Kurz neurovědy 4. ročník. 2 3 Sledování vnitřního a vnějšího prostředí Vysílání signálů z periferie do CNS pro další zpracování Důležitost pro homeostázu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MUDr. Pavel Stodůlka,Ph.D.
Advertisements

Technické pomůcky pro sluchově postižené
Funkce míchy.
Oko, brána do duše, nebo do světa?
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Smyslová ústrojí Funkce:
Smysly - zrak (c) Mgr. Martin Šmíd.
Diferenciální diagnostika závratí
SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena.
Barevné vidění.
OKO A VIDĚNÍ Stavba a optická soustava oka Mechanismus vzniku obrazu
Audiologická problematika senia
Zdeněk Ambler Neurologická klinika LF UK a FN v Plzni
Soustavy smyslové Ústrojí zrakové
Smyslové vnímání autor: David Hainall.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
VESTIBULÁRNÍ SYSTÉM.
Oční vady Krátkozrakost, dalekozrakost, šedý zákal, zelený zákal, vetchozrakost, šilhání, astigmatismus, barvoslepost, šeroslepost.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Nervová soustava- receptory
Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Patofyziologie senzitivního systému
Sluchové vnímání a jeho fyziologie, patologie sluchového analyzátoru, klasifikace sluchových vad, vlastnosti zvuku.
Čidla receptory.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Centrální nervový systém
Tyflopedie Katka Hůlová
Receptory: Olga Bürgerová.
Řízení lidského těla Filip Bordovský.
Základní příznaky očních nemocí MUDr. Pavel Stodůlka, Ph.D.
Lidské tělo - SMYSLY Prvouka 3.ročník. Lidské tělo - SMYSLY Prvouka 3.ročník.
SMYSLY ČLOVĚKA.
Fyziologie smyslových orgánů
Smyslové orgány. Smyslová ústrojí (čidla) obsahují smyslové buňky (receptory) Receptory: - z vnějšího prostředí - z vnitřních orgánů - z pohybové soustavy.
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Výstup: VY_52_INOVACE_Př.8.26
Metody zpracování očních pohybů
Anatomie pro neurologii
Smysly.
Vytvořil:Marek Maxian Texty jsem čerpal z.wikipedie.
SMYSLY.
Smyslové vnímání OKO.
Oční implantáty Martin Kučera
Optické vlastnosti oka
Jan Laczó Neurologická klinika UK 2. LF a FN Motol
LIDSKÉ OKO A JEHO FUNKCE V TĚLE
Ušní šelest Radka Horáková, 2006
VADY A NEMOCI ZRAKU Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
Biofyzika - optika Vady oka a jejich korekce Základní oční vady Vady čočkyVady sítniceVady rohovky KrátkozrakostBarvoslepostAstigmatismus DalekozrakostŠeroslepost.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_32_Smysly.
Z očí do očí Lidské oko z hlediska fyziky Filip Šefčík, Dominik Nop, Lubomír Pala, Matěj Tomešek.
SLUCH, ROVNOVÁHA smysly. Anotace Určeno pro žáky 8. ročníku ZŠ Prezentace seznamuje s jedním smyslem z celku smyslová soustava.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Sluch.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Projekt „Z očí do očí,“  Komorové oko, dělí se na přední a zadní komoru  Rohovka – propouští světlo do oka  Zornice – ve středu duhovky, rozšiřuje.
Ošetřovatelství ve vybraných klinických oborech - oftalmologie
Smyslová ústrojí Funkce:
Z očí do očí.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_PŘÍRODOPIS
Oko a vidění Mirek Kubera.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Oko, vady TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka I.
Zrakový Analyzátory.
Sluchový Analyzátor.
Postižení zraku.
MUDr. Pavel Stodůlka,Ph.D.
Lidské oko
Transkript prezentace:

Kurz neurovědy 4. ročník

2

3 Sledování vnitřního a vnějšího prostředí Vysílání signálů z periferie do CNS pro další zpracování Důležitost pro homeostázu 4 postupné kroky : 1) Impuls 2) Transdukce = receptor reaguje na stimulaci otevřením iontových kanálů (převod impulsu na nervovou aktivitu) 3) AP jsou převáděny do CNS 4) Percepce

Zrakový systém detekuje, přenáší a interpretuje světelné podněty. Podněty jsou elektromagnetické vlny s vlnovou délkou mezi 400 a 725 nm 4

Astigmatismus Myopie (krátkozrakost) Hypermetropie (dalekozrakost) Presbyopie Katarakta - zakalení oční čočky 5

Amaurosa Hemianopsie heteronymní Hemianopsie homonymní Hemianopsie kvadrantové Korová slepota Dráždění zrakové kůry Stimulace asociačních zrakových oblastí 6

4 typy Rhodopsin (tyčinky), erytholab, chlorolab, cyanolab (čípky) Barvoslepost Genetická porucha, při které chybějí (nebo jsou postižené) čípky reagující na červenou, zelenou nebo modrou barvu Protanopie Deuteranopie Tritanopie 7

Hypacusis (snížení sluchu, nedoslýchavost) až anacusis (hluchota) poruchou vedení zvuku - převodní forma poruchou sluchu nervového původu - percepční forma Oba typy lze od sebe rozlišit pomocí vyšetření kostního a vzdušného vedení zvuku Jednostranné léze centrální (od lemniscus lateralis výše) Dráždění sluchové kůry Stimulace asociačních sluchových oblastí Tinnitus (tinnitus aurium, doslova zvonění v uších) 1. Tonální (subjektivní) tinnitus: 2. Non-tonální (objektivní) tinnitus-může slyšet i lékař 8

Vestibulární systém je určen k detekci polohy a pohybu (nebo zrychlení) hlavy v prostoru. Závrať (vertigo) Vestibulární ataxie Nystagmus Kinetóza Ménierův syndrom 9

10

Hemisyndrom míšní, Brown- Séquardův syndrom Transverzální přerušení míšních drah fáze míšního šoku (u člověka 2-3 týdny) Postižení zadních míšních provazců Postižení zadních rohů míšních, comissura alba nebo spinothalamického traktu Poškození caudae equinae (tzv. hypestesie typu jezdeckých kalhot) 11

Léze capsula interna Postižení thalamu Postižení mozkové kůry, zejména lokalizované v gyrus postcentralis Plexopatie Radikulopatie 12