rizika.
Hodnocení zdravotních rizik úvod Pro bakalářské studium VZ Milena Černá.
Hodnocení zdravotních rizik
POSUZOVÁNÍ ZDRAVOTNÍ ZPŮSOBILOSTI K PRÁCI V RIZIKU VIBRACÍ
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Modelování šíření hluku Kateřina Růžičková. České hygienické morny Nařízení vlády o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací č. 148/2006.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_334_Vlivy prostředí na zdraví člověka Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Životní prostředí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Cvičeni Rizika spojená s toxickými látkami Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy Přednáška NÁVRH A VYHODNOCENÍ OPATŘENÍ KE SNÍŽENÍ NEHODOVOSTI Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního.
Kateřina Janovská.  Populace stárne  Rodí se málo dětí  Staří lidé žijí déle  Muži umírají dřív  „ Musím déle pracovat“  „Nebude na důchody“  „Bude.
Konkrétní případy nutričně- epidemiologického hodnocení biologických škodlivin. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
TOXICKÉ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Vypracovala: Alena Šarmanová Předmět: Říční inženýrství a morfologie
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
BAT - BREF Jejich rozsah
- váhy jednotlivých studií
TOXICITA LÁTEK Toxicita chemické látky závisí na její dávce. Některé látky jsou toxické již ve velmi nepatrných dávkách (10-9 g), jiné až v dávkách několika.
Současný výzkum environmentálních hrozeb v rámci bezpečnostních studií – metodologické úvahy
VLOZ0241c: Ochrana a podpora zdraví I – cvičení Životní prostředí v ČR
Společnost Spolana Neratovice a její působení na životní prostředí
Stipendia města Ostrava
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Hallandsås tunel a expozice pracovníků
STUDIE PROVEDITELNOSTI ZAVEDENÍ NÍZKOEMISNÍ ZÓNY NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA „Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí.
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU
Transkript prezentace:

Hodnocení zdravotních rizik praktické postupy

Analýza zdravotních rizik Hodnocení zdravotních rizik: Určení nebezpečných vlastností látky či faktoru Určení vztahu dávka - efekt Odhad expozice Charakteristika rizika vč. určení nejistot Řízení zdravotních rizik: Politické, legislativní, ekonomické rozhodnutí o opatřeních, stanovení či znměna limitních hodnot, komunikace s veřejností o rizicích (obavy veřejnosti), vnímání rizik

Identifikace nebezpečnosti – zdroje informací Škodlivé účinky chemických látek na zdraví: dráždivé (kůže, sliznice, oči, dýchací cesty) systémové – postižení jednotlivých orgánů alergenní Mutagenní, karcinogenní, teratogenní účinky Jedna chemická látka může mít více účinků Informace jsou dostupné v řadě databází, např. Environmental protection agency www.epa.gov/iris ATSDR - toxikologické profily chemických látek www.atsdr.cdc.gov

Vztah dávka a odpovědi Vztah dávky a kritického účinku – odvození referenční dávky RfD (při inhalaci RfC – referenční koncentrace) Stanovení nejvyšší dávky, která ještě nevyvolá nežádoucí účinek či změnu No observed adverse efect level – NOAEL Stanovení NOAEL závisí na citlivosti použité metody LOAEL – nejnižší dávka, která již vyvolá pozorovatelný efekt Extrapolace výsledků z experimentu na člověka Zvážení individuálních rozdílů a zvýšeně vnímavých populačních skupin za použití faktorů nejistoty a modifikujících faktorů

Identifikace nebezpečnosti Nekarcinogenní účinky Existence prahových koncentrací či dávek. Nejsou-li překročeny, není riziko poškození zdraví předpokládáno. NOEL: non-observable effect level NOAEL: non-observable adverse effect level LOAEL: lowest observable adverse effect level RfD: referenční dávka (v mg/kg/den) odvozená od NOAEL či LOAEL za použití faktorů nejistoty (UF) či modifikujících faktorů (MF)

Faktory nejistoty a modifikující faktory UF: Individuální rozdíly a ochrana zvýšeně vnímavých skupin = 10 Extrapolace ze zvířete na člověka = 10 Použití NOAEL subchronické studie místo chronické = 10 Použití LOAEL místo NOAEL = 10 MF: Vyrovnání dalších nejistot podle úvahy: >1 - 10

Látky s karcinogenními účinky Účinky bezprahové (stochastické) – i jediná dávka může vyvolat účinek. Riziko nežádoucího účinku se s dávkou zvyšuje. Využívá se faktor směrnice SF – slope faktor), tj. biologicky možný horní okraj odhadu pravděpodobnosti vzniku zhoubného novotvaru vztažený na jednotku průměrné denní dávky přijímané po celý život. Jednotka karcinogenního rizika = riziko vztažené na jednotkovou koncentraci látky v prostředí.

Charakteristika rizika Pro nekarcinogenní účinek: Porovnání výpočtu (odhadu) expozice (mg/kg hmotnosti/den) s limitními hodnotami (ADI, TDI, RfD) Hazard kvocient (HQ) či Hazard Index (HI) v případě působení více látek se shodným účinkem = expozice/ADI, TDI, RfD). Je-li předpokládaná expozice menší než 1, poškození zdraví pravděpodobně nehrozí. Problém představují směsi látek a faktorů!! Pokud mají sledované látky podobný mechanismus účinku, předpokládá se aditivní účinek a hodnotí se jejich součet jako HI

Charakteristika rizika Pro karcinogenní účinek: Je nutno znát velikost expoziční dávky a faktor směrnice (SF, slope factor) pro danou látku. Riziko zvýšení počtu nádorových onemocnění je kalkulováno pomocí SF a expoziční dávky přepočtené na celoživotní průměrnou denní expoziční dávku (LADD = lifetime average daily dose) (viz Manuál prevence, díl VIII, s. 38). Za přijatelné riziko je považována hodnota pravděpodobnosti 1x10-6 pro populaci a 1x10-4 pro jednotlivce.

Hodnocení zdravotního rizika koksoven Postup: Evidence nebezpečných faktorů: prašnost, PAU, hluk, jednostranná fyzická zátěž Účinky: karcinogenní – nekarcinogenní Karcinogenita polycyklických aromatických uhlovodíků Riziko zvýšeného výskytu karcinomu plic ve srovnání s celostátním a ostravským průměrem (Srovnání s daty ÚZIS)

Hodnocení karcinogenního rizika z provozu koksoven Hodnotí se teoretické zvýšení incidence Ca plic nad obvyklou hranici platnou pro běžnou populaci. Celospolečensky akceptovatelné riziko karcinogenity: 1-10 případů na milion exponovaných osob za 70 let Ostrava: 1 případ/1000 exponovaných/70 let Znamená to v přepočtu 7 nových Ca plic/rok u cca 330000 obyvatel Ostravy To je 3,7% z celkového počtu výskytu nových Ca plic v ostravské populaci. Je to moc nebo málo? Rozhodnutí je v rukou politiků. Pokud existuje řešení, které snižuje riziko a je ekonomicky přijatelné, pak z hlediska veřejného zdraví je nutno volit tuto cestu.

Hodnocení zdravotních rizik dětské populace v okolí kovohutí Dlouhodobá zátěž olovem z metalurgických závodů Expoziční cesty? Velikost exponované populace? Vnímavá populace? Časový vývoj expozice? Určení závažnosti expozice? Preventivní opatření a kontrola jejich účinnosti?

An area of the Smelting Works in Příbram

Blood lead levels in male general population, metal-workers and controls

Urinary lead levels in male general population, metal-workers and controls

Případ Spolana Neratovice Založení cca 1890 Chemická výroba od 1947 Název Spolana od 1950 (Spolek pro chemickou a hutní výrobu) Výroba chemických látek na bázi chlóru Od r. 1965 výroba herbicidu na bázi trichlorfenoxyoctové kyseliny – doprovodná nežádoucí tvorba dioxinů (2378 TCDD) Zdravotní dopady na zaměstnance 1968 – uzávěr kontaminovaných objektů 1997-1998 Sanační práce 2002 povodně – obavy z rozšíření dioxinových látek do okolí a z expozice obyvatel Studie Spolana – viz údaje případových studií

Hodnocení zdravotního rizika expozice hluku Popis možných nepříznivých účinků hluku na základě současné úrovně poznání Vztah dávka – účinek Měření a hodnocení expozice – zdroje hluku, odlišný charakter hluku z různých zdrojů, intenzita, velikost exponované populace a její charakter Charakterizace rizika – vliv na KV systém, poruchy spánku, obtěžování, vliv na učení, komunikaci Postižení KV aparátu – incidence akutního infarktu myokardu Stanovení nejistot

Celoživotní rizika úmrtí (pravděpodobnost úmrtí) Motorové dopravní prostředky: 10-2 – 10-4 RTG diagnostika a radiace z prostředí: 10-3 Denní konsumace 0,5 l piva: 10-3 Kouření (Ca plic): 8x10-2 Kouření (Ca + KVO): 10-1 Konsumace 200 g grilovaného masa 1x/týden: 10-5 Úrazy v domácnosti: 10-5

Závěr? Život bez rizik neexistuje, nelze jim zcela zabránit Cílem prevence je: riziko rozpoznat kvantifikovat posoudit z hlediska medicíny založené na důkazu realizovat opatření na snížení rizika ověřit účinnost těchto opatření